ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ 4 / ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ - ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ / οι τοπικές, δημοτικές, περιφερειακές πολιτικές ανάπτυξης, είναι στρατηγικής σημασίας για την ανόρθωση της χώρας.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023 0 comments


1. Από το εξώφυλλο του τεύχους με τίτλο «πρόγραμμα – άξονες προτεραιότητας» η παράταξη Ορίζοντες Δημιουργίας με υποψήφιο Δήμαρχο τον Σ. Καραβά αντιγράφω: «Βάζουμε τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με αλληλεγγύη, Σεβασμό, Φροντίδα για όλους». Ένας ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ, όμως, είναι η πολιτική ως πρόβλεψη, σχέδιο, είναι πρόληψη και δεν επιλαμβάνεται των γεγονότων ως θεραπεία, δεν «φροντίζει», αλλά προβλέπει, αναπτύσσει ένα περιβάλλον που ο καθένας μπορεί να αναδείξει την δημιουργικότητά του. Σήμερα έχουν καταστραφεί οι κοινωνικοί δεσμοί, έχει ενισχυθεί ο ατομικισμός. Το κεφάλαιο, Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ στο οποίο πρέπει να επενδύσουν οι διευθύνοντες είναι ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, η ανάπτυξη νοήματος κοινής ζωής.
2. ΣΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ Αγροτικός τομέας το έντυπο δίνει σημασία σε λιμνοδεξαμενές, αγροτική οδοποιία, πληροφόρηση αγροτών. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ: Θεωρώ πολύ θετικό που ο Καραβάς δηλώνει εξαρχής τον αγροτικό χαρακτήρα του Δήμου. Να μην αναφερθώ τι λένε οι άλλοι και τι έλεγαν κάποιοι άλλοι που κυβέρνησαν και δεν γνωρίζουν την σύνθεση του εργασιακού σώματος του Δήμου. Όμως τα νερά, οι δρόμοι, (που για αυτούς δεν έγινε λόγος ούτε στο ΓΠΣ), η πληροφόρηση είναι το ΜΕΣΟΝ και χρειάζονται για έναν ΣΚΟΠΟ. Και ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ, ΤΟ ΤΡΟΦΙΜΟ, Η ΠΡΩΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ενός από τους τρεις πολιτιστικούς τομείς που θα έπρεπε να απασχολεί, αν υπήρχε, έναν δημοτικό πολιτιστικό θεσμό. Επιστρέφουν οι τοπικότητες. Να σκεφτούμε γιατί και πώς επαληθεύεται ο Εζέν Ουεμπέρ: «η κουζίνα του χωριού κερδίζει συνεχώς έδαφος όσο εξαφανίζονται τα χωριά». Από το hardware της παραγωγής στο κτήμα ξετυλίγεται μια software επεξεργασία, χημεία, δημιουργία, πληροφορίες και προσθετικότητες συμβόλων. Μία αειφορική λογική στην διαδρομή μιας μεγάλης πορείας είναι: από τον ιδρώτα στο χωράφι, την εποχικότητα, την μικρή απόσταση ως την κατανάλωση, στις συνταγές, στην πρόσκληση όλων των αισθήσεων. Ευθύνη της κοινωνίας και του Δήμου είναι να αποδώσουν στον αγρότη το κοινωνικό κύρος που του αναλογεί, να προβάλουν την ιδέα της ζωής στην ύπαιθρο, του αγροτικού πολιτισμού και να προσανατολίσουν αναδιευθετήσεις με κρίκο την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με προγράμματα καινοτόμων πρακτικών. Οι αγρότες πρέπει να γίνουν, όπως ο πρωτεργάτης της Madre Terra τους ονομάζει: διανοούμενοι της γης. Με συνοδεία συμποσίων, σεμιναρίων επιστημονικών φορέων, τοπικών start-up καινοτομικής διεξόδου του αγροτικού αποθέματος και γαστρονομίας, ποιοτικής διασφάλισης. Μέρος αυτής της ευθύνης πρέπει να αναλάβει το ΠΕΓΥΑΛ. Είναι πολύ φτωχό το «δεν θα το πειράξουμε». Αντίθετα, απαιτείται η υποστήριξη του πολλαπλασιαστικού υλικού και η κατοχύρωση θεσμικά της περιοχής των φυτωρίων ως εθνικής σημασίας.
3. ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτοί οι δύο τομείς εξετάζονται ενιαία, στην ίδια παράγραφο. Τώρα δεν είναι ώρα συζήτησης του θέματος. Έχουν την σχετική τους αυτονομία, υπάρχει μια πολιτική συσχετισμού τους. Αν ωστόσο σκεπτόμαστε τον πολιτισμό για τον τουρισμό θα κάνουμε εκδηλώσεις ιθαγενών για επισκέπτες.
4. ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ προτείνονται πολλά και ο Δήμος να κοιτάξει του κοινωνικά, οικονομικά αδύνατους.
5. ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ έχω αναφερθεί. Πέρα από ανάγκες καθημερινότητας, σημασία πρέπει να αποδοθεί σε αυτό που λέγονται «κεντρικοί τόποι της πόλης». Οι αναπλάσεις πρέπει να αιτιολογούνται ως προς την σκοπιμότητα και την κοινωνική τους λειτουργικότητα. Όλοι αυτοί οι τόποι πρέπει να ενταχθούν σε ΕΝΑ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ πρόγραμμα ανάπλασης όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για να λειτουργήσουν ως σημεία κοινωνικοποίησης, σύνδεσης του αστικού με τον αγροτικό χώρο, να συμπυκνώσουν το νόημα της πόλης ως αστικού κέντρου εξυπηρέτησης μικρών οικιστικών της ενοτήτων. Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο είναι η ανάπλαση του Σύθα και η ενοποιίησή του με τον Πευκιά μέσω μιας διαδρομής παραλιακού και με σταθμούς Πλατεία Αγίου Βλασίου και το μεγάλο Πολιτιστικό Κέντρο των Αποθηκών Φραντζή. Έχω κάνει εισηγητική έκθεση στον Τατούλη. Ένα αθλητικό κέντρο πρέπει να δημιουργηθεί στην ιστορική περιοχή των Αριστοναυτών, στο παλιό γήπεδο, συνδεδεμένο με αθλήματα θάλασσας. «Κάθε ιδέα ενός Σχεδίου ξεκινάει από την επανερμηνεία ενός τόπου», μάθαμε στα θρανία.
6. ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ- ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ- ΔΙΑΥΓΕΙΑ- ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ». Είναι σημαντική η εξαγγελία περί διαύγειας, δημοσιότητας, διαφάνειας. Επειδή έχουμε αναφερθεί στα έργα και ημέρες της τρέχουσας δημοτικής αρχής, εγώ ένα προτείνω που είναι και ηθική απαίτηση αξιοπρεπών πολιτών: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4ΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ και τις οικονομικές σχέσεις όλων των συμβούλων με αυτόν. Αλλαξοδουλειές είδαμε στις σχέσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης Μπρακούλια με τον Δήμο και μπορεί να υπάρχουν και άλλες, άλλων συμβούλων του, ίσως να ελπίζουν και οι Ενεργοί. Αν ανοιχτεί ένας δρόμος υπάρχει ενδεχόμενο πολλοί να τον περπάτησαν.
7. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Α. Έλεγχος δημοτικών καταστημάτων, αν δυσφημούν τον Δήμο. Β. λειτουργία συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας, χάρτες επικινδυνότητας, μελέτες πρόληψης και προστασίας. Γ. Δύο «ισοϋψείς» αντιδήμαρχοι των χωρικών ενοτήτων. Δ. επανεξέταση όλων των παραχωρήσεων κτιρίων σε συλλόγους. Ε. Παρουσία του Περιφερειάρχη ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο και συζήτηση για τα περιφερειακού επιπέδου έργα που απαιτούνται στον δήμο.
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Απέδωσα μεγάλη σημασία στα παραγωγικά ζητήματα στο σημείο 2. Βλέπω σε Δημοτικά προγράμματα, ιδιαίτερα της υπαίθρου, μια απόσταση αντίληψης της γενικής κατάστασης της χώρας με τα μερικά, τοπικά καθήκοντα. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και δεν έγινε αντιληπτό τι έφταιξε και μπήκαμε σε οικονομική κρίση. Δεν κατάλαβαν ότι μπήκαμε στους ανέμους των «αγορών» με πήλινα πόδια, χωρίς αυτογενή παραγωγή. Δεν κατάλαβαν ότι οι τοπικές, δημοτικές, περιφερειακές πολιτικές ανάπτυξης από τα κάτω, είναι η στρατηγικής σημασίας για την ανόρθωση της χώρας. ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Τα παραπάνω είναι σκέψεις πάνω στο μόνο πρόγραμμα που κυκλοφορεί. Για τους άλλους δυο υποψήφιους ο λόγος δεν είναι απαραίτητος. Όταν ζήτησα ένα πρόγραμμα από έναν (τους) μου είπε «τώρα πάμε για εκλογές». Κουτουλάμε την πόρτα του Δήμου, την ανοίγουμε, θα βλέπουν την μούρη μας, θα έχουμε και το ταμείο. Ο λόγος, η πολιτική, ο πολιτισμός, η έγνοια για την κοινωνία μας στέλνουν χαιρετίσματα.
Γρηγόρης Κλαδούχος - Ξυλόκαστρο – 6 Οκτωβρίου 2023
Μπορεί να είναι doodle 7 άτομα