ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
KEOS Magazine: Ένα έντυπο «καλωσόρισµα» στη Μυροβόλο Χίο / 1. «Είναι ένα έντυπο που επιθυμούμε να λειτουργεί και ως ενθύμιο μιας ζωντανής περιπλάνησης σε ένα νησί με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό», elculture / 2. ΜΙΛΟΥΝ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ "ΔΡΟΜΟ της Αριστεράς"

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 0 comments


22 Ιουλίου, 2023

Το KEOS, είναι ένα περιοδικό το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό να δημιουργήσει ένα έντυπο-ανάμνηση. Είναι το πρώτο δίγλωσσο περιοδικό που κυκλοφορεί εντός Χίου από το 2021 με εμπνευστές τρεις Χιώτες. «Η σχέση μας με το φως, τους ήχους, τις μυρωδιές και τις εικόνες από το βαθύ μπλε πλημμύρισαν τα μάτια μας αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας. Αναπολώντας την παιδικότητά μας μέσα σε θάλασσες, τρέχοντας στα σοκάκια των χωριών. Θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο κάποιες από τις εικόνες που έχουμε συλλέξει στη μνήμη μας. Είναι ένα έντυπο που επιθυμούμε να λειτουργεί και ως ενθύμιο μιας ζωντανής περιπλάνησης σε ένα νησί με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό», αναφέρουν οι ιδρυτές του Παναγιώτης Κλούβας, Ρίτα Ντούλη και Μαρία Γεωργίτση.

Το KEOS MAGAZINE αποτελεί την έμπρακτη πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ένα έντυπο «καλωσόρισμα» στο νησί της Χίου. Ένας τρόπος να μοιραστούν την ομορφιά του με τους αναγνώστες. Μια απόπειρα να οικοδομήσουν μια φωτογέφυρα ανάμεσα στους ταξιδιώτες και τον προορισμό τους, με απώτερο σκοπό οι πρώτοι να ενωθούν με τη Μυροβόλο Χίο, να γνωρίσουν την ποικιλομορφία, την αύρα και τους ανθρώπους της. 

Μέχρι σήμερα, το περιοδικό KEOS υπερήφανα έχει εκδόσει τρία τεύχη: το επετειακό «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» (2021), «Τα Μυστικά της Μαστίχας» (2022) και τις «Άγνωστες Ιστορίες του Ωκεανού» (2023).

Η συνεχής αναζήτησή τους για το άγνωστο, το ενδιαφέρον τους για την έντυπη μορφή και τη φωτογραφία τους οδήγησαν στη δημιουργία ενός περιοδικού που παρουσιάζει τα τοπόσημα και τα αξιοθέατα του νησιού και φιλοξενεί τις ιστορίες των ανθρώπων του, αναδεικνύοντας έτσι την τοπική κουλτούρα.

Καθώς το νησί της Χίου εξελίσσεται σε ολοένα και πιο διεθνή προορισμό, το KEOS Magazine είναι εδώ να συμπληρώσει, να εκπροσωπήσει και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη αυτού του συνεχούς μεταβαλλόμενου τοπίου. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό κομμάτι στο παζλ της πολιτιστικής και τουριστικής εικόνας της Χίου.

Τρίτο τεύχος «Άγνωστες Ιστορίες του Ωκεανού»

Το δεύτερο τεύχος κυκλοφόρησε το 2022, με τίτλο «Τα Μυστικά της Μαστίχας», και ήταν αφιερωμένο στο φυσικό θαύμα με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η Χίος. Η θεματολογία ήταν κυρίως προσανατολισμένη στη μεταλαμπάδευση της καλλιέργειας της μαστίχας από γενιά σε γενιά, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι στρέφονται προς αυτήν. Σκοπός του τεύχους ήταν η δημιουργία ενός διαλόγου ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μαστίχας, η διαφύλαξη των μυστικών της και η προστασία της μακρόχρονης κουλτούρας της μαστιχοκαλλιέργειας.

Κι έτσι, φτάσαμε αισίως στην έκδοση του τρίτου τεύχους, με τίτλο «Άγνωστες Ιστορίες του Ωκεανού», το οποίο επιχειρεί ένα ταξίδι στη ναυτική παράδοση του νησιού. Οι ναυτότοποι και οι άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη θάλασσα μοιράστηκαν μαζί μας ιστορίες αξιοσύνης, προκοπής, πένθους και αποχωρισμού.

«Η δημιουργία του μας επιφύλασσε πολλές συγκινήσεις, καθώς οι άνθρωποι αυτοί μας έκαναν την τιμή να μας καλωσορίσουν στα σπίτια τους, να μας εμπιστευτούν, να μας διηγηθούν τις ιστορίες τους, να μας διαβάσουν τις αλληλογραφίες και να μας ανοίξουν τα φωτογραφικά τους άλμπουμ. Όλα αυτά γύρω από ένα τραπέζι με ατέλειωτες ώρες κουβέντας και με βουρκωμένα μάτια που μας ταξίδευαν κάθε φορά και σε άλλους προορισμούς. Αυτοί οι άνθρωποι, που αγάπησαν τη θάλασσα και μαγεύτηκαν από αυτήν, είναι οι δικοί μας ήρωες», αναφέρουν οι τρεις ιδρυτές.

Έτσι, ο τόπος, η θάλασσα, το χωριό και τα πρόσωπα συνθέτουν το παζλ της δημιουργίας του τελευταίου  τεύχους.

Συνεργάτες  Συντάκτες και φωτογράφοι

Ο Στρατής Βογιατζής γράφει και φωτογραφίζει το Aίπος, ο Γιάννης Κωσταρής εξερευνεί τα Αρμόλια, ο Βαγγέλης Ευαγγελίου ψάχνει την Αριάδνη ανάμεσα στα τείχη του Κάμπου, ενώ ο Βασίλης Αγιαννίδης εκπέμπει ένα μυστηριακό κάλεσμα από τις παραλίες Κάτω Φανά και Μερσινίδι.

Η Δήμητρα Σκανδάλη μοιράζεται τη βιωματική της εμπειρία ως παιδί μιας ναυτικής οικογένειας, με πατέρα καπετάνιο. Η Lila Sylviti και ο Αndy Furniere, κάτοικοι εξωτερικού, παρουσιάζουν το χωριό Πιτυός με τη ματιά του επισκέπτη που αγάπησαν και εξερεύνησαν το νησί της Χίου.

Όραμά τους να προστεθούν και άλλα όμορφα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Λήμνος και η Ικαρία στα μελλοντικά τεύχη του KEOS, ώστε οι ιστορίες όλων να ενωθούν σε ένα κοινό τόπο.  

Γιατί για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το KEOS, ο τόπος δεν είναι αφηρημένη έννοια· είναι οι άνθρωποι και οι μνήμες τους. Κι αν ένας τόπος αποκτά ταυτότητα με την παρουσία του ανθρώπου, τότε αποκτά ψυχή όταν μοιράζεσαι την ομορφιά του με άλλους.

Το KEOS Magazine διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά και μπορείτε να το βρείτε σε αυτό τον σύνδεσμο www.keosmagazine.com

...................................... ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΛΕΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΔΩ: https://edromos.gr/keos-ena-periodiko-apo-ti-chio/https://edromos.gr/keos-ena-periodiko-apo-ti-chio/

Ετικέτες: