ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΕΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (1) - Διαχρονική διαμόρφωση από το 1940 της ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΘΑ, Η ΜΑΡΙΝΑ στο Ξυλόκαστρο

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 0 comments



Με την ευκαιρία της ανάρτησης του Δημήτρη Θεοδοσόπουλου για την παρέμβαση στις εκβολές του κεντρικού ποταμού του Βόλου:
1. Διαχρονική διαμόρφωση από το 1940 της ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΘΑ μέσα στο Ξυλόκαστρο. Α) Τα 180 μέτρα έγιναν 25, τσιμεντένιος αγωγός. Β) η ΜΑΡΙΝΑ έγινε σε βάρος απρόσκοπτης εκβολής του ποταμού και είναι χαρακτηριστική περίπτωση αρνητικής παρέμβασης, όπως επισήμαναν δύο καθηγητές σε Συνέδριο για την διάβρωση των ακτών στην Πάτρα το 2011.
2. Όταν σχεδιάζονταν τα έργα και ξεκίνησε η υλοποίησή τους (Νέα Εθνική Οδός και Σιδηρόδρομος), δεν τέθηκε θέμα συνδέσεων, συμπληρωματικότητας, της διαχείρισης των όμβριων υδάτων και γενικά των επιπτώσεών τους στην περιοχή. Και μετά ήρθε ο «Ζορμπάς».
Η εικόνα μου δόθηκε από τον Παναγιώτη Καλλίρη (Δασαρχείο Κορίνθου), όταν τον συμβουλεύτηκα για την ανάγκη πρότασης ανάπλασης του Σύθα που ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα της παράταξης Αρμονική Ανάπτυξη το 2002. Παραθέτω και την εικόνα διαχείρισης των εκβολών του κεντρικού ποταμού του Βόλου.