ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








NemaMedia: ΣΥΡΙΖΑ / Πλανήτης προσφύγων / Πληθωρισμός: Πριν έφταιγε ο… / Τα Εξάρχεια όπως... / Τέμπη: Εξεταστική

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 0 comments

 

Η σχάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πόλεμος στη Γάζα και η Ελλάδα, ανάπλαση στα Εξάρχεια, Η τραγωδία των Τεμπών επανέρχεται στη συζήτηση

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πυκνές. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμβεί και οι δυο πλευρές τώρα διαχειρίζονται την επίσημη ανακοίνωση. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις αποχώρησης -πρακτικά και ουσιαστικά- όπως εκείνη του πρώην Υπ. Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, η οποία επιχειρεί να περιγράψει με πολιτικούς όρους την διάρρηξη της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοινώνει την αποχώρησή του. Το κείμενο των 1.300 μελών του ΣΥΡΙΖΑ, περί την τάση της «Ομπρέλας», ουσιαστικά προαναγγέλλει την αποχώρηση ενός μεγάλου κομματιού στελεχών του κόμματος και τη δημιουργία νέου κόμματος (;), σε συνέχεια της εκδήλωσης της Εποχής στο Τριανόν. Σήμερα αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε πως θα ζητήσει δημοψήφισμα για την έγκριση των διαγραφών των παραπεμφθέντων στελεχών, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και μεταξύ των υποστηρικτών του.

Από την άλλη υπήρξαν απόπειρες συμβιβασμού: o Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος φαίνεται να σχηματίζει διακριτή τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε για υποβάθμιση του θέματος των διαγραφών και σε ενότητα. Ακόμα «βαρύτερη» είναι η τοποθέτηση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ζητά να «τεθεί το κόμμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» προτείνοντας έξι σημεία για την διατήρηση της ενότητας του κόμματος. Επιπλέον, είναι σαφές οτι οι οικολόγοι του κόμματος επίσης βρίσκονται σε τροχιά συγκρότησης νέου κόμματος, κάτι που αν επαληθευτεί θα ανακοινωθεί εντός των επομένων εβδομάδων, λόγω της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές. Ο Πέτρος Κόκκαλης δεν έχει αρνηεθί ως σήμερα σε καμία απο τις συνεντεύξεις του την πιθανότητα. Ούτε την έχει επιβεβαιώσει βεβαίως. Τα μηνύματα πάντως είναι σαφή.

Σχόλιο

Μια μάχη με ασαφές επίδικο

Οι αντιρρήσεις που τίθενται στην συζήτηση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέματα τακτικής, επικοινωνίας, στυλ, εκφοράς και προσώπων. Περιγράφουν μια διάθεση, αλλά δεν έχουν χειροπιαστί περιεχόμενο. Έχει κανείς την αίσθηση πως ο συνεχής τακτικισμός -αλλά και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις- της τελευταίας 8ετίας στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναγάγει θέματα τακτικής σε στρατηγικά και τις προσωπικές αντεγκλήσεις σε ιδεολογικά σύνορα. Δεν προκύπτει δια γυμνού οφθαλμού (και πάντως δεν συνομολογείται) κάποια διαφωνία σε συγκεκριμένα πολιτικά επίδικα: από το παλαιστινιακό και το ουκρανικό μέχρι το φορολογικό, από το παραγωγικό μοντέλο (όπου υπάρχει γενικευμένη αμηχανία) μέχρι τα θέματα υγείας και εκπαίδευσης, τα πολιτικά μέτωπα, σε ό,τι αφορά την τρέχουσα πολιτική, είναι ενιαία. Και οι δύο πλευρές παρήγαγαν εσωστρεφείς γραφειοκρατίες, συναίνεσαν στον άνευ όρων αρχηγισμό και αποδέχθηκαν εντέλει την εξαιρετικά απολίτικη εκλογή Προέδρου από τα μέλη, που προηγήθηκε του συνεδρίου. Καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε ουσιαστική απεύθυνση στα λαϊκά στρώματα, στα κινήματα και στη νεολαία - πολλώ δε μάλλον δεν κέρδισε τη συμμετοχή τους σε μαζικό επίπεδο- και καμία πλευρά δεν προσπάθησε να αξιοποιήσει τη διεύρυνση του αριθμού των μελών του κόμματος πολιτικά. Μ.Π.

Μικρή αλλαγή πλεύσης της Ελλάδας για τη Γάζα

Όπως γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα είναι αδύνατον να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις στη Γάζα με επάρκεια εκτός αν κάνεις μόνον αυτό. Για ένα αρχείο των γεγονότων του περασμένου δεκαπενθημέρου διαβάστε το διεθνές δελτίο.

NEMA WORLD

Πλανήτης προσφύγων

·
NOV 9
Πλανήτης προσφύγων

Η κόλαση της Γάζας Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 10.000, εξ αυτών πάνω από 4000 είναι τα παιδιά, οι τραυματίες τους 25.000. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ περιγράφει την Γάζα σαν νεκροταφείο παιδιών. Κάτω από τα ερείπια των κατοικιών και των κτηρίων βρίσκονται

Read full story

Σε οτι αφορά την ελληνική επικαιρότητα, η Ελληνική κυβέρνηση εξωθείται -και από την σχετική αλλαγή του τόνου των ΗΠΑ- να αποκλίνει από την τυφλή επιδοκιμασία όλων όσων διαπράττει το Ισραήλ εναντίον αμάχων στη Γάζα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει πως «οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες σε φίλους» για το «δυσανάλογο» της αντίδρασης, ενώ δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ναυτιλιακό «ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Γάζα - αλλά και αεροπορικό. Ενδέχεται μάλιστα η Ελλάδα να συμμετάσχει στην δημιουργία πλωτών νοσοκομειακών υποδομών για την Γάζα, σε ένα σχέδιο πάντως που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους παλαιστίνιους, καθώς φοβούνται πως πρόκειται για προετοιμασία εκδίωξης. Πάντως συνεχίζονται οι αναφορές στην «αυτοάμυνα» του Ισραήλ και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και από τον Κύπριο ομόλογό του.

Πριν λίγες ημέρες πάντως, προσήχθη στην αστυνομία ένας νεαρός παλαιστίνιος που είχε ανεβάσει σε στύλο την σημαία της χώρας του μαζί με την Ελληνική, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου και πορείας υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα. Η προσαγωγή του διαφημίστηκε ως σύλληψη από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Οι διαμαρτυρίες και η αντίδραση νομικών, κομμάτων και οργανώσεων εξασφάλισαν πως η εξωφρενική αυτή παρέμβαση δεν είχε συνέχεια, είναι όμως ενδεικτική για την στάση της κυβέρνησης, καθώς η ακροδεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος στήριξε με πάθος αυτή τη δίωξη.

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε

Πληθωρισμός: Πριν έφταιγε ο Πούτιν, τώρα η Γάζα…

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο δείχνουν ότι το κύμα των ανατιμήσεων αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω, ιδίως στον τομέα των τροφίμων. Στη ζώνη του ευρώ, ο δείκτης τιμών υποχώρησε κάτω από το 3%, όμως στην Ελλάδα ανέβηκε στο 3,9%. Η επίδραση του πληθωρισμού στην καταναλωτική ζήτηση γίνεται όλο και πιο έντονη. Παρατηρείται μείωση στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ αλλά και στις πωλήσεις οικιακών συσκευών. Στα τρόφιμα για παράδειγμα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,4%, όμως ο δείκτης όγκου μειώθηκε κατά 0,7%. Ο πληθωρισμός έχει ενισχύσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα, τα οποία είναι σταθερά πάνω από τον στόχο. Toν Σεπτέμβριο όμως παρατηρήθηκε κάμψη στα έσοδα αυτά, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει την κόπωση των πολιτών. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, τα έσοδα από τον ΦΠΑ υπερέβησαν τον στόχο κατά 779 εκατ. ευρώ. Ως εκ των άνω, οι μελλοντικές προβλέψεις δείχνουν ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ, υπό το πρίσμα της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους του 2018 μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. 

Διαβάστε

Περιβάλλον

Τα Εξάρχεια όπως τα ονειρεύεται η κυβέρνηση

​Η προτεινόμενη όψη στη μακέτα του γραφείου Tense Architecture Network για την πλατεία Εξαρχείων, το οποίο έλαβε την πρώτη θέση στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της εταιρείας του δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» (φωτό: kathimerini.gr)

Δίχως να επιδείξουν σχετικές άδειες, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής και με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στην περιοχή, «ξυρίζουν» από το πρωί της περασμένης Δευτέρας 6/11 τα μηχανήματα του υπουργείου Υποδομών 72 δέντρα από την πλατεία Εξαρχείων προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή του σταθμού της Γραμμής 4 του Μετρό. Ο σταθμός, ο οποίος είχε αρχικά χωροθετηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί «στοίχημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, προκειμένου να αλλάξει ο χαρακτήρας της περιοχής δια του εξευγενισμού (gentrification). Η άνοδος αντικειμενικών αξιών και ενοικίων των ακινήτων που έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά παραδοθεί στη βραχυχρόνια μίσθωση, στο «φιλέτο» του κέντρου της Αθήνας, αλλάζει την κοινωνική σύνθεση της περιοχής. Πάντως με την αιτιολογία της «προσωρινής και αναστρέψιμης» περιβαλλοντικής επίπτωσης, το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση 20 κατοίκων της περιοχής για προσωρινή αναστολή των εργασιών. Στην προσπάθεια να κατευνάσει αντιδράσεις, ο Δήμος Αθηναίων έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερές σχέδιο μεταφύτευσης στο οποίο ελάχιστα από τα δέντρα παραμένουν στην πλατεία ή πέριξ αυτής, με κάποια να μεταφυτεύονται υποτίθεται, στον Λόφο του Στρέφη, τον οποίον ο ίδιος ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρεία για ανάπλαση. Συμπτωματικά -ή και όχι- η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» έδωσε μόλις χθες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τη μορφή που θα έχουν οι πλατείες Εξαρχείων, Κολωνακίου και της νέας μορφής του σταθμού στον Ευαγγελισμό:

Διαβάστε:

​Νέα πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην κοπή των δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων έχει προγραμματιστεί, καιρού επιτρέποντος, για τη 1.30 το μεσημέρι του Σαββάτου 11/11 από την πρωτοβουλία κατοίκων «Όχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» (φωτό: Facebook)

Η Ευρώπη προσαρμόζεται αργά στην κλιματική αλλαγή

Η Ευρώπη αποτυγχάνει να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Φαινόμενα όπως η ακραία ζέστη και η ξηρασία εντείνονται σε ολόκληρη την ήπειρο, όμως τα κράτη αφήνουν σοβαρά κενά στις πολιτικές αξιολόγησης των κινδύνων, αντιμετωπισης και παρακολούθησης της προόδου αποκατάστασης. Περισσότερα από τα μισά κράτη της ΕΕ δεν έχουν προχωρήσει σε αξιολογήσεις των κλιματικών κινδύνων, όπως τα καταστροφικά κύματα καύσωνα και λειψυδρίας που έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια και δεν σχεδιάζουν μέτρα προσαρμογής.

Η Πορτογαλία για παράδειγμα συζητάει ένα νέο σχέδιο προσαρμογής, από το 2018, παρά τις εντεινόμενες πυρκαγιές! Το σχέδιο της Ισπανίας έληξε το 2020 και δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί. Η Ιταλία έχει πολλά περιφερειακά σχέδια, αλλά όχι ένα κεντρικό. Τα προβλήματα στο σχεδιασμό σοβαρών σχεδίων πολιτικής προστασίας κολλάνε τόσο στη χρηματοδότηση, όσο και στη λογοδοσία: τα περισσότερα κράτη βασίζονται κυρίως σε χρηματοδότηση της ΕΕ για τα προγράμματα ανθεκτικότητας και όχι από τον εθνικό προϋπολογισμό. Τουλάχιστον 68 ευρωπαϊκές πόλεις έχουν πλέον συγκεκριμένα σχέδια για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2015. Προς επίρρωσιν των παραπάνω, ο αριθμός των πυρκαγιών στη χώρα μας είναι ασυνήθιστα υψηλός για την περίοδο που διανύουμε. Τη Δευτέρα σημειώθηκαν 39 αγροτοδασικές πυρκαγιές, 30 την προηγούμενη ημέρα και 55 το Σάββατο. Οι πυρκαγιές δεν πήραν μεγάλες διαστάσεις. Η αντιπυρική περίοδος διαρκεί κανονικά από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει παραταθεί, ιδίως σε περιοχές της νότιας Ελλάδας.


Η ατμοσφαιρική ρύπανση στον Πειραιά σκοτώνει

H ατμοσφαιρική ρύπανση από τη ναυτιλία σκοτώνει περίπου 1.500 Έλληνες κάθε χρόνο. Ένα μόνο κρουαζιερόπλοιο εκπέμπει όσα σωματίδια εκπέμπουν 5.500 αυτοκίνητα! Σύμφωνα με τις μετρήσεις τα επίπεδα οξειδίων του αζώτου είναι στην πόλη διπλάσια από το όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης θνησιμότητας για θανάτους από όζον, έναν δευτερογενή ρύπο που σχηματίζεται από τα οξείδια του αζώτου στο μεσογειακό κλίμα. Η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και μειωμένη πνευμονική λειτουργία στα παιδιά.

Πολιτική

Τέμπη: Εξεταστική, Προανακριτική και Άδωνις, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

«Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα, πόσοι πιστεύετε από τους 100 συμπολίτες μας, αν τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη; Και πόσοι ενδιαφέρονται για την ακρίβεια, πόσοι ενδιαφέρονται για να βρει το παιδί τους δουλειά, πόσοι ενδιαφέρονται για το μεταναστευτικό, πόσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια;». Το σχόλιο Γεωργιάδη ήρθε μετά την απόφαση του ΚΚΕ να καταθέσει την περασμένη Τρίτη 7/11, πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο από την πλευρά του ανακοίνωσε χθες Πέμπτη, την πρόθεσή του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο τη σύμβαση 717/2014 που προέβλεπε εγκατάσταση Τηλεδιοίκησης η οποία ποτέ δεν έγινε. Ακολούθησε σήμερα και από τον ΣΥΡΙΖΑ προαναγγελία κατάθεσης πρότασης επίσης για σύσταση Προανακριτικής. Η κυβέρνηση, συμπλέει με την πρόταση ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής, και οι δύο μαζί συγκεντρώνουν τα βέλη των δύο άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση «τράβηξε» λίγο το αυτί του υπ. Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, διά του εκπροσώπου της, Π. Μαρινάκη. Στους γονείς των θυμάτων πάντως, τα παιχνίδια αυτά φαντάζουν αποκρουστικά.


Παραλειπόμενα
Δημιουργία του ΑΙ του Substack με τίτλο: A black Greek man for Anna Diamantopoulou…

Η Άννα Διαμαντοπούλου φοβάται πως η Ευρώπη κινδυνεύει μετά από 100 χρόνια, λόγω της μετανάστευσης των Αφρικανών που εκτιμά πως θα παραμένουν εσαεί στην πείνα, να γίνει βιαίως «σκουρόχρωμη».


«Απόλλων» και «Αττικόν» λειτουργούν ξανά

Ξεκινά η ανάπλαση του τετραγώνου με τους ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων στην Αθήνα, οι οποίοι είχαν πυρποληθεί το 2012. Την ανάπλαση αναλαμβάνει εταιρεία του Ομίλου Περρωτή, έπειτα από συμφωνία με το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που διαχειρίζεται το συγκρότημα. Θα διατηρηθούν οι προσόψεις των κτιρίων και οι χρήσεις των κινηματογράφων, ενώ προβλέπεται και η ανέγερση νέων κτιρίων. Η έναρξη των εργασιών αναμένεται σύντομα


Ο Ζίζεκ πιστεύει ότι το σύστημα δεν θα αντέξει τελικά

Ο Zizek υποστηρίζει ότι το καπιταλιστικό φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς υπαρξιακές απειλές όπως η κλιματική αλλαγή. Λέει ότι πλησιάζουμε σε ένα παγκόσμιο "αποκαλυπτικό σημείο μηδέν", όπου η πίστη στο σύστημα θα διαλυθεί εντελώς, εκτός αν λάβει χώρα μια δραματική κοινωνικοοικονομική αναδιάρθρωση με ταχύτητα και κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Χρειάζεται μια επαναστατική ανατροπή των αξιών, παρόμοια με τις μεγάλες ιδεολογικές αλλαγές του παρελθόντος, όπως η αντικατάσταση του παγανισμού από τον χριστιανισμό. Ωστόσο, ο Ζίζεκ είναι απαισιόδοξος ότι αυτό δεν θα συμβεί εγκαίρως, αλλά αντίθετα θα δούμε περαιτέρω κλιμάκωση των διαιρέσεων, των συγκρούσεων και των καταστροφών καθώς οι υλικές συνθήκες επιδεινώνονται σταθερά σε παγκόσμιο επίπεδο.

You're currently a free subscriber to NemaMedia. For the full experience, upgrade your subscription.

Upgrade to paid

Ετικέτες: