ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








1. Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ως τζαμί πλέον / Βασίλης Στοϊλόπουλος - 2. Η Άλωση συνεχίζεται. Χωρίς υπερασπιστές / Γιώργος Παπαδόπουλος Τετράδης

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024 0 comments

 

Υποχωρητισμού συνέχεια .....
Ανακοινώθηκε (από τουρκική εφημερίδα) ότι στις 23 Φεβρουαρίου, η περίφημη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη θα υποδεχτεί, ως τζαμί πλέον, για πρώτη φορά πιστούς μουσουλμάνους στην προσευχή της Παρασκευής. Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει τη Μονή από μουσείο σε τζαμί ελήφθη ήδη τον Αύγουστο του 2020 - και τώρα έφθασε η ώρα της εφαρμογής της.
Σημειωτέον ότι η Μονή της Χώρας είναι ίσως το σημαντικότερο μνημείο της εποχής της Παλαιολόγειας Αναγέννησης. Η μοναδικότητα του αριστουργηματικού εικονογραφικού της προγράμματος την καθιστούν σ΄ ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της υστεροβυζαντινής τέχνης.
Δεδομένου ότι η Μονή της Χώρας είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος και τα μοναδικά της κομψοτεχνήματα-καλλιτεχνήματα, τοιχογραφίες και μωσαϊκά, παραμένουν για πολλούς αιώνες σχεδόν άθικτα, για πολλούς είναι άξιο απορίας γιατί οι Τούρκοι την μετατρέπουν και αυτή σε τζαμί (καλύπτοντας τις θαυμαστές τοιχογραφίες), όταν στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν πολλές εκατοντάδες τζαμιά για τους πιστούς, ακόμα και η Αγία Σοφία που αποτελεί πλέον και σύμβολο κατάκτησης.
Προφανώς οι Τούρκοι, συνεπείς με τον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό τους, δίνουν μεγάλη σημασία στον συμβολισμό τέτοιων πράξεων. Γνωρίζουν μάλιστα πολύ καλά ότι μέσα στο κυρίαρχο πνεύμα κατευνασμού και διαχρονικής υποχωρητικότητας της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ μπορούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους, ιδιαίτερα τώρα που κυριαρχεί το πνεύμα της - έξωθεν επιβεβλημένης - «ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης». Θα υπάρξει προφανώς μια «καταδικαστική» κυβερνητική ανακοίνωση ........ και «η ζωή συνεχίζεται» εν όψη και της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα…. Όσο για την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους διάφορους διεθνείς πολιτιστικούς φορείς, καλύτερα να μη μιλά κανείς .…

2. Του Γιώργου Παπαδόπουλου Τετράδη

Η Άλωση συνεχίζεται. Χωρίς υπερασπιστές.

Η αυτοκρατορική Μονή της Χώρας, που στον ναό της φιγουράρουν τα ωραιότερα εναπομείναντα ψηφιδωτά της Κωνσταντινούπολης, μετατρέπεται σε τζαμί, αλλά ούτε ο Πατριάρχης ούτε η ελλαδική κυβέρνηση έχουν αρθρώσει λόγο αντάξιο μήτε του χριστιανισμού, μήτε του ελληνισμού, μήτε του Πολιτισμού. Γιατί στερούνται και του χριστιανισμού και του ελληνισμού και του Πολιτισμού. Ειδικεύονται αποκλειστικά στη διαχείριση κυρίως ξένων συμφερόντων, που τους εξασφαλίζουν την παραμονή τους στην εξουσία.

Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, που είναι τα συστατικά του μέχρι πρότινος λαού, εκλείπουν, απαξιομένα από τεχνοκράτες και απολίτιστους και αμόρφωτους διαχειριστές της τύχης του λαού, βυθίζοντας και τον ίδιο στην ίδια αμάθεια και επιφανειακή ρηχότητα και αποκόπτοντας τον από τις ιστορικές, δημοτικές, λαϊκές και πολιτιστικές του ρίζες. Την Ιστορία, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τις λαϊκές παραδόσεις, την κοινωνική του κουλτούρα.

Ένας λαός, που αδυνατεί να διαβάσει πια Ροΐδη, Κάλβο και Παπαδιαμάντη, αγνοώντας τη γλώσσα του, αδυνατεί να γεννήσει Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκο, Μητρόπουλο, Λουΐζο, Καζαντζάκη, Σεφέρη, Καραγάτση, Ελύτη, και βολοδέρνει απαίδευτος, βαυκαλιζόμενος ότι η ευτυχία του βρίσκεται στο μεροκάματο, μέχρι τη μέρα που βρίσκεται - γιατί πάντα έρχεται η μέρα- μπροστά στην ανάγκη να Αποφασίσει ή να Ορθώσει ανάστημα ή να Υπομείνει. Μαθήματα που δεν διδάχτηκε για το πτυχίο του. Ένα δέντρο που δεν του πριονίζουν τα κλαδιά μόνο. Αλλά, κυρίως τις ρίζες.

Ο λαός μετατρέπεται όλο και πιο πολύ σε μια πούλπα ομοιόμορφων τιποτοφρόνων και αδιάφορων καταναλωτών. Είτε χειροπιαστών, είτε οπτικοακουστικών προϊόντων, που και τα δυο υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής του, καθαγιάζοντας την ποσότητα. Συκοφαντώντας τον κόπο, που είναι ο μόνος τρόπος απόκτησης γνώσης και ποιότητας, εξυμνώντας την ευκοίλια.

Τα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, που είχα την τύχη να φωτογραφήσω προ ετών, και το σκέπασμα τους για να λειτουργεί ο ναός ως τζαμί, χωρίς χριστιανική ή ελληνική αντίδραση, είναι ο καθρέφτης της σταδιακής εξαφάνισης της συνείδησης ενός ιστορικού λαού και της μετατροπής του σε ένα ακόμα προϊόν στο ράφι της Αγοράς.

Που πωλείται σε εξευτελιστική τιμή σε κάθε αγοραστή.

Ετικέτες: