ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Έβαλε πλώρη για τα 5,57 ευρώ το συνεταιριστικό ελαιόλαδο από τον Κάτω Αγιάννη Πιερίας

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 0 comments

Έβαλε πλώρη για τα 5,57 ευρώ το συνεταιριστικό ελαιόλαδο από τον Κάτω Αγιάννη Πιερίας

Υψηλότερες αποδόσεις σε έλαιο, καλή ποιότητα και τιμές που, όπως όλα δείχνουν, θα κινηθούν ανοδικά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σεζόν για το φημισμένο ελαιόλαδο από τον Κάτω Αγιάννη του νομού Πιερίας.
Εκεί, δραστηριοποιείται μια ομάδα ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του τοπικού συνεταιρισμού, τα μέλη της οποίας που ακολουθούν συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης αυξομειώνονται, αναλόγως τη χρονιά.
«Αυτό συμβαίνει, γιατί οι κανόνες λειτουργίας της ομάδας και τα πρότυπα είναι αυστηρά όσον αφορά στην ποιότητα», εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Γκριμούλας, οργανωτής της πιστοποιημένης ομάδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο «το φετινό ελαιόλαδο της ομάδας, η οποία απαρτίζεται τώρα από 18 παραγωγούς – μέλη, οι οποίοι ακολουθούν τα πρότυπα, δεν εχει ακόμα καν παραχθεί, πόσο μάλλον τυποποιηθεί, αφού δεν έχουν όλοι οι αγρότες τελειώσει το μάζεμα».
Η τυποποίηση του ελαιόλαδου της ομάδας αναμένεται να «τρέξει» μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2018, αλλά την ίδια ώρα οι άνθρωποί της βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την πώλησή του.
Όπως μας εκτίμησε επ’ αυτού ο κ. Γκριμούλας «πιστεύουμε ότι θα πάμε σε τιμή τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω από πέρσι, όποτε οι παραγωγοί μας έλαβαν μια τιμή στα 5,47 ευρώ το κιλό».
Σύμφωνα με τον κ. Γκριμούλα, «το θετικό της φετινής δύσκολης για την ελαιοπαραγωγή στη χώρα χρονιά, είναι ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε μυκητολογικές ασθένειες, όπως το γλοιοσπόριο για παράδειγμα και αναμένουμε πολύ καλή ποιότητα».
Σημειωτέον, ότι η ομάδα εν γένει αριθμεί 450 μέλη, εκ των οποίων όμως κάθε χρόνο τα 17 - 23 ακολουθούν τα συστήματα ολοκληρωμένης, εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Γκριμούλας, οργανωτής της πιστοποιημένης ομάδας.
Το 2017 τα μέλη της ομάδας εισέπραξαν για το ελαιόλαδό τους με το brand «Θεϊκό Όλυμπος» 5,47 ευρώ ανά κιλό.
Όπως αναφέρει ο κ. Γκριμούλας το τυποποιημένο και ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εσοδείας 2017-2018 της ομάδας πουλήθηκε όλο ως το Απρίλιο του 2018 σε τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Πιερίας, αποφέροντας καθαρή τιμή 5,47 ευρώ το κιλό στους αγρότες.
Επισημαίνεται πως τα τελευταία χρόνια η ομάδα αυτών των παραγωγών κυρίως από μεράκι για το ελαιόλαδο ασχολήθηκαν σοβαρά με αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο που τους πρόσφερε η Πιερική γη. Έχοντας επενδύσει στην ποιότητα κι όχι στις επιδοτήσεις, η παρέα των Πιεριέων ελαιοπαραγωγών στράφηκε στην πιστοποιημένη καλλιέργεια ολοκληρωμένης διαχείρισης της ελιάς για την παραγωγή ενός ποιοτικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, έχοντας πιστοποιημένα 330 στρέμματα ελαιώνων στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε όλη την Πιερία.
«Οι παραγωγοί δεν προσδοκούν στην μειωμένη παραγωγή για να έχουν καλύτερες τιμές», επισημαίνουν ακόμα από την ομάδα.
Το ελαιόλαδο, το οποίο παράγει κάθε χρόνο η ομάδα αποθηκεύεται σε ειδική ανοξείδωτη δεξαμενή για να μη εκτραπεί ποιοτικά. Στα σχέδια της ομάδας, τέλος, είναι και η παραγωγή ελαιολάδου κασετίνας.
Αλέξανδρος Μπίκας
[email protected]r


Ετικέτες: