ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
Ιδρυτικό μανιφέστο της "Συμμαχίας Sahra Wagenknecht - Για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη" στη Γερμανία. (τέσσερα μεγάλα θεματικά μπλοκ: • “Οικονομικός Ορθολογισμός", • “Κοινωνική Δικαιοσύνη", • “Ειρήνη" • “Ελευθερία" )

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 0 comments
Ιδρυτικό μανιφέστο της "Συμμαχίας Sahra Wagenknecht - Για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη".


23 Οκτωβρίου 2023

Η διακήρυξη επικεντρώνεται στα τέσσερα μεγάλα θεματικά μπλοκ

   “Οικονομικός Ορθολογισμός",

   “Κοινωνική Δικαιοσύνη",

   “Ειρήνη" και

   “Ελευθερία"

και στη συνέχεια αναπτύσσεται λεπτομερώς σε 5 μέρη:

⬇️⬇️⬇️

Εισαγωγή

“Η χώρα μας δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Για χρόνια, η κυβέρνηση παρακάμπτει τις επιθυμίες της πλειοψηφίας.

Αντί να ανταμείβει την εργασία και απόδοση, υπήρξε αναδιανομή από τους σκληρά εργαζόμενους στους δέκα χιλιάδες κορυφαίους.

Αντί να επενδύσουν σε ένα ικανό κράτος και καλές δημόσιες υπηρεσίες, οι πολιτικοί εξυπηρέτησαν τις επιθυμίες ισχυρών λόμπι, αδειάζοντας έτσι τα δημόσια ταμεία.

Αντί να σέβονται την ελευθερία και την ποικιλομορφία των απόψεων, εξαπλώνεται ένα αυταρχικό στυλ πολιτικής που θέλει να υπαγορεύει στους πολίτες πώς πρέπει να ζουν, να θερμαίνονται, να σκέφτονται και να μιλούν.

Η κυβέρνηση φαίνεται τυχάρπαστη, κοντόφθαλμη και απλώς ανίκανη σε πολλά ζητήματα. Χωρίς ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα, ακόμα και η βιομηχανία μας και η μεσαία τάξη μας κινδυνεύουν.

Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και δεν αισθάνονται πλέον ότι εκπροσωπούνται από κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα.

Έχουν δικαίως την εντύπωση ότι δεν ζουν πλέον στη χώρα που ήταν κάποτε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.

Ανησυχούν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Θέλουν μια υπεύθυνη πολιτική για τη διατήρηση των οικονομικών μας δυνάμεων, για την κοινωνική ισορροπία και τη δίκαιη κατανομή της ευημερίας, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη διατήρηση των φυσικών θεμελίων της ζωής μας.

Η "Bündnis Sahra Wagenknecht - Für Vernunft und Gerechtigkeit" (Συμμαχία Sahra Wagenknecht - Για Λογική και Δικαιοσύνη) ιδρύθηκε για να προετοιμάσει ένα νέο κόμμα που θα δώσει ξανά φωνή σε αυτούς τους ανθρώπους.

Υποστηρίζουμε την επιστροφή της λογικής στην πολιτική.

Η Γερμανία χρειάζεται μια ισχυρή, καινοτόμο οικονομία και κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και δίκαιο εμπόριο, σεβασμό στην ατομική ελευθερία των πολιτών της και μια ανοιχτή κουλτούρα διαλόγου.

Χρειάζεται αξιόπιστους πολιτικούς που είναι προσηλωμένοι σε αυτούς τους στόχους.

Τα μέλη της συμμαχίας  υποστηρίζουν τις ακόλουθες αρχές και στόχους, οι οποίοι θα είναι καθοριστικοί και για το νέο κόμμα:

1.     Οικονομικός ορθολογισμός

Η χώρα μας εξακολουθεί να διαθέτει μια σταθερή βιομηχανία και μια επιτυχημένη, καινοτόμο μεσαία τάξη.

Αλλά οι γενικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι δημόσιες υποδομές μας βρίσκονται σε ντροπιαστική κατάσταση για μια κορυφαία βιομηχανική χώρα.

Σχεδόν κανένα τρένο δεν εκτελεί δρομολόγια στην ώρα του, οι ασθενείς με δημόσια ασφάλιση υγείας περιμένουν μήνες για ένα ραντεβού με έναν ειδικό, χιλιάδες δάσκαλοι όπως και θέσεις για παιδικούς σταθμούς και διαμερίσματα λείπουν.

Ερειπωμένοι δρόμοι και γέφυρες, νεκρά σημεία και αργό διαδίκτυο, υπερφορτωμένες διοικήσεις και άχρηστοι κανονισμοί κάνουν τη ζωή δύσκολη ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το γερμανικό σχολικό σύστημα, με 16 διαφορετικά προγράμματα σπουδών, υπερβολικά μεγάλες τάξεις και πρώιμη επιλογή, στερεί από τα παιδιά των λιγότερο εύπορων οικογενειών ευκαιρίες μόρφωσης και ζωής και ταυτόχρονα αποτυγχάνει στο έργο της κατάρτισης των εξειδικευμένων εργαζομένων που χρειάζεται επειγόντως η οικονομία.

Δεδομένου ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία και η υποτιθέμενη πολιτική για το κλίμα έχουν κάνει την ενέργεια ξαφνικά ακριβότερη, η χώρα μας απειλείται με την απώλεια σημαντικών βιομηχανιών και εκατοντάδων χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Πολλές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό. Άλλες απειλούνται στην ύπαρξή τους.

Η πολιτική που επηρεάζεται και εξαγοράζεται από τις εταιρείες και η αποτυχία των αντιμονοπωλιακών αρχών έχουν δημιουργήσει μια οικονομία της αγοράς στην οποία πολλές ρυθμίσεις δεν λειτουργούν πλέον.

Κυρίαρχες μεγάλες εταιρείες, αυταρχικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι όπως η Blackrock και επεμβατικά ψηφιακά μονοπώλια όπως η Amazon, η Alphabet, το Facebook, η Microsoft και η Apple έχουν αναδυθεί, επιβάλλοντας τα διόδια τους σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες στην αγορά, υπονομεύοντας τον ανταγωνισμό και καταστρέφοντας τη δημοκρατία.

Σε σημαντικό βαθμό, ο σημερινός πληθωρισμός είναι επίσης το αποτέλεσμα της αποτυχίας της αγοράς που προκαλείται από την υπερβολική οικονομική δύναμη.

Αγωνιζόμαστε για μια καινοτόμο οικονομία με δίκαιο ανταγωνισμό, καλά αμειβόμενες ασφαλείς θέσεις εργασίας, υψηλό μερίδιο των εργαζομένων στη δημιουργία βιομηχανικής αξίας, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και μια ισχυρή μεσαία τάξη.

Για να το επιτύχουμε αυτό, θέλουμε να περιορίσουμε την ισχύ της αγοράς και να αποδυναμώσουμε  τις κυρίαρχες επιχειρήσεις.

Όπου τα μονοπώλια είναι αναπόφευκτα, τα καθήκοντα και οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να μεταβιβάζονται σε μη κερδοσκοπικούς παρόχους.

Η γερμανική βιομηχανία είναι η ραχοκοκαλιά της ευημερίας μας και πρέπει να διατηρηθεί. Χρειαζόμαστε και πάλι περισσότερες μελλοντικές τεχνολογίες made in Germany, περισσότερους κρυφούς πρωταθλητές και όχι λιγότερους.

Για να αποτραπεί η οικονομική παρακμή της χώρας μας, απαιτούνται μαζικές επενδύσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στις δημόσιες υποδομές μας και σε ικανές και αποτελεσματικές διοικήσεις.

Χρειαζόμαστε μελλοντικά κονδύλια για την προώθηση καινοτόμων εγχώριων εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων, όχι επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για εταιρείες του εξωτερικού.

Ως μια χώρα που είναι ισχυρή στις εξαγωγές και φτωχή σε πρώτες ύλες, η Γερμανία χρειάζεται μια εξωτερική οικονομική πολιτική που θα εστιάζει σε σταθερές εμπορικές σχέσεις με όσο το δυνατόν περισσότερους εταίρους αντί για νέα μπλοκ και κλιμακούμενες κυρώσεις, και που θα διασφαλίζει τον εφοδιασμό μας με πρώτες ύλες και φθηνή ενέργεια.

Η αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος και η καταστροφή των φυσικών μας μέσων διαβίωσης αποτελούν σοβαρές προκλήσεις που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να αγνοήσουν. Ωστόσο, μια σοβαρή κλιματική και περιβαλλοντική πολιτική απαιτεί ειλικρίνεια: ο ενεργειακός εφοδιασμός της Γερμανίας δεν μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογιών.

Ο τυφλός ακτιβισμός και τα απερίσκεπτα μέτρα δεν βοηθούν το κλίμα, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική μας υπόσταση, κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο ακριβή και υπονομεύουν την αποδοχή της κοινής γνώμης για λογικά μέτρα προστασίας του κλίματος.

Η σημαντικότερη συμβολή που μπορεί να έχει μια χώρα όπως η Γερμανία στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων βασικών τεχνολογιών για μια κλιματικά ουδέτερη και φιλική προς τη φύση οικονομία του μέλλοντος.

2.     Κοινωνική δικαιοσύνη

Η ανισότητα αυξάνεται στη χώρα μας εδώ και χρόνια. Εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σκληρά για να εξασφαλίσουν μια καλή ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Είναι αυτοί που κρατούν την κοινωνία μας σε λειτουργία και πληρώνουν ένα μεγάλο μέρος των φόρων.

Αντί να λαμβάνουν ως αντάλλαγμα τον οφειλόμενο σεβασμό και την κοινωνική ασφάλεια, η ζωή τους έχει γίνει πιο ανασφαλής και δύσκολη τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολλοί μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα με το μηνιαίο εισόδημά τους, παρά το γεγονός ότι έχουν πλήρη απασχόληση. Η υπόσχεση της προόδου της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς δεν ισχύει πλέον- η προσωπική ευημερία εξαρτάται εδώ και καιρό και πάλι κυρίως από την κοινωνική θέση των γονέων.

Η συγκέντρωση του πλούτου στη Γερμανία σήμερα είναι τόσο υψηλή όσο και πριν από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Κάιζερ κυβερνούσε ακόμη στο Βερολίνο.

Ενώ οι εταιρείες πληρώνουν μερίσματα ρεκόρ ακόμη και σε περιόδους κρίσης, οι ουρές στις τράπεζες τροφίμων γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Ακόμη και όσοι έχουν εργαστεί για χρόνια και έχουν πληρώσει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίζονται σαν ικέτες μετά από μόλις ένα χρόνο ανεργίας.

Επειδή δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και η κοινωνία μας κάθε άλλο παρά φιλική προς την οικογένεια είναι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους είναι ιδιαίτερα πιθανό να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, η οποία δεν έγινε πιο υποφερτή με τη μετονομασία του Hartz IV σε "εισόδημα του πολίτη". Εκατομμύρια ηλικιωμένοι δεν μπορούν να απολαύσουν τη συνταξιοδότησή τους μετά από έναν μακρύ εργασιακό βίο, επειδή οι συντάξεις τους είναι εξευτελιστικά χαμηλές. Διαμερίσματα, νοσοκομεία, μονάδες περίθαλψης, ιατρεία και πολλοί άλλοι σημαντικοί κοινωνικοί θεσμοί ξεπουλήθηκαν και ξεπουλιούνται σε κυνηγούς του κέρδους. Έκτοτε, το κόστος αυξάνεται, ενώ η ποιότητα των υπηρεσιών για την πλειοψηφία των ανθρώπων μειώνεται.

Θέλουμε να σταματήσουμε τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και να επαναπροσανατολίσουμε την πολιτική προς το κοινό καλό. Στόχος μας είναι μια δίκαιη αξιοκρατία με πραγματική ισότητα ευκαιριών και υψηλό βαθμό κοινωνικής ασφάλειας. Μια άκρως παραγωγική οικονομία χρειάζεται εξειδικευμένους και με κίνητρα εργαζόμενους.

Οι προϋποθέσεις γι' αυτό είναι μισθοί που εξαρτώνται από την απόδοση, ασφαλείς θέσεις εργασίας και καλές συνθήκες εργασίας.

Αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους στα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι είναι εξίσου σημαντικοί για την κοινωνία μας με τους καλούς μηχανικούς και τους τεχνικούς μηχανοτρονικής. Για να αποφευχθεί η μισθολογική ύφεση, θα πρέπει να ενισχυθεί εκ νέου η κάλυψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να διευκολυνθεί η γενική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.

Ταυτόχρονα, η χώρα μας χρειάζεται ένα αξιόπιστο κράτος πρόνοιας που να μειώνει τους φόβους για το μέλλον και να προστατεύει από ένα κοινωνικό κραχ σε περίπτωση ασθένειας, ανεργίας και γήρατος. Η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση υπαρξιακών υπηρεσιών, για παράδειγμα στους τομείς της υγείας, της περίθαλψης ή της στέγασης, πρέπει να σταματήσει- οι μη κερδοσκοπικοί πάροχοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε αυτούς τους τομείς.

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ανακουφίζει τους χαμηλόμισθους και θα εμποδίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πολύ πλούσιους ιδιώτες να αποφεύγουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη χρηματοδότηση της κοινότητας.

Η προσωπική ευημερία δεν πρέπει να είναι ζήτημα κοινωνικής προέλευσης, αλλά αποτέλεσμα επιμέλειας και ατομικής προσπάθειας. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ανακαλύπτονται και να προωθούνται τα ταλέντα του.

3.     Ειρήνη

Η εξωτερική μας πολιτική βρίσκεται στην παράδοση του ομοσπονδιακού καγκελάριου Βίλι Μπραντ και του σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στη σκέψη και τη δράση στη λογική του Ψυχρού Πολέμου με μια πολιτική αποκλιμάκωσης, συμφιλίωσης συμφερόντων και διεθνούς συνεργασίας.

Απορρίπτουμε ριζικά την επίλυση των συγκρούσεων με στρατιωτικά μέσα. Είμαστε αντίθετοι στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πόροι ρέουν σε όπλα και πολεμικό εξοπλισμό αντί για την εκπαίδευση των παιδιών μας, την έρευνα για τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον ή τις εγκαταστάσεις υγείας και περίθαλψης.

Οι πυρηνικοί εξοπλισμοί και οι κλιμακούμενες συγκρούσεις μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση της ανθρωπότητας και πρέπει να σταματήσουν.

Επιδιώκουμε μια νέα εποχή αποκλιμάκωσης και νέες συνθήκες για τον αφοπλισμό και την κοινή ασφάλεια.

Η Bundeswehr έχει την αποστολή να υπερασπιστεί τη χώρα μας. Πρέπει να είναι επαρκώς εξοπλισμένη για την αποστολή αυτή.

Απορρίπτουμε την αποστολή Γερμανών στρατιωτών σε διεθνείς πολέμους καθώς και τη στάθμευσή τους στα ρωσικά σύνορα ή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μια στρατιωτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ της οποίας η ηγετική δύναμη οι ΗΠΑ έχει εισβάλει σε πέντε χώρες τα τελευταία χρόνια κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και έχει σκοτώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε αυτούς τους πολέμους, προκαλεί αισθήματα απειλής και αμυντικές αντιδράσεις και συμβάλλει έτσι στην παγκόσμια αστάθεια.

Αντί για ένα όργανο ισχύος για γεωπολιτικούς στόχους, χρειαζόμαστε μια αμυντική αμυντική συμμαχία που θα σέβεται τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα επιδιώκει τον αφοπλισμό αντί να δεσμεύεται για επανεξοπλισμό και στην οποία τα μέλη θα συναντώνται ως ίσα προς ίσα.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία μακροπρόθεσμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία.

Η χώρα μας αξίζει μια πολιτική με αυτοπεποίθηση που θέτει την ευημερία των πολιτών της στο επίκεντρο και καθοδηγείται από τη συνειδητοποίηση ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικά από τα δικά μας συμφέροντα.

Στόχος μας είναι μια ανεξάρτητη Ευρώπη κυρίαρχων δημοκρατιών σε έναν πολυπολικό κόσμο και όχι μια νέα αντιπαράθεση μπλοκ, στην οποία η Ευρώπη θα ισοπεδώνεται μεταξύ των ΗΠΑ και του ολοένα και πιο γεμάτου αυτοπεποίθηση νέου μπλοκ ισχύος γύρω από την Κίνα και τη Ρωσία.

4.     Ελευθερία

Θέλουμε να αναβιώσουμε τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων, να διευρύνουμε τη δημοκρατική συναπόφαση και να προστατεύσουμε την προσωπική ελευθερία. Απορρίπτουμε τις ακροδεξιές, ρατσιστικές και βίαιες ιδεολογίες κάθε είδους.  Η κουλτούρα της ακύρωσης, η πίεση για συμμόρφωση και ο αυξανόμενος περιορισμός του φάσματος των απόψεων είναι ασύμβατα με τις αρχές μιας ελεύθερης κοινωνίας.

Το ίδιο ισχύει και για τον νέο πολιτικό αυταρχισμό που αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους και να ρυθμίσει τον τρόπο ζωής ή τη γλώσσα τους.

Καταδικάζουμε τις απόπειρες ολοκληρωμένης παρακολούθησης και χειραγώγησης των ανθρώπων από εταιρείες, μυστικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις.

Η μετανάστευση και η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών μπορεί να αποτελέσει εμπλουτισμό για την κοινωνία μας.

Αυτό όμως ισχύει μόνο εφόσον η εισροή παραμένει περιορισμένη σε μια κλίμακα που δεν επιβαρύνει τη χώρα μας και τις υποδομές της και εφόσον η ενσωμάτωση προωθείται ενεργά και με επιτυχία.

Το γνωρίζουμε: Το τίμημα για τον αυξημένο ανταγωνισμό για προσιτή στέγαση, για θέσεις εργασίας με χαμηλούς μισθούς και για αποτυχημένη ένταξη δεν το πληρώνουν πρωτίστως όσοι βρίσκονται στην ηλιόλουστη πλευρά της ζωής. Όσοι διώκονται πολιτικά στην πατρίδα τους δικαιούνται άσυλο. Αλλά η μετανάστευση δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της φτώχειας στον κόσμο μας. Αντίθετα, χρειαζόμαστε δίκαιες παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις και μια πολιτική που να επιδιώκει περισσότερες προοπτικές στις χώρες καταγωγής.

Επίλογος.

Μια κοινωνία της οποίας οι πιο ισχυροί παράγοντες καθοδηγούνται μόνο από το κίνητρο να βγάλουν περισσότερα χρήματα από τα χρήματα οδηγεί σε αυξανόμενη ανισότητα, καταστροφή των φυσικών μας πόρων και πόλεμο.

Εμείς αντιτάσσουμε σε αυτό τις ιδέες μας για το δημόσιο πνεύμα, την υπευθυνότητα και τη συντροφικότητα, στις οποίες θέλουμε να δώσουμε ξανά μια ευκαιρία αλλάζοντας την ισορροπία δυνάμεων.

Στόχος μας είναι μια κοινωνία στην οποία το κοινό καλό υπερισχύει των ιδιοτελών συμφερόντων και στην οποία δεν κερδίζουν οι απατεώνες και οι τζογαδόροι, αλλά όσοι καταβάλλουν προσπάθεια και κάνουν καλή, τίμια και σταθερή δουλειά.

Ετικέτες: