ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 5/4-12/4/2024 * NemaMedia): Στο «κάδρο» του πολέμου το Ιράν στη Μ. Ανατολή Διαψεύδουν τα ρεπορτάζ για άλλη μια φορά τον Έλληνα πρωθυπουργό, υγεία ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση, σκληραίνει τη στάση της στο Μεταναστευτικό η ΕΕ, ανθρώπινο δικαίωμα η προστασία του κλίμα

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 13 Απριλίου 2024 0 comments
Το βομβαρδισμένο προξενείο δίπλα στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό: By Rajanews, CC BY 4.0,

Μετά την επίθεση του Ισραήλ (δεν έχει αναλάβει ακόμα επίσημα την ευθύνη) σε κτήριο προξενείου του Ιράν στη Συρία, η οποία σκότωσε έναν Ιρανό στρατηγό, μαζί με άλλους έξι αξιωματούχους και έξι ακόμα Σύριους πολίτες, αναμένεται μέσα στο επόμενο 48ωρο (κατά την Wall Street Journal) επίθεση εναντίον Ισραηλινών στόχων από το Ιράν. Ήδη οι ΗΠΑ πέρα από τις ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους, έχουν δώσει οδηγίες στο προσωπικό της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ να μην ταξιδεύουν, ενώ αυστηρή σύσταση στους πολίτες τους να αποφύγουν Ισραήλ, Λίβανο, Παλαιστίνη και Ιράν, εξέδωσε το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε πως το Ισραήλ θα έχει την σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης. Οι Financial Times αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την διαμεσολάβηση της Κίνας για να συγκρατήσει την αντίδραση του Ιράν. Το ίδιο το Ιράν φέρεται να σύρεται σε μια σύγκρουση που δεν επιθυμούσε, διαρρέοντας πως η αντίδρασή του θα είναι ελεγχόμενη και δεν θα συνεισφέρει στην κλιμάκωση.

Στην ίδια τη Γάζα και τα Παλαιστινιακά εδάφη, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ και τη συμφωνία του εδώ και μια εβδομάδα να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, δεν έχει φανεί -σύμφωνα με τον ΟΗΕ- καμία σημαντική ανακούφιση μέχρι στιγμής. Η επικεφαλής των υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ παραδέχεται πως ο λιμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη… Επιπλέον, αλλεπάλληλα ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν την έκταση των αγριοτήτων στην πόλη της Γάζας, κάτι που ο Economist περιγράφει ως στρατιωτικές και ηθικές αποτυχίες του Ισραηλινού στρατού. Το Mondoweiss περιγράφει την σφαγή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, με εκτελέσεις αιχμαλώτων και γιατρών και μαζικούς τάφους.

Ένας Ισραηλινός γιατρός καταγγέλλει τις συνθήκες κράτησης και βασανισμού αιχμαλώτων. Το CNN σε ρεπορτάζ του αναφέρει πως η «σφαγή του αλευριού», η επίθεση σε Παλαιστίνιους που περίμεναν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στις 29/2, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού, ξεκίνησε από τις δυνάμεις του.


Τέμπη: η κυβέρνηση γνώριζε για το ξυλόλιο

Επίσημα έγγραφα αποδεικνύουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του DNews, πως η κυβέρνηση από πολύ νωρίς γνώριζε για την ύπαρξη ξυλολίου από δείγματα της εξωτερικής επιφάνειας της αμαξοστοιχίας. Η αποκάλυψη αυτή διαψεύδει τον χθεσινό αντίθετο ισχυρισμό του πρωθυπουργού περί θεωριών συνωμοσίας.

Την Τετάρτη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αρνήθηκε οποιαδήποτε συγκάλυψη από την πλευρά της Δικαιοσύνης, ενώ διέψευσε και ισχυρισμούς συγγενών των θυμάτων περί παραπομπής στην παρηγορία της εκκλησίας.

Οι δηλώσεις της αυτές προκάλεσαν την οργή των συγγενών των θυμάτων με χαρακτηριστική την απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού σε συνέντευξή της, στην οποία επιτέθηκε προσωπικά στην κ. Αδειλίνη. Στον ίδιο τόνο ήταν και η απάντηση του Νίκου Πλακιά, πατέρα θυμάτων.

Και ενώ τα Τέμπη συγκλονίζουν την κοινή γνώμη έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αερολιμενικών και ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ-ΥΠΑ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενα «Τέμπη» στα αεροδρόμια


Το «ξήλωμα» του ΕΣΥ συνεχίζεται

Το νομοσχέδιο για την δημόσια υγεία που ψηφίστηκε σήμερα επί της αρχής στη Βουλή (με την στήριξη μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας), δέχτηκε τα σκληρά πυρά ολόκληρης της αντιπολίτευσης ως ένα ακόμα βήμα στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Παρότι την τελευταία στιγμή ο Υπουργός απέσυρε τουλάχιστον την διάταξη που προέβλεπε την παροχή υπηρεσιών στο ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς, είναι σαφές πως πρόκειται για συνολικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Από τα απογευματινά χειρουργεία, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα παραπεμπτικά, αλλά και την αφαίρεση της ασφαλιστικής ικανότητας όσων ελεύθερων επαγγελματιών έχουν χρέη (μεγαλύτερα από 100 ευρώ, όπως διευκρίνισε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) στον ΕΦΚΑ, φαίνεται πως οδεύουμε σε ένα περαιτέρω ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας - εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.


Εξωτερικά σύνορα της Δύσης: Ένα επικίνδυνο δόγμα

«Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανό πόλεμο και μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας στην ήπειρο δεν είναι πλέον φαντασίωση», δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες. O K. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η Ελλάδα είναι το εξωτερικό σύνορο της Δύσης και αυτό το στηρίζει με τις υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς, τις οποίες κανείς δεν έχει αμφισβητήσει μέχρι στιγμής. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα σχεδιάζει να ξεφορτωθεί τα παλιά αεροσκάφη της, συμπεριλαμβανομένων 32 F-16 Block 30 για τα οποία η Ουκρανία μπορεί να ενδιαφέρεται. Η Ελλάδα φέρεται να τα δίνει για 2-2,5 δισ. ευρώ, τιμές πολύ αισιόδοξες σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο. Στο παζάρι έχουν μπει ακόμα η Δανία και η Ολλανδία. Στο μεταξύ, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση 35 ελικοπτέρων Sikorsky UH-60M Black Hawk μέσω του προγράμματος Foreign Military Sales των ΗΠΑ. Τα νέα ελικόπτερα μέσης ανύψωσης θα αντικαταστήσουν τα γηρασμένα ελικόπτερα Bell UH-1H, Agusta-Bell 212 και Agusta-Bell AB205 "Huey" της Ελλάδας που βρίσκονται σε υπηρεσία από τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Το Θέμα

Σύνορα, Μεταναστευτικό και το τέλος των Δικαιωμάτων

Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ

Την εβδομάδα που πέρασε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά με μικρή πλειοψηφία των κομμάτων της Δεξιάς και Ακροδεξιάς τη μεταρρύθμιση των πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες είχαμε γράψει τον Φεβρουάριο. Παρά τις αντιρρήσεις της Αριστεράς, των Πρασίνων και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο πέρασε έπειτα από οκτώ χρόνια αδιεξόδου. Περιλαμβάνει μέτρα όπως η δημιουργία συνοριακών κέντρων κράτησης εντός και εκτός συνόρων ΕΕ, επιτάχυνση των απελάσεων και απαίτηση από τα κράτη-μέλη είτε να δέχονται αιτούντες άσυλο ή να παρέχουν οικονομική στήριξη στα κράτη πρώτης γραμμής. Ουγγαρία και Πολωνία έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα το εφαρμόσουν.

Δεν πέρασαν δυο ημέρες από τους πανηγυρισμούς των επισήμων για το Σύμφωνο, και τρία παιδιά βρέθηκαν νεκρά σε βραχονησίδα στα ανοικτά της Χίου μετά από ένα ακόμα ναυάγιο φουσκωτού που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία και προχώρησε σε κοινές δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη προστασίας των συνόρων της ΕΕ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι «χαοτική ή ανεξέλεγκτη». Ο Τουσκ μίλησε για την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να «προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εδάφη τους και να ελέγχουν τα σύνορά τους». Είπε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Πολωνία έχουν σοβαρούς λόγους να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση, δείχνοντας ότι οι θέσεις τους σε αυτό το θέμα είναι στενά ευθυγραμμισμένες. H Πολωνία φιλοξενεί 1 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες ενώ έχει κατά το παρελθόν αντιμετωπίσει προβλήματα με τη Λευκορωσία, η οποία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό, εκμεταλλευόμενη τον ακροδεξιό λαϊκισμό που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας γύρω από το θέμα, όπως και στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λουκασένκο προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα της Πολωνίας, όπως έκανε και ο Ερντογάν στον Έβρο. Τα γεγονότα αυτά απλώς αποκάλυψαν τις ιδεολογικές παραδοχές της Ευρώπης - «φρούριο», η οποία μπορεί να δέχεται τους Ουκρανούς πρόσφυγες αλλά να αρνείται την είσοδο σε όσους έρχονται από την Ασία ή την Αφρική. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Διαβάστε:


Πρόστιμο στο Υπ. Μετανάστευσης για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 175.000 ευρώ στο υπουργείο Μετανάστευσης για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων κατά την ανάπτυξη συστημάτων ασφαλείας με Τεχνητή Νοημοσύνη σε καταυλισμούς προσφύγων. Το Υπουργείο δεν πραγματοποίησε μελέτη επιπτώσεων και δεν παρείχε ενημέρωση για τη συμφωνία ιδιωτών εργολάβων. Το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί σε βάρος δημόσιου φορέα μέχρι στιγμής.


Απεργία στις 17 Απριλίου χωρίς την ΑΔΕΔΥ

Εν μέσω έξαρσης εργατικών ατυχημάτων, την Τετάρτη 17 Απριλίου θα απεργήσει ο ιδιωτικός τομέας σύμφωνα με την απόφαση της ΓΣΕΕ, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε φάση καθυστέρησης σε σχέση με την καλπάζουσα μείζονα απορρύθμιση της εργασίας (η απόφαση ελήφθη στις 27 Ιανουαρίου). Στην απεργία θα συμμετάσχουν και τα μέσα μεταφοράς, κάτι που σημαίνει πως η οικονομική ζωή (τουλάχιστον στην Αθήνα) θα «παγώσει». Σχετική συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο σχεδόν ισόβιος Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.


Αντιμετωπίζουν το σχολικό εκφοβισμό με… περισσότερο αυταρχισμό

Το ζήτημα του μπούλινγκ στα σχολεία, είναι ένα σοβαρό θέμα. Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται να στοχεύουν να το αντιμετωπίσουν επιστρέφοντας στις πενθήμερες αποβολές και το αυταρχικό σχολείο περασμένων δεκαετιών. Από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ωστόσο, πάμε καλά.

Περιβάλλον

Ανθρώπινο δικαίωμα η προστασία του κλίματος

Ο καύσωνας θα μας σκοτώσει, είμαστε σε επικίνδυνη ηλικία λένε οι Ελβετίδες KlimaSeniorinnen (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αποφάνθηκε ότι η ελβετική κυβέρνηση παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της επειδή δεν έκανε αρκετά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, γιατί για πρώτη φορά το δικαστήριο συνδέει το δικαίωμα στην ασφάλεια από τις κλιματικές καταστροφές με το δικαίωμα στη ζωή, την ιδιωτική ζωή και την οικογένεια. Για πρώτη φορά υποστηρίζεται άμεσα το δικαίωμα στην προστασία από την κλιματική κρίση ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Οι Ελβετίδες από την οργάνωση KlimaSeniorinnen, οργάνωση γυναικών ηλικίας άνω των 64 ετών, έφεραν την υπόθεση στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η αδράνεια της κυβέρνησής τους για το κλίμα τις έθεσε σε κίνδυνο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των καυσώνων. Υποστήριξαν ότι η ηλικία και το φύλο τους τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μέσω της αγωγής αυτής απαίτησαν από τις αρχές να διορθώσουν την πορεία της ελβετικής πολιτικής για το κλίμα, διότι οι σημερινοί στόχοι και τα μέτρα δεν επαρκούν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ένα ασφαλές επίπεδο.

Η απόφαση αυτή, αν και δεν περιλαμβάνει κυρώσεις, αναμένεται να εγκαινιάσει έναν νέο κύκλο δικαστικών προσφυγών, καθώς δημιουργεί ένα ισχυρό προηγούμενο το οποίο οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μηνύσουν κυβερνήσεις στα εθνικά δικαστήρια.

Όμως, το ίδιο δικαστήριο απέρριψε δύο άλλες προσφυγές, κυρίως λόγω τεχνικών αιτιών. Η μια αφορά στην προσφυγή έξι νέων από την Πορτογαλία, ηλικίας 12 έως 24 ετών, οι οποίοι κατηγορούν 32 ευρωπαϊκές χώρες για απειλή κατά της ζωής τους επειδή δεν έχουν κατορθώσει να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η δεύτερη είναι η προσφυγή του πρώην Δημάρχου της πόλης Grande-Synthe, που διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή δράση της κυβέρνησης, η οποία θέτει σε κίνδυνο την πόλη του λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Οι δικαστικές προσφυγές για το κλίμα αποτελούν ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των πολιτών στη μάχη για την προστασία του πλανήτη και της ζωής μας σε αυτόν. Από τον Δεκέμβριο του 2022, έχουν υπάρξει 2.180 υποθέσεις που σχετίζονται με το κλίμα, που έχουν κατατεθεί σε 65 διαφορετικούς τύπους δικαστηρίων, σύμφωνα με το Global Climate Litigation Report.


«Βράζουν» οι ωκεανοί

Οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται με πρωτοφανή ρυθμό, σημειώνοντας νέα ρεκόρ μήνα με το μήνα το 2023. Οι επιστήμονες προβληματίζονται από την ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία υπερβαίνει αυτό που μπορεί να εξηγηθεί από τους γνωστούς κλιματικούς παράγοντες. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι τρέχουσες κλιματικές προβλέψεις ενδέχεται να υποεκτιμούν τον ρυθμό και τη σοβαρότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Οικονομία

Ανάπτυξη στην πλάτη των φτωχότερων

O ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας πέρυσι έφτασε το 2%, ξεπερνώντας την ανάπτυξη 0,4% που παρατηρήθηκε στο σύνολο της Ευρωζώνης, σημειώνει η ετήσια έκθεση του διοικητή της ΤτΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες. Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2024, 2,5% το 2025 και 2,3% το 2026, σύμφωνα με την ίδια μελέτη. 

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο ανερχόταν στο 161,9% του ΑΕΠ το 2023, προβλέπεται να μειωθεί στο 138,9% μέχρι το τέλος του 2026, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι παρατηρείται ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ), οι οποίες θα φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ το 2023, από 1,7% την περίοδο 2015-2020. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν ευημερούν για όλους:

Ο πληθωρισμός έφτασε το 4,2% στην Ελλάδα πέρυσι, έναντι 5,4% στην Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να τρέχει σε υψηλά επίπεδα, εν μέρει χάρη στα αυξημένα εταιρικά κέρδη, παρόλο που η κοινωνία «στενάζει» από την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Συγκεκριμένα, οι ρυθμοί μεταβολής του δείκτη περιθωρίου κέρδους για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας το 2021 και το 2022 ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, αυξάνοντας κατά 4% και 9% αντίστοιχα. 

Στον βιομηχανικό τομέα (μεταποίηση - κατασκευές), ο ρυθμός μεταβολής των περιθωρίων κέρδους έφτασε σε ιστορικό υψηλό 17,8% το 2022, ενώ στον τομέα των υπηρεσιών ήταν επίσης σημαντικός, στο 7,4%. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια για να περιορίσει ή να σταθεροποιήσει την αύξηση των τιμών που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές.


Στα γρήγορα:
Η φωτογραφία της εβδομάδας απο το Reuters. Έναν αιώνα μετά, το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη άνοιξε για τον εορτασμό του τέλους του Ραμαζανιού, το Eid Al Fitr - Μπαϊράμι- για πρώτη φορά μετά το 1922

Το MFRR και όλες οι Ευρωπαϊκές οργανώσεις προστασίας των δημοσιογράφων καλούν την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη δίωξη των δολοφόνων του Γιώργου Καραϊβάζ. Η έλλειψη προόδου έχει ιδιαίτερα κακή επίδραση στα Μέσα Ενημέρωσης και υπονομεύει το Κράτος Δικαίου στη χώρα. «Κερασάκι» στην τούρτα, ο χαρακτηρισμός της δολοφονίας του ως «εργατικό ατύχημα» και όχι έγκλημα και η κατά το ήμισυ μείωση της σύνταξης της χήρας του, όπως καταγγέλει η Στάθα Αλεξανδροπούλου - Καραϊβάζ.

Ετικέτες: