ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Η ΑΝΔΡΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ! Η πρότυπη μονάδα μας κομποστοποίησης στο Κόρθι της Άνδρου. Η μονάδα αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και αποτελεί πρότυπο διαχείρισης βιοαποβλήτων.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 0 comments

 

Με αφορμή τα στοιχεία αυτά αντιπαραβάλλω τι θα γινόταν στη Σπάρτη. Σύνολο οργανικών +- (45%*12000 τόνους)= 5400 τόνοι. Παραγωγή κόμποστ +-1800 τόνοι. Όφελος για τον Δήμο σε σχέση με τα σύμμεικτα της ΣΔΙΤ σε τιμές 2027, (30€ διαφορά+55€ τέλος ταφής+ 15€ μεταφορά)* 5400=540.000€ ανά έτος. Όφελος από το τελικό κόμποστ επιπλέον (1800*10€)= 18.000€. Σύνολο οφέλους σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση 560.000€ ανά έτος!!!! Παράλληλα αρκετές θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς. Αντίθετες απόψεις, αν υπάρχουν, ευπρόσδεκτες.!

Ο χρήστης Γεράσιμος Λυμπεράτος είναι με το χρήστη Dimitris Giginis και 
32 ακόμη
.
5 ώρ. 





Η πρότυπη μονάδα μας κομποστοποίησης στο Κόρθι της Άνδρου κατασκευάστηκε με τη συνεργασία και την υποστήριξη της διοίκησης Λοτσάρη και συνεχίζει απρόσκωπτα τη λειτουργία της με τη διοίκηση Σουσούδη.
Η μονάδα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Sircles project από εμάς (ΕΜΠ) και την Οργάνωση Γη, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 23 και πλέον λειτουργεί από τον Δήμο Άνδρου (με 5 θέσεις εργασίας) και τη συνεχή παρακολούθηση και καθοδήγηση από εμάς. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένου προγράμματος που οδήγησε σε αποτέλεσμα με μόνιμα χαρακτηριστικά.
Σε ένα χρόνο λεπτομερούς καταγραφής δεδομένων, με 130 περίπου τροφοδοσίες, επεξεργαστήκαμε 28 τόνους βιοαποβλήτων παράγοντας 9 τόνους κόμποστ.
Στο πρώτο γράφημα βλέπετε την εβδομαδιαία διακύμανση στη συλλογή τροφικών αποβλήτων. Παρατηρούμε μέγιστο τον δεκαπενταύγουστο και ελάχιστο τον Δεκέμβριο.
Τα υπολείμματα τροφών στην τροφοδοσία ήταν τα 2/3 και συμπληρώνονταν με διογκωτικό υλικό (κλαδέματα και φύλλα) καθώς και ανακυκλοφορούμενο κομπόστ που προέκυπτε από το κόσκινο.
Στα γραφήματα 2 και 3 βλέπουμε ότι σταδιακά μειώθηκε το διογκωτικό υλικό και αυξήθηκε το ανακυκλοφορούμενο κομπόστ το οποίο πλέον ανέρχεται περίπου στο 20% της τροφοδοσίας.
Η μονάδα αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και αποτελεί πρότυπο διαχείρισης βιοαποβλήτων. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές αυτής της επιτυχίας!
Ετικέτες: