ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
Το ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν τον έκλεισαν οι κάτοικοι και η Επιτροπή Κατοίκων. Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας έχει κλείσει διότι δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Οι κάτοικοι εμποδίζουν απλώς την τέλεση παρανόμων πράξεων. http://www.styga.gr/?section=1787&language=el_GR&itemid1541=18166&detail1541=1

αναρτήθηκε από : Γρηγόρης Κλαδούχος on : Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 0 comments


Πέμπτη 19 Απρ 2018 - 
Το ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν τον έκλεισαν οι κάτοικοι και η Επιτροπή Κατοίκων. Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας έχει κλείσει διότι δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Οι κάτοικοι εμποδίζουν απλώς την τέλεση παρανόμων πράξεων.


Στην Αιγείρα το βράδυ της 18ης Απριλίου, στην προγραμματισμένη  συνέλευση  των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας για την πορεία των κινητοποιήσεών τους σε σχέση με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ,  που πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία προσέλευσης,  το παρών  τους έδωσαν μεταξύ άλλων :   πλήθος κατοίκων της ευρύτερης περιοχής,  ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας ,  δημοτικοί σύμβουλοι ,  οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων από  Δ.Ε Ακράτας & Δ.Ε.Αιγείρας, φορείς  κλπ.
 Η Επιτροπή Αγώνα του ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας  ανασκοπώντας τις ενέργειες που έχουν γίνει  μέχρι σήμερα, ενημερώνει τους κατοίκους της περιοχής, ότι  εμμένει και επιμένει στο οριστικό κλείσιμο του υπερκορεσμένου και τοξικά επικίνδυνου  για τη δημόσια Υγεία ΧΥΤΑ Ανατολ. Αιγιάλειας.
Στην  τοπική λαϊκή  Συνέλευση μετά απο διαλογική συζήτηση, όπου ακούσθηκαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και των κατοίκων,  αποφασίστηκε ομόφωνα η έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος - απόφασης :

ΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
"Μετά από 60 ημέρες αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Αιγείρας, με ατέλειωτα ξενύχτια, βάρδιες επιφυλακής, συνελεύσεις "αναμετρήσεις" με αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελείς ακόμα και ΜΑΤ, ο ΧΥΤΑ φαίνεται πως κλείνει (έστω και προσωρινά). Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση για τον αγώνα των κατοίκων της Αιγείρας και της Ακράτας και των φίλων από το Δερβένι, τα Ροζενά κλπ. Αποδεικνύει ότι όταν ο λαός αγωνίζεται με επιμονή και αποφασιστικότητα, ενότητα και σύμπνοια για δίκαια αιτήματα, ο αγώνας του δεν μπορεί παρά να δικαιωθεί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις τα στερεά απόβλητα ΟΛΟΥ του Δήμου Αιγιάλειας, θα μεταφέρονται μέχρι την 1η Απριλίου 2019 σε άλλους ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέχρι τη συμπλήρωση 12.000 τόνων. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας θα πρέπει α) Να παρουσιάσει σχέδιο δράσης για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και β) να προωθήσει τα μέτρα που του αναλογούν σύμφωνα με τον Περιφερειακό σχεδιασμό. Επίσης σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΦΕΚ τ.β’ 1174/2/4/2018) ο Δήμαρχος Αιγιάλειας (και σαν υπεύθυνος διαχείρισης αποβλήτων) θα πρέπει να εφαρμόσει «άμεσα και πλήρως» πρόγραμμα χωριστής συλλογής αποβλήτων (ανακύκλωση) καθώς και να μεριμνήσει για τρόπους («με κατάλληλη αδειοδότηση και όρους περιβαλλοντικής προστασίας και δοκιμασμένης μεθοδολογίας») που να οδηγούν στη σημαντική μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση. Με άλλα λόγια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση καλεί το Δήμαρχο κ. Παναγόπουλο να κάνει ό,τι δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Και βέβαια το κόστος όλων αυτών που πρέπει να γίνουν και δεν έχουν γίνει, θα επιβαρύνει τους δημότες της Αιγιάλειας (ΦΕΚ1174/2-4-2018 παρ. 2).
Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι :
1) Τον ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν τον έκλεισαν οι κάτοικοι και η Επιτροπή Κατοίκων. Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας έχει κλείσει διότι δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Οι κάτοικοι εμποδίζουν απλώς την τέλεση παρανόμων πράξεων.
2) Αποτελεί ύψιστη πράξη περιφρόνησης από την πλευρά του Δημάρχου προς την Ανατολική Αιγιάλεια η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μόνο στη Δυτική Αιγιάλεια και παράλληλα απόλυτα αντιδημοκρατική πράξη και περιφρόνηση προς την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου η μη κήρυξη έκτακτης ανάγκης σε όλο το Δήμο. Η δημόσια υγεία είναι σε κρίσιμο σημείο σε όλη την Αιγιάλεια από τις πράξεις και παραλείψεις ενός βοναπαρτικού και εκδικητικού Δημάρχου. Ντροπή του!
3) Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε στο σχέδιο που θα υποβάλει ο Δήμαρχος, να συμπεριλαμβάνεται ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, σαν χώρος υποδοχής στερεών αποβλήτων.
4) Στο ΧΥΤΑ Αιγείρας ένα έργο εξ αρχής προβληματικό που λεηλατήθηκε από όλες τις δημοτικές αρχές, το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι έργα αποκατάστασης, για τις ζημιές που έχουν ήδη γίνει, για να σταματήσει να ρυπαίνει το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή μας.
5) Αναμένουμε τις αυτοψίες και εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (που οφείλουν τάχιστα να γίνουν) , τα αποτελέσματα της υγειονομικής αναγνώρισης των δειγμάτων των γεωτρήσεων, τη τυχόν μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και την έκταση όλων αυτών. Έχουμε στα χέρια μας και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου η έκθεση του Πανεπιστήμιου Πατρών για το ΧΥΤΑ Αιγείρας όπου αναφέρονται σοβαρά προβλήματα και σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την εύρεση καρκινογόνων, τερατογόνων και μεταλλαξιογόνων στοιχείων στα υγρά απορροής (και κατά συνέπεια, στα ρυάκια, στα ρέματα, στο Θολοπόταμο και εν τέλει στον Κορινθιακό Κόλπο) από την ανεξέλεγκτη διαφυγή στραγγιδίων του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Προβλήματα υπάρχουν και στις καλλιέργειες. Τέλος, να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με μετρήσεις μας, ο ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι υπερκορεσμένος και φυσικά δεν αντέχει ούτε ένα κιλό απόβλητα επιπλέον, ό,τι εργασίες αποκατάστασης και να γίνουν.
6) Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους κατοίκους άλλων περιοχών που θα υποδεχθούν απόβλητα της Αιγιάλειας. Κατανοούμε απόλυτα τις όποιες αντιδράσεις και φόβους τους. Δεν επιδιώξαμε, ούτε αποφασίσαμε εμείς μια τέτοια λύση. Είμαστε όλοι θύματα ανάλγητων πολιτικών και ανικανότητας Δημάρχων, Περιφερειαρχών και Κεντρικής Διοίκησης, που για πολλά χρόνια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα.
7) Δηλώνουμε ότι από αύριο κιόλας θα ελέγχουμε με κάθε τρόπο το Δήμο Αιγιάλειας, για τις ενέργειές του σχετικά με την ανακύκλωση και τους τρόπους μείωσης των αποβλήτων. Μετά χαράς να συνεργαστούμε αλλά παράλληλα σε περίπτωση που δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε άλλους δρόμους διεκδίκησης.
Η επιτροπή αγώνα των κατοίκων θα συνεχίσει να εργάζεται και να αναλαμβάνει δράσεις με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων που να αποδεικνύουν την αναγκαιότητα οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ όπως και να ενεργεί ποικιλοτρόπως στον τομέα ενημέρωσης - πληροφόρησης των κατοίκων και των ΜΜΕ για το πρόβλημα. Καλούμε τους κατοίκους της Αιγείρας και της Ακράτας και όλους τους φίλους από άλλες περιοχές σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Η πρώτη νίκη κατακτήθηκε, ο αγώνας όμως πρέπει να είναι συνεχής, χωρίς εκπτώσεις".
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ετικέτες: