ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Κορινθιακή ή αλλιώς μαύρη σταφίδα. Ένα εμβληματικό προϊόν για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 0 comments
Πολιτεία: Κορινθιακή ή αλλιώς μαύρη σταφίδα.Ένα εμβληματικό ...: Μιχάλης Καρβέλας Χημικός MSc, ΜΒΑ Διαχειριστής της ομάδας facebook "κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα" 

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Μιχάλης Καρβέλας

Χημικός MSc, ΜΒΑ
Διαχειριστής της ομάδας facebook "κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα"



Ακόμα και σήμερα μπορεί να δει κανείς τα αποτυπώματα της κορινθιακής σταφίδας στις περιοχές στις οποίες ήκμασε η καλλιέργεια και το εμπόριό της. Κάποια ελάχιστα από εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αλληλεπίδραση του προϊόντος με την ελληνική πραγματικότητα είναι αρχικά η χρηματοδότηση και κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού κράτους από και για την εμπορία της μαύρης σταφίδας, όπως η αναβάθμιση – κατασκευή μεγάλων εξαγωγικών λιμανιών, η έναρξη της κατασκευής του σιδηρόδρομου της Πελοποννήσου και της διώρυγας της Κορίνθου με σκοπό την καλύτερη και ταχύτερη μεταφορά της στις αγορές του εξωτερικού. Ακόμα, η κατασκευή κτηρίων σπουδαίας πολιτιστικής σημασίας και κληρονομιάς (Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα -έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Τσίλλερ-, Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα Πατρών, η κατασκευή νεοκλασικών αρχοντικών και αποθηκών σε όλες τις περιοχές καλλιέργειάς της, που ανήκαν σε σταφιδέμπορους της εποχής), αλλά και η δημιουργία γιορτών και εκδηλώσεων (π.χ. το καρναβάλι της Πάτρας), οφείλονται κυρίως στον πλούτο τον οποίο δημιούργησε το εμπόριο της κορινθιακής σταφίδας και στις επιρροές από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης στις οποίες κατευθυνόταν το προϊόν.

Η κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στον Ελλαδικό χώρο κατά 80%, που την ευνοεί το μικροκλίμα της περιοχής, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες καλλιέργειάς της σε άλλες περιοχές του πλανήτη έδωσαν υποδεέστερες ποιότητες σταφίδας. Πιο συγκεκριμένα, παράγεται στους νομούς Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς και όχι μόνο στην Κόρινθο, όπως πιστεύουν αρκετοί λόγω του ονόματος της ποικιλίας της, συγχέοντάς την αρκετές φορές με την ξανθή σταφίδα, τη σουλτανίνα. Το όνομά της το οφείλει στον Κορινθιακό κόλπο, από τα λιμάνια του οποίου ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγές της.
Σταφίδα πριν τον τρύγο


Σήμερα καλλιεργούνται συνολικά 100.000 στρέμματα στις παραπάνω περιοχές. Η ετήσια παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000 τόνους. Οι εξαγωγές της κορινθιακής σταφίδας υπερβαίνουν τα 30 εκ. ευρώ ετησίως με σταθερή ή και ανερχόμενη τάση. Το μεγαλύτερο μέρος, περίπου το 95%, της παραγωγής εξάγεται και οι κυριότερες χώρες εξαγωγής είναι οι απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης (Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες), οι Η.Π.Α., η Αυστραλία κ.ά. 

Στηρίζει, εν μέσω κρίσης, απευθείας το εισόδημα περίπου 15.000 οικογενειών σταφιδοπαραγωγών και έμμεσα τις τοπικές κοινωνίες, σε περιοχές ορεινές και μειονεκτικές και με παραδοσιακά χαμηλό ΑΕΠ (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος κ.ά.) Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας είναι δύσκολη, κοστοβόρα και απαιτητική, έτσι ώστε να αποκτηθεί ένα ποιοτικό αγροτικό προϊόν έτοιμο προς κατανάλωση. Απαιτεί την παρουσία του αγρότη στο χωράφι 11 μήνες το χρόνο, ενώ συμμετέχει όλη η οικογένεια του παραγωγού στην καλλιέργειά της.
 
Άπλωμα σταφίδας από όλα τα μέλη της οικογένειας
Ένα κατεξοχήν Ελληνικό και εξαγώγιμο προϊόν, το οποίο οδηγείται στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού έχοντας ως «διαβατήριό» της πιστοποιητικά και αυστηρές διασφαλίσεις ποιότητας, καθώς και τις πρόσφατες κλινικές μελέτες (σημειωτέον ότι είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής είδος σταφίδας παγκοσμίως για το οποίο έχουν γίνει κλινικές μελέτες σε εθελοντές), που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, οι οποίες αποδεικνύουν ότι από την ένταξη της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή, υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη, επιπλέον δε στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς! Συνεπώς, αν ο όρος υπερτροφή (superfood) μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα τρόφιμο, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι σίγουρα η ΕΛΛΗΝΙΚΗ μαύρη σταφίδα!

Δυστυχώς η εν Ελλάδι κατανάλωση της μαύρης σταφίδας είναι πολύ μικρή, αγγίζοντας μετά βίας τους 1.000 τόνους, όταν την ίδια στιγμή ο Έλληνας καταναλωτής προτιμά άλλα εισαγόμενα είδη σταφίδας και συναφών ειδών. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι αν και μόνον αν οι κάτοικοι των σταφιδοπαραγωγών περιοχών κατανάλωναν καθημερινά την ελάχιστη -αποδεδειγμένα από τις κλινικές μελέτες- ποσότητα σταφίδας προς βελτίωση της υγείας, η οποία είναι περίπου 50 γραμμάρια, τότε η μισή εγχώρια παραγωγή του προϊόντος δεν θα «κατάφερνε» να περάσει τη διώρυγα της Κορίνθου για να εξαχθεί !!! 

Πιο συγκεκριμένα, για την Αχαΐα γεννιούνται τα εξής ερωτήματα: 
Πόσα ξενοδοχεία έχουν κορινθιακή σταφίδα στο πρωινό τους; 
Πόσες καφετέριες προσφέρουν κέρασμα με μαύρη σταφίδα (π.χ. σταφιδόψωμο) μαζί με τον καφέ;
Πόσοι χώροι εστίασης χρησιμοποιούν την κορινθιακή σταφίδα στα φαγητά και τα άλλα εδέσματά τους;
Πόσα ζαχαροπλαστεία, φούρνοι κ.λπ. χρησιμοποιούν τη μαύρη σταφίδα στα προϊόντα τους;

Η ενίσχυση της κατανάλωσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας πρέπει να ξεκινήσει από τους τόπους παραγωγής της κι ας λένε κάποιοι ότι έχουμε χορτάσει από σταφίδα, επειδή την καλλιεργούμε χρόνια τώρα! Εμείς οι κάτοικοι της Αχαΐας, που γνωρίζουμε καλά το προϊόν, πρέπει πρώτοι να τη ζητάμε ως καταναλωτές και να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, δίνοντας το καλό παράδειγμα και το ερέθισμα σε αυτούς που είτε δεν τη γνωρίζουν είτε ακόμα χειρότερα την μπερδεύουν με άλλα υποδεέστερα, αλλά και εισαγόμενα είδη σταφίδας και συναφών προϊόντων.
 
Περιοχέςπαραγωγης σταφίδας- ΑΣΟ
Πρέπει να ενισχυθεί ξανά από την αρχή ο «μύθος» της κορινθιακής σταφίδας, μέσω της στήριξής της από τα νέα ευρήματα που η έρευνα αποδεικνύει για τις μοναδικές της διατροφικές ιδιότητες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως να ξεκινήσει από κάτω. Όλες οι σύγχρονες τεχνικές μάρκετινγκ για τα παραδοσιακά προϊόντα προϋποθέτουν τοπική αναγνωσιμότητα και στήριξη.

Αξίζει να βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή τη μοναδική μαύρη κορινθιακή σταφίδα, η οποία είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα διαθρεπτικά στοιχεία και επιπλέον είναι οικονομικά πιο προσιτή από τα διάφορα είδη ξενόφερτων μούρων, που έχουν γίνει τόσο μεγάλη μόδα το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.
Ο κόσμος πρέπει να μάθει να επιλέγει τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα κι ας γίνει η αρχή από την Αχαΐα που οφείλει να την αναδείξει!



Ενδεικτική Βιβλιογραφία
¨  κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα - ομάδα facebook
¨  Αρχείο Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδαας (Σ.ΚΟ.Σ.), πρώην Α.Σ.Ο. (Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού)
¨  skos.gr
¨  pesunion.gr
¨  neoikairoi.gr
¨  greekraisins.wordpress.com
¨  dikepaigialeias.gr
Ετικέτες: