ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ - από τον Paolo Becchi - 18/01/2024 (ο τελευταίος εκφραστής της «Σχολής της Φρανκφούρτης», υποστηρίζει, μετά τις «θηριωδίες» που διέπραξε η Χαμάς και την ισραηλινή απάντηση, την ύπαρξη κάποιων «αρχών που δεν πρέπει να αμφισβητηθούν»).

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 0 comments

 

Η πρόσφατη δήλωση που υπέγραψε, μεταξύ άλλων, ο Γιούργκεν Χάμπερμας,
ο τελευταίος εκφραστής της «Σχολής της Φρανκφούρτης», υποστηρίζει, μετά τις «θηριωδίες» που διέπραξε η Χαμάς και την ισραηλινή απάντηση, την ύπαρξη κάποιων «αρχών που δεν πρέπει να αμφισβητηθούν». και που θα ήταν «η βάση μιας σωστά κατανοητής αλληλεγγύης με το Ισραήλ και τους Εβραίους στη Γερμανία».
Το επιχείρημα είναι, στην ουσία, το εξής: δεδομένου ότι ο στόχος της δράσης της Χαμάς θα ήταν η «εξάλειψη της εβραϊκής ζωής γενικά», η κριτική της ισραηλινής αντίδρασης θα ήταν ουσιαστικά αδύνατη χωρίς να πέσουμε, ηθελημένα ή μη, σε μια αντισημιτική θέση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλληλεγγύη με το Ισραήλ και τους Εβραίους στη Γερμανία: επειδή – καταλήγουμε να προτείνουμε – η επίθεση στο Ισραήλ επιτίθεται επίσης στους Γερμανούς Εβραίους, επιτίθεται στους Εβραίους ως τέτοια. Ένα επιχείρημα που ο Ρόμπερτ Χάμπεκ θα μπορούσε να κάνει, και μάλιστα να το διατυπώσει, αλλά από έναν φιλόσοφο, και του διαμετρήματος του Χάμπερμας, θα περιμέναμε κάτι περισσότερο. Επομένως, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνουμε ορισμένες κρίσιμες σκέψεις. Το να κατηγορείς οποιονδήποτε επικρίνει το Ισραήλ, όποιον υποστηρίζει τους παλαιστινιακούς λόγους, για αντισημιτισμό είναι μια σκοπιμότητα που έχει συχνά αποδειχθεί ρητορικά αποτελεσματική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να είναι ηθικά επαίσχυντο. Ο Εβραίος φιλόσοφος Ζακ Ντεριντά το είχε ήδη παρατηρήσει αυτό, πολύ καλύτερα από ό,τι μπορούσα, όταν μίλησε στο Ποιο αύριο; για μια «παγίδα θανάτου»: «Δεν μου φαίνεται σωστό να αρνηθώ σε κανέναν - συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου - το δικαίωμα να ασκήσει κριτική στο Ισραήλ ή σε μια συγκεκριμένη εβραϊκή κοινότητα με τη δικαιολογία ότι αυτό θα μπορούσε να μοιάζει ή να είναι λειτουργικό με μια μορφή αντισημιτισμού. " Και πρόσθεσε: «Το χειρότερο πράγμα στα μάτια μου, από τη σκοπιά που βρίσκομαι, είναι η οικειοποίηση και κυρίως η εκμετάλλευση της ιστορικής μνήμης. Είναι απολύτως δυνατό και απαραίτητο, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει την παραμικρή μορφή αντισημιτισμού, να καταγγείλουμε αυτήν την εκμετάλλευση, καθώς και τον καθαρά στρατηγικό υπολογισμό -πολιτικό ή άλλο- που συνίσταται στη χρήση του Ολοκαυτώματος, στη χρήση του για αυτό ή το άλλο. σκοπός." Ένα μάθημα, θα έλεγα, που έπρεπε να γνωρίζει ο Χάμπερμας, ειδικά από τη στιγμή που βρισκόταν σε φιλοσοφικό διάλογο με τον Ντεριντά. Δεν είναι, επομένως, ζήτημα άρνησης ότι ο αντισημιτισμός δεν μπορεί να εξακολουθεί να είναι ένα τρέχον πρόβλημα, μια μάστιγα, ούτε προφανώς ότι πρέπει να γίνεται ανεκτός. Αλλά πρέπει να είστε αρκετά ειλικρινείς και ξεκάθαροι για να αναλάβετε την ευθύνη που συνεπάγεται η κατηγορία της κατηγορίας κάποιου για αντισημιτισμό, στερώντας του έτσι την ελευθερία έκφρασης και κριτικής. Δεν μπορούμε να φοβόμαστε να επικρίνουμε κάθε θέση που παίρνει το Ισραήλ και δεν μπορούμε να στερήσουμε από τους ανθρώπους το δικαίωμα να είναι στο πλευρό των Παλαιστινίων, αν το θέλουν και πιστεύουν ότι είναι σωστό. Οι διώξεις κατά των Εβραίων κατά τον εθνικοσοσιαλισμό δεν ήταν μόνο εναντίον των Εβραίων, αλλά εναντίον αυτής της ιδέας της ανθρωπότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που αρνήθηκαν οι Εβραίοι και που σήμερα όπως χθες θα έπρεπε να υπερασπίζεται καθολικά με καντιανό τρόπο.

Ο Χάμπερμας πέφτει στην «παγίδα του θανάτου». Με την «αρχή της αλληλεγγύης» του, η οποία μάλιστα πήρε τη θέση της «αρχής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», τα τελευταία χρόνια ο Χάμπερμας έχει καταλήξει να δικαιολογεί τα πάντα: από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απαραίτητη υποστήριξη στον Ζελένσκι με τη συνεχή αποστολή όπλα, για την καταπολέμηση εκείνων που θεωρούσαν παράνομους τα lockdown και τους αναγκαστικούς εμβολιασμούς. Ο Πούτιν είναι εγκληματίας και όποιος διαμαρτύρεται για την πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία είναι αρνητής και ακροδεξιός θεωρητικός συνωμοσίας που θα έπρεπε (σχεδόν) να τεθεί εκτός νόμου. Μερικές φορές εάν η «αλληλεγγύη» δεν γίνει αποδεκτή από τον πληθυσμό, το κράτος, αυτό είναι το συμπέρασμα του Χάμπερμας, πρέπει να το επιβάλει. Αντίο Horkheimer και Adorno και η Διαλεκτική του Διαφωτισμού! Έτσι η «Σχολή της Φρανκφούρτης» πεθαίνει, ή μάλλον έχει πεθάνει: από την κριτική των υπαρχόντων προχωράμε στην άνευ όρων δικαίωσή της. Πώς μπορεί όμως ο Χάμπερμας να αγνοήσει ότι η αντίδραση του Ισραήλ ξεπερνά κάθε πιθανή «αναλογικότητα»; Πέρα από την πιθανή «γενοκτονική πρόθεση», πώς μπορεί ο Χάμπερμας να μην δει ότι το Ισραήλ άδραξε την ευκαιρία να το ακολουθήσει. Η εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης, για να παραθέσω τον τίτλο του βιβλίου του Ισραηλινού ιστορικού Ilan Pappé, ξεκίνησε με τη συγκρότηση του κράτους του Ισραήλ; Πώς μπορεί να ξεχάσει ότι ο Νόαμ Τσόμσκι, ένας άλλος επιφανής Εβραίος, το βλέπει με τον ίδιο τρόπο; Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20 χιλιάδες Παλαιστίνιους, εκ των οποίων περίπου το 70% ήταν γυναίκες και παιδιά. Οι θάνατοι στο Ισραήλ είναι περίπου 1200, μεταξύ των οποίων 31 παιδιά. Θέλουμε να αρνηθούμε τη δυσαναλογία αυτών των δεδομένων; Δεν ήταν πάντα προσεκτικός ο Χάμπερμας να διακρίνει το εάν από το πώς του πολέμου, επιμένοντας στην εφαρμογή μιας αρχής αναλογικότητας απαραίτητης για την αποφυγή αμάχων θυσιών; Δεν είχε γράψει, στην περίπτωση του Πολέμου του Κόλπου, ότι δεν είναι ποτέ δυνατό να υποστηριχθεί μια στρατιωτική επέμβαση που αναλαμβάνει αδιακρίτως και βομβαρδισμούς χαλιών;

ΑΠΟq ARIANNA EDITRICE

Ο Χάμπερμας δεν ήταν ο φιλόσοφος που σκέφτηκε μια «αιώνια ειρήνη», στο καντιανό μοντέλο της ελεύθερης ένωσης μεταξύ των κρατών; Ίσως αυτή η ειρήνη να απαιτεί πρώτα, ως προϋπόθεση, τη δικαιολόγηση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας;

Ετικέτες: