ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








2.000 χρόνια για 10 εκατοστά εδάφους… (Προκόπης Γιόγιακας - Οικονομικός Ταχυδρόμος)

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 0 comments


«Το έδαφος είναι εξίσου σημαντικό με τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε καθώς υποστηρίζει την παραγωγή τροφίμων»



Προκόπης Γιόγιακας (10.07.2021)


-«Το ήξερες ότι οι Σουμέριοι και οι Βαβυλώνιοι είναι μεταξύ πολλών αρχαίων πολιτισμών που αφανίστηκαν μετά τη μείωση της γεωργικής τους γης εξαιτίας παρατεταμένης ξηρασίας και λειψυδρίας;».


-Δεν ήξερα πως η μείωση της γεωργικής γης συνέβαλε στον αφανισμό τους.

-«Το έδαφος είναι εξίσου σημαντικό με τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε καθώς υποστηρίζει την παραγωγή τροφίμων. Απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ανακυκλώνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και οργανικά απόβλητα, ενώ συγκρατεί και φιλτράρει το νερό ρυθμίζοντας την κατανομή του στην επιφάνεια της Γης».

-Και γιατί μου τα λες όλα αυτά;

-«Επειδή σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχειά του ΟΗΕ, το 33% των εδαφών του πλανήτη έχει ήδη υποβαθμιστεί εξαιτίας της διάβρωσης, ενώ με τους τρέχοντες ρυθμούς υπολογίζεται πως μέχρι το 2050 θα έχει χαθεί το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων…».

Η συζήτηση με τον εθνοβιολόγο Παύλο Γεωργιάδη έχει πάντα ενδιαφέρον. Όπως μου εξηγεί, αν επιβεβαιωθεί το προαναφερόμενο σενάριο, θα τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωση της ανθρωπότητας –εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης της διαθέσιμης γης για την παραγωγή τροφίμων.
Πάνω από 1 δισ. άνθρωποι…

‘Ήδη σήμερα πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πέφτουν κάθε βράδυ για ύπνο πεινασμένοι (!). Η υποβάθμιση των εδαφών –μέχρι πρότινος- σπάνια απασχολούσε τον παγκόσμιο διάλογο. Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως μου λέει, ο Παύλος Γεωργιάδης, κάθε λεπτό που περνάει, μια έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καταστρέφεται λόγω της διάβρωσης του εδάφους παγκοσμίως…

Η προστασία και η αναγέννηση του εδάφους αποτελούν ένα από θέματα που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για τα Βιώσιμα Αγροδιατροφικά Συστήματα που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Σπουδαίος σύμμαχος…

Το υγιές έδαφος είναι σπουδαίος σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όμως οι ρυθμοί αναγέννησής του είναι δυσανάλογα αργοί με τον ρυθμό απώλειάς του: απαιτούνται γύρω στα 2.000 χρόνια για να δημιουργηθούν 10 εκατοστά εδάφους, όμως μια δυνατή βροχή μπορεί να παρασύρει και να απομακρύνει τεράστιες ποσότητες επιφανειακού χώματος σε μόλις τρία λεπτά (!).
Η διάβρωση του εδάφους στην Ελλάδα

Κατά τον Παύλο Γεωργιάδη, η διάβρωση του εδάφους αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία στη χώρα μας, αλλά και είναι και μια άμεση απειλή για μεγάλο τμήμα της ελληνικής ακτογραμμής.

Έτσι, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, τεράστιες εκτάσεις γόνιμου εδάφους εκτίθενται στον κίνδυνο διάβρωσης.

Είπαμε: απαιτούνται 2.000 χρόνια για να δημιουργηθούν 10 εκατοστά εδάφους, τα οποία μπορεί να εξαφανιστούν εξαιτίας μιας δυνατής βροχόπτωσης σε μόλις 3 λεπτά (!). Στο μεταξύ, άσχετα αν βρέχει ή όχι, κάθε λεπτό μια έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καταστρέφεται εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους. Η επιστημονική γνώση και οι τεχνολογίες που μας επιτρέπουν την αναγέννηση αυτού του σημαντικού πόρου υπάρχουν. Τι περιμένουμε;

Ετικέτες: