ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Giouli Ierapetritaki (fb) - ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ: Πιο εύκολα θα βρεις χοχλιούς στην αγορά της Φινλανδίας παρά στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 0 comments

Giouli Ierapetritaki (ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ)

Αγορές του κόσμου !
Πιο εύκολα θα βρεις χοχλιούς στην αγορά της Φινλανδίας παρά στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου. Πάνε εκείνες οι εποχές που οι Καστρινοί και όλα τα χωριά του Ηρακλείου κατέβαιναν για να προμηθευτούν από την αγορά που έσφυζε από ζωή, και ''βούλιαζε'' από τα αγαθά της Κρητικής υπαίθρου. Μια βόλτα στην αγορά ήταν σαν πανηγύρι τότε .
Κασαπιά, μανάβικα, ψαράδικα μαγέρικα, μεζεκλίκια στο πόδι , ξεχωριστές νοστιμιές στα μικροσκοπικά μαγαζάκια μέσα στην αγορά , γνωστά μέχρι σήμερα ως ''γρουσουζάδικα . Το παλιό Ηράκλειο ήταν γεμάτο άλλωστε από τέτοια μαγέρικα ,σκόρπια μέσα στα στενοσόκακα της πόλης μας. Εκτός από τα μαγαζιά, ένα πλήθος χωρικών συνέρρεε στην αγορά για να πουλήσει τα προϊόντα του. Βρουβολόγοι με τις βρούβες στα τσουβάλια, χοχλιδολόγοι με γεμάτα τα καλάθια χοχλιούς , κοφίνια με σταφύλια και σταφίδες από ονομαστές περιοχές , βοτάνια ,για κάθε πάθηση και έρωντα για τους ερωτευμένους και μη.
Κι ύστερα στον Κουμπέ στο Βαλιδέ Τζαμί, για καφεδάκι και χαλάρωση στη δροσιά κάτω από τα λιγοστά δέντρα .
Όλα αυτά βέβαια πρίν τη βίαιη τουριστικοποίηση και την κακώς εννοούμενη ανάπλαση ή ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου που εξαφάνισε τα σημεία αναφοράς της πόλης και των κατοίκων της.

 

Ετικέτες: