ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1 - 7/3/2024 * NemaMedia): Παρανάλωμα εναντίον της γενοκτονίας - Αλεύρι, μπλόκα και σφαίρες - Ουκρανία - Το «μπλόκο» της Ερυθράς Θάλασσας - Η τελευταία ελπίδα του Τζούλιαν Ασάνζ -

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 0 comments

Την 25η Φεβρουαρίου στη μία το μεσημέρι, ο νεαρός Ααρών Μπούσνελ, Ουάσινγκτον εμφανίστηκε με στρατιωτική περιβολή μπροστά στη πύλη της πρεσβείας του Ισραήλ στην αμερικανική πρωτεύουσα, έστησε το κινητό του ώστε να καταγράφει, περιέλουσε τον εαυτό του με κάποιο εύφλεκτο υγρό και είπε:

«Είμαι εν ενεργεία στρατιωτικός της Αμερικανικής αεροπορίας και δεν θα είμαι πλέον συνένοχος σε γενοκτονία...». Αφού άναψε τον αναπτήρα φώναξε: «λευτεριά στην Παλαιστίνη!» ["Free Palestine", 6 φορές ενώ καιγόταν]

Η σκηνή στριμαρίστηκε από το κινητό του. Λίγο πριν την τελευταία του πράξη, καθώς περπατούσε προς το μέρος της θυσίας του κατέγραψε την εξής δήλωση:

“Πρόκειται να επιδοθώ σε μια ακραία μορφή διαμαρτυρίας... αλλά σε σχέση με τα όσα οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη έχουν υποστεί στα χέρια των αποικιοκρατών τους, δεν είναι καθόλου ακραία, είναι αυτό που η άρχουσα τάξη μας έχει αποφασίσει πως θα είναι το κανονικό".

Είναι η δεύτερη αυτοπυρπόληση Αμερικανού πολίτη για την γενοκτονία στη Γάζα. Η πρώτη, στην Ατλάντα τον Δεκέμβριο, ήταν σχεδόν αόρατη για τα ΜΜΕ.

Η σοκαριστική αυτοπυρπόληση του Μπούσνελ προκάλεσε συγκίνηση σε όλο τον πλανήτη, ενώ κινητοποίησε και μηχανισμούς προπαγάνδας του Ισραηλινού στρατού που απέδωσαν την θυσιαστική του πράξη, είτε σε ψυχική πάθηση είτε σε.. αντισημιτισμό.

Αλεύρι, μπλόκα και σφαίρες

Για τον λιμό και την απόγνωση στη Γάζα γράψαμε στην ανασκόπηση της προηγούμενης Παρασκευής. Αλλά οι θάνατοι από πείνα πολλαπλασιάζονται και η Νότιος Αφρική ζητά πλέον από το Διεθνές Δικαστήριο να επιβάλλει νέα έκτακτα μέτρα στο Ισραήλ, προκειμένου να αποφευχθεί μια τεράστιας κλίμακας τραγωδία. Αξίζει να σημειωθεί πως ισραηλινοί ακροδεξιοί έχουν στήσει μπλόκα στα περάσματα στη Γάζα για να αποτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στις ΗΠΑ ηχηρή αν και μετριοπαθής ήταν η παρέμβαση της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, η οποία ζήτησε προσωρινή κατάπαυση πυρος στη Γάζα. Παρόλα αυτά φαίνεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αποφεύγει και τις εκλογικές επιπτώσεις καθώς η βάση του δημοκρατικού κόμματος θεωρεί πως δεν χειρίζεται καλά την κατάσταση στη Γάζα. Ήδη η πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση (συντριπτική ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών) είναι υπέρ της παύσης των αποστολών στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε τα λόγια του Γουστάβο Πέτρο, του Προέδρου της Κολομβίας ο οποίος έχοντας διακόψει κάθε αγορά όπλων από το Ισραήλ, επεσήμανε πως η ανεμπόδιστη σφαγή στη Γάζα δεν αφορά μόνο το Ισραήλ, αλλά τελικά αποτελεί ένα μήνυμα της Δύσης απέναντι σε όσους δεν συμμορφώνονται στις απαιτήσεις της

Ουκρανία

Καθώς φαίνεται πως ο Ρωσικός στρατός κερδίζει (περιορισμένο) έδαφος στο μέτωπο της Ουκρανίας, η δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν αποκλείει την αποστολή Γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, προκάλεσε αναταραχή, αλλά και άμεση αντίδραση - και όχι μόνο από τον Βλαδίμηρο Πούτιν, ο οποίος κατά τον προσφιλή του ιστορικίζοντα τρόπο τον απείλησε με την μοίρα του Ναπολέοντα. Μιλώντας προς τη Δούμα ο Πρόεδρος της Ρωσίας απείλησε το ΝΑΤΟ πως μια άμεση εμπλοκή του μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

Η πρόταση του Μακρόν πάντως απορρίφθηκε και καταδικάστηκε εσπευσμένα, τόσο από τους συμμάχους της Γαλλίας σε ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσο και από μεμονωμένες χώρες, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ και την Γερμανία, αλλά και από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος στη Γαλλία.

Το «μπλόκο» της Ερυθράς Θάλασσας

Καθώς η Ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς εναντίον στόχων της Αλλάχ Ανσάρ («Χούθι») στην Υεμένη. Οι επιθέσεις εναντίον πλοίων που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται (και οι πρώτοι νεκροί των επιθέσεων χάθηκαν πάνω σε ελληνόκτητο πλοίο) όπως και η στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι κάτι που βρίσκει κερδισμένη την Κίνα ενώ μοιάζει πρακτικά αντιπαραγωγική:

  • Διαβάστε / Δείτε: ένα εξαιρετικό διαδραστικό ρεπορτάζ του Al Jazeera για τις συνέπειες των επιθέσεων της Αλλάχ Ανσάρ στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας και στον παγκόσμιο εφοδιασμό

Η τελευταία ελπίδα του Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής και ιθύνων νους των Wikileaks, καταδιωγμένος εδώ και μια δεκαετία και πλέον από τις ΗΠΑ και την Δύση για την αποκάλυψη των εγκλημάτων των αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, βρίσκεται φυλακισμένος στην Βρετανία, εν αναμονή της έκδοσής της στις ΗΠΑ. Έχοντας προσφύγει εναντίον αυτής της έκδοσης, χωρίς να έχει δικαιωθεί, η υπόθεσή του βρέθηκε στο ύστατο δικαστήριο που θα αποφασίσει την μοίρα του. Η τελευταία αυτή δίκη ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου και η απόφαση που θα κρίνει τη ζωή του Ασάνζ αναμένεται πλέον μέσα στον Μάρτιο.

Άλλες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμα

  • O Adam Tooze γράφει στους Financial Times για τους σοβαρούς κινδύνους που η αμερικανική λογική της ηγεμονίας με κάθε κόστος δημιουργεί - με επίκεντρο τις σχέσεις με την Κίνα - σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία αλλά και την ασφάλεια

  • New York Times | W.J. Hennigan: The Brink: The risk of nuclear conflict is rising

 subscrib to NemaMedia.

Ετικέτες: