ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Επιστολή στην κ. Τζένη Σουκαρά (δημοσιεύθηκε στο Jenny's world, 2012) για την διάβρωση.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 0 comments


Αγαπητή κυρία Σουκαρά,

Η ευθύνη μας είναι να καθορίσουμε (όπως γράφετε) τις «συνυπευθυνότητες». Που έφερε πράγματι εγκλήματα. Εν προκειμένου τη λεηλασία της παραλιακής γης από την επιδρομή του ανθρώπου και του τσιμέντου. Όμως όλα έγιναν “νόμιμα”. Το κράτος επέτρεψε, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ως προς την ηθική διάσταση, (σχέσεων ανθρώπου και φύσης) το οικιστικό παραλιακό κορεσμό. Μέσα στις ακτές. ΝΟΜΙΜΑ βέβαια ως προς την θεσμική τους διάσταση. Για να γίνει αυτό, έπεισαν την κοινωνία ότι υπαρξιακή επιβεβαίωση είναι η συσσώρευση μπετόν, και η πρώτη θέση πίστα στις ακρογιαλιές του Κορινθιακού. Η ανάγκη των εξοδούχων του Σαββατοκύριακου, από τη φυλακή των Αθηναίων συνάντησε την πρόταση ενός περιβάλλοντος ίδιας καθημερινότητας, με χαμηλές αισθητικές αξίες στην παραλία. Αυτό το σύστημα συντηρούν οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί μας. Γνωρίζουν ότι είναι δεδομένη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και αυτοί πολεοδομούν σαν να μη συμβαίνει κάτι που επηρεάζει την κατοίκηση σ’ αυτή την ζώνη. (Ζώνη οικιστικής τρωτότητας). Ή ρίχνουν αγκωνάρια. Να δείτε πόσα χρήματα θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος όταν θα αποσύρουμε αυτά τα λιθάρια. Που απαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία των ακτών. Και βλέπουμε η αισθητική κακογουστιά πόσο δεμένη είναι με τον εργολαβισμό της χοντροδουλειάς. Και πως το αντιαισθητικό αντιστοιχεί στο μη λειτουργικό.

Εύχομαι να γίνει μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα: επιστημόνων, πολιτικών αυτοδιοικητικών. Οι «πολιτικοί» και «αυτοδιοικητικοί» μπορούν να λένε λόγια – δεν πληρώνουν γι’ αυτά - , μπορούν να κάνουν χοντροέργα αντιαισθητικά, παράνομα με βάση Ευρωπαϊκές οδηγίες και πάλι δεν πληρώνουν γι’ αυτά. Τα πληρώνει, τους πληρώνει ο κάτοικος που βλέπει το σπίτι του να καταστρέφεται μέσα στο κύμα και του λένε και ψέματα.

Η πρόκληση για τους πολίτες είναι μεγάλη: βεβαίως και πρέπει να προστατευθούν τα οικήματα αλλά και να ενταχθούν σε μια στρατηγική οικιστικού αποκορεσμού της παραλίας. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑΧΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ, ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΞΙΑΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΧΡΟΝΟ;

  

Ετικέτες: