ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Κοινωνικός αναβρασμός και καταστολή, στη σκιά της φτωχοποίησης. Καμιά δικαιοσύνη για το ναυάγιο της Πύλου, τρίτος μήνας φονικών βομβαρδισμών στη Γάζα, Η Γερμανία πνίγεται στις ενοχές της, Της COP τα παρατράγουδα. «Όχι» στο Predator κατά δημοσιογράφων λέει η Ε.Ε.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 0 comments




Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ στο Σύνταγμα από Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα της Αττικής με διοργάνωση του ΠΑΜΕ κατά της ψήφισης του προϋπολογισμού. Τα σωματεία διαμαρτηρήθηκαν για την ακρίβεια, τον «αντιλαϊκό προϋπολογισμό» και τη «φοροληστεία», ζητώντας αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση φόρων, επιδότηση ενοικίων και ενίσχυση των αδύναμων.

Το μέτωπο απέναντι στον συνδικαλισμό από την κυβέρνηση παραμένει ισχυρό. Τελευταίο επεισόδιο, η δίωξη του Προέδρου και της διοίκησης της Π.Ε.Ν.Ε.Ν (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) για τη συμμετοχή του σωματείου στην 24ωρη απεργία της 10ης Ιουνίου 2021, μια απεργία που είχε προκηρύξει η ΓΣΕΕ. Η δίωξη γίνεται για σωρεία αδικημάτων, όπως λέει η Π.Ε.Ν.Ε.Ν. κατηγορούνται για τον μισό Ποινικό Κώδικα, παρότι πρόκειται για συμμετοχή σε γενική απεργία.

Χθες οι απεργοί εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα και ξύλο από τα ΜΑΤ, σε μια ειρηνική πορεία και διαδήλωση. Την αστυνομική βία καταδίκασε η ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε προκηρύξει την ίδια ημέρα στάση εργασίας, όπως στάση εργασίας είχαμε στα νοσοκομεία μετά από απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ. Μέσα στο κλίμα γενικευμένης ακρίβειας, η ΓΣΕΕ ετοιμάζεται για μια νέα γενική απεργία. Από στάσεις εργασίας, αξίζει να σημειώσουμε την άρνηση των αντρών των ΜΑΤ να σταλούν στο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Παναθηναϊκού την Πέμπτη, μια αποχή πάντως που θα μπορούσε να θεωρηθεί απείθεια.


Εικονογράφηση της Γαλάτειας Ιατράκη για το Solomon

Καμιά δικαιοσύνη για το ναυάγιο της Πύλου

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ολοκληρώθηκε σήμερα αφορούσε κυρίως στη διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια και τη διαδικασία ένταξης των χωρών τους. Αφορούσε ακόμα στην Ουκρανία όπου ο Ζελένσκι ζητά να εξακολουθήσει η στήριξη του διεθνούς παράγοντα, παρά την κόπωση που επικρατεί εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Τα Γεωπολιτικά δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στη Γάζα δίνουν σοβαρό πλεονέκτημα στη Ρωσία. Η Σύνοδος ασχολήθηκε επίσης με την μετανάστευση: ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς η θέση της κυβέρνησης για υψηλότερα κονδύλια για την επιτήρηση των συνόρων φάνηκε να βρίσκει κατανόηση. Στη συμπλήρωση 6 μηνών από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για τα πενιχρά αποτελέσματα των ερευνών και την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες για το μαζικότερο έγκλημα που έχει γίνει στη θάλασσα από την αρχή της προσφυγικής κρίσης. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης των συγγενών των θυμάτων δήλωσε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι όλο και περισσότερο στα επίσημα ευρωπαϊκά κείμενα υιοθετούνται εκφράσεις όπως «εργαλειοποίηση» και «υβριδικός πόλεμος», που προέρχονται κατευθείαν από την ατζέντα της Ακροδεξιάς ώστε τα θύματα στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη θεωρούνται απώλειες ανθρώπινων ζωών. Και έτσι μπορεί η Φον Ντερ Λάιεν να δηλώνει στο Solomon ότι είναι ηθική υποχρέωση των κρατών η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, όμως οι εκφράσεις αυτές επαναλαμβάνονται και σήμερα στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρέχοντας ιδεολογική κάλυψη στην πολιτική των επαναπροωθήσεων.

caption contest…

Στο μεταξύ, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ακόμα ένα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις και χρήση βίας κατά προσφύγων. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχία για τις καταγγελίες κατά των ελληνικών Αρχών και ζητά την πλήρη συνεργασία του Frontex στην έρευνα για το ναυάγιο στην Πύλο. Όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία νομικών για την υπεράσπιση των θυμάτων, οι ελληνικές Αρχές υπονομεύουν την ακεραιότητα της έρευνας, καθώς κατάσχεσαν χωρίς εξήγηση τα κινητά τηλέφωνα 7 επιζώντων, τα οποία περιείχαν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία. Μέχρι σήμερα, μόνο 13 επιζώντες έχουν κληθεί να καταθέσουν από τον Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα ακολουθεί τη στρατηγική χωρών, όπως η Ιταλία και η Αγγλία, που συνάπτουν συμφωνίες outsourcing του προβλήματος σε τρίτες χώρες όπως η Αλβανία και η Σιέρα Λεόνε, κάτι που όπως έθιξαν οι οργανώσεις, οδηγεί σε περαιτέρω απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Να θυμίσουμε ότι το προσφυγικό ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν επί τη βάσει της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Πάντως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αμφισβητεί την νομιμότητα της συμφωνίας με την Ιταλία.

2.157 άτομα (214 γυναίκες, 205 παιδιά και 103 άτομα με ειδικές ανάγκες, φέρονται να έχουν πέσει θύματα άτυπων αναγκαστικών επιστροφών το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Μηχανισμού Καταγραφής Περιστατικών Άτυπων Αναγκαστικών Επιστροφών. Ο Μηχανισμός καταγράφει περιστατικά για την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ Απριλίου 2020 και Οκτωβρίου 2022 κατέγραψε μαρτυρίες για 50 περιστατικά τουλάχιστον. Τα περισσότερα από τα φερόμενα ως θύματα προέρχονται από χώρες όπως η Συρία και η Παλαιστίνη. Η τραγωδία της Πύλου αποτελεί απλώς το αποκορύφωμα μιας πολιτικής άρνησης προστασίας και παραβίασης των δικαιωμάτων των προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.

Μια νέα άδεια παραμονής για μετανάστες

Τριετής άδεια διαμονής για μετανάστες δημιουργείται με το άρθρο 4 που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η τροπολογία αφορά κυρίως σε όσους ζουν ήδη στην Ελλάδα από το 2020 και μπορούν να πάρουν νέα άδεια διαμονής, εφόσον έχουν 3 χρόνια παραμονής αντί για 7 που ήταν μέχρι πρότινος. Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι αφορά σε 28.000 ανθρώπους που απασχολούνται κυρίως στη γεωργία. Όπως ήταν αναμενόμενο, το νομοσχέδιο προκάλεσε αναταραχή στο κυβερνόν κόμμα, με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ζητά την απόσυρσή της. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε πως κατανοεί τη θέση Σαμαρά, αλλά η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Το νομοσχέδιο θα υπερψηφίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία σημειώνει πως πρόκειται για αντιγραφή των δικών της προτάσεων για τις οποίες είχε λοιδωρηθεί από την Νέα Δημοκρατία. Η γραφικότερη πάντως τοποθέτηση προήλθε από τον Πρόεδρο του κόμματος «Νίκη», ο οποίος ισχυρίστηκε πως «Η απόφαση αυτή ουσιαστικά ακυρώνει την Επανάσταση του ‘21»….


Τρίτος μήνας φονικών βομβαρδισμών στη Γάζα

O Ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε απόψε ότι στρατιώτες του στη Βόρεια Γάζα κατά λάθος αναγνώρισαν τρεις Ισραηλινούς ομήρους ως απειλή και άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν. Αν πιστέψουμε το Ισραηλινό Υπουργείο Αμύνης, η συντριβή της Γάζας και των κατοίκων της θα τραβήξει πολλούς μήνες ακόμα. Παρά τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που κατά συντριπτική πλειοψηφία ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (13-1) που ζητούσε το ίδιο, αλλά δεν υιοθετήθηκε κατόπιν του βέτο των ΗΠΑ. Η αδυναμία του ΟΗΕ να παρέμβει σε ένα τέτοιο θέμα κρίσιμο για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια, οδηγεί αρκετό κόσμο να αναρωτιέται για τη χρησιμότητά του. Ακόμα και οι ΗΠΑ, πάντως, ζητούν την «μείωση της έντασης» των βομβαρδισμών για την προστασία των αμάχων, έκκληση στην οποία μέχρι στιγμής απαντά με ένταση των βομβαρδισμών της νότιας Γάζας, αλλά και με αναφορές για θηριωδίες του στρατού εναντίον αμάχων. Πάντως πέρα από τις βόμβες, τον πληθυσμό της Γάζας έχουν αρχίσει να θερίζουν η πείνα, η δίψα, το κρύο και οι επιδημίες, με δυνητικά περισσότερα θύματα και από τις βόμβες. Οι συνθήκες είναι τρομακτικές και o υπεύθυνος του προγράμματος τροφίμων του ΟΗΕ μιλά για «άνευ προηγουμένου» συνθήκες επιβίωσης παιδιών στη Γάζα, ενώ υπολογίζει πως οι μισοί κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε συνθήκες λιμού.

Όσο για τη λύση, αυτή μοιάζει όλο και πιο απόμακρη, καθώς οι πιέσεις των ΗΠΑ παραμένουν ρητορικές. Η πρέσβης του Ισραήλ στην Βρετανία, επανέλαβε δημόσια την πάγια θέση Νετανιάχου εναντίον της λύσης των δύο κρατών, καλώντας μάλιστα τις ΗΠΑ να μην την προωθούν, ενώ ο Μπάιντεν επιμένει, καθώς το όλο θέμα πλήττει την εικόνα των ΗΠΑ.

Η Γερμανία πνίγεται στις ενοχές της

Στη Γερμανία οι διώξεις κατά όσων τολμούν να συμπαρασταθούν στην Παλαιστίνη είναι χωρίς προηγούμενο. Τελευταίο κρούσμα: Το βραβείο Χάνα Άρεντ για την πολιτική σκέψη, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, ανακλήθηκε στην περίπτωση της Ρωσοαμερικανίδας δημοσιογράφου Μάσα Γκέσεν, λόγω ενός άρθρου στο οποίο επικρίνει τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο Ισραήλ. Η Gessen υποστηρίζει ότι η πολιτική της Γερμανίας καθορίζεται από την ενοχή του Ολοκαυτώματος και συγκρίνει την κατάσταση της Γάζας με εκείνη των εβραϊκών γκέτο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη. Το Χάινριχ Μπελ δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει εφεξής στην τελετή απονομής του βραβείου.

  • Διαβάστε: The New Yorker | Masha Green: In the Shadow of the Holocaust - How the politics of memory in Europe obscures what we see in Israel and Gaza today.


Της COP τα παρατράγουδα

Ο απόηχος της COP28, όπως γράψαμε στο επιστημονικό δελτίο της Τετάρτης, αφορά στην ανησυχία από την αποτυχία συμπερίληψης μιας φράσης για πλήρη διακοπή της καύσης ορυκτών καυσίμων. Η παγκόσμια απογραφή (Global Stocktake) που συμφωνήθηκε και θα λειτουργήσει σε πενταετείς κύκλους, είναι βεβαίως θετική, αλλά σύμφωνα με τον ΟΗΕ εναπόκειται στα κράτη μέλη αν θα δουλέψει ή όχι. Τα πρώτα σημάδια πάντως δεν είναι καλά. Ο Σουλτάν Αλ Τζάμπερ, πρόεδρος της COP28 και διευθύνων σύμβουλος της Adnoc, εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε πως η εταιρεία του θα επενδύσει 150 δις δολάρια τα επόμενα 7 χρόνια στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι επενδύσεις θα αφορούν στη διατήρηση της τρέχουσας παραγωγής και όχι στην αύξησή της και οι εξορύξεις αυτές θα έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, διευκρίνισε.

Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται η θέσπιση του ταμείου ζημιών και απωλειών στο οποίο κατατέθηκαν τα πρώτα 700 εκατ. δολάρια. Μόνο οι πλημμύρες στο Πακιστάν το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσαν ζημιές ύψους περίπου 40 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με έκθεση της UNEP, 7 τρις δολάρια του συνόλου των χρηματοοικονομικών ροών έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη φύση ετησίως, εκ των οποίων 5 τρις δολάρια προέρχονται από ιδιωτικές πηγές. Τονίζει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι των συμβάσεων του Ρίο, οι χρηματοδοτικές ροές προς λύσεις που βασίζονται στη φύση πρέπει να τριπλασιαστούν από τα σημερινά επίπεδα (200 δισ. δολάρια) για να φθάσουν τα 542 δισ. δολάρια έως το 2030 και να τετραπλασιαστούν στα 737 δολάρια έως το 2050.

Οι ζημιές στην Ελλάδα

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε μελέτη της ΤτΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Το κόστος των επιπτώσεων εκτιμάται σε 2,2 δις ευρώ ετησίως ή 1% του ΑΕΠ εως το 2100. Μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,2-2°C έως τα μέσα του αιώνα και 2-5°C έως το 2100. Αύξηση κατά 10-15 ημέρες των καυσώνων έως το 2050 και 30-50 ημέρες έως το 2100. Μείωση βροχόπτωσης κατά το δεύτερο μισό του αιώνα, ειδικά στο νότο και αύξηση πυρκαγιών κατά 10-20 ημέρες έως το 2050 και 15-50 ημέρες έως το 2100. Και ακόμα, άνοδος της στάθμης της θάλασσας 15-20εκ. έως 2050 και 20-80εκ. έως 2100. Με ερημοποίηση απειλείται το 40% της επικράτειας κατά κύριο λόγο στα νότια. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι μετριοπαθείς.


ΤΟ ΘΕΜΑ
Από τη σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την Τρίτη 12/12/2023 οι συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών που στις 28/2/2023 στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. (φωτό: EUROKINISSI)

Τα Τέμπη στοιχειώνουν την κυβέρνηση (2)

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ξεκινήσει (18/12) η εξέταση μαρτύρων από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και τρεις ημέρες αφότου το γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας άσκησε (στις 12/12) ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων σχετικά με τη σύμβαση 717 που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ο διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Τερεζάκης σήμερα, αποκάλυψε ότι 15 μέρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα της 28ης/2/2023, σβήστηκαν όλες οι συνομιλίες από το καταγραφικό. Οι κατηγορίες κατά του ΟΣΕ σε βάρος 23 προσώπων, 18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αφορούν σε απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία σε απάτη και ψευδείς βεβαιώσεις. Η νέα εξέλιξη εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την πορεία διαλεύκανσης της τραγωδίας υπό το πρίσμα των πολιτικών ευθυνών που επικρέμoνται. Θυμίζουμε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες του δυστυχήματος, ο τόπος του εγκλήματος μπαζώθηκε άρον άρον, ενώ τα συντρίμμια, με ό,τι λείψανα εμπεριείχαν, απομακρύνθηκαν με εξίσου εντυπωσιακή σπουδή, όπως είχαμε γράψει πριν από τρεις εβδομάδες. Πιο αναλυτικά, ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον:

  • 14 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους

  • 4 δημοσίων υπαλλήλων της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων

  • 5 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

    Το απόγευμα της ημέρας που ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις από τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς, ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών που αποτελείται από συγγενείς των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος  πραγματοποίησε σιωπηρή διαμαρτυρία μπροστά στη Βουλή, με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών. Οι συγγενείς ζητούν να διαλευκανθεί πλήρως και όχι να ξεχαστεί «το έγκλημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα με τους μάρτυρες που πρόκειται να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, μόνο το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ συμπεριλαμβάνουν -εκτός από τις διοικήσεις του οργανισμού και πρώην υπουργούς από το 1997 μέχρι σήμερα- και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, που επανειλημμένα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Τέλος, επανέρχονται από αύριο 16/12 τα επιβατικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, έπειτα από τις σοβαρές ζημιές που υπέστη το δίκτυο μετά τις πλημμύρες των αρχών Σεπτεμβρίου. Τα τραίνα θα κινούνται με μειωμένη ταχύτητα ανά σημεία (80 χλμ / ώρα) και το ταξίδι θα διαρκεί κάτι λιγότερο από πέντε ώρες.


Να μην παρακολουθούνται οι δημοσιογράφοι με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας, προβλέπει η οδηγία για τα Μέσα Ενημέρωσης

«Όχι» στο Predator κατά δημοσιογράφων λέει η Ε.Ε.

Παρά τις προσπάθειες αρκετών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής να υπονομεύσουν τον νέο κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης φαίνεται πως διευρύνει ένα καθεστώς ελευθερίας, διαφάνειας και πλουραλισμού για τα Μέσα Ενημέρωσης. Η τελευταία μάχη δόθηκε μόλις σήμερα (Παρασκευή 15/12), ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και να δοθούν εγγυήσεις για την αποτροπή της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού κατά των δημοσιογράφων. Οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να επικαλούνται την «εθνική ασφάλεια» προς αυτό. Επιπλέον, καταργεί την ατιμωρησία των μεγάλων πλατφορμών και τη δυνατότητά τους να λογοκρίνουν κατά βούληση το δημοσιογραφικό περιεχόμενο.


Ένας Πινοσέτ χωρίς τανκς

Οι πρώτες ενέργειες του νέου ακροδεξιού / νεοφιλελεύθερου Προέδρου της Αργεντινής ήταν ακριβώς αυτό που υποσχέθηκε: θεραπεία σοκ, σκληρή λιτότητα, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καταστροφή του κοινωνικού κράτους. Όλα τα κακά της μοίρας τους, για «να σωθεί η οικονομία». Όπως θα ήταν αναμενόμενο, το ΔΝΤ, που συνήθως επιβάλλει με το ζόρι τέτοιου είδους κοινωνιοπαθείς επιλογές, επιδοκιμάζει θερμά αυτήν την αυθόρμητη αυτομαστίγωση μιας χώρας. Για να έχει το κεφάλι του ήσυχο ο κοινωνιοπαθής οικονομικός δολοφόνος με το πριόνι, φροντίζει να «δέσει» την εικόνα του Πινοσέτ προχωρώντας σε μέτρα στραγγαλισμού των διαδηλώσεων που αναπόφευκτα θα ξεκινήσουν σύντομα. Πάντως ο νέος Πρόεδρος είχε ένα καλό λόγο να πει και για την χούντα στη χώρα του τη δεκαετία του 1970.


«Οπαδική βία» και μέτρα χωρίς νόημα

Οι συγκρούσεις οπαδών του Ολυμπιακού με την αστυνομία έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη στον Ρέντη, στο περιθώριο του αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο βόλει, οδήγησαν στο τραγικό γεγονός του σοβαρού τραυματισμού και εν τέλει, ακρωτηριασμού, ενός άνδρα των ΜΑΤ, ο οποίος βρίσκεται ακόμα, 7 μέρες μετά διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση. Ακολούθησαν συλλήψεις στον σωρό και εντέλει η αναγνώριση του δράστη και το κυνήγι τυχόν συνεργατών του. Μετά τα φονικά επεισόδια ακολούθησε ανακοίνωση από την κυβέρνηση μέτρων για την οπαδική βία, που είτε ήταν επανάληψη για πολλοστή φορά εξαγγελθέντων και συχνά και εφαρμοσθέντων μέτρων, αλλά και τελείως άσχετα με το γεγονός. Έτσι παρότι η εγκληματική ενέργεια έγινε έξω από έναν αγώνα βόλεϊ του (ερασιτέχνη) Ολυμπιακού, τιμωρήθηκαν όλες οι ΠΑΕ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να παίξουν κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες. Κάτι που προκάλεσε αναταραχή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

ΔΕΙΤΕ

O Putin απέναντι σε ένα αντίγραφό του


Οι «Τρύπες» έχασαν τον ντράμερ τους, Γιώργο Τόλιο

Το συγκρότημα «Τρύπες» σε παλαιότερη φωτό. Καθιστός μπροστά αριστερά, ο Γιώργος Τόλιος (πηγή: Musicheaven.gr)

Μια από τις εμβληματικές μορφές της ελληνικής ροκ μουσικής σκηνής δεν είναι πια μαζί μας. Ο Γιώργος Τόλιος, ντράμερ του συγκροτήματος «Τρύπες» απεβίωσε αιφνιδίως το βράδυ της Πέμπτης, σε ηλικία 58 ετών. Είχε συνεργαστεί με διάφορα συγκροτήματα, έχει παίξει κρουστά στα Ξύλινα Σπαθιά, όπου έπαιζε ντραμς ο μεγαλύτερος αδελφός του ο Πάνος, έχει εργαστεί επίσης ως dj, είχε ανοίξει μαγαζί στην Κατερίνη, είχε παίξει με τον Μπάμπη Στόκα, τον Δημήτρη Ζερβουδάκη και τον Γιάννη Κούτρα, μεταξύ άλλων. Ο Τόλιος αντικατέστησε τον αρχικό ντράμερ, Κώστα Φλωροσκούφη και έπαιξε πρώτη φορά σε live με τις Τρύπες τον Αύγουστο του 1985.


Το τεύχος της Ανασκόπησης έγραψαν οι Ματθαίος Τσιμιτάκης, Μιχάλης Παναγιωτάκης και Ιφιγένεια Διαμάντη

Στήριξε-Διάδωσε το Νήμα

Ετικέτες: