ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Διαγγέλματα Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου: ΑΓΝΟΙΑ Ή ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ; (25 ΜΑΡΤΙΟΥ)

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020 0 comments

 AΠΟ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ
 Γιώργος Γκόντζος
 KAI ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟ FB
 
ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ,
"οι υπήκοοι που έγιναν πολίτες", ΔΕΝ "συγκρότησαν Έθνος". Υπήρχε το έθνος τους. (Περισσότερα γι' αυτό το θέμα υπάρχουν στις απαντήσεις που έχουν δοθεί στους υπουργούς Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ όταν διατύπωναν αυτή την άποψη).

Και σεις ΑΞΙΟΤΙΜΗ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
μιλήσατε στο μήνυμα σας για "την Επανάσταση του 1821 απέναντι στον Οθωμανικό Δεσποτισμό" .Νομίζω ότι εκείνη την περίοδο ήμασταν υπό τον Οθωμανικό ζυγό. Δεν ήμασταν ελεύθεροι .Δεν είχαμε δική μας κρατική υπόσταση Δεν ήμασταν ανεξάρτητο κράτος.
Γιατί ο Δεσποτισμός είναι μία μορφή διακυβέρνησης στην οποία μία ενιαία οντότητα κυβερνά με απόλυτη εξουσία. Η εν λόγω οντότητα μπορεί να είναι ένα άτομο, όπως σε μία απολυταρχία, ή μπορεί να είναι μία ομάδα, όπως σε μία ολιγαρχία.
Ο Δεσποτισμός δεν είναι ταυτόσημος με τον ζυγό ή με τον κατακτητή. Είναι μια μορφή διακυβέρνησης  αυστηρής, απολυταρχικής κ.ο.κ , που μπορεί να υπάρχει -και υπήρχε σε μια σειρά αυτοκρατορίες της εποχής - απέναντι στην μεγάλη πλειονότητα του λαού. Οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι, όπως και άλλοι λαοί στους κόλπους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν αγωνίζονταν ενάντια σε "δεσποτισμό", αλλά για να αποκτήσουν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τους.


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Ευγένιος Ντελακρουά, "Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου", 1826.