ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Kostas Hatziantoniou (fb): «Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ» [Από τις "Φυλλάδες του Γεροδήμου", του Αργύρη Εφταλιώτη]

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 8 Ιουνίου 2024 0 comments

 

«Κοίταξε που άρχισαν κιόλας! Περνάει το πρώτο το τάγμα, φάλαγγα πυκνή και με πέννες αρματωμένη. Είναι οι "Δασκάλοι", οι γραμματικοί, οι πατέρες της κορακίστικης. Μέρα και νύχτα παιδεύουνται να φράξουν του λαού το στόμα που τους προδίνει, κι αυτό πάλι σκάνει α δε μιλήση!
Άλλοι δασκάλοι το δεύτερο το τάγμα. "Δασκάλοι πολιτικοί", που διαβάζεις τα μεγάλα λόγια τους και ξεχνάς τα μικρά τα καμώματά τους.
Μεγάλο τάγμα το τρίτο, κι ατέλειωτο. "Υπάλληλοι" ονομάζονται στη γλώσσα την κορακίστικη, όνομα στη ρωμαίικη δεν έχουν, επειδή του κάκου τους φωνάζει το κλαδευτήρι, τ' αλέτρι και το σφυρί.
"Φοιτηταί" είναι το τάγμα που έρχεται τώρα. Έπρεπε ο καθένας τους να μένη "φυτευτής" στο χωριό του.
Μην το κακοβλέπης το πέμπτο το τάγμα. Είναι οι "Τραμπούκοι". Καλοί πατριώτες, που έχασαν τα νερά τους. Τούρκους να πολεμήσουν αν είχαν, δαφνοστεφάνωτοι θα περνούσαν τώρα.
Πέρασέ το με μια ματιά το έχτο το τάγμα. Είναι οι "Πραματευτάδες" και παντής λογής δουλευτάδες που τότε μόνο συλλογιούνται τα χάλια του τόπου, όταν ανεβαίνη το κάμπιο ή πλερώνουνε φόρους.
Οι "Δημοσιογράφοι" διαβαίνουνε τώρα. Τους παίρνει τους δύστυχους ο δασκαλισμός από τη μια κ' η ρωμιοσύνη από την άλλη, κι όταν τους διαβάζης, είναι να τους λυπάσαι.
Εύκολα το ξεχωρίζεις το όγδοο το τάγμα, από την πολεμική τους στολή. Μόνο που μαζί με τις Αφροδίτες δεν κυνηγούνε και δόξα.
Το τάγμα που τώρα περνάει έπρεπε με τους Τραμπούκους να πάη. Είναι Μαχαιροβγάλτες, παλικάρια που στάδιο δεν τους ανοίγ' η πατρίδα να τρέξουν. Τρέχουνε στους δρόμους και μαχαιρώνουν, περνούν από τις δίπορτες τις φυλακές μας, και βγαίνοντας ξαναμαχαιρώνουν.
Χαιρέτησε τώρα με σέβας. Είναι οι "Αβοκάτοι" αυτοί που περνούν, οι αστυνόμοι, οι δικαστάδες κ' οι παρόμοιοί τους. Είναι του νόμου οι κλειδοκράτορες και της δικαιοσύνης οι δεσποτάδες. Οι νόμοι τους είναι σε βιβλία κλεισμένοι και μήτε τη Μεγάλη Παρασκευή μαζί με τον Επιτάφιο δε βγαίνουνε.
Ακολουθάει και δωδέκατο τάγμα που ίσως έπρεπε να έρχεται πρώτο. Ίσως, για ν' αληθέψη το ρητό, "οι πρώτοι έσχατοι και οι έσχατοι πρώτοι".
Φίλε μου και Κληρονόμε, την είδαμε την "Ελλάδα" σ' όλη της τη δόξα την τωρινή».
Μπορεί να είναι εικόνα ‎κείμενο που λέει "‎ΑΡΓΥΡΗ ΕΦΤΑΛΙΩΤΗ ΦΥΛΛΑΔΕΣ ץסה ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ EN ΑΘΗΝΑΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ MAIENEP ΚΑΙ ΚΑΡΓΑΔΟΥΡΗ 1897‎"‎

Ετικέτες: