ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΠΟΙΟΣΚΑΤΙΠΟΥ 16-23/2024: Νέος Ποινικός Κώδικας: εφαρμοσμένος ποινικός λαϊκισμός Εικόνες αποκάλυψης στη Γάζα. Οι Αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Πρόβλημα με το κράτος δικαίου; που το είδατε, αναρωτιέται ο Πρωθυπουργός. Ξανά εκλογές για τον Στέφανο Κασσελάκη.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 0 comments
FEB 23

Ο νέος ποινικός κώδικας υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ. Πρόκειται για την έβδομη αλλαγή στους Ποινικούς Κώδικες από το 2019 μέχρι σήμερα, σε μια κατεύθυνση που συντηρητικοποιεί το ποινικό σύστημα, χωρίς να έχει προέλθει από νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης μοιάζει να εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις περισσότερο από το σώμα των νομικών, δικαστών και ποινικολόγων που καταγγέλλει αυτήν την οπισθοδρόμηση, επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες περί ποινικού λαϊκισμού.

Οι αντιρρήσεις δεν περιορίζονται στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αλλά αφορούν τους περισσότερους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ Ηρακλείου εκτιμά πως η πραγματικότητα που θα διαμορφώσει αυτή η τροποποίηση του ποινικού κώδικα θα αναγκάσει την κυβέρνηση σύντομα να τους ξανα-αλλάξει.


Οι Αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται

Η Ευρώπη συνεχίζει να κινείται στον ρυθμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς δεν σταμάτησαν αυτή την εβδομάδα, ενώ τη Δευτέρα 26/02 αναμένονται τουλάχιστον 1500 τρακτέρ στο κέντρο των Βρυξελλών. Την Τετάρτη 21/02 οι Ισπανοί αγρότες πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο από τότε που ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες, με το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα να συγκρούεται με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο για τους συνοριακούς ελέγχους και τις ρήτρες στις εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ. Την Πέμπτη 23/02 οι αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Βουλγαρία) συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους κατά των πολιτικών της ΕΕ, με πολλές από τις κυβερνήσεις τους είτε να τους υποστηρίζουν είτε τουλάχιστον να εκφράζουν την κατανόησή τους. Την επόμενη εβδομάδα, στη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας αναμένεται να συζητηθούν μέτρα για τη χαλάρωση της παρακολούθησης, των ελέγχων και των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για τους παραγωγούς και τα κράτη μέλη.

Την Τρίτη 20/02 στην Αθήνα διαδήλωσαν οι αγρότες από όλη τη χώρα, ενώ τη σκυτάλη πήραν οι μελισσοκόμοι που συνέχισαν την κινητοποίησή τους στην πρωτεύουσα την επόμενη μέρα, και συναντήθηκαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα του κλάδου τους. Την ίδια στιγμή από την πλευρά της κυβέρνησης ξεκαθαρίζεται ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια. Οι αγρότες επέστρεψαν στα μπλόκα, όπου οι Θεσσαλοί αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, επέστρεψαν στα χωράφια τους αναμένοντας τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

Όσο οι αγρότες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, στη Βουλή συζητιέται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν το Υπουργείο ότι καταργεί τη ζώνη παράκτιας προστασίας καταργώντας την πρόβλεψη για 30 μέτρα αδόμητης έκτασης, ενώ η ΚΕΔΕ εγείρει αντιρρήσεις σχετικά με την αφαίρεση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων από τους δήμους, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διάλογος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση του ΣΕΤΕ, όπου υποστηρίζει την επαναφορά του παλαιού αιγιαλού στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, δηλαδή προς αξιοποίηση, ρύθμιση που είχε καταργηθεί με σχετικό νόμο του 2019.


Οι τέσσερις Ιππότες της Αποκαλύψεως Καλπάζουν στη Γάζα

Γυναίκες στρατιώτες του Ισραηλινού στρατού ποζάρουν για φωτογραφία σε ένα σημείο των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας, Δευτέρα 19/2/2024 (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Η σφαγή στη Γάζα συνεχίζεται και μπαίνει στη φάση της λιμοκτονίας: Το 80% όλων όσων αντιμετωπίζουν σήμερα καταστροφικό λιμό στον πλανήτη μας ζουν στη Γάζα, σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή. 355 χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρό υποσιτισμό στην περιοχή. Οι κάτοικοι της Γάζας, με ανθρωπιστική βοήθεια να μπλοκάρεται στα σύνορα της Λωρίδας, καταφεύγουν στο να τρώνε άγρια χόρτα, να φτιάχνουν ψωμί από καλαμποκάλευρα ορνιθοτροφών. Όταν μάλιστα φτάνουν τα λίγα καμιόνια της επισιτιστικής βοήθειας, ο Ισραηλινός στρατός ανοίγει πυρ κατά των πεινασμένων. Η καταστροφή του συστήματος υγείας της Γάζας μοιάζει ανήκεστη, ενώ ο Economist αναφέρει πως οι προβλέψεις για υπερθνησιμότητα (πλεονάζοντες θάνατοι) εξαιτίας της καταστροφής του συστήματος υγείας, αν συνεχιστεί ο πόλεμος, θα ξεπεράσουν τους 50.000 νεκρούς, με πάνω από 250 χιλιάδες ανθρώπους σακατεμένους μόνιμα το επόμενο εξάμηνο. Η Ισραηλινή τηλεόραση δείχνει ανοιχτά σκηνές κακοποίησης φυλακισμένων Παλαιστινίων αιχμαλώτων. Ενώ η Forensic Architecture αναλύει την καταστροφή αρχαιολογικών χώρων από τους βομβαρδισμούς, αλλά και την ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημιά που προκαλεί το πλημμύρισμα των τούνελ από τον ισραηλινό στρατό. 70% των πολιτικών υποδομών στην πόλη της Γάζας έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Το ισραηλινό περιοδικό +972 περιγράφει το εκτεταμένο πλιάτσικο στο οποίο επιδίδονται τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής.

Οι ΗΠΑ για τρίτη συνεχόμενη φορά θέτουν βέτο σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί σε άμεση κατάπαυση πυρός, καθώς ο βρετανός, μέχρι το 2019 πρώην βοηθός Γ.Γ. του ΟΗΕ, Άντριου Γκίλμορ παρομοιάζει την κατάσταση στη Γάζα με τη γενοκτονία της Ρουάντα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Aegean Boat Report, επαναπροωθεί την ίδια στιγμή δεκάδες παλαιστίνιους πρόσφυγες στο Αιγαίο.


Πρόβλημα με το κράτος Δικαίου; Συκοφαντίες των κομμουνιστών, λέει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την Τρίτη τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του για το Κράτος Δικαίου, λέγοντας ότι είναι "ισχυρότερο από ποτέ", μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Στο καταδικαστικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου κατά της Ελλάδας τίθεται ένας μακρύς κατάλογος ζητημάτων: Λογοκρισία των ΜΜΕ και SLAPPs, το σκάνδαλο Predator, τα κυβερνητικά εμπόδια στην ΑΔΑΕ, η παρέμβαση στη δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του ναυαγίου της Πύλου. "Ο τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ο Πρωθυπουργός και έπειτα απαγόρευσε την υποβολή ερωτήσεων από δημοσιογράφους.


Απροκάλυπτη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών

Η επιτροπή για τα Τέμπη θα παρουσιάσει το πόρισμά της στις 11 Μαρτίου. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες αποχώρησαν τη βδομάδα που μας πέρασε, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση. Δεν κλήθηκαν να καταθέσουν βασικοί μάρτυρες ενώ ο φάκελος του ανακριτή δεν κατατέθηκε ποτέ στην επιτροπή. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για "απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης". 23 μη πολιτικά πρόσωπα θα διωχθούν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για απάτη και ψευδή βεβαίωση σχετικά με καθυστερήσεις στη σύμβαση 717 για την αναβάθμιση της σηματοδότησης/ελέγχου των σιδηροδρομικών γραμμών. 

Το τελικό πόρισμα του εμπειρογνώμονα των οικογενειών των θυμάτων Βασίλη Κοκοτσάκη δεν δείχνει απλώς την προσπάθεια συγκάλυψης από μέρους του Κ. Αγοραστού και των Αρχών αλλά ανοίγει την πόρτα διάπλατα στην διερεύνηση ενός ενδεχομένως μεγάλου σκανδάλου γύρω από τα υλικά που μεταφέρονταν. Στο μεταξύ αγγίζει τις 700.000 υπογραφές το κάλεσμα της Μαρίας Καρυστιανού για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ντοκιμαντέρ για την τραγική επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών θα προβάλει το Mega Channel στις 27 του μηνός.

Ένας λούμπεν κυβερνητικός βουλευτής

Ο ανεκδιήγητος πρώην αρχισυντάκτης της χειρότερης περιόδου του Πρώτου Θέματος, και βουλευτής της ΝΔ, σε ένα κρεσέντο κοινωνιοπάθειας, αναισθησίας και κυνισμού, έγινε θέμα συζήτησης αυτήν την εδβομαδα. Τα εξηγεί όπως του αξίζει το Λούμπεν:


Ξανά εκλογές για τον Στέφανο Κασσελάκη

Με τουλάχιστον μια αντίπαλο θα αναμετρηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στις νέες εσωκομματικές εκλογές που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβαση του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ολγα Γεροβασίλη, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της, ενώ τουλάχιστον δύο στελέχη ακόμα αναμένεται να δηλώσουν την επιθυμία τους να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος, την ώρα που οι τόνοι ανεβαίνουν στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν προηγηθεί δυο συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες ήταν ιδιαιτέρως έντονες, ενώ δηλώνεται πλέον ανοιχτά η ένταση που υπάρχει μεταξύ των στελεχών που συνδέονται με τον Α. Τσίπρα και τον Σ. Κασσελάκη. Είχε προηγηθεί ακόμα ή καρατόμηση Τεμπονέρα από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  και η ανοιχτή επίθεση του Χρήστου Σπίρτζη:

Μετά από μήνες σιωπής ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, χθες το βράδυ (Πέμπτη 23/2), νέες εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, καθώς η κρίση συνεχίζει να βαθαίνει. Σε μια μακροσκελή δήλωσή ο Α.Τσίπρας επικρίνει έντονα τη συνεχή διαμάχη μεταξύ φραξιών, διασπάσεων, παραγόντων και ομάδων, που αποσπούν την αριστερά από την κοινωνία και την μάχη κατά της Νέας Δημοκρατίας. "Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες η χώρα οδεύει προς τις ευρωεκλογές [...] σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου" γράφει χαρακτηριστικά. Ο πρώην Πρωθυπουργός επικρίνει τον Σ. Κασσελάκη για πρόσφατη δήλωσή του με την οποία άφησε να εννοηθεί ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. "Φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριών ετών, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Έτσι, προεξοφλεί την εκλογική αποτυχία και αγνοεί τις συνέπειές της". Ακόμα, καταφέρεται και εναντίον όσων "διαφωνούν στο παρασκήνιο", αλλά "περιμένουν σιωπηλά να έρθει η εκλογική αποτυχία, για να την χρεώσουν σε αυτόν [τον Κασσελάκη] και δεν νοιάζονται τι θα σημαίνει αυτό για το κόμμα και τη χώρα". Ο ίδιος ο Κασσελάκης, σήκωσε το γάντι από το βήμα του συνεδρίου λέγοντας κατά την εναρκτήρια ομιλία του: "Βρείτε μου έναν αντίπαλο και πάμε"! Οι νέες εκλογές αναμένονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου με φαβορί τον ίδιο τον Κασσελάκη.

Παραθέτουμε τη δήλωση Τσίπρα γιατί γίνεται πιο κατανοητή η ένταση της όταν την ακούει κανείς:

Μια… νέα πορεία για τη νέα αριστερά

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει μύδρους κατά όσων έφυγαν επειδή έχασαν την ηγεσία του κόμματος. "Έφυγαν από το κόμμα γιατί έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του. Ανεξάρτητα αν με τον κατακερματισμό, αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος", σημειώνει χαρακτηριστικά. Πολλοί αναλυτές παρατηρούν τη "μη αναστρέψιμη" αυτονόμηση της Νέας Αριστεράς (παίζουμε λίγο με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της εν προκειμένω) και επομένως προεξοφλούν την άρνηση της να συμμετάσχει σε σενάρια ανασυγκρότησης την επόμενη των εκλογών. Βεβαίως με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι το πλαίσιο αναφοράς παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνεται ότι όπως και άλλες δυνάμεις, τον δορυφορεί. Αυτά μέχρις ότου (και αν) σχηματισθούν ορατές πολιτικές διαχωριστικές γραμμές πολιτικά. Έτσι η αντιδικία μεταξύ Τσίπρα-Νέας Αριστεράς φαίνεται να είναι πιο ουσιαστική.

Σχόλιο: Τίποτα δεν είναι όπως παλιά - Οι νέες εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αλλάζουν το συσχετισμό που έχει διαμορφωθεί, αντίθετα μάλλον θα τον παγιώσουν. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστεί πραγματικά πλέον το κόμμα του Κασσελάκη, όπως γράφει απαξιωτικά (και κάπως απερίσκεπτα) η Εφημερίδα των Συντακτών. Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να επιδιώκει την ενότητα όλων των δυνάμεων σε ένα προοδευτικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουν την δεξιά, με ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Ισπανίας. Ωστόσο, η ιδέα φαίνεται πως βρίσκει αντίσταση στην Νέα Αριστερά, αν όχι και στο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά βεβαίως οι δίοδοι είναι ανοιχτοί από όλους προς όλους και ήδη ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων κάνει κινήσεις προσεταιρισμού στελεχών που βρίσκονται πιο κοντά στη Νέα Αριστερά από ότι στον ΣΥΡΙΖΑ. Το παιχνίδι έχει ανοίξει στη σκακιέρα της κεντροαριστεράς και είναι δυναμικό μεν, αλλά εσωστρεφές και απωθητικό για την πλειοψηφία του κόσμου. Ίσως η σημαντικότερη πτυχή της αμφίσημης δήλωσης Τσίπρα είναι η δική του αποστασιοποίηση από όλο το πλαίσιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα είναι παρών στο πολιτικό θέατρο της χώρας. Αλλά μάλλον όχι με τους όρους και στα πλαίσια που διαμορφώνονται στη θλιβερή συγκυρία. Και για εμάς τελευταίο θέμα ενδιαφέροντος σε αυτή την Ανασκόπηση. Μ.Τ.


Το σημερινό Νήμα έγραψαν οι Ματθαίος Τσιμιτάκης, Μιχάλης Παναγιωτάκης και Ιωάννα Θ.

Ετικέτες: