ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης: υπεράσπιση του θεσμού της Κοινότητας, στο πλαίσιο της επικείμενης διαβούλευσης για το νέο αυτοδιοικητικό νόμο.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021 0 comments


 

Εισηγηθήκαμε στο Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης (10.02.2021) την έγκριση ψηφίσματος για την υπεράσπιση του θεσμού της Κοινότητας, στο πλαίσιο της επικείμενης διαβούλευσης για το νέο αυτοδιοικητικό νόμο.
Καλούμε όλες τις παρατάξεις και όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας και του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα Κοινοτικά και Δημοτικά Συμβούλια ολόκληρου του νομού Έβρου, να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή. Υπερασπιζόμενοι την ύπαρξη και το ρόλο του θεσμού της Κοινότητας που υπηρετούμε, δίνουμε όλοι έμπρακτα και υπεύθυνα ένα δυνατό μήνυμα για την αποκέντρωση, για να παραμείνουν οι Κοινότητες, οι οικισμοί και τα χωριά μας ζωντανά.
Απέναντι στην υποτίμηση του ρόλου των Κοινοτικών Συμβουλίων, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και λόγου, και την έλλειψη ισηγορίας, προτάσσουμε τη σημασία των Κοινοτήτων ως ζωντανά κύτταρα εκπροσώπησης και δημοκρατίας.
Το κείμενο του ψηφίσματος 👇
Ψήφισμα για την υπεράσπιση του ρόλου των Κοινοτήτων
στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Tοπική Aυτοδιοίκηση
Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη -όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου- και διαχειρίζεται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων και των αναγκών των πολιτών.
Η μορφολογία της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του τόπου μας -που συνδιάζει ορεινές, νησιωτικές, πεδινές, παραποτάμιες, παραλίμνιες, αστικές και περιαστικές περιοχές- οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείο Εσωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης να αλλάξει συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.
Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά και τους οικισμούς μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό αυτοδιοικητικό κεκτημένο κι από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο στην ύπαιθρο έχει χαθεί! Κι αν αυτό σημαίνει κάτι σε άλλες περιοχές της χώρας, τότε σημαίνει ακόμη περισσότερα στην ακριτική μας περιοχή.
Η τοπική κοινωνία μας προβληματίζεται από πληθώρα προβλημάτων που σχετίζονται με την ερήμωση, την αναπτυξιακή στασιμότητα, την ανεργία και την οικονομική ύφεση. Οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται από το αίσθημα γενικότερης απομόνωσης από το κέντρο λήψης κομβικών αποφάσεων για το μέλλον του τόπου μας, που είναι η Αθήνα. Εμείς, ως αιρετοί Σύμβουλοι της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας με την ψήφο τους. Η υπεράσπιση του θεσμού των Κοινοτήτων τον οποίο υπηρετούμε, αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας απέναντι σε αυτούς.
Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, ζητάμε:
✅ Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου αυτοδιοικητικού νομοσχεδίου
✅ Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
✅ Διατήρηση των ανεξάρτητητων κοινοτικών συνδυασμών
✅ Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο, να κατατεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης με αίτημα να εκδοθεί και από αυτό αντίστοιχο ψήφισμα υποστήριξης του θεσμού των Κοινοτήτων, να σταλεί στους Βουλευτές του νομού Έβρου και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Πίνακας Αποδεκτών:
Πρόεδρος Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
Μέλη Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Ετικέτες: