ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
Λακεδαιμόνιοι Βασιλείς - το νέο βιβλίο του ΠΕΡΙΚΛΗ ΝΕΑΡΧΟΥ

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 0 comments

Λακεδαιμόνιοι Βασιλείς

Δραματική Τριλογία
Μέρος Πρώτο: Βασιλεύς Άγις Δ΄
Μέρος Δεύτερο: Βασιλεύς Κλεομένης Γ΄
Μέρος Τρίτο: Ο Βασιλεύς Κλεομένης στην Αίγυπτο


Οι «Λακεδαιμόνιοι Βασιλείς» είναι μια δραματική τριλογία, που αντλεί το θέμα της από τη Σπάρτη της παρακμής της Ελληνιστικής εποχής. Δύο βασιλείς της, ο Άγις Δ’ και ο Κλεομένης Γ’, αναλαμβάνουν επαναστατική δράση για να επαναφέρουν τους νόμους του Λυκούργου και τη Σπαρτιατική αγωγή, που αποτέλεσαν το βάθρο του μεγαλείου και της δόξας της πόλεως.
Το θέμα είναι από μια άποψη πολύ σύγχρονο, σε σχέση με τη σημερινή Ελλάδα αλλά και τον σύγχρονο κόσμο. Ο Κλεομένης Γ’, που είχε καταφύγει στην Αίγυπτο για βοήθεια, μετά τη μάχη της Σελλασίας, το 222 π.Χ., αντιτάχθηκε, με τα όπλα, στον διεφθαρμένο βασιλέα Πτολεμαίο Δ’ Φιλοπάτορα, που σχεδίαζε τη δολοφονία του. Απευθύνθηκε στο λαό της Αλεξάνδρειας και τους κάλεσε να συμπαραταχθούν, για την ελευθερία τους, κατά του τυράννου βασιλέως. Δεν ανταποκρίθηκαν όμως, γιατί η μακρά εθελοδουλεία είχε κάνει το έργο της.
Οι «Λακεδαιμόνιοι Βασιλείς» είναι για τον συγγραφέα και ένα πείραμα, που συνδέεται με την πίστη του ότι η Ελληνική τραγωδία, ως θεατρική φόρμα, δεν έχει ιστορικά εξαντληθεί. Μπορεί να δώσει και νέα δημιουργία, με διαχρονικά και σύγχρονα μηνύματα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ετικέτες: