ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 8 - 15/3/2024 * NemaMedia): Η Ελλάδα μεταξύ «αλλαγής καθεστώτος» και συγκάλυψης Σοκ με την εισαγγελική πρόταση για την 12χρονη στον Κολωνό. Αμφισβήτηση για την δίκη των εμπρηστών της Μόριας. Ασφαλιστική ανικανότητα στον ΕΦΚΑ. Σχέδια για την Θεσσαλία...

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 0 comments

Η Ευρωπαία εισαγγελέας καταγγέλλει την κυβέρνηση για τα Τέμπη

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για συγκάλυψη του σκανδάλου των Τεμπών από την Ευρωπαία Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, η οποία κατήγγειλε σε συνέντευξή της στο Star (πάνω) πως «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια… μας μπλοκάρουν από το να αποδώσουμε δικαιοσύνη, γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια». Επέμεινε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πρόκειται για άλλο ένα πλήγμα στο κύρος της ελληνικής κυβέρνησης και καμπανάκι για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Μια ανώτερη Ευρωπαία λειτουργός, ουσιαστικά ισχυρίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί με αδιαφάνεια αδιαφορώντας για την αποκάλυψη της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, μαζί με το πόρισμα της έκθεσης του σουηδικού ινστιτούτου V-Dem (Varieties of Democracy) που ακολουθεί, αλλά και την παράκαμψη του Συντάγματος στην υπόθεση των «μη-κρατικών πανεπιστημίων», αποτελεί νέο γύρο ανάδειξης της προβληματικής πλέον κατάστασης της δημοκρατικής έννομης τάξης.

Εντωμεταξύ, στις 20 Μαρτίου ορίστηκε η συζήτηση για το πόρισμα για τα Τέμπη και η ψήφισή του στη Βουλή. Δυο μέρες νωρίτερα η Μαρία Καρυστιανού το θέμα της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας.

Διαβάστε:

Και η χώρα εξακολουθεί να κατρακυλά στους δείκτες δημοκρατίας και ελευθεριών

Η πτώση της ποιότητας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, την οποία είχε από πέρυσι διαπιστώσει το σουηδικό ινστιτούτο V-Dem (Varieties of Democracy), συνεχίστηκε σύμφωνα με την φετινή έκθεση του ινστιτούτου και φέτος. Το ινστιτούτο σημειώνει πως η χώρα μας (μαζί με Ουγγαρία, Ρουμανία και Πολωνία) κινείται προς την κατεύθυνση του απολυταρχισμού. Η Ελλάδα κατηγοριοποιείται πλέον ως χώρα που βρίσκεται σε «αλλαγή καθεστώτος».

Υπόθεση μαστροπείας ανηλίκου στον Κολωνό

Χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρόταση της εισαγγελίας να απαλλαγεί ο Ηλίας Μίχος από την κατηγορία της μαστροπείας και του βιασμού. Διατυπώνονται φόβοι για μια ακόμα απόπειρα συγκάλυψης ενός αποτρόπαιου εγκλήματος

Η πρόταση της εισαγγελέως για την απαλλαγή του Ηλία Μίχου από τις βαρύτερες κατηγορίες παράλληλα με την ενοχή της μητέρας, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην κοινωνία. Παρότι η εισαγγελική πρόταση δεν είναι δεσμευτική και ενδέχεται το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο να αποφανθεί διαφορετικά, η πρόταση αποτελεί άλλη μία αφορμή αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης. Ακόμα και με τις εναπομείνασες κατηγορίες πάντως, ο Μίχος αντιμετωπίζει πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Σήμερα είχαμε τις αγορεύσεις δικηγόρων της οικογένειας και συνηγόρων υπεράσπισης. Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της εισαγγελικής πρότασης, υπήρξε αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αλληλέγγυων στην δωδεκάχρονη στα Σεπόλια από την Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, που κατέληξε μάλιστα σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ και ρίψη δακρυγόνων (σε κατοικημένη περιοχή) και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται και συνέχεια. Η υπόθεση έφτασε και στη Βουλή όπου υπήρξε σύγκρουση αντιπολίτευσης και κυβέρνησης για το θέμα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία εξέφρασε «την ανησυχία της για τις τακτικές λεκτικής βαρβαρότητας σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης».

Διαβάστε:


Η Γάζα στο έλεος των εχθρών της

Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής εναντίον των πεινασμένων που στήνονται στην ουρά ή περιμένουν σε κέντρα αρωγής για να ταΐσουν τις οικογένειές τους, συνεχίζονται. Σήμερα το πρωί το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε την είδηση πως ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας 21 (η κυβέρνηση του Ισραήλ ισχυρίζεται πως η επίθεση έγινε από «Παλαιστίνιους οπλοφόρους»). Χθες η UNRWA κατήγγειλε ισραηλινή επίθεση κατά κέντρου διανομής βοήθειας στην Ράφα, η οποία σκότωσε έναν υπάλληλο του διεθνούς οργανισμού και τραυμάτισε 20.

Η συζήτηση για μια νέα εκεχειρία σκοντάφτει στην άρνηση του Ισραήλ. Ενώ το πρώτο πλοίο από τη Λάρνακα, φορτωμένο με 200 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασε στη Γάζα, και παράλληλα δεκάδες φορτηγά με βοήθεια είναι αποκλεισμένα στα περάσματα προς την πολιορκούμενη περιοχή.

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα μέσα σε πέντε μήνες, είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό παιδιών που έχουν σκοτωθεί σε πολέμους από το 2019 μέχρι το 2022!

Είναι τρομακτικό, πάντως, το ρατσιστικό μίσος που κυριαρχεί στην ισραηλινή κοινωνία και το οποίο υποδαυλίζει και τις πιο ακραίες συμπεριφορές στην Γάζα. Από τραγούδια χιπ-χοπ που καλούν στην ισοπέδωση της Γάζας και τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τα βασανιστήρια εναντίον των παλαιστινίων αιχμαλώτων, μέχρι βίντεο χαράς για την καταστροφή, τη μαζικότατη δημοσίευση στα ΜΚΔ από στρατιώτες του IDF, φωτογραφιών τους με γυναικεία εσώρουχα από σπίτια στη Γάζα ως τρόπαια, τα οποία ανήκαν σε παλαιστίνιες γυναίκες που είτε εκδιώχθηκαν είτε δολοφονήθηκαν από τους βομβαρδισμούς και μέχρι τα μπλόκα «αγανακτισμένων» στα περάσματα προς τη Γάζα για να μην περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί συνέβη πραγματικά στη Μόρια;

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Forensic Architecture, καταγγέλλει την δίκη για τον εμπρησμό του στρατοπέδου της Μόριας το 2020, την οποία η υπεράσπιση χαρακτήρισε ως παρωδία, σε εκτενές σχόλιό της για την παρέμβασή της στην υπόθεση και την σκαιή και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά των δικαστών, σε μια διαδικασία στην οποία, όπως λέει η οργάνωση, κυριάρχησε ο «δομικός ρατσισμός». Παρακολουθήστε και το βίντεο του Omnia TV:

Η Teleperformance δεν πληρώνει αποζημιώσεις

Σύμφωνα με καταγγελίες πρώην υπαλλήλων της εταιρείας, η Teleperformance προσλαμβάνει εργαζόμενους με αρχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια τις ανανεώνει μέσω της εταιρείας προσωρινής απασχόλησης Randstad. Αυτό τής επιτρέπει να αποφεύγει την καταβολή αποζημιώσεων απόλυσης, να περιορίζει παροχές όπως άδειες και να διατηρεί το προσωπικό σε καθεστώς ανασφάλειας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μούσα Σανγκαρέ, πρώην εργαζόμενου, ο οποίος απολύθηκε χωρίς αποζημίωση μετά από 2,5 χρόνια στην εταιρεία.

Διαβάστε:


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Θεσσαλία θα αποκατασταθεί με τους κατοίκους της ή χωρίς;

Στο κέντρο της επικαιρότητας ξανά η Θεσσαλία. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αντιπλημμυρική προστασία, ο κίνδυνος ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου, η ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και η προστασία του αγροτικού εισοδήματος, το μέλλον της λίμνης Κάρλα, ακόμη και η εκτροπή του Αχελώου ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τον δημόσιο διάλογο. Η Ολλανδική  HVA Ιnternational που ανέλαβε να εκπονήσει το master plan για την αποκατάσταση των προβλημάτων στη Θεσσαλία δημοσίευσε την πρότασή της, η οποία μάλιστα τέθηκε και σε δημόσια διαβούλευση λίγων ημερών. Ακολούθησε η παρουσίαση των προτάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής έναντι μελλοντικών κινδύνων, αλλά και τον εξορθολογισμό της διαχείρισης του νερού.

Τα δύο σχέδια έχουν πολλά κοινά σημεία, αλλά διαφοροποιούνται κυρίως ως προς τη διαχείριση της λίμνης Κάρλας, με τους Ολλανδούς να προτείνουν τη διοχέτευση των υδάτων τους προς τον Παγασητικό, ενώ η Περιφέρεια τη δημιουργία σήραγγας για να οδηγηθούν προς το Αιγαίο. Επίσης, η συνέχιση της καλλιέργειας του βαμβακιού αποτελεί σημείο τριβής, καθώς τόσο οι αγρότες όσο και η Περιφέρεια υποστηρίζουν τη συνέχισή της. Συμφωνία όμως φαίνεται να έχουν όσον αφορά το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου ως μέτρο για να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό για τον θεσσαλικό κάμπο, παρά τις 8 προσφυγές στο ΣτΕ, τη μη χρηματοδότηση πλέον τέτοιων έργων από την Ευρώπη, και την αδυναμία υλοποίησης ενός σχεδίου που η σύλληψή του εδράζεται έναν αιώνα πίσω (το 1925 προτάθηκε για πρώτη φορά η εκτροπή)!

Συν 3 βαθμοί η άνοδος της θερμοκρασίας στην Ευρώπη (στο καλό σενάριο)

Και ενώ στην Ελλάδα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του φαινομένου Daniel, μια πτυχή δηλαδή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσίευσε την πρώτη έκθεση εκτίμησης του κλιματικού κινδύνου, με βασικό συμπέρασμα ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να τον αντιμετωπίσει! Η ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια, θα επιδεινωθούν στην Ευρώπη ακόμη και με αισιόδοξα σενάρια για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη και θα επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης.

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα στον κόσμο, ενώ η Νότια Ευρώπη κινδυνεύει περισσότερο από μειωμένες βροχοπτώσεις και σοβαρές ξηρασίες. Η έκθεση προσδιόρισε 36 σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους σε πέντε κύριους τομείς: οικοσυστήματα, τρόφιμα, υγεία, υποδομές, οικονομία και χρηματοδότηση. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς τους κινδύνους απαιτούν εντατική και άμεση δράση, ιδίως για την προστασία των οικοσυστημάτων και των ανθρώπων. Μπορεί οι κλιματικές και περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ να μην είναι δημοφιλείς, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά το να αγνοήσουμε την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της δεν συνιστά επιλογή, και η Θεσσαλία θα μας το θυμίζει συνεχώς.


Η «σφαγή» της ασφαλιστικής ικανότητας των μη-μισθωτών του ΕΦΚΑ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μοιάζει σαν να στέκεται πάνω από το νεκροκρέβατο του ΕΣΥ. Αργότερα σε συνέντευξη δήλωσε πως έχει επικοινωνήσει με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις δομές των δημόσιων νοσοκομείων. Ο τελικός στόχος πιστεύουμε ότι είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Η απόφαση της κυβέρνησης να στερήσει την ασφαλιστική ικανότητα από όσους μη-μισθωτούς / ελεύθερους επαγγελματίες χρωστούν στον ΕΦΚΑ, πέρα από τον αποκλεισμό σχεδόν 800.000 πολιτών από τη δωρεάν συμμετοχή σε εξετάσεις και φάρμακα μέσω παρόχων συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι μόνο κοινωνικά καταστροφική, αλλά σχεδιάστηκε και «στο πόδι», χωρίς καμία μελέτη. Το σύστημα θεωρεί ως μη-ασφαλίσιμους ακόμα και ανθρώπους που χρωστούν έστω και ένα ευρώ αλλά και γενικά επικρατεί χάος, καθώς ακόμα και ασφαλισμένοι με αποπληρωμένα χρέη βρέθηκαν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, ενώ τα κατά τόπους ΕΦΚΑ δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την συρροή διαμαρτυριών. Η κυβέρνηση έσπευσε να βάλει κατόπιν εορτής, ένα ελάχιστο όριο χρεών (100 Ευρώ), πάνω από το οποίο κόβεται η ασφαλιστική ικανότητα και να επισπεύσουν την καταγραφή όσων έχουν κάνει ρυθμίσεις.

Πρόκειται -συν τοις άλλοις- για ένα ακόμα «δώρο» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, μαζί με τα απογευματινά ιατρεία τα οποία έκαναν την πρεμιέρα τους παρουσία του Υπουργού, ο οποίος έσπευσε να προβλέψει πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές θα βγάλουν προγράμματα για να καλύπτουν τα έξοδά τους.

Άλλες ειδήσεις

Προσοχή στην άνοδο της Ακροδεξιάς

Στο ΣΥΡΙΖΑ «χαμογελούν» λόγω των δημοσκοπήσεων που δείχνουν άνοδο του κόμματος, παρά την κρίση του. Η τελευταία δημοσκόπηση της Interview δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στη 2η θέση με 11,8%. Το ΠΑΣΟΚ οριακά 3ο με 11% στην ίδια δημοσκόπηση, με τον Ανδρουλάκη να χρειάζεται τη 2η θέση για να μην αντιμετωπίσει αμφισβήτηση. Διεμβολίζεται από τη ΝΔ, αλλά και τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου. Η Ελληνική Λύση σημειώνει μεγάλη άνοδο, πιέζοντας για 2η θέση, ευνοούμενη από ζητήματα όπως μετανάστευση, γάμοι ομοφυλοφίλων κ.α.

Το κόμμα «Νίκη» επίσης καταγράφει άνοδο, όπως και το ΚΚΕ αν και μικρότερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ η αμφιλεγόμενη αναφορά του Δ. Κουτσούμπα σε «sugar daddies» φαίνεται πως προκάλεσε ζημιά. Ο Βελόπουλος κάνει «θραύση» στα social media με αναφορές για «μπάζωμα» στα Τέμπη, γεγονός που προβληματίζει το Μαξίμου. Το πολιτικό σύστημα συνολικά γέρνει προς την δεξιά-ακροδεξιά, όπως άλλωστε περιμέναμε εδώ και καιρό.

Ενώ η Λεπέν έρχεται με… φόρα

Ιδιωτική δημοσκόπηση του IPSOS για την Γαλλική Δεξιά (Les Républicains), δείχνει για πρώτη φορά, πως σε ενδεχόμενο διάλυσης της βουλής και νέων κοινοβουλευτικών εκλογών, το κόμμα της Λε Πεν θα εξασφάλιζε άνετη πλειοψηφία (ενδεχομένως και απόλυτη) στο γαλλικό κοινοβούλιο, ενώ θα καταποντίζονταν τόσο το κόμμα του Μακρόν, όσο και η γαλλική Αριστερά…

Τραπεζική απληστία

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλότερα περιθώρια επιτοκίων σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, συσσωρεύοντας υπερβολικά κέρδη. Αυτό δημιουργεί έναν «πληθωρισμό τραπεζικής απληστίας», καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον γενικότερο πληθωρισμό. Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατακόρυφα το 2022-2023, με αύξηση 56% τους πρώτους 9 μήνες του 2023 σε σχέση με το 2022. Δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΚΕΠΕ! Προτείνει αύξηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας με 99,9% των συνολικών επιχειρήσεων, 67% της συνολικής προστιθέμενης αξίας και 85% των συνολικών εργαζομένων 

Ασημακοπούλου τέλος από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Συνέχεια στο σκάνδαλο με τα email των αποδήμων που υπέκλεψε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι τα email των Ελλήνων αποδήμων έφτασαν στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσω συνεργατών του Μιχάλη Σταυριανουδάκη (τ. γενικού γραμματέα ΥΠΕΣ) και του Νίκου Θεοδωρόπουλου (γραμματέα Αποδήμων ΝΔ). Ο Σταυριανουδάκης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, ενώ ο Π. Μαρινάκης είπε ότι τα email πέρασαν στην Ασημακοπούλου μέσω του Θεοδωρόπουλου. Η διαρροή έγινε μετά τις εκλογές του 2023 και αποτελεί ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, και δεν αφορά την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου σύμφωνα με τον Π. Μαρινάκη. Η κ. Ασημακοπούλου αποσύρθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ εξαιτίας του σκανδάλου. Η Εισαγγελία διενεργεί προκαταρκτική έρευνα για τυχόν ποινικά αδικήματα.



Ετικέτες: