ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται για την κατανόηση των συνθηκών που οδήγησαν στη δημιουργία του Ισραηλινού κράτους, το πως αυτή επηρέασε τους Παλαιστίνιους και την Μέση Ανατολή...

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 0 comments


Στο βιβλίο «Το ζήτημα του Σιωνισμού» η συγγραφέας Jacqueline Rose περιγράφει το πως εν μέσω πολέμων, διώξεων και γενοκτονιών ο σιωνισμός ξεκίνησε ως κίνημα – ένα κίνημα που είχε ως κίνητρο την αναζήτηση μιας πατρίδας για τον χωρίς κράτος και καταδιωγμένο εβραϊκό λαό. Παρ’ όλα αυτά ο σιωνισμός, καταπάτησε τα δικαιώματα των Αράβων στην Παλαιστίνη. Σήμερα τα ζητήματα αυτά έχουν εξελιχθεί με τόσο αμφιλεγόμενο τρόπο, ώστε να μην μπορούν να κατανοηθούν με ευκολία και να διεξαχθεί ένας αντικειμενικός δημόσιος διάλογος. Μεταξύ άλλων, εξηγεί με πληρότητα και εγκυρότητα τις πολλές και συχνά αποκλίνουσες σχολές σκέψεις μεταξύ των μελών του Εβραϊκού έθνους και αναλύει τις προϋποθέσεις διεξόδου για την δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους. Το βιβλίο αποτελεί ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται για την κατανόηση των συνθηκών που οδήγησαν στη δημιουργία του Ισραηλινού κράτους, το πως αυτή επηρέασε τους Παλαιστίνιους και την Μέση Ανατολή, την εξέλιξη του τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και τις πιθανές βιώσιμες λύσεις που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις περιφερειακής σταθερότητας.
Αυτά αναλύει η διακεκριμένη βρετανίδα συγγραφέας Jacqueline Rose, εβραϊκής καταγωγής και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, που αφιερώνει το βιβλίο της στη μνήμη του παλαιστίνιου στοχαστή Edward Said.
 
Αποσπάσματα από το βιβλίο:
«Ο σιωνισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα συλλογικά κινήματα του εικοστού αιώνα- τουλάχιστον σε αυτό θα συμφωνήσουν οι φίλοι και οι εχθροί του Ισραήλ. Όμως, παρότι στρατιωτικά το Ισραήλ είναι ένα από τα ισχυρότερα έθνη του κόσμου σήμερα, εξακολουθεί να επιλέγει να εμφανίζει τον εαυτό του ως αιωνίως αμυνόμενο, ωσάν η αδυναμία να είναι όπλο και ωσάν η τρωτότητα να είναι η μεγαλύτερη του δύναμη»

«Στο καθένα από τα κεφάλαια που ακολουθούν εντοπίζω μία πτυχή της αντίληψης που έχει ο σιωνισμός για τον κόσμο και για το δικό του ιστορικό καθήκον και τη δική του ιστορική μοίρα, πτυχή που μου φαίνεται αποκαλυπτική για το πού βρισκόμαστε σήμερα. Γιατί, ή πώς, αυτό το κίνημα -εμπνευσμένο, φλογερό, καθοδηγούμενο από τις καταστροφές που είχαν πλήξει τον λαό του- κατάφερε με τρόπο θαυμαστό, αλλά και τόσο τραγικό, να αυτοεκπληρωθεί; Μήπως τα σπέρματα της καταστροφής ενυπήρχαν κάπου στο κέντρο του οράματός του; Ποιες ήταν οι φωνές που διαφωνούσαν; Μήπως οι ηγέτες του κινήματος προειδοποιημένοι από ανθρώπους που βρίσκοντας ανάμεσά τους, από ανθρώπους που τώρα έχουν ως επί το πλείστον ξεχαστεί, αλλά που θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως τους αληθινούς σιωνιστές αρνήθηκαν να ακούσουν και μήπως ακόμη αρνούνται; Ποια επίδραση είχε στο νεαρό έθνος το γεγονός ότι η γενοκτονία του εβραϊκού λαού στην Ευρώπη θεωρήθηκε ως ντροπή από τόσο πολλούς ιδρυτές του Ισραήλ; Είναι δυνατόν να μιλήσεις ταυτόχρονα για τα δεινά του εβραϊκού λαού και για τη βία του ισραηλινού κράτους; Σε αντίθεση προς τις κυριαρχούσες διχοτομήσεις και τις ψευδείς εναλλακτικές επιλογές της εποχής μας, το στοίχημα του παρόντος βιβλίου είναι ότι μπορείς να μιλήσεις και για τα δύο αυτά μαζί και ότι πρέπει να το κάνεις»

Ετικέτες: