ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Κώστας Μανωλίδης: Συχνά η κοπή και η καρατόμηση υγειών δέντρων γίνεται στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας. Μια έννοια που από την πανδημία και μετά έχει διαστρεβλωθεί και εργαλειοποιηθεί για την απογύμνωση της κοινωνίας από δικαιώματα, από κοινά αγαθά και από ότι εμψυχώνει και δίνει ανάσες.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 0 comments








Μερικές σκέψεις για την άθλια διαταγή των υπηρεσιών του Αγοραστού και της Κολυνδρίνη να κοπούν όλα τα δέντρα στην κοίτη του Κραυσίδωνα στον Βόλο.
1. Η ισοπεδωτική αυτή απόφαση είναι αντίστοιχης στενομυαλιάς και υστερόβουλης απόσεισης ευθυνών με τις διαταγές εκκένωσης του 112.
2. Τα σχετικά νεαρά πλατάνια με την μικρή διατομή και το καμπύλο σχήμα των κορμών τους, και τη θέση τους στο όριο της κοίτης δεν αποτελούν επ΄ ουδενί εμπόδιο στην ροή του νερού.
3. Τα δέντρα αυτά φυτεύτηκαν μετά τη μεγάλη πλημμύρα του 1955 ως αντιπλημμυρικό μέτρο. Οι τότε υπεύθυνοι των δασικών υπηρεσιών με μεγάλη εμπειρία σε έργα ορεινής υδρονομίας μάλλον γνώριζαν πολύ καλύτερα τη σχέση χειμάρρων και βλάστησης από τους σημερινούς μπετοναρισμένους γραφειοκράτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
4. Τα πλατάνια στον Κραυσίδωνα έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα και δεν παρασύρθηκαν από τα νερά στους δύο αλλεπάλληλους κατακλυσμούς. Τα δέντρα που κατέβασε ο χείμαρρος έχουν να κάνουν με κατάρρευση παρόχθιων εδαφών σε ψηλότερα σημεία της χειμαρρικής ροής όπου δεν είχαν γίνει ποτέ έργα στερέωσης των πρανών.
5. Τα πλατάνια με τις βαθιές ρίζες τους προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση και αποτρέπουν την απώλεια στήριξης των πλευρικών τοιχίων της όχθης. Σε σημεία χωρίς δέντρα στον χείμαρρο του Αναύρου σημειώθηκαν καθιζήσεις των θεμελίων και αποκολλήσεις των τοιχίων αντιστήριξης.
6. Η συνεχής ψηλή βλάστηση κατά μήκος των αστικών χειμάρρων είναι ένας υπερπολύτιμος γραμμικός πνεύμονας πρασίνου για την πόλη. Σε όλο τον κόσμο οι σύγχρονες πόλεις καταβάλλουν πολυετείς προσπάθειες και σημαντικούς πόρους για να αναδημιουργήσουν τέτοιους πράσινους οικολογικούς διαδρόμους (green corridors) σε ποτάμια και ρέματα που διασχίζουν τον αστικό ιστό. Ο Βόλος προσπαθεί φιλότιμα να τους εξαφανίσει.
7. Σε μια πόλη με μηδαμινά πάρκα, ελάχιστη χλωρίδα και ανυπολόγιστη αέρια ρύπανση, κάθε κοπή δέντρου ισοδυναμεί με έγκλημα.
8. Το μένος απέναντι στα δέντρα έχει αποκτήσει έναν συστημικό χαρακτήρα στην ελληνική Αυτοδιοίκηση. Συχνά η κοπή και η καρατόμηση υγειών δέντρων γίνεται στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας. Μια έννοια που από την πανδημία και μετά έχει διαστρεβλωθεί και εργαλειοποιηθεί για την απογύμνωση της κοινωνίας από δικαιώματα, από κοινά αγαθά και από ότι εμψυχώνει και δίνει ανάσες. Η απαξίωση των δέντρων στην πραγματικότητα αντανακλά μια απροκάλυπτη περιφρόνηση για την ίδια την κοινωνία.
9. Για άλλη μια φορά, την παρτίδα την έσωσε, έστω προσωρινά, η κινητοποίηση και αυτοθυσία λίγων ευαίσθητων ενεργών πολιτών. Αυτοί οι λίγοι και όσοι παράπλευρα τους στηρίζουν σώζουν την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης πόλης.


Ετικέτες: