ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 24/2-1/32024): Για δικαιοσύνη, χιλιάδες στους δρόμους - Συνέδρια ταυτοτήτων στην αριστερά σε αναζήτηση πολιτικής ουσίας - διεθνής κατακραυγή για το πυρ κατα αμάχων στη Γάζα

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 0 comments


 



Την εβδομάδα που μας πέρασε, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας που διοργανώθηκε την ημέρα της επετείου του τραγικού δυστυχήματος-εγκλήματος στα Τέμπη. Ο Πρωθυπουργός, κινούμενος στα όρια της επικοινωνιακής διαχείρισης του συλλογικού τραύματος που προκάλεσε το έγκλημα των Τεμπών προσπάθησε με άλλο ένα τηλεοπτικό διάγγελμα να υφάνει ξανά το αφήγημα των διαχρονικών παθογενειών του κράτους, που σε συνδυασμό με τις ατομικές ευθύνες των ενόχων, οδήγησε στο χειρότερο σιδηροδρομικό έγκλημα στην ιστορία της χώρας μας. Η εξαΰλωση 57 νέων ανθρώπων, όμως, είναι προϊόν της ανομίας που φέρνει η πολιτική διαφθορά, του «βραχυκυκλώματος» του πελατειακού κράτους και της εμμονικής ιδεοληψίας που γίνεται αυτοκαταστροφική.

Είχε προηγηθεί η απόπειρα συγκάλυψης στην Εξεταστική Επιτροπή του Κοινοβουλίου και η καταγγελία του ψηφίσματος για το Κράτος Δικαίου στη χώρα ως πολιτική συνωμοσία της Κεντροαριστεράς ενόψει Ευρωεκλογών. Ο Πρωθυπουργός κατέφυγε στην «πίστη στη Δικαιοσύνη», προκειμένου να καλυφθεί από την οργή της κοινωνίας που ξεχύθηκε στους δρόμους κατά εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ μετρά περισσότερες από 1.000.000 υπογραφές στο ηλεκτρονικό ψήφισμα που διακινείται από τους συγγενείς των θυμάτων. Αυτό το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει με ακρίβεια τις πολιτικές ευθύνες που συγκαλύπτονται:

Τα Τέμπη στοιχειώνουν τη δημόσια ζωή της χώρας, όπως γράφαμε από πέρυσι. Πρέπει οι σύμβουλοι του Μαξίμου να καταλάβουν ότι τα όρια της δουλειάς τους μοιραία καθορίζονται ορισμένες φορές από τα όρια της πολιτικής ικανότητας του Πρωθυπουργού και του συστήματος εντός του οποίου δουλεύουν. Πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Δε γίνεται αλλιώς...


Η πληγή της Παλαιστίνης χαίνει

Tο πρωί της Παρασκευής, ο στρατός του Ισραήλ άνοιξε πυρ σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους που είχαν συρρεύσει απελπισμένοι γύρω από φορτηγά επισιτιστικής βοήθειας, με αποτέλεσμα έναν αδιευκρίνιστο ακόμα αριθμό νεκρών και τραυματιών, τους οποίους αρχικά το Reuters ανεβάζει με βάση δεδομένα από το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, στους 104, και τους τραυματίες στους 280 (το CNN μιλά για 760), ενώ τα νοσοκομεία που έχουν απομείνει να λειτουργούν δεν έχουν αίμα, βασικά φάρμακα και ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσουν τον όγκο των τραυματιών. Είναι η δεύτερη (τουλάχιστον) φορά που συμβαίνει μια τέτοιου είδους φονική επέμβαση εις βάρος των πεινασμένων της Γάζας μέσα στο 2024.

Αυτό συνέβη ενώ η γενοκτονία στη Γάζα έχει περάσει πλέον στο επόμενο στάδιο, το στάδιο του λιμού. Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, Μάικλ Φάκρι, κατήγγειλε πως το Ισραήλ αφήνει να λιμοκτονούν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εσκεμμένα, και πως αυτό αποτελεί (άλλο ένα) έγκλημα πολέμου. Ήδη υπάρχουν αναφορές για θάνατο παιδιών από πείνα και δίψα. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε άμεσο επισιτιστικό κίνδυνο, καθώς η UNRWA αναφέρει πως δεν έχει περάσει φορτηγό με βοήθεια στη Βόρεια Γάζα από τις 23 Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή η διακοπή χρηματοδότησης της UNRWA από τις σημαντικότερες χώρες-αρωγούς της, μετά από καταγγελίες του κράτους του Ισραήλ σχετικά με τη συμμετοχή υπαλλήλων του οργανισμού στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου έχει καταστρέψει τις δυνατότητες του οργανισμού να προσφέρει βοήθεια. Tις κατηγορίες αυτές ο οργανισμός τις έχει αντικρούσει και παραμένουν αναπόδεικτες. Φαίνεται πως και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν το ισραηλινό αυτό αφήγημα.

Η Human Rights Watch εξηγεί πώς με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ αδιαφορεί για τις οδηγίες που έδωσε το Διεθνές Δικαστήριο τον Ιανουάριο και τις υποχρεώσεις του προς αυτό, ενώ συνεχίζει την επίσης εγκληματική πολιτική του εποικισμού της Δυτικής Όχθης. H διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν ως επικείμενη, συμφωνία κατάπαυσης πυρός, που δεν είχε πάντως γίνει δεκτή μέχρι χθες από την Χαμάς, φαίνεται πως απομακρύνεται μετά από την τελευταία σφαγή.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιορτάζοντας τη Μεταπολίτευση (που πολεμούσες)

Θα ήταν παράδοξο σε μία διοργάνωση τόσο υψηλού επιπέδου και βεληνεκούς όπως είναι το Συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης που διεξάγεται στην Εθνική Πινακοθήκη από την Καθημερινή, να απουσιάζει η πολιτική. Ωστόσο, αυτό ακριβώς επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου. Είπε ότι αυτές είναι υποκινούμενες πολιτικά και για αυτό δεν τις εμπιστεύεται, αλλά προτιμά τις αποπολιτικοποιημένες εκθέσεις της Κομισιόν…

Μέχρι σήμερα είχαμε ακούσει για πολιτικές υποκινήσεις διαδηλώσεων και απεργιών,  αλλά υποκίνηση από τον θεσμό που βρίσκεται στο κέντρο της φαντασίας του κινήματος Μένουμε Ευρώπη και συντηρητικές παράταξεις στη χώρα δεν είχαμε ξανακούσει. Βεβαίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κάνει πολιτική. Αυτός που δεν ήταν αναγκασμένος αλλά το έπαιξε, ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέμεινε σε μία  αφήγηση περί του παγκόσμιου ελληνισμού που φαινόταν να στοχεύει περισσότερο στη διεκδίκηση ενός πολιτικού χώρου στο μέλλον παρά να αποτιμά το παρελθόν.  Οι στιγμές που ξεχώρισαν δημοσιογραφικά φαίνεται ότι αποτυπώνουν ένα διαφορετικό κλίμα, ήταν οπωσδήποτε η αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη στη Συμφωνία των Πρεσπών και τα συγχαρητήρια στον Νίκο Κοτζιά και η αναφορά του Προκόπη Παυλόπουλου ότι δέχτηκε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη. 

Βεβαίως, έτσι είναι αυτά, άλλοι έχουν λόγους να είναι ειλικρινείς και άλλοι δειλοί αναπαράγουν τις ίδιες εύκολες αφηγήσεις, παρά την ευκαιρία που τους δίνεται να πουν την αλήθεια και να βρεθούμε όλοι στην ίδια πλευρά της Ιστορίας, όπως άλλωστε στην πράξη τελικά συμβαίνει. Ενδιαφέρον, όμως, έχει δημοσκόπηση η οποία καταγράφει στοιχεία που γνωρίζουμε αλλά καταπνίγονται στην καθημερινή πολιτική πόλωση, όπως είναι για παράδειγμα ότι το διαγενεακό χάσμα εξακολουθεί να λειτουργεί, ότι την πολιτική ηγεμονία την έχει το Κέντρο και ότι αυτό είναι φιλελεύθερο, επομένως όλη η ρητορική περί κυριαρχίας ιδεολογικής της Αριστεράς είναι απλώς πολιτική χειραγώγηση.

Η άνωθεν προωθούμενη ξενοφοβία

Κυριάκος Μητσοτάκης, Βουλή 31/8/2023 για τις πυρκαγιές στον Έβρο:

…Ερευνάται το αίτιο της πυρκαγιάς. Είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής. Και είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας.

Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι, αλλά αποτελεί την αλήθεια για τη γενεσιουργό αιτία της πυρκαγιάς. Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, η υπόθεση ερευνάται…

26/2/2024: Έβρος: Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες εμπρησμού οι 13 μετανάστες που είχαν συλληφθεί από «αυτόκλητους» σερίφηδες

Ριζοσπαστική και Νέα Αριστερά στον Κόσμο (τους)

Μετά το Σαββατοκύριακο του ΣΥΡΙΖΑ, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς.

Μετά την απόσυρση της στήριξης του Αλέξη Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, έχει δημιουργηθεί μία σαφής ευκαιρία ανάδειξης της Νέας Αριστεράς ως ανταγωνιστικού πόλου στο χώρο της Κεντροαριστεράς και στον αγώνα που θα δοθεί για την ηγεμονία σε αυτόν. Η ένταξη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος έχει διαφυλάξει την πολιτικό του κεφάλαιο ακέραιο και του οποίου το όνομα ακουγόταν και για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνιστικά προς τον Στέφανο Κασσελάκη, παγιώνει την αυτονομία της Νέας Αριστεράς. Με όρους αισθητικής, το κόμμα που έχει πανελλαδική συνδιάσκεψη αυτό το Σαββατοκύριακο είναι σαφώς πολύ μακριά από το Τραμπικό μοντέλο επικοινωνίας που παρακολουθήσαμε στο Tae Κwon Do, πρέπει όμως να αποδείξει ότι διαφέρει και πολιτικά, κάτι που δεν βλέπουμε. Και τα τρία κόμματα της Κεντροαριστεράς κινούνται στη σφαίρα του κοινωνικού φιλελευθερισμού και της προστασίας του κοινωνικού κράτους εντός της αγοράς, ζητήματα στα οποία ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει πως έχει πλεονέκτημα. Η μετατόπισή του προς το κέντρο, εφόσον συνοδευτεί από ισχυροποίηση των θεσμών του κράτους και αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου θα τον καταστήσει κυρίαρχο στην ατζέντα που η κεντροαριστερά θεωρεί προνομιακή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις

M.T.

Διαβάσαμε

Ο Κώστας Καλλίτσης αποδομεί τον μύθο της «ισχυρής οικονομίας», επισημαίνοντας πως μιλάμε για μια οικονομία που στηρίζεται κυρίως στην ένταση εργασίας, παράγει μαζικά νεόπτωχους και brain drain, και αναδιανέμει συνεχώς προς τα πάνω, καθώς η κάθε μορφής πολιτική η συνδικαλιστική διαπραγματευτική δύναμη της εργασίας έχει εμκηδενιστεί. Πρόκειται για ζητήματα που θα έπρεπε να είναι καθημερινές σημαίες της Αριστεράς στην Ελλάδα, αν δεν ήταν απασχολημένη με το τσίρκο του αυτοεξευτελισμού, ή τον χιλιαστικό πολιτικό αναχωρητισμό.

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή καμπάνια του Όρμπαν κατά της μετανάστευσης

Ο Βίκτορ Όρμπαν πλημμύρισε την Κεντρική Ευρώπη με εκατομμύρια διαδικτυακές διαφημίσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών, χρησιμοποιώντας κρατικούς πόρους. Η εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων στις εκλογές του 2022 στην Ουγγαρία και η διαφήμιση σε πλατφόρμες όπως το Facebook, φαίνεται πως έδωσε πλεονέκτημα στο κυβερνών κόμμα Fidesz, λόγω της έλλειψης κανονισμών σχετικά με τα όρια των προεκλογικών δαπανών για τη διαδικτυακή διαφήμιση. Οι διαφημιστικές εκστρατείες διεξήχθησαν σε 7 χώρες της ΕΕ (Σλοβακία, Πολωνία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Βέλγιο) προωθώντας αντιμεταναστευτικά μηνύματα και εμφανίστηκαν εκατομμύρια φορές, με κόστος που εκτιμάται σε 2.000-15.000 ευρώ η καθεμία, ανάλογα με την ακρίβεια της στόχευσης. Η μεγαλύτερη καμπάνια έτρεξε στη Σλοβακία λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της και εκτιμάται ότι έφτασε στο 1/3 του πληθυσμού. Η καμπάνια αφορούσε σε 5-7 προβολές ανά χρήστη μέσω μικροστόχευσης. Η Ουγγαρία αρνείται την ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών και αποκαλεί τις διαφημίσεις «μη πολιτικές».

Διαβάστε:

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Καθώς φαίνεται πως ο Ρωσικός στρατός κερδίζει (περιορισμένο) έδαφος στο μέτωπο της Ουκρανίας, η δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν αποκλείει την αποστολή Γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, προκάλεσε αναταραχή, αλλά και άμεση αντίδραση - και όχι μόνο από τον Βλαδίμηρο Πούτιν, ο οποίος κατά τον προσφιλή του ιστορικίζοντα τρόπο τον απείλησε με την μοίρα του Ναπολέοντα. Μιλώντας προς τη Δούμα ο Πρόεδρος της Ρωσίας απείλησε το ΝΑΤΟ πως μια άμεση εμπλοκή του μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

Η πρόταση του Μακρόν πάντως απορρίφθηκε και καταδικάστηκε εσπευσμένα, τόσο από τους συμμάχους της Γαλλίας σε ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσο και από μεμονωμένες χώρες, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ και την Γερμανία, αλλά και από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος στη Γαλλία.

Ο μανιακός νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής

Η «θεραπεία-σοκ» που έχει επιβάλει στην Αργεντινή ο πρόσφατα εκλεγμένος ακροδεξιός Πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, έχει ήδη τα πρώτα σαφή αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας και ιδίως στο φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού. Η φτώχεια στη χώρα έχει φτάσει σε ρεκόρ εικοσαετίας στο 57% του πληθυσμού με 15% να βρίσκεται σε πλήρη ανέχεια.


Η τελευταία ελπίδα του Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής και ιθύνων νους των Wikileaks, καταδιωγμένος εδώ και μια δεκαετία και πλέον από τις ΗΠΑ και την Δύση για την αποκάλυψη των εγκλημάτων των αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, βρίσκεται φυλακισμένος στην Βρετανία, εν αναμονή της έκδοσής της στις ΗΠΑ. Έχοντας προσφύγει εναντίον αυτής της έκδοσης, χωρίς να έχει δικαιωθεί, η υπόθεσή του βρέθηκε στο ύστατο δικαστήριο που θα αποφασίσει την μοίρα του. Η τελευταία αυτή δίκη ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου και η απόφαση που θα κρίνει τη ζωή του Ασάνζ αναμένεται πλέον μέσα στον Μάρτιο.

Στήριξε-Διάδωσε το Νήμα


Ευρώπη: Πολιτική αντιπαράθεση για την αποκατάσταση της Φύσης

Η σύγκρουση στο Ευρωκοινοβούλιο για τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης δεν είναι παρά μόνο τα «προσεχώς» για το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Συντηρητικοί και η Ακροδεξιά αντιμάχονται τις περιβαλλοντικές και κλιματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ενώ η ενδεχόμενη επικράτησή τους στις προσεχείς Ευρωεκλογές προμηνύει τις μάχες που θα πρέπει να δώσουν Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Αριστερά.

Πηγή: European Greens

Τον Ιούλιο του 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε σε μια οριακή συμφωνία για τον Νόμο, ο οποίος μετά τις τροπολογίες που υιοθετήθηκαν κατέληξε ιδιαίτερα αποδυναμωμένος. Παρόλα αυτά, την παραμονή της οριστικής ψηφοφορίας στις 27/02/2023 για την έγκριση του νόμου, οι Συντηρητικοί (ECR) δεν δίστασαν να προσπαθήσουν ακόμα μια φορά να μην υιοθετηθεί ο νόμος, προτείνοντας την απόσυρσή του. Την πρωτοβουλία τους στήριξε το ΕΛΚ δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσει τον νόμο, αγνοώντας τη συμφωνία του καλοκαιριού και συνεχίζοντας την πολιτική αποδόμησης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία, μάλιστα το τελευταίο διάστημα υπό την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Τη στάση αυτή του ΕΛΚ αποδοκίμασε η κοινωνία των πολιτών αλλά και οι αντίπαλες πολιτικές ομάδες. Όμως με τη στήριξη Σοσιαλιστών, Πράσινων, Αριστεράς και κάποιων «ανταρτών» από τους φιλελεύθερους ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης τελικά εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 330 θετικές ψήφους έναντι 274 αρνητικών ψήφων ΕΛΚ, Συντηρητικών και Ακροδεξιάς. Πρόκειται για μια νομοθεσία που βρίσκεται στην καρδία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και προβλέπει την αποκατάσταση του 20% των ευρωπαϊκών χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων έως το 2030. Αποτελεί βασικό στοιχείο της Στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, η οποία θέτει δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, ιδίως εκείνων με τις μεγαλύτερες δυνατότητες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και για την πρόληψη και τη μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Διαβάστε:

Ακόμα στην περιβαλλοντική επικαιρότητα | Η Καθημερινή:


Ο ορίζοντας του ψυχαναγκασμού

«Ο σχεδόν ψυχαναγκαστικός στόχος να επισκεφθούμε κάθε νεοσύστατο μπραντσάδικό, ή να παραβρεθούμε σε κάθε "σπουδαία" συναυλία, έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει τα μεγάλα σχέδια ζωής»

ΔιαβάστεΗ τυραννία του “γκουρμεδοποιημένου” προλεταριάτου


Στήριξε-Διάδωσε το Νήμα


Την σημερινή Ανασκόπηση έγραψαν οι Ματθαίος Τσιμιτάκης, Μιχάλης Παναγιωτάκης και Ιωάννα Θεοδοσίου


Ετικέτες: