ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΓΗΠΕΔΑ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ - Ο ΣΚΟΥΡΑΣ ΕΡΡΙΞΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΟΡΑΜΑ – ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΘΑ

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 0 comments


     ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ. Απεδείχθη ότι το πνεύμα και το σώμα του Σκούρα διοικεί το Ξυλόκαστρο. Όπως είχε δώσει τη γραμμή, πριν λίγες ημέρες από τα γήπεδα, ο δήμαρχος ξεκίνησε την υλοποίησή της. Το Ξυλόκαστρο θα γίνει αθλητικό κέντρο. Η πλειοψηφία ψήφισε νέα γήπεδα στην παραποτάμια έκταση. ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ; ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ;
     Μιλάμε για πολύβουη συζήτηση αναπτυξιακά νεκρού λόγου. Άνθρωποι που ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που είναι ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ. Το λεγόμενο πνεύμα του τόπου ίπταται, αλλά δεν ευδοκιμεί στο μυαλό των δημοτικών συμβούλων. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΘΡΑΣΥΤΑΤΟΙ, ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΙ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΟΛΟΓΟΙ… Ο δήμαρχος είπε ότι έχει όραμα. Μπορεί ο Ηλίας του 16ου υπογείου, μέσα στα σκοτάδια όραμα να έχει;  Εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Καλύβας. Είπε και το δημοκρατικό ότι δεν χρειάζονται οι διαβουλεύσεις… Έλειπε και ο Ζάρρος να θυμώσει, γιατί αγαπούσε πολύ τις διαβουλεύσεις, όταν βέβαια ήταν δήμαρχος ο Κλαδούχος. Κάθε φορά έλεγε «να ανοίξουμε το θέμα». Ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας  κ. Ψυχογιός είπε ότι είναι «συνοδοιπόρος» του δημάρχου. Μίλησε και ο σύμβουλος Παναγουλόπουλος. Αυτός νόμισε ότι αφού ξέρει από μπάλα ξέρει και από χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων. Eπόμενα, το χωροταξικό της Ελλάδας θα το αναθέσουμε στον Ρονάλντο.
    Το μεγαλύτερο έργο για τον Σύθα είναι ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπλασής του. Τι είναι και τι πρέπει να γίνει εκεί από χρόνια έχουμε πει πολλά. Στο δημοτικό συμβούλιο με βάση και προοπτική λόγο είχε ο Αποστολόπουλος. Όμως είναι άδικο οι έστω και οι λίγες φωνές να χάνονται μέσα σε αυτό που αποκαλούν συμβούλιο, ένα κλουβί με τις αντικουκουβάγιες (της γνώσης εννοείται).

     Είπε ο δήμαρχος ότι μπήτς βόλεϋ παίζουν στην Βραζιλία. Εδώ θα έχουμε μια εκδοχή αυτογενούς επαρχιωτισμού… Εδώ έχουμε πνευματικές φαβέλες… με τα φευγάτα πνεύματα ενός υφέρποντα ερωτικού εξωτισμού.
     Οι πολίτες θα στηρίξουμε την κοινωνική αειφορία του τόπου μας. Θα αρνηθούμε μία μελλοντική αδυναμία διάκρισής του από άλλους που μπορούν να κάνουν τα ίδια. Απαιτούνται δράσεις που λόγω της ιδιαιτερότητάς μας δεν μπορούν να επαναληφθούν. Γι ΄αυτό με συνείδηση γνώσης ενός άλλου σχεδίου για τον Σύθα πρέπει εμπεριστατωμένα και με επιστημονική κάλυψη να προτείνουμε την απόρριψη ένταξης αυτού του κακόγουστου αστείου που θέλουν να ενταχθεί στο πρόγραμμα «αειφόρος ανάπτυξη», στον άξονα προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ». Ούτε για αειφόρο ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε, ούτε για προστασία του περιβάλλοντος, και πολύ περισσότερο για αποδοτική χρήση πόρων.
     Εκεί που θα πάει για να αξιολογηθεί η ένταξη του έργου, στις κρατικές δομές, ας φέρει ο δήμαρχος τον προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών του, τους συμβούλους του, να μας εξηγήσουν και υπερασπίσουν την πρότασή τους. Εκεί θα μετατεθεί μία συζήτηση που δεν έγινε, μια διαβούλευση κλειστού χώρου, τοπικού επιπέδου, αλλά στα ανώτερα θεσμικά επίπεδα και τις επιτροπές αξιολόγησης. Και μακάρι, αν προβλέπεται μια τέτοια διαδικασία, να είναι ανοιχτή…

    Mία υποχρέωση ακόμα: η σχέση των αθλητικών θεαμάτων (που επανεμφανίζονται στο Ξυλόκαστρο) και η αποκοινωνικοποίηση (που εμφανίζεται στο Ξυλόκαστρο μαζί με τους φυσικούς αυτουργούς της). Δηλαδή ένα επόμενο σημείωμα ακόμα.


     Γρηγόρης Κλαδούχος / 10 Αυγούστου 2016