ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ (ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 15- 22/3/2024 * NemaMedia) - Η οργή για τα Τέμπη παραμένει Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Σε φιλοπόλεμο αναβρασμό η Ευρώπη. Τα πλήγματα στη δημόσια υγεία συνεχίζονται. Το ΤικΤοκ υπό απαγόρευση

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 0 comments


Μετά τη συγκλονιστική ομιλία στην επιτροπή PETI της ευρωβουλής και τη συζήτηση που μονοπώλησε επί πέντε ημέρες τα Social media, η Μαρία Καρυστιανού κάνει έκκληση τώρα σε όσους έχουν φωτογραφίες και βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία να τις αποστείλουν στον Σύλλογο των συγγενών.

Η ίδια διέψευσε κατηγορηματικά πως είχε προτάσεις να κατέβει σε ψηφοδέλτιο οιουδήποτε κόμματος, όπως πηγές φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση είχαν σπεκουλάρει.

Δημοσκοπήσεις σε ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega σηματοδοτεί ίσως (μένει να επιβεβαιωθεί από τις επόμενες δημοσκοπήσεις), ένα σημείο πολιτικής καμπής εν όψει των ευρωεκλογών. Δεν είναι κυρίως το ότι το κυβερνών κόμμα εμφανίζει μια απότομη πτώση στην εκτίμηση ψήφου κατά πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες, ούτε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να ανακάμπτει περνώντας πάλι στη δεύτερη θέση, πάνω από το ΠΑΣΟΚ που μοιάζει να αποσυσπειρώνεται (της «Φωνής Λογικής» του Α. Λοβέρδου συνεπικουρούσης), ούτε ότι επιβεβαιώνεται πως ΚΚΕ και Ελληνική Λύση φαίνεται να βρίσκονται ήδη στην περιοχή του 10%.

Είναι τα δευτερεύοντα ευρήματα: πως ο «κανένας» πλέον ξεπέρασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «ικανότερος πρωθυπουργός», πως δύο στους τρεις από τους δημοσκοπούμενους θεωρούν πως η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση και πως η εμβληματική για την κυβέρνηση «μεταρρύθμιση» για τα μη-κρατικά πανεπιστημια αποδοκιμάζεται για πρώτη φορά από την πλειονότητα των ερωτηθέντων.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αλλαγή πολιτικού σκηνικού βέβαια. Η κυβέρνηση ακόμα και έτσι προηγείται κατά 16 μονάδες του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ (σημειώστε πως για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιουνίου σε δημοσκόπηση το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς υπερβαίνει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αυτές). Η εξ αριστερών αντιπολίτευση μοιάζει θρυμματισμένη, ενώ δεν έχουμε εικόνα για το εύρος της αποχής, που ίσως επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απορρίπτουν τη μελέτη της HVA για τη Θεσσαλία

Παγκόσμια ημέρα Νερού εχτές (22/3) και πέντε μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη μελέτη της εταιρείας HVA σχετικά με τη διαχείριση των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Η μελέτη της HVA έχει τεθεί σε διαβούλευση έως τις 29 Μαρτίου στην πλατφόρμα opengov.gr. Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι η μελέτη δεν έχει καμία θεσμική βάση και αγνοεί τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών. Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι η Επιτροπή παρέπεμψε πρόσφατα την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση αυτών των οδηγιών. Η πληρέστερη δήλωση απο πολιτικό φορέα για το θέμα έγινε σήμερα το πρωί απο τον Γραμματέα του κόμματος Κόσμος, Π. Κόκκαλη:

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που εγείρονται είναι η προτεινόμενη επανεμφάνιση του έργου εκτροπής του Αχελώου, oι οργανώσεις προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες καταστροφικές πλημμύρες. Επιπλέον, κατηγορούν τη μελέτη για έλλειψη διαφάνειας, καθώς είναι γραμμένη στα αγγλικά (ένα ζήτημα που μόνο το νεοσύστατο κόμμα Κόσμος ανέδειξε), και για την απουσία επιστημονικής μεθοδολογίας. Υπενθυμίζουμε οτι το κόστος των έργων που προτείνει η HVA είναι 4,5 δις ευρώ και οτι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν αποκλείει την εκτροπή ενός μέρους του Αχελώου, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, ενώ η βασική διαφορά με την εταιρεία αφορά στην αποροή των υδατων της λίμνης Κάρλα. Οι οργανώσεις επικρίνουν την έμφαση σε παρωχημένες λύσεις μεγάλων κατασκευαστικών έργων, όπως φράγματα και αναχώματα, αντί για φυσικές λύσεις που βασίζονται στα οικοσυστήματα.

  • Διαβάστε το κείμενο σχολίων των πέντε οργανώσεων: Εδώ

  • Οι προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας: Εδώ

Χειρουργία εκτός λίστας με 1000 ασθενείς να περιμένουν

Την πραγματοποίηση απογευματινών- επί πληρωμή- χειρουργείων, μέσα στο χώρο ενός δημόσιου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου από δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές (διευθυντές της Γ΄και Δ΄ χειρουργικής, καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ


Ανοιχτές οι Πληγές για την Ελευθερία του Τύπου

Μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Προάσπισης της Ελευθερίας του Τύπου (IPI) με τίτλο "Παρακολουθώντας τους Φύλακες" αναλύει τις επιπτώσεις των παραχωρήσεων που έγιναν στο κρίσιμο Άρθρο 4 της νέας Ευρωπαϊκής οδηγίας για τον Τύπο και τα ΜΜΕ. Το άρθρο 4 προβλέπει προστασία για τους δημοσιογράφους από παράνομες παρακολουθήσεις υπό το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με την έκθεση όμως, παραθυράκια» εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς οι χειρότερες περιπτώσεις κρατών-μελών μπορούν ακόμη να εκμεταλλευτούν τις εξαιρέσεις της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία και να παρακολουθούν με spyware τους δημοσιογράφους. Η έκθεση δίνει τα παραδείγματα της Ελλάδας και της Ουγγαρίας στις οποίες οι αρχές επικαλέστηκαν ανοιχτά την "εθνική ασφάλεια", παρακάμπτοντας τις δικαστικές εγγυήσεις και αποφεύγοντας την λογοδοσία. Αναφέρεται στην παρακολούθηση του Σπύρου Σιδέρη και της Άρτεμις Σήφορντ, αναφέρει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε δώσει άδειες εξαγωγής του Predator σε Μαδαγασκάρη και Σουδάν, ενώ αναφέρει και τις ανησυχίες γύρω από τη νέα ελληνική νομοθεσία για τις παρακολουθήσεις και την ασυμβατότητά της με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Επιβεβαιώνεται ότι τουλάχιστον 14 δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης βρέθηκαν στο στόχαστρο του επίμαχου λογισμικού Pegasus το 2021, με εντολή των αρχών.  Όπως και στην Ελλάδα, η έκθεση καταγγέλλει την πλήρη απουσία λογοδοσίας και τις αποτυχημένες έρευνες από φορείς που θεωρητικά είναι ανεξάρτητοι αλλά στην πραγματικότητα ελέγχονται από το καθεστώς Όρμπαν.

ΤικΤοκ και εκλογές σε ΗΠΑ και ΕΕ

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ένας από τους «υπαρχηγούς» της Μαρίν Λε Πεν, η οποία όπως είδαμε προηγείται με διαφορά στην πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες ευρωεκλογές έχει μεγάλη πέραση στο TikTok, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Politico . Πρόκειται για γενικευμένη τάση και στην Ευρωπη και αλλού, καθώς η πλατφόρμα που έχει πολλούς νεότερους χρήστες γίνεται όχημα για την δημοσιοποίηση κάθε είδους απόψεων, πέρα από το mainstream.

Παρά την συνεργασία της κινεζικής εταιρείας με την Europol για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και για τον περιορισμό της εμβέλειας των αναρτήσεων πολιτικών της (Γερμανικής) ακροδεξιάς πάντως η γενικευμένη καχυποψία απέναντι στο TikTok που ξεκινά όπως θα δούμε από τις ΗΠΑ, διαχέεται και στην Ευρώπη. Πάντως στη μάχη για την Ευρωβουλή οι ευρωβουλευτές που μετέχουν (και όσοι τους ή τις ακολουθούν) είναι κυρίως από Γαλλία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ρουμανία

Παρατηρεί κανείς πως τη μια φταίει το TikTok, την άλλη το YouTube ή το Facebook, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς πως η ελκυστικότητα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη δεν οφείλεται στα τεχνολογικά οχήματα που επιλέγει, αλλά στην κρίση των «κυρίαρχων» κομμάτων που εδράζεται σε θέματα που άπτονται της πραγματικότητας…

Στις ΗΠΑ η «μάχη» εναντίον του TikTok, έχει σαν βάση τον ανταγωνισμό με την Κίνα, και το κογκρέσο έχει περάσει ένα σχέδιο νόμου που θα απαγόρευε την εφαρμογή σε όλη την χώρα (πρέπει να περάσει πάντως και από τη γερουσία και να το υπογράψει ο Πρόεδρος). Το κογκρέσο θέλει, μεταξύ άλλων, προκειμένου να συνεχίσει να χρησιμοποιείται το TikTok στις ΗΠΑ (όπου έχει 170 εκατομμύρια χρήστες) να πουλήσει η κινεζική Byte Dance την εταιρεία σε μια αμερικανική για λόγους εθνικής ασφαλείας, προκειμένου να αποφεύγονται επιχειρήσεις επηρεασμού εναντίον των αμερικανών πολιτών, όπως εκείνη π.χ. που είχε οργανώσει η κυβέρνηση του Τραμπ εναντίον της Κίνας. Γενικά αν μιλάμε για γενικευμένη παρακολούθηση των πολιτών του κόσμου οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν προ δεκαετίας, κάνουν σαφές πως τα διαδικτυακά ολιγοπώλια των ΗΠΑ είναι τμήμα ενός τεράστιου δικτύου παγκόσμιας επιτήρησης και επιρροής.

TikTok, TikTok…the countdown toward a new Cold War speeds up
Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Ερλ Κάρτερ στην συνεδρίαση του κογκρέσου που «ανέκρινε» τον διευθύνοντα σύμβουλο της TikTok

Ρεπορτάζ πάντως του Intercept αποδεικνύει πως οι φόβοι των ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση των δεδομένων του TikTok από την κυβέρνηση της Κίνας είναι αβάσιμοι, και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ το γνωρίζουν. Οι Los Angeles Times υποδεικνύουν σαν μία από τις δυνάμεις πίσω από την επιχείρηση δαιμονοποίησης του TikTok την Meta, την μητρική εταιρεία του Facebook.

Μυστική διπλωματία και στο βάθος αμυντικό ευρωομόλο

Με tweet του ο Β. Ζελένσκι έκανε λόγο για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας-Ουκρανίας βάσει της Διακήρυξης του Βίλνιους. Ο Μητσοτάκης διέψευσε την είδηση, αλλά η αντιπολίτευση ζητάει τώρα το λόγο. Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία για αποστολή αμυντικού εξοπλισμού, και ότι η συμφωνία που εννοεί ο Ζελένσκι είναι η στρατηγική συμφωνία για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Διαβάστε:

Τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Λίγο πριν αποσταλεί η παρόυσα ανασκόπηση τρεις (;) ένοπλοι ντυμένοι με στολές καμουφλάζ μπήκαν σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας και άνοιξαν πυρ κατά των θεατών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 και τραυματίζοντας 100.

Λίγες ώρες πριν, η υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει τη σύλληψη μελών της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης «Σώμα Ρώσων Εθελοντών», η οποία έχει συνεργαστεί με τον ουκρανικό στρατό και έχει εξαπολύσει επιθέσεις και στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Εντωμεταξύ ενόσω η Ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών μιλούσε για ρώσικη προβοκάτσια και ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για εμπλοκή της Ουκρανίας, απειλώντας να δολοφονήσει αξιωματούχους της Ουκρανίας σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΙΣΙΣ ανέλαβε την ευθύνη. Πρόκειται για ανάληψη ευθύνης που μάλλον θα πολλαπλασιάσει τις θεωρίες για το συμβάν, παρά θα τις περιορίσει

Ο Λευκός Οίκος πάντως αποκλείει την συμμετοχή της Ουκρανίας σε μια τέτοια ενέργεια. Σημειώνουμε πως στις 8/3 η ρωσική FSB είχε ανακοινώσει πως είχε αποτρέψει την βομβιστική επίθεση εναντίον μιας συναγωγής και ΗΠΑ και Βρετανία είχαν προειδοποιήσει για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι συλλήψεις της FSB αφορούσαν κατά τις επίσημες δηλώσεις ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η Ευρώπη στο μονοπάτι του πολέμου

Ο Μακρόν συνεχίζει να υποδαυλίζει την ιδέα της άμεσης εμπλοκής της Γαλλίας και των χωρών της Ευρώπης στην Ουκρανία, παίρνοντας την σκυτάλη της προώθησης ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος στην ήπειρό μας. Οι επιθετικότερες πάντως παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής, η πρωθυπουργός της μίας από αυτές, της Εσθονίας έδωσε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών. Η κ. Κάγια Κάλας επιμένει πως η αναποτελεσματικότητα των κυρώσεων προς την Ρωσία είναι ρωσική προπαγάνδα, παρότι είναι κοινή διαπίστωση πως η βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας (όπως φυσικά και της Κίνας) αυξάνεται και αποτελεί πλέον την πέμπτη χώρα στον κόσμο σε ΑΕΠ μετρημένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης ξεπερνώντας την Γερμανία. Την αποτυχία των κυρώσεων σημειώνουν αρθρογράφοι και στην Wall Street Journal, αλλά και στους New York Times.

Στη Γερμανία, στην οποία το βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι σε ταχεία πτώση από τον πόλεμο της Ουκρανίας και μετά, η κυβέρνηση υποσχέθηκε άλλα 500 εκατομμύρια Ευρώ στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ η υπουργός παιδείας της χώρας δηλώνει πως θα πρέπει τα παιδιά στα σχολεία να προετοιμάζονται για πόλεμο για να τονωθεί το ψυχικό τους σθένος. O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συμφωνεί με όλα αυτά τα πολεμοχαρή, καθώς υποστηρίζει πως η Ευρώπη θα πρέπει να μετακινηθεί προς μια «οικονομία πολέμου», σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες με τον τίτλο «Αν θέλουμε ειρήνη θα πρέπει να προετοιμαστούμε για πόλεμο». Στην αναμπουμπούλα φυσικά οι έμποροι όπλων χαίρονται, και ο CEO της Rheinmetal έριξε την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού «σιδερένιου θόλου» αλά Ισραήλ (καταπληκτικό τάιμινγκ) στα πλαίσια της (επι)στροφής της Ευρώπης στο μονοπάτι του πολέμου.

… και της απορρύθμισης

Στη Φινλανδια, η δεξιά κυβέρνηση, στην οποία μετέχει και η ακροδεξιά, αλλά τα όρια μεταξύ τους είναι πλέον θολά, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου μας, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει σειρά «μεταρρυθμίσεων» εναντίον των εργασιακών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων και των μισθών των εργαζομένων. Τα συνδικάτα έχουν κινητοποιηθεί εδώ και έναν μήνα, αλλά η κυβέρνηση μοιάζει ανυποχώρητη.

Η ψαλίδα πάντως μεταξύ της αύξησης των εταιρικών κερδών από την μία και την μείωση των πραγατικών αμοιβών της εργασίας από την άλλη, ανοίγει σχεδόν παντού, με την Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη αυτή.


Η ατελείωτη τραγωδία της Γάζας

Το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που τέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έλαβε 11 ψήφους υπέρ, αλλά ασκήθηκε βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υποκρισία και δήλωσε ότι το ψήφισμα ουσιαστικά έδωσε "πράσινο φως" για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ ο εκπρόσωπος της Κίνας δήλωσε ότι το σχέδιο ήταν διφορούμενο. Αντίθετα, υποστήριζε την "επιτακτική ανάγκη" για "άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός", ενώ τη συνέδεε με τις εν εξελίξει συνομιλίες για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα. Σύμφωνα με τα στατιστικά του ΟΗΕ στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης ταξινόμηση της φάσης επισιτιστικής ασφάλειας (IPC), ο λιμός στη Γάζα είναι ο χειρότερος που έχει καταγραφεί από την υπηρεσία τις τελευταίες δεκαετίες και βαίνει επιδεινούμενος

Η Oxfam επισημαίνει πως ο λιμός στη Γάζα οφείλεται στον εσκεμμένο αποκλεισμό της επισιτιστικής βοήθειας στην περιοχή. Την ίδια στιγμή οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις υποδομές αποθήκευσης τροφίμων.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ που βρέθηκαν στην εμπόλεμη περιοχή περιγράφουν πως «δεν υπάρχουν πια νεογνά φυσιολογικού μεγέθους» και οι γεννήσεις νεκρών παιδιών έχουν εκτοξευτεί, καθώς 180 γυναίκες στη Γάζα γεννούν κάθε μέρα σε ανύπαρκτες υγειονομικές υποδομές.

Εντύπωση προκαλεί πως παρά τις κυρώσεις εναντίον εποίκων της Δυτικής Όχθης από τις ΗΠΑ και την και επιτροφή των ΗΠΑ στην αποκήρυξη του εποικισμού ως αντικείμενου στο διεθνές δίκαιο, εν μέσω της επίσκεψης του Υπ.Εξ Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του Ισραή προχωρά σε μια ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.


H σαγήνη που μας ενωνει

«Πολλοί θεώρησαν ότι η Μαρίνα Σάττι έρχεται να ειρωνευτεί εκ των ένδον τον θεσμό της Eurovision, ο οποίος βασίζεται σε εύπεπτα εθνικά στερεότυπα, που παρουσιάζονται συχνά με κατανοητό αγγλικό στίχο. Θα ήταν μάλλον ορθότερο να πούμε ότι το τραγούδι και το βιντεοκλίπ αναπαράγουν μια διπλή επιφανειακότητα, αυτή της Eurovision, αλλά και αυτή της Ελλάδας ως εύληπτου τουριστικού προορισμού, με τρόπο που επιτελεί διττά τον σαρκασμό και την αισθησιακή σαγήνη, χωρίς το ένα στοιχείο να υπερτερεί τελεσίδικα έναντι του άλλου». Νομίζουμε ότι περι αισθησιακής σαγήνης πρόκειται με ολίγη απο χιούμορ, αλλά…

Διαβάστε:

Ετικέτες: