ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
Για τον Βάσο Λυσσαρίδη! - Ο άνθρωπος με δημοκρατικές ευαισθησίες και τον θαρραλέο λόγο. Ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου, παρών σε όλες τις πτυχές της Iστορίας και ζωής.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 0 comments

 

Κύπρος: Έφυγε πλήρης ημερών ο αγωνιστής Βάσος Λυσσαρίδης         

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021  https://www.naftemporiki.gr

Βαθιά συγκίνηση στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα καθώς έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του κόμματος της Ε.Δ.Ε.Κ., αλλά και προσωπικός γιατρός του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου. Ο Βάσος Λυσσαρίδης έφυγε λίγο πριν συμπληρώσει  τα 101 του χρόνια.

Πλήρης ημερών, ο γιατρός, πολιτικός και αγωνιστής συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής της Κύπρου.

Γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 13 Μαΐου 1920. Διετέλεσε βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001.
Είχε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Το 1963 κατά τη διάρκεια της Τουρκοκυπριακής ανταρσίας υπήρξε ηγέτης του Λαϊκού Στρατού (υπό την αιγίδα του κράτους) που απελευθέρωσε τον Πενταδάκτυλο.
Την περίοδο της Χούντας, συνδέθηκε στενά με το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (Π.Α.Κ.) και τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο παρέμειναν στενοί φίλοι μέχρι το τέλος.
Το 1974 αντιστάθηκε στο πραξικόπημα: Πρωτοστάτησε στην αντίσταση ενάντια στην ΕΟΚΑ Β’ και κατά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και του μεταπραξικοπήματος. Στην σύσκεψη ηγεσιών (νομίμων και παρανόμων) στο Γ.Δ.Π. την 15η Αυγούστου ματαίωσε την υπογραφή του σχεδίου Γκιουνές στην παρουσία πολλών δεκάδων ένστολων οπλοφόρων και επέμενε ότι η νομιμότητα επανέρχεται μόνο με την επάνοδο του νομίμως εκλεγέντος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
 Στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στην οποία σκοτώθηκε ο αγωνιστής,  οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ και ποιητής Δώρος Λοϊζου. Συνέχισε, παρόλα αυτά τον αγώνα ενάντια στο μεταπραξικόπημα μέχρι την επιστροφή του Μακαρίου.

Πέραν της μακράς πολιτικής του δράσης, ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν ποιητής και ζωγράφος αφήνοντας, ως άνθρωπος του πνεύματος, το στίγμα του σε όλες τις πτυχές της Iστορίας και ζωής του τόπου του.

  • Λεπτομέρειες για την κηδεία του Βάσου Λυσσαρίδη δεν έχουν ανακοινωθεί από την κυπριακή Δημοκρατία.

 

Πηγή: ΑΠΜΕ

Παραμονές της «Πενταμερούς» για το Κυπριακό μας άφησε, πλήρης ημερών, ο «αιώνιος έφηβος» Βάσος Λυσσαρίδης. Ο άνθρωπος με τις αδιαμφισβήτητες δημοκρατικές ευαισθησίες και τον θαρραλέο λόγο, που από την εποχή της ΕΟΚΑ ταυτίστηκε με τον ακόμα αδικαίωτο αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου.
Στη μνήμη μας έμεινε και με ένα «απλό» και «ξεκάθαρο» σημείωμά του στην Ελευθεροτυπία από το 2006 για την Τουρκία. Το παραθέτω αυτούσιο για να δούμε το «μέγεθος» του εκλιπόντος «Γιατρού» :
«Θέλουμε φιλικές σχέσεις με την Τουρκία; Θέλουμε φιλικές σχέσεις με όλους. Όμως επαναλαμβάνω, ότι μονόπλευρη φιλία ισοδυναμεί με δουλεία.
Φιλία και κατοχή είναι έννοιες ασυμβίβαστες.
Φιλία και απόφαση εθνοσυνέλευσης για casυs belli είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Φιλία και καταπίεση στη βάση εθνικότητας ή θρησκείας είναι έννοιες ασυμβίβαστες.
Αγαπούμε κάθε λαό. Και τον Τουρκικό. Μισούμε κάθε καταπίεση.
Και δεν θα μας τρομοκρατήσουν οι χαρακτηρισμοί.
Αν εθνικισμός είναι ν' αγαπάς κάθε λαό, αλλά και τον δικό σου,
Αν εθνικισμός είναι να μην προσυπογράφεις απεμπόληση πατρογονικών εστιών και δικαιωμάτων,
Αν εθνικισμός είναι να μη συμβιβάζεσαι με μισή πατρίδα και μειωμένη αξιοπρέπεια,
Αν εθνικισμός είναι να απαιτείς ν' απαλλάξεις τον Πενταδάκτυλο από τους ήλους της κατοχικής σημαίας,
Αν εθνικισμός είναι να σέβεσαι όλες τις σημαίες, όταν όμως κυματίζουν στη δική τους πατρίδα,
Αν εθνικισμός είναι ν’ απαιτείς οι εκκλησίες να μη μετατρέπονται σε στάβλους,
Αν εθνικισμός είναι να είσαι έτοιμος να θυσιαστείς σ' όποιον αγώνα έξω από τα σύνορά σου για λευτεριά και δικαιοσύνη κάθε λαού, αλλά και να πεθάνεις χίλιες φορές για την ελευθερία του δικού σου λαού,
Τότε δηλώνω αδιόρθωτος εθνικιστής και εκλιπαρώ τους συνετούς της παράδοσης να με συγχωρέσουν.
Εγώ δεν τους συγχωρώ.»
Καλό ταξίδι "Γιατρέ"!
Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη εικόνα 1 άτομο
1 σχόλιο

Ετικέτες: