ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
Για τη ρωγμή στην σημερινή εικόνα και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης - δήμαρχοι να μπείτε μπροστά/ του Βαγγέλη Χουσελά

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 0 comments

Η σωστή αντίδραση των δημάρχων του δήμου Κορινθίων , Σικυωνίων και άλλων δήμων  για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να δημιουργήσει μια σωτήρια ρωγμή στην σημερινή εικόνα και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μπορεί να δρομολογήσει  ένα νέο δρόμο , μια νέα πορεία στα τοπικά δρώμενα ενάντια στην μέχρι σήμερα νοσηρή λογική της ανάθεσης…
Ο Σημερινός θεσμός της τοπικής αυτ/σης ενσαρκώνει μια επέκταση της εκάστοτε κομματικής κρατικής εξουσίας σε τοπικό επίπεδο (ποιος δεν θυμάται μέχρι πρότινος την λογική ..ψηφίστε δήμαρχο του ιδίου κόμματος που μας κυβερνά..!!!)
Δυστυχώς οι όροι και οι δομές του Καλλικράτη  διέλυσαν ακόμα και τα τελευταία ψήγματα η υπόνοιες αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης. Η άμεση εξάρτησή της από την κεντρική εξουσία την υποβιβάζει σε ένα θεσμό με ρόλο υλοποιητή των κυρίαρχων αποφάσεων.
Η τόσο πρόχειρη αντιμετώπιση του όλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων εκ μέρους της Περιφέρειας  με απούσα όπως πάντα την κοινωνία , με την φίμωση των δημάρχων που έχουν διαφορετική άποψη και πρόταση για τοπικά σχέδια διαχείρισης , με τον επίσημο θεσμικά φορέα τους τον ΦΟΔΣΑ να έχει άλλες θέσεις που δεν λήφθηκαν ποτέ υπόψη για την τελική διαμόρφωση  στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΜΠΕ    δεν έχουν παρά να κάνουν με την δικαίωσή μου ότι το σημερινό μοντέλο εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας  είναι και ξεπερασμένο και επικίνδυνο ….
Σήμερα θα πρέπει ως κοινωνίες πολιτών να διαπλάθουμε σχέσεις κοινοτικής αυτονομίας με πολιτική έκφραση. Σήμερα θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ρεύμα συλλογικής δημιουργίας. Το πραγματικό επίδικο κ.κ. δήμαρχοι  είναι η διεύρυνση της έννοιας της αυτοδιοίκησης σε όλες τις πτυχές της ζωής ως ελεύθερης κοινωνικής αυτοδιοίκησης  και τοπικής κοινωνικής αυτονομίας.
Εάν θέλουν οι δήμαρχοι που σήμερα σωστά θέτουν την διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικά σχέδια, να μπορούν να αποφασίζουν μαζί με τους πολίτες για τα δρώμενα στους δήμους τους  θα πρέπει να τολμήσουν να ενισχύσουν τους όποιους σημερινούς πυρήνες και φωνές κοινοτικής αυτονομίας ως νέους φορείς μιας άμεσο δημοκρατικής αυτοδιοίκησης.
Ο δρόμος έχει ξεκινήσει να ανοίγει και πρέπει να τον διαβούμε μέσα από μια ευρεία συμμετοχή και διαρκή αυτοθέσμιση ενάντια σε όλες τις από πάνω αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την δική μας ζωής στην τοπική κοινωνία.
Να η ευκαιρία κ.κ.  σε λίγο θα είναι για το κλάδεμα κάποιων δένδρων και για την δυνατότητα επέκτασης κάποιων νεκροταφείων.
δήμαρχοι να μπείτε μπροστά στην πορεία αυτού του δρόμου ώστε να σταματήσει η τοπική αυτοδιοίκηση να αποτελεί το δεκανίκι της κεντρικής κρατικής εξουσίας… διαφορετικά όπως βαδίζει η τοπική αυτοδιοίκηση για το μόνο που θα είναι αρμόδια 
Με εκτίμηση
Βαγγέλης Χουσελάς  Σικυώνιος πολίτης