ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΠΟΙΟΣ-ΚΑΤΙ-ΠΟΥ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ 9-16/2/2024 από NemaMedia * No farmers, no food: Οι αγρότες στους δρόμους - Ο γάμος των ομοφύλων νίκη για το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα - με πολλές πολιτικές αναταράξεις. Τα Τέμπη πάλι στο προσκήνιο. Ανατιμήσεις φαρμάκων για ασφαλισμένους. Μια νέα εποχή για το βίντεο από AI

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 0 comments

 

No farmers, no food: Οι αγρότες στους δρόμους

Ο γάμος των ομοφύλων νίκη για το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα - με πολλές πολιτικές αναταράξεις. Τα Τέμπη πάλι στο προσκήνιο. Ανατιμήσεις φαρμάκων για ασφαλισμένους. Μια νέα εποχή για το βίντεο από AI

Η φωτό είναι απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έχει σημασία καθώς αυτή τη στιγμή οι αγρότες είναι στους δρόμους σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία ταυτόχρονα

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών κλιμακώνονται μετά την απόφασή τους να διαδηλώσουν την Τρίτη 20/02 με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, όπου θα τους περιμένουν σε συμπαράσταση εργατικά σωματεία. Οι προτάσεις της κυβέρνησης στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δεν τους ικανοποιούν, καθώς πιστεύουν ότι υπάρχουν κι άλλα δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η επόμενη συνάντησή τους με κυβερνητικό αξιωματούχο ήταν με τον Υπ. Προ.Πο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τους «απαγόρευσε» να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ, κάτι στο οποίο πάντως, οι Θεσσαλοί αγρότες επιμένουν. Ήδη διεξήχθη σήμερα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αγιά της Λάρισας, ενώ τα τρακτέρ παραμένουν σε «θέσεις μάχης» για να αποκλείσουν τα τελωνεία Νίκης, Ευζώνων και Κήπων, τα οποία έχουν ήδη κλείσει για κάποιες ώρες συμβολικά.

Αγρότες και Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία

Σε παρόμοια τροχιά με τους Έλληνες βρίσκονται και οι αγρότες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη οι οποίοι σχεδιάζουν νέα διαμαρτυρία ενάντια στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική στις 22/02. Η μέχρι τώρα πίεση των αγροτών έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε υποχώρηση σχετικά με τον Κανονισμό για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων και την υποχρέωση διατήρησης μη παραγωγικών εκτάσεων, όπου προέβλεψε παρεκκλίσεις από τους κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για το 2024.

Ακόμη, πρότεινε έναν ενισχυμένο μηχανισμό διασφάλισης για τις ουκρανικές εισαγωγές με στόχο την προστασία των ευαίσθητων γεωργικών προϊόντων της ΕΕ αλλά και την παράλληλη συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία. Επίσης, από τις συστάσεις για τον κλιματικό στόχο της ΕΕ για το 2040 (μείωση κατά 90% σε σύγκριση με το 1990) η Επιτροπή απέσυρε την αναφορά στη δυνατότητα της γεωργίας να μειώσει τις εκπομπές εκτός του CO2 κατά τουλάχιστον 30% το 2040 σε σύγκριση με το 2015, ενώ δεν έθεσε ούτε κάποιον τομεακό στόχο.

Εν όψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024, η Ευρώπη δείχνει να δυσκολεύεται να υπερασπιστεί την περιβαλλοντική και κλιματική της πολιτική υπό την πίεση των κινητοποιήσεων, αλλά και της ακροδεξιάς και εθνικιστικής ρητορικής που ζητάει την απόσυρση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα κρίσιμο σημείο όπου το υπαρξιακό ζήτημα της κλιματικής κρίσης διαπερνά τη διασφάλιση της δημοκρατίας.

Διαβάστε:

Ι.Θ.


Δικαιώματα

Ο Άρειος Πάγος ως γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού;

Σαν να προσπαθεί να επιβεβαιώσει το ψήφισμα της ΕΕ για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, o Άρειος Πάγος, σε μια πρωτοβουλία που είναι πρωτόγνωρη στην ΕΕ (δικαστική αρχή να παρεμβαίνει σε πολιτική απόφαση εκλεγμένου σώματος της ΕΕ), αποφάνθηκε πως το ψήφισμα των Ευρωκοινοβουλίου είναι «Ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», σιγοντάροντας την Ορμπανική αντίδραση της κυβέρνησης στη μομφή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εναντίον της. Επιφανείς συνταγματολόγοι εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την πρωτοβουλία αυτή του Αρείου Πάγου.

Μια Ευρώπη χωρίς δικαιώματα για τα παιδιά μεταναστών

Νέα έρευνα των Reporters United και του Investigate Europe αποκαλύπτει μυστικά έγγραφα από συνεδριάσεις της ΕΕ σύμφωνα με τα οποία η Γαλλία, η Ολλανδία, η Δανία, η Μάλτα, η Τσεχική Δημοκρατία και άλλες χώρες άσκησαν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τη μετανάστευση στο νέο σύμφωνο της ΕΕ. Συγκεκριμένα, πίεσαν να καταργηθούν οι εξαιρέσεις που θα απέτρεπαν την κράτηση παιδιών κάτω των 12 ετών. Στο Σύμφωνο περιλήφθηκε η λήψη βιομετρικών δακτυλικών αποτυπωμάτων από παιδιά ηλικίας μόλις 6 ετών, χωρίς ορισμό του «εξαναγκασμού» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απόκτησή τους. Ακόμα, τα αδέλφια εξαιρέθηκαν από τον ορισμό της «οικογένειας», πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα μπορούν να αιτηθούν επανένωση οικογένειας στην ΕΕ. Οι διατάξεις του Συμφώνου παραβιάζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία έχουν υπογράψει όλα τα κράτη της ΕΕ.

Διαβάστε:

Η τραγωδία των Τεμπών και πάλι στο προσκήνιο

Η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στην εκδήλωση που οργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Κώστας Αρβανίτης και η ευρωομάδα της Αριστεράς, προκάλεσε αίσθηση και συγκίνησε, θίγοντας ενόχους και συνενόχους στο έγκλημα των Τεμπών:

Ο ανακριτής που ερευνά τις ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, εφέτης Σωτήρης Μπακαΐμης, με έγγραφό του προς την πρωτοδίκη Αθηνών ζητά την συσχέτιση της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με την έρευνα που διενεργεί στη Λάρισα. Παράλληλα τόνισε πως «θα αποφευγόταν μετά βεβαιότητας η επέλευση του δυστυχήματος» αν είχε εγκαίρως και στα αρχικά συμβατικά πλαίσια ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717/14. Για το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος πάντως, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός επικαλέστηκε στη Βουλή το δικαίωμά του να σιωπήσει εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης. Η κατάθεση του πρώην Υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή στη βουλή, χαρακτηρίστηκε αλαζονική και ο ίδιος απέσεισε οποιεσδήποτε ευθύνες από το πρόσωπό του.

Ελλάδα

Γάμοι ομοφύλων

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χριστιανική ορθόδοξη χώρα και η 16η στην Ευρωπαϊκή Ένωση που νομοθέτησε την ισότητα των γάμων, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στην εξέλιξη των πολύ ταλαιπωρημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ως κόστος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγράφηκε η καταψήφιση του νόμου από το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμματός του, ωστόσο, αυτό πέρασε με 176 ψήφους, αφού ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ με κάποιες απώλειες - που για το ΠΑΣΟΚ ήταν σημαντικές αφού το ένα τρίτο της Κ.Ο. απείχε της ψηφοφορίας. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και τα τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ αντιτάχθηκαν σθεναρά στο νομοσχέδιο. Η είδηση πήρε διαστάσεις στο διεθνή Τύπο και φαίνεται πως έχει ήδη δημιουργήσει θόρυβο στην Ιταλία και στην Τσεχική Δημοκρατία. Είκοσι οκτώ πρεσβείες εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση με την οποία επικροτούν την ψήφιση του νόμου.

Διαβάστε:


Ακόμα ένα «δωράκι» στη φαρμακοβιομηχανία!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακοίνωσε πως σκόπευε από τη Δευτέρα 12/2 έως και να τριπλασιάσει σε μία νύχτα τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακά τους, κάνοντας «πλάτες» στη φαρμακοβιομηχανία. Συγκεκριμένα, με δελτίο τιμών φαρμάκων και «θετική λίστα» (κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων) που θα ισχύσει από την Δευτέρα (12 Φεβρουαρίου) μειώνει κατά 30 εκατ. ευρώ το clawback (επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) της βιομηχανίας και μετακυλίει την υποχρέωση καταβολής αυτής της δαπάνης στους ασφαλισμένους, εκτοξεύοντας στα ύψη τη συμμετοχή τους σε περισσότερα από 1.700 καθημερινά φάρμακα, αναγκαία για την υγεία τους. Με δυο λόγια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «χαρίζει» τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο (!) στη φαρμακοβιομηχανία και τα ζητάει από τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει για τα φάρμακά τους δύο και τρεις φορές μέσα από τη φορολογία! Οι ασφαλισμένοι είναι εξοργισμένοι, με τους συνταξιούχους να πρωτοστατούν, οι φαρμακοποιοί «τ' ακούνε» και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η κυβέρνησή του, λαμβάνει τα συγχαρητήρια και τα «ευχαριστώ» από τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο υπουργός Υγείας μετά την κατακραυγή επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο, δηλώνοντας πως δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων. Τον «έδωσε», ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδέσμου του αναγνώρισε «τις άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις». Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Επί του πιεστηρίου: Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις ασφαλισμένων αλλά και φαρμακευτικών συλλόγων η κυβέρνηση σήμερα ανέκρουσε πρύμναν. Με σημερινή ανακοίνωση, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε ένα βήμα πίσω, βάζοντας πλαφόν 3 ευρώ στα γενόσημα., περιορίζοντας αλλά όχι αναιρώντας δηλαδή τις αυξήσεις.

Ντάνι Βέργου

Η ψηφιακή υστέρησή μας…

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής εταιρίας συμβούλων Teneo. Η διαφορά αυτή αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς άλλες χώρες σημειώνουν ραγδαία βήματα στην ψηφιακή τους μετάβαση. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τις Βιοεπιστήμες υποδηλώνουν επιτάχυνση στην αναδιαμόρφωση των επαγγελματικών τοπίων. H σημαντική υστέρηση της Ελλάδας στην υιοθέτηση πρωτοβουλιών ψηφιακής μετάβασης έχει οδηγήσει σε ραγδαία μείωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας. 

Ξεκινά η νόμιμη μετανάστευση

Το υπουργείο Εργασίας έχει λάβει 379.165 αιτήσεις εργασίας από εργοδότες για αλλοδαπούς εργαζόμενους, με τις 246.000 να αφορούν στον πρωτογενή τομέα. Το υπουργείο ενέκρινε ήδη την είσοδο 200.425 φιλοξενούμενων εργαζομένων από χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδία, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος. Οι εργασίες αφορούν συλλογή φράουλας, τουριστικά επαγγέλματα, κατασκευαστικές εταιρείες και τη βιομηχανία. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τους κλάδους στους οποίους εντοπίζονται τα προβλήματα, σύμφωνα με τους εργοδότες.


Το μεγάλο νεκροταφείο της Γάζας

Για τη Γάζα γράψαμε προχθές στο Νήμα Κόσμος, δεν έχει υπάρξει αλλαγή σε όσα είχαμε αναφέρει πέρα από την ένταση των φημών πως η Αίγυπτος προετοιμάζει στρατόπεδο - φυλακή για όσους εκδιωχθούν από ενδεχόμενη ιραηλινή εισβολή στη Γάζα. Κατά τα άλλα η μακάβρια στατιστική διογκώνεται, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανεβάζει κάπως την ένταση της απαίτησης για εκεχειρία, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει να ενισχύει το Ισραήλ με 14 δισ. δολάρια εν μέσω συνεχών εγκλημάτων πολέμου.

Ο Ναβάλνι είναι νεκρός

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας από τους πολιτικούς αντιπάλους του Βλάντιμιρ Πούτιν, φυλακισμένος από το καθεστώς για μια σειρά από προσχήματα με ποινές που έφταναν τα 30 χρόνια, βρέθηκε νεκρός στη φυλακή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

SORA: η Τεχνητή Νοημοσύνη παράγει βίντεο ή deepfake;

To OpenAI ανακοίνωσε το SORA, την νέα εφαρμογή του για την αυτόματη παραγωγή βίντεο με βάση μια γραπτή περιγραφή, λίγο πολύ όπως δουλεύει και το DALL-E για τις στατικές εικόνες.

Η λεπτομέρεια στα βίντεο είναι εντυπωσιακή. Αν και σε κάποια βίντεο φαίνεται πως πρόκειται περί τεχνητής εικόνας, η πρόοδος μέσα σε ένα χρόνο στον τομέα σχεδόν εξασφαλίζει πως μέσα στα λίγα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς το τεχνητά παραγόμενο βίντεο από το πραγματικό παρά μόνο με τεχνολογικά μέσα (;).

Τα νέα αυτά αφορούν φυσικά τα σόσιαλ μίντια, αλλά και τη δημοσιογραφία και την προπαγάνδα, καθώς το λεγόμενο και deepfake αποτελεί εργαλείο που εξουδετερώνει την αξία των βίντεο ως τεκμήρια. Θα είναι αδύνατον σε λίγα χρόνια να στηριχθεί κάποιος ισχυρισμός με βάση δημοσιευμένο βίντεο (οδεύουμε ήδη προς τα εκεί με τις φωτογραφίες εδώ και αρκετό καιρό), παρά μόνο αν εγγυάται για την «πραγματικότητά» του κάποιος έγκυρος δημιουργός ή οργανισμός (διαδικασία με άλλου είδους προβλήματα). Η δημόσια ηλεκτρονική σφαίρα βρίσκεται άλλωστε εδώ και καιρό σε μια διαδικασία μετάλλαξης από την χρήση του AI.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI Σαμ Όλτμαν ήδη έχει βάλει έναν υπερφιλόδοξο στόχο: να συγκεντρώσει από επενδυτικά κεφάλαια 5-7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (!), ώστε να δώσει ώθηση στην επιτάχυνση της κατασκευής μικροεπεξεργαστών και στην ικανότητά τους να υποστηρίξουν την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η Google, πριν καλά-καλά προλάβει να βγάλει το Gemini 1.0, το δικό της ChatGpt, ανακοινώνει ως περίπου έτοιμο το Gemini 1.5 με εκπληκτικές δυνατότητες επεξεργασίας πληροφοριών. Ενώ περίπου ταυτόχρονα έγιναν οι ανακοινώσεις νέων αναβαθμίσεων από την Stability.ai, η επέκταση της μνήμης του ChatGPT, ενώ η NVIDIA παρουσιάζει το Chat with RTX, ένα τοπικό γλωσσικό μοντέλο που εκπαιδεύεται στα έγγραφα του κάθε χρήστη

Διαβάστε:

Διαβάσαμε επίσης

  • Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην ΕΕ ώστε να μην αναγνωριστούν τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα των gig-workers / εργαζομένων σε πλατφόρμες (π.χ. ντελιβεράδων, μεταφορέων κτλ) - μαζί με τη Γαλλία, την Εσθονία και τη Γερμανία

  • Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος με την ονομασία «Κόσμος», το οποίο θα έχει ως κατευθυντήριες αρχές τη δράση για το κλίμα και την επιστήμη. Η νέα παράταξη τοποθετείται στον προοδευτικό χώρο και ευελπιστεί να γίνει ο «πράσινος πόλος» στην Ελλάδα. Ο Π. Κόκκαλης μίλησε για «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» και δήλωσε ότι το «Κόσμος» δεν θα είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά θα λειτουργεί εποικοδομητικά μέσα στο πολιτικό σύστημα. Το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

  • Η φοιτητική αναταραχή δε λέει να σταματήσει. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, χθες Πέμπτη συνεχίστηκαν οι πορείες και οι δράσεις εναντίον του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η σύνοδος των πρυτάνεων εξέφρασε τις επιφυλάξεις της. Πάνω από 500 πανεπιστημιακοί συνυπογράφουν κείμενο στο οποίο επισημαίνουν την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου και προειδοποιούν για προσφυγές.


Το ΕΚΟΜΕ πάει Bollywood

Η κυβέρνηση είναι γνωστό ότι τα έκανε μαντάρα με το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων), ρισκάροντας την πολλά υποσχόμενη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ με το cash rebate το 2018, που οδήγησε στην παραγωγή εργασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας στο χώρο του σινεμά και της παραγωγής βίντεο στη χώρα, αλλά και την ενδυνάμωση των ελληνικών εταιρειών παραγωγής.

Αφότου άνοιξε την αγορά στα Βαλκάνια ώστε να πέσει το κόστος των μισθών, τώρα ο Χρίστος Δήμας θέλει να ανοίξει την αγορά προς την Ινδία. Θα περιμένουμε βεβαίως να μάθουμε λεπτομέρειες, όμως δεν μας φαίνεται σχέδιο με συνοχή και στόχευση. Η κυβέρνηση βρήκε μια λειτουργική πρωτοβουλία, η οποία μεταξύ άλλων στόχευε στο Nation Branding και τον τουρισμό με επιτυχία και τη μετέτρεψε σε μια θολή δραστηριότητα, τόσο ως προς τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, όσο και ως προς τους στόχους 

Στήριξε-Διάδωσε το Νήμα


Για το τεύχος συνεργάστηκαν οι Μιχάλης Παναγιωτάκης, Ματθαίος Τσιμιτάκης, Ντάνι Βέργου, Ιφιγένεια Διαμάντη, Ιωάννα Θ.

Ετικέτες: