ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 29/3-5/4-2024 * NemaMedia): Δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς οι πολίτες Αναμενόμενα τα ευρήματα σχετικής δημοσκόπησης. Σκληραίνει τη στάση του το Ισραήλ. Συντριπτική ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές. Το κίνημα για αξιοπρεπή κατοικία παίρνει σχήμα:

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 6 Απριλίου 2024 0 comments

Στην πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, η Μαρία Καρυστιανού εκφώνησε άλλη μια συγκλονιστική ομιλία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε όμως και η κατάθεση τού -μη κληθέντα από την Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής-, Κώστα Γενιδούνια, πρώην προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Μηχανοδηγών:

Οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών είναι η άτυπη «ηγεσία» της αναδυόμενης από την επιχείρηση συγκάλυψης της τραγωδίας, «κοινωνικής αντιπολίτευσης». Αυτό είναι ένα βασικό συμπέρασμα για την έρευνα της MRB για το Open που προβλήθηκε την Πέμπτη.

Τεράστιο ποσοστό των ερωτώμενων (~82%) απάντησε πως θεωρεί πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει, και παρότι οι εντυπώσεις από την παρουσία των μεγαλύτερων κομμάτων στην συζήτηση δυσπιστίας (την οποία θεωρεί δικαιολογημένη το 55% των ερωτώμενων) ήταν περίπου μοιρασμένη, οι θετικές γνώμες για την δράση των συγγενών των θυμάτων ήταν σχεδόν ομόθυμη.

Αντίθετα, όπως βλέπουμε, ούτε τα ΜΜΕ (παγίως) ούτε όμως και η Δικαιοσύνη κρίνονται θετικά από μεγάλες πλειονότητες μεταξύ των ερωτώμενων. Και η Δικαιοσύνη, όπως θα δούμε παρακάτω, υφίσταται μια συντριπτική, ιστορικά, απόρριψη συνολικά, πρωτοφανή στην έκτασή της.

Μειώθηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη

Δεν είναι καινούριο εύρημα, δεν οφείλεται μόνο στην συγκυρία της συγκάλυψης των Τεμπών, αλλά επιβεβαιώνει τη ραγδαία μείωση της εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη, αλλά και γενικότερα στους θεσμούς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τακτική έρευνα της Public Issue σχετικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας μας στους θεσμούς, η δυσπιστία απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη έχει φτάσει σε ιστορικά (από το 2007 και μετά) υψηλά:

Η έλλειψη εμπιστοσύνης, όμως, δεν αφορά μόνο τη Δικαιοσύνη. Ιστορικά υψηλά είναι και τα ποσοστά αυτών που δεν εμπιστεύονται την Προεδρία της Δημοκρατίας (64%), τον στρατό (26%, παραμένουν πάντως σχετικά υψηλά), ενώ περίπου στα περσινά ιστορικά ποσοστά (54%) παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ελληνική Αστυνομία. Η δυσπιστία απέναντι στη Βουλή (78%) και στα πολιτικά κόμματα (87%) πλησιάζει τα υψηλά ποσοστά αποδοκιμασίας του 2011. Ιστορικά ποσοστά έλλειψης εμπιστοσύνης εκφράζονται και για την πυροσβεστική (14%), παρότι παραμένει ο πιο αξιόπιστος από τους θεσμούς για τους οποίους ρώτησε τους δημοσκοπούμενους η Public Issue.

Μια υποψηφιότητα που ξεχωρίζει

Η χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, Σοφία Μπεκατώρου δεν είναι η κλασική υποψήφια του χώρου της Αριστεράς, είναι όμως η γυναίκα που έσπασε τη σιωπή γύρω από το κίνημα του #metoo στην Ελλάδα, καταγγέλλοντας τον βιασμό της από τον τότε προπονητή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης δεν είναι πλέον το κλασικό αριστερό κόμμα, αλλά μάλλον ένα κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού που δίνει ιδιαίτερη σημασία στα δικαιώματα. Παρακάτω, η Σοφία Μπεκατώρου μιλάει για την υποψηφιότητα της στις προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 14 Απριλίου, στη Νατάσα Γιάμαλη:


Ημερολόγιο εγκλημάτων του Ισραήλ στη Γάζα

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης από την έναρξη της εισβολής στη Γάζα. Οι διαδηλωτές ζήτησαν κατάπαυση του πυρός και πολιτική αλλαγή, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους απέναντι στους χειρισμούς του Μπένγιαμιν Νετανιάχου στον πόλεμο και τη συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα. Στο Ισραήλ επικρατεί βαθιά δυσαρέσκεια και διαίρεση, καθώς η κυβέρνηση δέχεται πλέον αυξανόμενες εξωτερικές πιέσεις για την κατάσταση στη Γάζα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου μετά τη δολοφονία με drones των εθελοντών του World Central KitchenΟ ιδρυτής της οργάνωσης κατηγορεί το Ισραήλ για στοχευμένη δολοφονία. To Ισραήλ μιλάει για «λυπηρό γεγονός», κάτι το οποίο απορρίπτουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Πολλαπλές πηγές αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν απαίτησε από το Ισραήλ να βρει τρόπους αποκλιμάκωσης και να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες αμάχων στη Γάζα. Για πρώτη φορά ο Μπάιντεν φαίνεται να λέει έστω, πως συναρτά την συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ, με την περιφρούρηση της ασφάλειας των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των αμάχων, αλλά και την απαίτηση για άμεση κατάπαυση πυρός (σε «ώρες και μέρες») από το Ισραήλ. Η πρώτη αυτή απειλή του Προέδρου των ΗΠΑ οδήγησε στο άνοιγμα τριών περασμάτων στη Γάζα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Ισραηλινός στρατός, ισοπέδωσε ένα νοσοκομείο, το Αλ-Σίφα το μεγαλύτερο της Γάζας, με πραγματικά απερίγραπτη ωμότητα, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει τη διάλυση του συστήματος υγείας στη Γάζα. Ακόμα, ο Ισραηλινός στρατός βομβάρδισε την πρεσβεία του Ιράν στην Συρία, προκαλώντας το θάνατο ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων. Το Ιράν δεν αντέδρασε άμεσα αλλά υποσχέθηκε πως θα απαντήσει.

Παράλληλα, ρεπορτάζ του ισραηλινού περιοδικού +972, αποκαλύπτει την γενικευμένη χρήση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης (με το όνομα “Λεβάντα”) για τον μαζικό εντοπισμό στόχων, με βάση κάποια κριτήρια τα οποία δεν επιβεβαιώνονται. Εντωμεταξύ, ο αλγόριθμος επιτρέπει την δολοφονία δεκάδων αμάχων που βρίσκονται κοντά στον στόχο. Ανάμεσά τους, ένα αυτοματοποιημένο συστήματα με την ονομασία «Πού είναι ο μπαμπάς;», το οποίο χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση στοχοποιημένων ατόμων και τον βομβαρδισμό τους όταν μπαίνουν στην οικογενειακή τους κατοικία.

Πρόκειται για τη δεύτερη αποκάλυψη του περιοδικού σχετικά με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, μετά την αποκάλυψη του συστήματος Χαμπσόρα (Ευαγγέλιο) που χρησιμοποιήθηκε για τον μαζικό εντοπισμό (πάλι με μεγάλα περιθώρια σφάλματος) κτηρίων-στόχων βοβαρδισμών.


Τουρκία: Δημοτικές εκλογές και δικτατορικές καθαιρέσεις

Στις 31 Μαρτίου διεξήχθησαν στην Τουρκία αυτοδιοικητικές εκλογές. Το αποτέλεσμά τους ήταν η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν και του κόμματός του (AKP), από το 2002. To Κεμαλικό CHP δεν κέρδισε πάλι απλά τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με τον Εκρέμ Ιμάμογλου (που είχε αποκλειστεί δικαστικά από την διεκδίκηση της Προεδρίας της Τουρκίας στις εκλογές του 2023) με μεγάλη διαφορά. Κέρδισε, πέρα από την Άγκυρα και την Σμύρνη, και την Προύσσα, την Αττάλεια και 19 ακόμα δημαρχίες πόλεων που ήταν υπό την ηγεσία του AKP μέχρι τώρα.

Turkish election results graphic

Μετά τα αποτελέσματα και αφού το φιλοκουρδικό-αριστερό DEM (διάδοχο σχήμα του HDP) κέρδισε την πόλη του Βαν, η εκλογή του δημάρχου που υποστήριξε ακυρώθηκε από την εκλογική αρχή. Η απόφαση αυτή, και η τοποθέτηση στη δημαρχία του ηττημένου (με 27%) υποψηφίου του AKP, οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις στην πόλη και στην κατακραυγή των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων. Σε μια σπάνια κίνηση υποχώρησης του καθεστώτος Ερντογάν, το δικαστήριο αποκατέστησε άμεσα τον εκλεγμένο δήμαρχο Αμπντουλάχ Ζεϊντάν.


Σπίτια για ανθρώπους, όχι για αριθμούς

Φέρτε την κούτα σας και απαιτείστε αξιοπρεπή στέγη στην Ελλάδα, προτρέπει η πρωτοβουλία «Γειτονιές για το Δικαίωμα στη Στέγη» αύριο Σάββατο 6/4 στις 12.00 το μεσημέρι στον σταθμό του Θησείου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Στέγαση και την Πόλη, του European Action Coalition for the Right to Housing and Property.

Τα αιτήματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Πλαφόν στα ενοίκια και τις αυξήσεις τους

  • Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της πώλησης κόκκινων δανείων με προσημείωση της πρώτης κατοικίας

  • Περιορισμός/ Απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου AirBnB) – Σπίτια για τους κατοίκους και όχι για τους τουρίστες

  • Κατάργηση της Golden Visa – Όχι κερδοσκοπία με τα σπίτια και τους χώρους διαβίωσής μας

  • Δημιουργία επαρκούς, δημόσιας και αξιοπρεπούς κοινωνικής κατοικίας

  • Στήριξη εγχειρημάτων συλλογικής και συνεταιριστικής, μη-κερδοσκοπικής κατοικίας

  • Δημιουργία επαρκούς, δημόσιας και δωρεάν φοιτητικής στέγης

  • Προγράμματα για τον τερματισμό της αστεγίας – Κανένας άνθρωπος στο δρόμο

  • Ειδική μέριμνα για όσα πλήττονται δυσανάλογα (πρόσφυγες/ισες και μετανάστες/τριες, θύματα έμφυλης βίας, ΛΟΑΤΚΙ+)

  • Απαγόρευση εξώσεων για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε εναλλακτική αξιοπρεπή στέγη

Μαζί με την προαναφερθείσα πρωτοβουλία, συντάσσονται και άλλες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, όπως η CoHab Athens που ήδη από το προηγούμενο Σάββατο 30/3, «τρέχει» δράση συλλογικής χαρτογράφησης κενών κτιρίων με στόχο την κοινωνική και συνεταιριστική κατοικία, καλώντας τους απλούς πολίτες να συνδράμουν, εφόσον το επιθυμούν. 

Η στεγαστική κρίση έχει χτυπήσει κόκκινο, συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως τα μνημόνια, η διαδοχική απροθυμία κυβερνήσεων να αναχαιτίσουν το ζήτημα, ρυθμίζοντας εγκαίρως και επαρκώς το AirBnB, επιτρέποντας τη Golden Visa, παραδίδοντας γειτονιές-«βορά» στο real estate και διευρύνοντας, έτσι, τις κοινωνικές ανισότητες. Το Co-Hab, οι «Γειτονιές για το Δικαίωμα στη Στέγη», το γκρουπ «Ξεσπιτόγατος» στο Facebook είναι μερικά μόνο από τα κινήματα πολιτών που αναδεικνύουν το καυτό ζήτημα του κόστους στέγης μπροστά σε μία ηθελημένα αδρανή πολιτεία.

Έχει ενδιαφέρον ότι έντυπα που με σθένος στηρίζουν το ΑirBnB και τις πολιτικές που επί της ουσίας ωθούν απλούς πολίτες σε έξωση, πλέον, έστω και υποκριτικά, με το ένα χέρι κάνουν ρεπορτάζ για τα αβίωτα ενοίκια, ενώ με το άλλο συνεχίζουν τον χαβά τους για τα κέρδη τους. 


Το σημαντικότερο αστρονομικό γεγονός της χρονιάς

Αόρατη από την Ελλάδα, ορατή σε Μεξικό, ΗΠΑ και Καναδά και μερικώς ορατή κατά τη δύση του Ηλίου στις νορβηγικές νήσους Σβάλμπαρντ, στην Ισλανδία, στην Ιρλανδία, στο βορειοδυτικό Ηνωμένο Βασίλειο, στη βορειοδυτική Ισπανία και Πορτογαλία, στις Αζόρες και στις Κανάριες Νήσους. Πηγή φωτό: Όμιλος Φίλων Αστρονομίας

Εντυπωσιακές οι συνεργασίες της NASA για την ασφαλή θέαση, την εκπαίδευση και περαιτέρω διάδοση στοιχείων όπως οι ηλιακές εκλείψεις, με τον Σνούπυ και την παρέα του, τη LEGO, ενώ ακόμη και ο NASDAQ θα μεταδώσει την έκλειψη ζωντανά από την Τάιμς Σκουέαρ.

Ρυθμίστε τις διαστημικές επενδύσεις

Στο ντεμπούτο του στο επιστημονικό περιοδικό Conversation, o Αστροφυσικός Μ. Πλειώνης εξετάζει πώς οι ιδιωτικές εταιρείες εκμεταλλεύονται το Διάστημα, χωρίς το διεθνές δίκαιο να έχει ρυθμίσει τις δραστηριότητές τους. Πρόσφατα περιστατικά, όπως η τυχαία συντριβή ενός ισραηλινού δορυφόρου στη Σελήνη, αποκαλύπτουν την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να επικαιροποιήσει τους νόμους ώστε να διασφαλίσει ότι όλες οι διαστημικές επιχειρήσεις θα σέβονται αρχές όπως η προστασία του περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τα συντρίμμια και τη μόλυνση. Η διεθνής συνεργασία θα είναι το κλειδί για τη θέσπιση κανόνων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Διαστήματος, λέει ο Πλειώνης

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε

Πώς να ξαναφέρουμε το κλίμα στη συζήτηση

Μπορεί όλοι να συμφωνούμε ότι το κλίμα έχει τρελαθεί, αλλά τα «πράσινα» κόμματα σε όλο τον κόσμο υποχωρούν. Τελευταίο επεισόδιο, η αποτυχία του πράσινου κόμματος στην Αυστραλία και η απόρριψη ενός νόμου για την αποκατάσταση της φύσης από τη Γαλλία. Ο συγγραφέας του άρθρου που σας προτείνουμε επισημαίνει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του περιβαλλοντικού κινήματος και υποστηρίζει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση σε πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες για να κερδίσει το ευρύτερο κοινό και υποστήριξη για επιθετική δράση.

Woke Culture

Ένα άρθρο στην εφημερίδα «Εποχή» ανοίγει τη συζήτηση για την Woke κουλτούρα φιλοξενώντας απόψεις που τη θεωρούν προωθητική της ενσωμάτωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, και άλλες που μιλούν για υπονόμευση της ελεύθερης έκφρασης και στείρο «πολιτικορθακισμό». Το «woke» έχει γίνει ένα βασικό μέτωπο ευρύτερων ιδεολογικών συγκρούσεων και για αυτό σας το προτείνουμε.

Γερμανία: Μια καλά οργανωμένη συνωμοσία της Ακροδεξιάς

Δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε λεπτομέρειες μιας μυστικής συνάντησης πολιτικών του ακροδεξιού κόμματος AfD με Νεοναζί και επιχειρηματίες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο κοντά στο Πότσδαμ τον περασμένο Νοέμβριο και είχε ως στόχο την τελειοποίηση σχεδίων για μαζικές απελάσεις αλλοδαπών και «μη αφομοιωμένων» μεταναστών. Το «masterplan» στηριζόταν στη βίαιη απομάκρυνση αιτούντων άσυλο, αλλοδαπών κατοίκων και Γερμανών μεταναστών δεύτερης γενιάς που κρίνεται ότι «δεν έχουν αφομοιωθεί αρκετά».

Δεν ρυπάναμε μαζί το κλίμα…

Μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι μόλις 57 εταιρείες ορυκτών καυσίμων και παραγωγών τσιμέντου ευθύνονται για πάνω από το 80% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων από τους εν λόγω τομείς. Οι στόχοι του Παρισιού για το κλίμα δεν άλλαξαν τα επίπεδα παραγωγής ορυκτών καυσίμων. Πώς θα αναγκαστούν τόσο μεγάλες εταιρείες να εφαρμόσουν τους περιβαλλοντικούς στόχους, παραμένει ένα από τα πιο καίρια ερωτήματα πολιτικής.

… ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες υποχρεώσεις

Πάνω από 3 δις ευρώ τον χρόνο οι απώλειες εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το «πάρτι φοροδιαφυγής» των επιτήδειων, ένα ρεπορτάζ των Datajournalists

Ο Σλάβοι Ζίζεκ έχει Substack:

 

Ετικέτες: