ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ, (25/12/21 - 7/1/22), από τον Άη Στράτη στο Καζακστάν και από τοn East Med στις ΗΠΑ.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022 0 comments


Μπροστά στην πλημμυρίδα της Όμικρον


Η καθυστέρηση της τακτικής μας έκδοσης αυτή την εβδομάδα οφείλεται στην επίσκεψη του κορονοϊού στους συντάκτες της.

«Επικοινωνιακές αστοχίες» στον Άη Στράτη

Δεν κατανοούμε γιατί πήγε ειδικά στον Άη Στράτη ο πρωθυπουργός. Τα όσα σχολίασε, θα ήταν καλύτερα να είχαν αποφευχθεί. Τα όσα ενωτικά ενδεχομένως επιθυμούσε να συμβολίσει διαψεύδονται από τις πράξεις μιας διχαστικής και επιθετικής απέναντι στους ιστορικούς αγώνες της αριστεράς, κυβέρνησης. Ο Άη Στράτης προσφέρεται για βήμα συμβολικών κινήσεων, αρκεί να υπηρετήσεις τους συμβολισμούς του. Με άλλα λόγια, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιοι διχάστηκαν, πώς, και ποιους εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός. Διαφορετικά, κενολογίες του τύπου «σκοτεινές στιγμές της ιστορίας που δεν πρέπει να επαναληφθούν» θα ήταν ίσως ανεκτές. Δυστυχώς, πήγε αλλού:

Αντί απάντησης, ένα μικρό μάθημα Ιστορίας: Το Εργατικό Περιοδικό Praxis Review (μια εξαιρετική πηγή ιστορικής πληροφορίας για το εργατικό και το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα στο twitter), υπενθύμισε όσα έπρεπε να μην ξεχαστούν, με πλούσιο αρχειακό υλικό, στο twitter. Εδώ ολόκληρο το σχετικό νήμα

To τσουνάμι της Όμικρον φτάνει στην κορύφωση του

H κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει κανονικά τα σχολεία στις 10/1, παρά τις εκκλήσεις επιστημόνων για μικρή παράταση. Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε Ευρωπαϊκές χώρες που ακολουθούν πολιτική ρίσκου, την ώρα που οι υπόλοιπες ανοίγουν με αυστηρότερα μέτρα. Στη Γαλλία την πλησιέστερη περίπτωση αδράνειας, όπου η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία “ως έχουν” παρά τις προειδοποιήσεις υγειονομικών, συνδικάτων καθηγητών και δασκάλων, η κατάσταση δεν έχει την οξύτητα που έχει στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν υποδομές και άδειες κλίνες στα νοσοκομεία. Εδώ γονείς και καθηγητές δυσκολεύονται να βρουν καν self-test στα φαρμακεία.

H συζήτηση, κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να αφορά «τι πρέπει να γίνει ώστε να ανοίξουν στην ώρα τους τα σχολεία» - και θα έπρεπε να είχε αρχίσει τον Απρίλιο του 2020, ή τουλάχιστον τον Νοέμβριο του 2021. Ο κανόνας 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα (στις συνθήκες μεταδοτικότητας της «Ο» και έλλειψης έγκαιρης επιτήρησης), εξασφαλίζει τη μετάδοση του ιού σε όλη την τάξη. Η πολυγενεακή ελληνική οικογένεια κάνει τη διασπορά ακόμα και αυτού του «ηπιότερου» ιού επικίνδυνη.

Τα όρια του συστήματος υγείας

641 εισαγωγές ασθενών και ρεκόρ πανδημίας στις 4 Ιανουαρίου. Την επεξεργασία των στοιχείων έκανε ο Χάρης Χαμηλοθώρης

Παρότι φαίνεται πως είναι συνήθως πιο ελαφριά η νόσηση από την μετάλλαξη «Ο» σε σχέση με τη «Δ» για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, οι γιατροί επισημαίνουν πως δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιηθεί σαν όχημα για ανάπτυξη ανοσίας αγέλης και «επιστροφή στην κανονικότητα». Η τεράστια μεταδοτικότητά της, η δυνατότητα διαφυγής από την προστασία του εμβολιασμού και της πρότερης νόσησης, επιβαρύνει τα ήδη πιεσμένα νοσοκομεία. Έτσι για έναν τουλάχιστον μήνα ακόμα το ΕΣΥ αναμένεται να λειτουργεί πέρα από τα όριά του με σοβαρές συνέπειες για το σύνολο των ασθενών. Δεν είναι σίγουρα η κατάλληλη στιγμή να κλείσει ένα παιδιατρικό νοσοκομείο.

Καζακστάν: Μια κοινωνική έκρηξη μεταξύ ενέργειας, διαφθοράς και γεωπολιτικής

Η κατάσταση στο Καζακστάν είναι πια εκτός ελέγχου.

Η εξέγερση ξέσπασε με την ανατίμηση του φυσικού αερίου αλλά τα αιτήματα ξέφυγαν πέρα από αυτό. Η οργή σίγουρα πυροδοτείται από την επί δεκαετίες υπερδιαφθορά του οικογενειακού κράτους του πρώην Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Πρόκειται για τον ολιγάρχη-πρόεδρο, πρώην στέλεχος της νομενκλατούρας του ΚΚΣΕ ο οποίος μετετράπη σε δικτάτορα-φεουδάρχη χώρας. Ο Ναζαρμπάγιεφ εγκατέλειψε τη θέση του Προέδρου μόλις το 2019, παραμένοντας επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Καζακστάν και "χαρίζοντας" το όνομά του στην πρωτεύουσα της χώρας η οποία την ίδια χρονιά μετονομάστηκε σε Νουρ-Σουλτάν από Αστάνα. Ο διάδοχός του, Τοκάγιεφ, θεωρείται άνθρωπός του, αν και υπάρχουν ενδείξεις πως αν υπάρχει κάποια εκμετάλλευση της εξέγερσης, αυτή αφορά μάλλον έναν ενδο-ολιγαρχικό πόλεμο. Το Καζακστάν είναι μια χώρα που από την πτώση της ΕΣΣΔ και μετά ισορροπεί κάτω από τη σκιά της Ρωσίας, αλλά με στενές σχέσεις τόσο με την Κίνα όσο και με την Δύση (η οποία ελάχιστα είχε ενοχληθεί από καταφανείς παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων στην χώρα, αλλά και πλούτισε από τις επενδύσεις των Καζακστανών ολιγαρχών). Η Ρωσία, επικεφαλής της αμυντικής συμμαχίας χωρών της περιοχής CSTO, ηγείται αποστολής 2500 στρατιωτών για υποστήριξη της εσωτερικής ασφάλειας του Καζακστάν, περισσότερο μήνυμα στον στρατό του Καζακστάν να απόσχει από ιδέες συμμετοχής στην εξέγερση παρά ουσιαστική δύναμη αποτροπής.

Διαβάστε

“Ελάχιστα γνωρίζουμε για το Καζακστάν στη Δύση, ιδίως τα δυτικά ΜΜΕ και πολλές από τις αντιδράσεις στα γεγονότα εκεί έχουν υπάρξει τελείως άστοχες

Το αφήγημα από τη δεξιά είναι πως ο Πούτιν έχει στόχο την προσάρτηση του Καζακστάν, ή έστω τις πλειοψηφικά Ρωσικές περιοχές στο Βορρά. Πρόκειται για απόλυτη ανοησία

Το αφήγημα από τα αριστερά είναι πως η CIA επιχειρεί να πυροδοτήσει άλλη μια “έγχρωμη επανάσταση” και να τοποθετήσει μια κυβέρνηση μαριονέτα στο Νουρ-Σουλτάν… Και αυτή είναι απόλυτη ανοησία.

"Στο Καζακστάν υπάρχει σήμερα μια πραγματική λαϊκή εξέγερση και από την αρχή τους, οι διαμαρτυρίες ήταν κοινωνικές και ταξικές, μια και ο διπλασιασμός της τιμής του υγροποιημένου αερίου δεν ήταν παρά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής. Άλλωστε οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ακριβώς στην Ζαναοζέν, με πρωτοβουλία των εργατών πετρελαίου, η οποία έγινε το άτυπο πολιτικό αρχηγείο ολόκληρου του κινήματος διαμαρτυρίας”

  • Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ενός από τους Ηγέτες του ΣΚΚ στο LeftEast

Απρόβλεπτα παρεπόμενα: Οι εξορύκτες bitcoin της Κίνας μετά τη δραστική παρέμβαση του κινεζικού κράτους εναντίον των κρυπτονομισμάτων, είχαν σε μεγάλο βαθμό μετακομίσει στο γειτονικό Καζακστάν. Η πρόσφατη αναταραχή, οδήγησε στο κόψιμο της πρόσβασης στο διαδίκτυο και στην αποκοπή συνεπώς του 14% της εξορυκτικής δραστηριότητας για το bitcoin παγκοσμίως!


EastMed τέλος: Αναζητείται ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο

Κάνουμε αναφορές στον EastMed ήδη από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Παρακολουθώντας τις ενεργειακές συμφωνίες καταλάβαμε ότι το σχέδιο ουσιαστικά εγκαταλείπεται. Τώρα ένα non paper του State Department βάζει και επίσημα τέλος στον σχεδιασμό. Ο Σωτήρης Σιδέρης ο οποίος και αποκάλυψε το non paper γράφει ότι η Ουάσιγκτον υιοθετεί πλήρως την τουρκική θέση ότι ο αγωγός αποτελεί εστία έντασης. Αυτό αποδυναμώνει σημαντικά τον υπερδεκαετή και υπερκομματικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην περιοχή. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο αγωγός αυτός δεν ήτανε ποτέ βιώσιμος οικονομικά κι ότι το PCI της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε χρηματοδοτεί απαραίτητα άμεσα υλοποιήσιμα προγράμματα αλλά προοπτικές υλοποίησης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις ή όπως λέγεται να ωριμάσουν τα σχετικά έργα. Το ερώτημα μετά την υπογραφή της μεγαλύτερης συμφωνίας που έχει υπογράψει ποτέ κυβέρνηση με τις ΗΠΑ είναι αν πρόκειται για στήριξη στον Ερντογάν ενόψει εκλογών που θα απομακρύνει την ένταση ή αν θα την εντείνει αφού δίνει πλέον στην Τουρκία τα ερείσματα που χρειάζεται για να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της, η οποία σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές αναμένεται να ενταθεί. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της απέναντι στη γείτονα.

Διαβάστε:


Στο 13% η δομική ανεργία της ελληνικής οικονομίας

Η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στο απόγειο της απόδοσής της. Με τα δεδομένα αυτά το «φυσικό ποσοστό ανεργίας» διαμορφώνεται στο 13% που είναι σήμερα και είναι αδύνατον να μειωθεί περαιτέρω. Τάδε έφη ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης μιλώντας στην ΕΡΑ. Ο ίδιος εξήγησε ότι η χώρα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο και δεν μπορεί να παραμείνει στα ίδια. Η Ελλάδα κατέθεσε αυτές τις μέρες την πρώτη αίτηση για εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Τα 15 ορόσημα που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνουν επέκταση των δανείων των επιχειρήσεων, προώθηση της πράσινης μετάβασης, «μεταρρύθμιση» της αγοράς εργασίας, της υγείας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των μεταφορών και της φορολογίας, καθώς και την προώθηση των υποδομών στην πολιτική προστασία και τη δικαιοσύνη. Πρέπει να θυμίσουμε ότι το σχέδιο ανάκαμψης στηρίζεται κυρίως στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δημοσίου και στην ανάπτυξη υπηρεσιών και όχι σε παραγωγικές επενδύσεις. Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Πελαγίδης εκτίμησε ότι η αύξηση των τιμών που προέρχεται από το κόστος ενέργειας διεθνώς θα παραμείνει για αρκετά χρόνια μαζί μας.


ΗΠΑ: Ένας χρόνος από την εισβολή τραμπιστών στο καπιτώλιο

Ένα χρόνο από την εισβολή στο Καπιτώλιο από οπαδούς του Τραμπ και η κοινωνική ένταση και πόλωση στις ΗΠΑ παραμένει στα όρια. Όπως γράψαμε στην ετήσια ανασκόπηση, η αποτυχία του Μπάιντεν να τηρήσει βασικές υποσχέσεις προς εργαζόμενους και νέους, στρώνει το δρόμο για την επιστροφή των Ρεπουμπλικάνων το 2022 στις ενδιάμεσες εκλογές και ίσως του ίδιου του Τραμπ στις Προεδρικές του 2024. Κι αυτό παρότι ο Τραμπ “πρόδωσε” Χριστουγεννιάτικα το πιο ακραίο ακροατήριό του ανακοινώνοντας πως όχι μόνο έχει εμβολιαστεί ο ίδιος, αλλά πως όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Ενδεικτικό ίσως της ατμόσφαιρας είναι πως ένα περιοδικό-πυλώνας του (Δημοκρατικού) κατεστημένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως το Foreign Policy, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο “Γιατί ο Αμερικανικός Στρατός δεν είναι έτοιμος για έναν Εμφύλιο Πόλεμο”

Σημειώνουμε πως το 52% των Αμερικανών κάτω των 30 ετών θεωρούν (πρωτοφανώς) προβληματική στον ένα ή τον άλλο βαθμό την δημοκρατία στις ΗΠΑ. Αλλά και το ότι τα 2/3 των ρεπουμπλικάνων του Νότου και οι μισοί σχεδόν Δημοκρατικοί της Δυτικής ακτής θα έβλεπαν θετικά την απόσχιση από τις ΗΠΑ


Λογισμικό υποκλοπών στην Αθήνα, λογισμικό παραχάραξης στα ΜΚΔ στο Δελχί

  • Στην Ινδία αποκαλύπτεται πως το κυβερνών ακροδεξιό κόμμα BJP του πρωθυπουργού Μόντι δρα σαν παραγωγός fake news και χάκερ μαζί. To Ινδικό περιοδικό Wire σε έρευνά του αποκάλυψε μια “…τεράστια επιχείρηση που δείχνει προς την ύπαρξη μιας ομάδας δημόσιων και ιδιωτικών δραστών που συνεργάστηκαν για να υπονομεύσουν την δημόσια συζήτηση στην Ινδία, καθοδηγώντας ψευδείς τάσεις και παίρνοντας τον έλεγχο των συζητήσεων μέσα από σχεδόν όλες τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης”.

  • Στην Ελλάδα το Inside Story παρουσιάζει δύο έρευνες που δείχνουν πως το λογισμικό κατασκοπείας Predator, έχει χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας, πιθανόν και από δημόσιες οντότητες.

Πρόταση: Αρθρο

Η συγκέντρωση μας δεν κατέρρευσε. Την έκλεψαν

«Οι παράγοντες που βλάπτουν την προσοχή μας δεν είναι όλοι εμφανείς. Στην αρχή είχα επικεντρωθεί στην τεχνολογία, αλλά στην πραγματικότητα οι αιτίες κυμαίνονται σε μεγάλο εύρος - από την τροφή που τρώμε μέχρι τον αέρα που αναπνέουμε, από τις ώρες που δουλεύουμε μέχρι τις ώρες που δεν κοιμόμαστε πλέον. Περιλαμβάνουν πολλά πράγματα που έχουμε φτάσει να θεωρούμε δεδομένα - από το πώς στερούμε από τα παιδιά μας το παιχνίδι, μέχρι το πώς τα σχολεία μας αφαιρούν από τη μάθηση το νόημα, βασίζοντας τα πάντα στις εξετάσεις»

Subscribe to NemaMedia

By Ματθαίος Τσιμιτάκης  ·  Launched 10 months ag

Ετικέτες: