ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Άγγελος Σικελιανός είχε τή συνείδηση τής ευθύνης άπέναντι τοΰ Έθνους σάν ένας άπό τούς πνευματικούς του ήγέτες. Γεννήθηκε σαν σήμερα 15 Μαρτίου 1884, πριν 140 χρόνια .....

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 16 Μαρτίου 2024 0 comments

1.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο




«Ψεύτικοι θεοί πολλοί σαπίζουνε την πλάση,
μ’ αυτός ο θεός που ‘ναι ο λαός θα μείνει πάντα
στη σαπισμένη γη να φέρει την υγειά της…
Καρδιά, παιδιά… και θ’ απλωθεί ο Παράδεισος μια μέρα…».
Σαν σήμερα το1884 γεννήθηκε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.
Ο ´Αγγελος Σικελιανός έδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων - Καλλιτεχνών και για αυτή τη δράση του στη συνέχεια υπονομεύτηκε τρεις φορές στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ. Διετέλεσε επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Κώστας Βάρναλης-Αισθητικά, Κριτικά, Σολωμικά:
"Ενας ποιητής τόσο πληθωρικός και μεγαλόστομος, τόσο άλη-
θινός κι αύτάρκης, τόσο έμπνευσμένος κι άριστοτέχνης, πού δέν
έχει τόν δμοιό του. Άλλά καί τόσο "Ελληνας καί τόσο άντρας,
πού μόνον αύτές του οί δυό ιδιότητες φτάνουνε νά έξηγήσουνε τό μίσος, που είχαν έναντίον του οί έμποροι τοΰ έθνισμοΰ καί τής
φυλετικής καθαροαιμίας αύτοί οί έπίσημοι "Ελληνες, πού δέ
ντραπήκανε νά έμποδίσοονε τήν άπονομή τοΰ βραβείου Νόμπελ
στό Σικελιανό (έθνική τιμή) καί δέ ντρεπόντανε νά τοΰ κλεί-
σουνε τήν πόρτα τής Ακαδημίας Αθηνών (έξαγνισμός τής Α-
καδημίας) !
Καί γιατί; Γιατί ο Σικελιανός είχε τή συνείδηση τής ευθύνης άπέναντι τοΰ Έθνους σάν ένας άπό τούς πνευματικούς του
ήγέτες. Καί δέν πλεύρισε στόν καιρό τής κατοχής τόν καταχτητή. Άλλά στάθηκε δίπλα στό λαό, πού άγωνιζότανε γιά τή
λευτεριά του, κυνηγημένος άπό τούς ξένους καί τούς ντόπιους
έχθρούς. Τά λίγα τρανταχτά του ποιήματα, πού κυκλοφορού-
σανε χειρόγραφα τότες άπό χέρι σέ χέρι, δίνανε κουράγιο στό
«δυστυχισμένο καί ήγαπημένο λαό, τόν πάντα εύκολοπίστευτο καί πάντα προδομένο», όπως τόνε θρήνησε κι ό Σολωμός κι αύτά τά λίγα ποιήματα τής φωτιάς δώσανε στό Σικελιανό τόν τιμημένο τίτλο τοΰ έθνικοΰ ποιητή.''


2.

Άγγελος Σικελιανός , γεννήθηκε σαν σήμερα 15 Μαρτίου 1884, πριν 140 χρόνια .....

15 Μαρτίου 2023 ·
Ο παραγκωνισμένος «ποιητής που μιλούσε με τους …θεούς».
Σαν σήμερα, στις 15 Μαρτίου 1884, γεννήθηκε στη Λευκάδα ο «Ποιητής και Μύστης» Άγγελος Σικελιανός. Ο«τόσο Έλληνας και τόσο άντρας» (Κ. Βάρναλης) μ΄ ένα πληθωρικό και ποιοτικό έργο που «θάναι για πάντα μια δύναμη και μια δόξα του πνευματικού μας πολιτισμού» (Μ. Αυγέρης).
Για τον Ρίτσο ήταν ένας «ποιητής θεϊκός», ένας διαχρονικός «Αρχάγγελος» που «αγέρωχος κατέβηκε μια νύχτα από τον Όλυμπο….».
Ο Σεφέρης αναγόρευσε τον Σικελιανό σε «άρχοντα της λαλιάς μας», που «κατεχόταν από έναν θεό, μια δύναμη καμωμένη από τον Απόλλωνα, τον Διόνυσο και τον Χριστό»• για τον Ελύτη ο Σικελιανός ήταν «γίγαντας, βράχος θεόρατος αποσπασμένος από το Δελφικόν όρος, καμάρι και πηγή δύναμης και ζωής για τους γύρω του», η ποίηση του οποίου «δεν θα πεθάνει ποτέ» (Ν. Εγγονόπουλος).
Και όμως, το μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος τον περιθωριοποίησε και τον κατασυκοφάντησε ως «Αριστερό» επειδή «με το έργο του και τη δράση του υπηρέτησε τα δίκια του λαού και τον αγώνα του για λευτεριά».
Και σήμερα; Ο Σικελιανός, που δεν πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας επειδή η τότε μεταπολεμική δεξιά τον υπονόμευσε «με νύχια και με δόντια», έχει σχεδόν περάσει στην αφάνεια. Όπως η μεταπολεμική δεξιά έτσι και η κυρίαρχη σήμερα ψευτοαριστερή «διανόηση» της μιζέριας, των woke, της cancel culture και της μικρόνοιας έχει αποκηρύξει τον άνθρωπο-υπόδειγμα συνείδησης πνευματικού ηγέτη, που υπήρξε πέντε φορές υποψήφιος για το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Αυτή τη φορά κατατάσσοντάς τον βλάσφημα στη χωρία των «εθνικιστών-εθνοκεντρικών».
Εντούτοις, όπως είπε ο ομότεχνός του Αριστερός Κ. Βάρναλης, «η άδολη γρήγορη κι ασημένια κλαγγή των στίχων του θ’ ακούγεται πάντα σε καρδιές και σε ρουμάνια, σ’ ευτυχίες και δυστυχίες, σ’ όνειρα και σε πράξη — πάντα παλιά και πάντα νεανική».