ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
1. «Το κρίσιμο διακύβευμα της Θράκης και οι Έλληνες Ρομά της» - ( ...το παρασκήνιο που ακολούθησε την αρχική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου στον ΣΥΡΙΖΑ...). 2.Η απάντηση του πρέσβυ Αϋφαντή ξεβρακώνει την Κουμουνδούρου * - 3. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΦΑΝΤΗΣ: Τι έζησα ως διπλωματικός σύμβουλος του Τσίπρα – Τα “δανεικά” της ΝΔ

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 0 comments
1. «Το κρίσιμο διακύβευμα της Θράκης και οι Έλληνες Ρομά της» - ( ...το παρασκήνιο που ακολούθησε την αρχική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου στον ΣΥΡΙΖΑ...).

Γράφει η

Σαμπιχά Σουλεϊμάν

Πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης, «ΕΛΠΙΔΑ».

Η περιπέτεια της τιμητικής πρότασης, από καταξιωμένες προσωπικότητες της Αριστεράς, να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές του 2014 επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Θράκη. Ο πρέσβης ε.τ. κ. Γιώργος Αϋφαντής υπενθύμισε στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη το παρασκήνιο που ακολούθησε την αρχική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου και την ακύρωση τελικά της συμμετοχής μου. Ήταν ένας, όπως πανηγυρικά διατράνωσαν όσοι τότε εναντιώθηκαν στην υποψηφιότητά μου, «θρίαμβος» ποικιλώνυμων κύκλων που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τον οικισμό μας, δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τα προβλήματά μας αλλά ούτε και αντιλαμβάνονται τα διακυβεύματα στη Θράκη.

Η ανάδειξη της ταυτότητας των Ελλήνων Ρομά και των διακρίσεων που τους αποστερούν θεμελιώδη δικαιώματα σε συνθήκες στοιχειώδους διαβίωσης, υγειονομικής περίθαλψης, βασικής εκπαίδευσης, απασχόλησης είναι ακατάπαυστα στο επίκεντρο της συμμετοχής μου εδώ και 20 χρόνια σε εθνικά και διεθνή fora, σε υπομνήματα προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές.

Ο οικισμός Δροσερό των Ρομά, στις παρυφές της Ξάνθης, αριθμεί πλέον 6.000 κατοίκους με περισσότερα από 3.000 παιδιά σε μια περίοδο μάλιστα που το οξύ δημογραφικό πρόβλημα υπονομεύει τη χώρα. Η ανάδειξη των πιεστικών προβλημάτων του οικισμού μας και η επίλυσή τους είναι συνεχής μέριμνα για τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Ρομά «ΕΛΠΙΔΑ». Θυμίζουμε, σε όσους προσδοκούν να αποκομίσουν κομματικό ή παραταξιακό όφελος, ότι προσπάθειες για στοιχειώδεις ενέργειες, στρατηγικής όμως σημασίας, όπως η αυτονόητη ένταξη του οικισμού στο σχέδιο πόλης, αίτημα χρόνων του συλλόγου μας προς τις πολιτικές, αυτοδιοικητικές και δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας, αγνοούνται συστηματικά. Θα έλυνε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της χωροταξικής διευθέτησης με την κατασκευή κοινόχρηστων χώρων, κατασκευής βασικών υποδομών, όπως αποχέτευσης, πλατειών, πεζοδρομίων.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη δεκαετία του ‘90 κονδύλια πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων έχουν δαπανηθεί χωρίς να συνεισφέρουν κατά το ελάχιστο στη βελτίωση των συνθηκών του οικισμού μας. Η ανομία και η εγκληματικότητα μεμονωμένων ομάδων που επικαλούνται όλοι όσοι συλλογικά μας ενοχοποιούν, είναι συνέπεια της ανοχής ή/και της κάλυψης που παρέχουν όσοι συναλλάσσονται με ομάδες για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση του οικισμού, αλλά και των πολιτικών περιθωριοποίησης. Το πάγιο αίτημά μας για διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην εκπαίδευση παραμένει ανεκπλήρωτο, καθώς σημαντικό ποσοστό μαθητριών/μαθητών βρίσκεται αποκλεισμένο από τις ανεπαρκείς εκπαιδευτικές δομές.

Οι μηχανισμοί του Τουρκικού Προξενείου με τη συνενοχή, εκούσια ή ακούσια κατά περιπτώσεις, εγχώριων παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτικών κομμάτων, επιδίδονται στο συστηματικό προσεταιρισμό των Ελλήνων Ρομά με αποκλειστικό σκοπό όχι το καλό της Θράκης αλλά την ικανοποίηση των ιδιοτελών στρατηγικών επιδιώξεών τους. Η επιρροή των μηχανισμών αυτών ασκείται ακόμη και στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπου αναγκαστικά μετανάστευσαν Έλληνες Ρομά προς εύρεση εργασίας.

Όλα αυτά τα χρόνια υλοποιήσαμε, μέσα σε πολύ αντίξοες και συχνά εχθρικές συνθήκες, δράσεις εκπαιδευτικής στήριξης, προληπτικής ιατρικής και εμβολιασμών, ευαισθητοποίησης σε σημαντικά ζητήματα των κατοίκων του οικισμού μας, διευθέτησης γραφειοκρατικών υποχρεώσεών τους. Παράλληλα με την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, εκτός της προστιθέμενης αξίας για τους κατοίκους της περιοχής, δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας για γυναίκες Ρομά και νέες πτυχιούχους, συμβάλλοντας εκτός των άλλων στη σύσφιγξη των σχέσεών μας με την υπόλοιπη κοινωνία. Σε πολλές δράσεις αρωγοί μας συμπαραστάθηκαν επιχειρηματίες με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, εθελοντές ιατροί, επιστήμονες ευαισθητοποιημένοι στα προβλήματα του οικισμού μας, φίλες και φίλοι του Συλλόγου. Το εκτεταμένο δίκτυο αλληλεγγύης και αναγνώρισης των δράσεων του Συλλόγου μας είναι καρπός της επίμονης προσπάθειάς μας να διεκδικήσουμε για τους Έλληνες Ρομά την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου με την άρση των προκαταλήψεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, όπως επιτάσσει το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕ για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά στην κοινωνική ζωή.

Η χλεύη και η απαξίωση που συστηματικά μας περιποιούνται όσοι βάζουν νερό στον μύλο του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής και επιδίδονται κατ’ επάγγελμα σε επιλεκτικό δικαιωματισμό δεν μας αγγίζουν. Είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε διαβούλευση με τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και τις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που ενδιαφέρονται ειλικρινά και ανιδιοτελώς για την εξάλειψη των συνθηκών δυσμενούς διαβίωσης και τον μετασχηματισμό του ζοφερού -δυστυχώς- μέλλοντος που ως τώρα επιφυλάσσεται στα παιδιά μας.

Το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προώθηση της ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας των Ρομά προϋποθέτει την απροκατάληπτη και ανυστερόβουλη ενασχόληση με τα προβλήματα των Ελλήνων Ρομά. Διαφορετικά, οι οικισμοί των Ρομά στη Θράκη θα είναι βορά στις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας για την τουρκοποίηση και αυτονόμηση της Θράκης.

ΑΠΟ: militair.gr 

2. Η απάντηση του πρέσβυ Αϋφαντή ξεβρακώνει την Κουμουνδούρου *

Μετά το σημερινό μου άρθρο στο SLpress.gr και την συνέντευξή μου στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στον ραδιοσταθμό 984 Κρήτη για την εκλογική συναλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ με το τουρκικό προξενείο και την επιδίωξη της Ντόρας Μπακογιάννη να την αντιστρέψει προς όφελος της ΝΔ, “κύκλοι” του ΣΥΡΙΖΑ διοχέτευσαν μία “απάντηση”, η οποία δεν απαντά στα όσα κατέθεσα, αλλά χύνει δηλητήριο, σε μία προσπάθεια “δολοφονίας χαρακτήρα”.

Οι “κύκλοι” του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκαν να πουν τίποτα για την “ταμπακιέρα”, για τα όσα δηλαδή ανέφερα στο άρθρο μου στο SLpress.gr. Η υπόθεση στην οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρθηκα, άλλωστε, είναι από τότε γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Όπως είναι γνωστό ότι οι διαφωνίες μου με τις αντιλήψεις που επικρατούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα ήταν η αιτία που αποχώρησα από τη θέση του διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επερχόμενου πρωθυπουργού.

Είναι πολλά τα περιστατικά που ανώτατα στελέχη της Κουμουνδούρου μου καταλόγιζαν τότε “εθνικισμό”, επειδή επέμενα να προτείνω θέσεις και δράσεις που υπηρετούσαν το εθνικό συμφέρον. Κι αυτό, όπως απέδειξε και η δίωξη που μου άσκησε αργότερα ο Νίκος Κοτζιάς δεν μου το συγχώρησαν. Όποιος γνωρίζει κάποιον διπλωμάτη και τον ρωτήσει σχετικά θα εισπράξει αποκαλυπτικές απαντήσεις για την εκδικητικότητα και τις αήθεις πρακτικές του τότε υπουργού.

Περί πικρίας

Οι “κύκλοι” του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, μου καταλογίζουν «πικρία». Πικρία όντως έχω για την κατάχρηση της λαϊκής βούλησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και την εξευτελιστική διάψευση των προσδοκιών όσων τον ψήφισαν. Πικρία όντως έχω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταλλάχθηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών –στην οποία πρωταγωνίστησαν οι Νίκος Κοτζιάς και Αλέξης Τσίπρας– σε delivery boy του τότε Αμερικανού πρέσβυ Τζέφρι Πάιατ. Για τους λόγους αυτούς, μαζί με εμένα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων έχει πικρία!

Προσωπικά έχω και πρόσθετη πικρία, διότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εξωτερικών η λαθραία διακίνηση προσώπων με το εμπόριο βίζας αντί να παταχθεί, κτύπησε ταβάνι! Αυτό μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά τόσο το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το διπλωματικό ρεπορτάζ έχουν εικόνα, όπως έχουν εικόνα και για πρόσωπα και πράγματα.

Οι “κύκλοι” του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από “πικρία”, μου καταλογίζουν και «οικονομικές ατασθαλίες για βίζες», εξ αιτίας των οποίων με δίωξε πειθαρχικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς! Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να με σπιλώσει, θυμήθηκε την πειθαρχική δίωξη που μου άσκησε ο υπουργός, αλλά “ξέχασε” να πει ότι αθωώθηκα πανηγυρικά από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τις βαρύτατες και ανυπόστατες κατηγορίες.

Ο καταγγέλλων διώκεται!

Πράγματι, στην Τεχεράνη λειτουργούσε ανενόχλητο για τρία τουλάχιστον χρόνια πριν φθάσω εκεί ως Πρέσβυς, κύκλωμα εμπορίας θεωρήσεων (βίζες). Σημειωτέον, ότι ήμουνα εγώ που πρωτοβουλιακά αποκάλυψα τον Μάη του 2016 το κύκλωμα, εντοπίζοντας αδιάσειστα τεκμήρια της δράσης του. Αμέσως κάλεσα την Εισαγγελία Διαφθοράς στην Πρεσβεία και κατέθεσα κατά του βασικού αυτουργού στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο και τον απέλυσε οριστικά!

Το γεγονός ότι με όρους διαφάνειας κατήγγειλα και εξάρθρωσα το κύκλωμα προφανώς ενόχλησε κάποιους στην Αθήνα. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι μετά από την δική μου εξυγιαντική παρέμβαση, ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς μου άσκησε πειθαρχική δίωξη; Επιβεβαίωσε έτσι τον θλιβερό κανόνα ότι όσοι καταγγέλλουν τη διαφθορά στο υπουργείο Εξωτερικών και κινούνται εναντίον της με πράξεις, βρίσκονται οι ίδιοι κατηγορούμενοι! Η περίπτωσή μου δεν ήταν μοναδική.

Τέλος, δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη τη μεθόδευση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την πολιτική εντιμότητα να απαντήσει στα όσα συγκεκριμένα κατήγγειλα. Να δώσει τέλος πάντων τη δική της εκδοχή. Δεν το έκανε, επειδή δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε κεραία από όσα ανέφερα στο SLpress.gr. Δεν είχε, όμως, ούτε το πολιτικό θάρρος να εκδώσει ανακοίνωση για να πει επίσημα τα όσα διοχέτευσε. Προτίμησε το Γραφείο Τύπου να στείλει μήνυμα επιλεκτικά σε συντάκτες. Βλέπετε, η “δολοφονία χαρακτήρα” γίνεται υπόγεια, χωρίς να αναλαμβάνεται η πολιτική ευθύνη…

 

3. «… η άποψή μου ως διπλωματικού του συμβούλου μετρούσε πολύ λιγότερο από ό,τι οι απαιτήσεις και προσφορές του Τούρκου πρέσβυ…».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΦΑΝΤΗΣ: Τι έζησα ως διπλωματικός σύμβουλος του Τσίπρα – Τα “δανεικά” της ΝΔ

Αϋφαντής Γιώργος

12/06/2023

H πρόσφατη αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα στο νομό Ροδόπης είναι αποκαλυπτική της συνέργειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος στην μακροχρόνια προσπάθεια της Άγκυρας να αποσπάσει, με εργαλείο την μουσουλμανική μειονότητα, την Θράκη από την ελληνική κυριαρχία. Επίκεινται πάλι εκλογές. Ήδη γνωρίζουμε από την χρήση του αποτελέσματος των προηγούμενων στις 21/5/23 ότι, ιδίως οι νικητές, θα τις εμφανίσουν σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για σύμπασες τις πολιτικές (και όχι μόνον) αμαρτίες τους καθώς και σαν λευκή επιταγή για την διάπραξη νέων, ίσως χειρότερων (“κριθήκαμε-δικαιωθήκαμε”).

Ακριβώς γι’ αυτό, θεωρώ χρήσιμο να καταθέσω πολύ συνοπτικά την βιωματική μου εμπειρία από την εκλογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη, όπως και την αναπόσπαστη εκτίμησή μου για την αντίστοιχη εκλογική πολιτική της ΝΔ. Στις παραμονές των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2014, προτάθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αρμόδια να εγκρίνει το ψηφοδέλτιο του κόμματος η υποψηφιότητα της Θρακιώτισας ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών Ρομά, Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Την πρόταση είχαν καταθέσει μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία διατηρούσαν σχέσεις με τους Λαοκράτη Βάση, Λουκά Αξελό και Ρούντι Ρινάλντι. Με τους ανωτέρω τρεις είχα συζητήσει την ανάγκη το κόμμα να συμπεριλάβει στους 42 υποψήφιους του ψηφοδελτίου και άτομα που είχαν αναδειχθεί στις τοπικές κοινωνίες μέσα από τους αγώνες τους για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν είχε πίσω της 10 και πάνω χρόνια πάλης, με επίκεντρο τον συνοικισμό Δροσερό στην Ξάνθη, για να εξασφαλισθούν στα παιδιά των Ρομά και ιδίως στα κορίτσια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση στα ελληνικά. Η Σαμπιχά είχε η ίδια ζήσει στο πετσί της την παιδική εργασία και εκμετάλλευση, τον κοινωνικό αποκλεισμό που συνεπάγεται η έλλειψη εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα, την ιδιαίτερη, λόγω φύλου, καταπίεση που υφίστανται οι Ρομά γυναίκες, συχνότατα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τις άθλιες συνθήκες ζωής στον εκτός σχεδίου οικισμό του Δροσερού.

Η Σαμπιχά εκτός ψηφοδελτίων

Έτσι, η Σαμπιχά πρωτοστάτησε στην ίδρυση το 2006 της συλλογικότητας “Ελπίδα” μαζί με 20 άλλες γυναίκες Ρομά με στόχο να αλλάξουν την μοίρα τους. Η προσπάθεια αυτή συνάντησε την αμηχανία, αδιαφορία και συχνά την ψυχρότητα των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, ακόμη και της Υπηρεσίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που εδρεύει στην Ξάνθη. Διότι δεν είχαν δημιουργήσει και δεν ήλεγχαν αυτό το αυτοφυές, ατίθασο αγριόχορτο που ξεπήδησε από το τοπικό λούμπεν προλεταριάτο και δεν ήταν ούτε “πρασινοφρουροί”, ούτε αμέμπτου “εθνικοφροσύνης”, όσο τουλάχιστον μπορεί να μπει κάποιος Ρομά σε τέτοια καλούπια.

Αντίθετα, η παράλληλη εξουσία του τουρκικού προξενείου στην περιοχή δεν είχε δισταγμούς να ξεκινήσει αμείλικτο πόλεμο κατά της Σαμπιχά και των συναγωνίστριών της, φθάνοντας συχνά πυκνά και να απειλήσει την σωματική τους ακεραιότητα! Ακούς εκεί να μη θέλουν τουρκόφωνο (αποκλειστικά) παιδικό σταθμό και νέα τεμένη στο Δροσερό, να μην οργανώνουν μαζικές τελετές περιτομής των μικρών αγοριών του Δροσερού (εξόδοις βεβαίως του προξενείου!), ακούς, τέλος-τέλος, να ζητάνε ελληνική εκπαίδευση και να αυτοπροσδιορίζονται μουσουλμάνες Ρομά, ελληνικής όμως και όχι τουρκικής συνείδησης!

Και μόνον η απροκάλυπτη εχθρότητα του προξενείου και των ανθρώπων του απέναντι σε μουσουλμάνες Ρομά γυναίκες που είχαν την γενναιότητα να μην τουρκοφρονούν, να μην θέλουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε σχολεία όπου υποχρεώνονταν να μαθαίνουν ως μητρική τους μια ξένη γλώσσα, τα τουρκικά, ακόμη και μόνον το έμπρακτο αίτημα και η πάλη τους για ελληνική παιδεία, πίστευα ότι αποτελούσε αναγκαία και ικανή συνθήκη ώστε να συμπεριλάβει ο ανατρεπτικός, ο αριστερός και απελευθερωτής των καταπιεσμένων ΣΥΡΙΖΑ την Σαμπιχά Σουλεϊμάν στο ευρωψηφοδέλτιό του!

Αυτό είχε θεωρήσει και η αρμόδια Κεντρική Επιτροπή, εγκρίνοντας με 167 ψήφους υπέρ και 2 αποχές την υποψηφιότητα της εν λόγω ελληνικής συνείδησης μουσουλμάνας Ρομά. Υπερβολικά καλό για να ήταν αληθινό! Με απ’ ευθείας παρέμβασή της στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η τουρκική πρεσβεία απαίτησε και πέτυχε να μην συμπεριληφθεί η Σουλεϊμάν Σαμπιχά στους 42 του ευρωψηφοδελτίου!

Η σκανδαλώδης επιρροή της τουρκικής πρεσβείας

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ετσιθελικά αγνοήθηκε από την ηγεσία, δίχως να υπάρξει ακύρωσή της, ή κάποιο άλλο πρόσχημα καταστατικής διαδικασίας. Πέρα από την απ’ ευθείας παρέμβαση του Τούρκου πρέσβυ στο Νίκο Παππά, ως υποστηρικτική χορωδία λειτούργησαν οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη (οι δύο τελευταίες βουλευτές ΔΗΜΑΡ ακόμη τότε, αλλά διαπραγματευόμενες την προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ) και οι καθηγητές Δημήτρης Χριστόπουλος και Κώστας Τσιτσελίκης.

Όλοι αυτοί (εκ παραλλήλου με τον Τούρκο πρέσβυ) είχαν βεβαιώσει “αυθεντικά” τον Αλέξη Τσίπρα ότι η Σαμπιχά Σουλεϊμάν ήταν εθνικιστικό κατασκεύασμα της ΕΥΠ, άρα απαράδεκτη για το ψηφοδέλτιο. Ο δε υποψήφιος ευρωβουλευτής Χριστόπουλος είχε προχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε αναίσχυντη επίθεση κατά της Σαμπιχά, καταγγέλλοντας ότι αποτελεί «μειονότητα μέσα στην μειονότητα» (λόγω ελληνοφροσύνης) και ότι «προσπαθεί τάχα να μας πει ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο, συμπαγές τουρκικό πράγμα»!

Διαβεβαίωσα αμέσως τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως γνώριζα μέσα από την υπηρεσία μου στο Υπουργείο Εξωτερικών την πορεία της Σαμπιχά για πάνω από 10 χρόνια και –όπως και άλλοι συνάδελφοί μου– είχα άριστη γνώση ότι ούτε υβρίδιο ούτε υποτακτικό προϊόν της ΕΥΠ ήταν, αλλά αυθεντικό “αγριόχορτο” των κοινωνικών αγώνων στην περιοχή. Εις μάτην!

Ήλθα, λοιπόν, κατάμουτρα αντιμέτωπος σε ανύποπτο χρόνο (Ιούνιος 2014) με την πικρή αλήθεια της προνομιακής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με απτή συναλλαγή: προώθηση τουρκοφρόνων πολιτευτών τύπου Ζεϊμπέκ (τώρα πλέον και του Οζγκιούρ, 2 στα 2!) στην ελληνική Βουλή μέσω ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μαζικής κατάθεσης στο εκλογικό ταμείο του κόμματος των 30-40.000 περίπου μειονοτικών ψήφων, χονδρεμπορικής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Συνειδητοποίησα, ακόμη, ότι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η άποψή μου ως διπλωματικού του συμβούλου μετρούσε πολύ λιγότερο από ό,τι οι απαιτήσεις και προσφορές του Τούρκου πρέσβυ. Ως ύστατο μέσο προειδοποίησης και διαμαρτυρίας για τον κατήφορο που επέλεξε ο πρόεδρος και οι λοιποί –νεόκοποι τότε– πολιτικοί ταγοί της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να βαδίσουν, υπέβαλα πάραυτα και αμετάκλητα την παραίτηση μου από την θέση του διπλωματικού συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επερχόμενου Πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση της παραίτησής μου έγινε μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014, οπότε επέστρεψα στο υπουργείο Εξωτερικών και μετά από λίγο τοποθετήθηκα πρέσβυς της Ελλάδας στην Τεχεράνη. Κοντολογίς, έφυγα όταν εισέρρεαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα μιλιούνια στελεχών που ανακάλυψαν ότι είχαν κάποιο θείο ή αδελφό της γιαγιάς τους στο ΕΑΜ. Διέσωσα –όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε– την αξιοπρέπειά μου, διότι λίγο αργότερα η κα Μπαρουκτσού (τρίτη στην ιεραρχία στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα) απέκτησε, μέσω του συντρόφου της, που ήταν ο νέος διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, προνομιακή πρόσβαση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον πρωθυπουργό…

Η στάση της ΝΔ

Έχοντας καταθέσει ανωτέρω την βιωματική μου εμπειρία από την συναλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ με την τουρκική πρεσβεία με αντικείμενο την εκχώρηση ψήφων της μειονότητας στη Θράκη έναντι της προώθησης τουρκοφρόνων “εργαλείων” στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θεωρώ καθήκον μου να καταθέσω συνοπτικά και την αναπόσπαστη εκτίμησή μου για τους λόγους που η ΝΔ επέλεξε να καταγγείλει εσχάτως επ’ αυτού τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμησή μου αυτή στηρίζεται σε όσα παρατήρησα ως προς την συμπεριφορά της ΝΔ στην διάρκεια της 36χρονης θητείας μου ως διπλωμάτη και ιδιαίτερα κατά την υπουργία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Πρώτα απ’ όλα οφείλω απερίφραστα να πω ότι η κυνική απειλή της κας Μπακογιάννη ότι «εάν δεν μας στηρίξετε τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα» ουσιαστικά δεν απευθύνεται μόνο στην μειονότητα, αλλά σε όλους τους Έλληνες πολίτες που είχαν το… θράσος να μην συνταχθούν με τους “ορθοφρονούντες” του 41%! Όντως για όλους αυτούς (και ακόμη πιο πολύ για τους εξ ορισμού ευάλωτους μειονοτικούς) τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, όσο αυτό περνάει από το χέρι της αδελφής του Πρωθυπουργού. Και θα της περνάει τόσο περισσότερο όσο πιο ανεξέλεγκτη και θηριώδης είναι η κοινοβουλευτική παντοδυναμία που επιδιώκει να αποσπάσει η ΝΔ…

Μετά από αυτή την απαραίτητη επισήμανση, προχωρώ στην ουσία της εκτίμησης μου για την επιδίωξη της ΝΔ στην Θράκη εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Είμαι πεπεισμένος ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν ενοχλείται από την συναλλαγή με το τουρκικό προξενείο και την Τουρκία για τις ψήφους των μειονοτικών που επηρεάζουν. Την ενοχλεί, όμως, η επιλογή της τουρκικής πλευράς να συναλλαχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διεκδικεί πλέον η ΝΔ, μετά την επικράτησή της στις 21 Μαΐου, να αντιστραφεί η συναλλαγή και να επιχορηγηθεί από τους Τούρκους η ίδια, όπως συνέβαινε παλαιότερα! Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα. Περιορίζομαι να θυμίσω ότι ο σε βαθμό εξαλλοσύνης τουρκόφρων Σαδίκ είχε μεν εκλεγεί βουλευτής Ξάνθης το 1990 ως ανεξάρτητος, αλλά στήριζε με θρησκευτική συνέπεια τον πρωθυπουργό των 151 εδρών Κώστα Μητσοτάκη, μαζί με τον έτερο ανεξάρτητο βουλευτή Ροδόπης Φαΐκογλου!

Το τίμημα που παρασκηνιακά θα καταβληθεί στην Τουρκία για την ικανοποίηση αυτής της απαίτησης εκτιμώ ότι θα το δούμε όλοι όταν αρχίσει η προαναγγελθείσα, κατεπείγουσα μετεκλογική διαπραγμάτευση Αθηνών- Άγκυρας. Η ΝΔ ζητάει από τους Τούρκους “δανεικά” (τις ψήφους της μειονότητας). Εκτιμώ ότι εάν της δοθούν, θα καταβάλει υπέρογκο τοκοχρεωλύσιο από τα κυριαρχικά δικαιώματα, ενδεχομένως και από την κυριαρχία της Ελλάδας. Ας μην το ξεχάσει το συμπέρασμά μου αυτό η Ομάδα Αλήθειας…

ΑΠΟ SLPRESS

Ετικέτες: