ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Ilias Theleritis Οι προτάσεις Καραβα είναι στην Σωστή Κατεύθυνση

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 0 comments

 

22 Ιουλίου στις 6:29 μ.μ. 
Κοινοποιήθηκε στους εξής: Δημόσια
Δημόσια
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΡΑΒΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ – ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ; - ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Παρακολουθώ έναν πληθωρισμό προτάσεων για την πόλη του Ξυλοκάστρου από τον Σπύρο Καραβά, υποψήφιο δήμαρχο. Πρόκειται για σημειακές παρεμβάσεις. Εύλογο είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε πρώτα έδαφος συζήτησης, ανοιχτής και δημόσιας, γιατί από την μεθοδολογία που προτείνει (στείλτε μας την άποψή σας), δεν φαίνεται διάλογος και φως. Όσον αφορά τα περιεχόμενα (που θα αναφερθούμε ξεχωριστά για κάθε μια), εύλογες, όμως είναι και οι παρακάτω ερωτήσεις:
1. Έχει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την πόλη; Υπάρχει πολεοδομική ανάλυση, πολεοδομικό πρόγραμμα, ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ που έχει ως συνέπεια α) να γίνουν αυτά τα έργα και β) σε αυτές τις θέσεις;
2. Μπορούμε να μάθουμε την επιστημονική ομάδα που ανέλυσε την πόλη, επεξεργάστηκε τα δεδομένα και τις ανάγκες της;
3. Κάθε πόλη είναι ένας οργανισμός με πολλές υλικές και άυλες ζωτικότητες, πολλαπλές λειτουργικές σχέσεις και κάθε όργανό του πρέπει να έχει συγκεκριμένη θέση στο όλο σύστημα για την ευρυθμία του και να παρέχει αυτά που πρέπει. Δεν πετάμε σε οποιοδήποτε σημείο του οτιδήποτε. Για κάθε παρέμβαση προαπαιτείται μελέτη σκοπιμότητας και επιπτώσεων. Το επισημαίνει και ο νόμος.
*
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.
Πριν κάποιους μήνες είχα δημοσιεύσει ένα Ερωτηματολόγιο, βοηθούμενος από κείμενο της πολεοδόμου Αικατερίνης Βούζα, που περιείχε προτάσεις της για την Καρδίτσα. Αυτό ως κίνητρο, μήπως βοηθήσει να αρχίσει η σκέψη για ανάλυση και προτάσεις από τους Ξυλοκαστρίτες για το Ξυλόκαστρο:
1. Ποιο είναι το βασικό κριτήριο πολεοδομικών παρεμβάσεων; (Προς βοήθεια, η Α. Β. απαντά: « … ο ιστορικός της ρόλος στην ευρύτερη περιοχή…)
2. Με ποιες ειδικές χρήσεις, ποια πολεοδομική μορφή, ποια αρχιτεκτονική των κατασκευών;
3. Μέσα από την διερεύνηση και επιστημονική ανάλυση προκύπτουν οι «φυσιογνωμικοί» κανόνες της πόλης μεταξύ των οποίων προσδιορίζονται οι μορφές χρήσεων;
4. - Σε επίπεδο των αξιόλογων κτισμάτων ή αστικών διαμορφώσεων λειτουργούν ως Πολεοδομικά Σύμβολα; - Πρέπει να προηγηθεί μια έρευνα σχετικά με τις περιοχές επιρροής για κάθε σύμβολο , τον εντοπισμό της αξίας του από διάφορες απόψεις…σε ένα αξιολογικό άξονα παρεμβάσεων;
- Έχει υπάρξει καμμιά μελέτη αξιολόγησης των σημαντικών τοποσήμων, ώστε να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την αναγκαιότητα παρέμβασης; - Ποιους θεωρείτε κεντρικούς τόπους της πόλης;
5. -Η πόλη αποτελεί διοικητικό κέντρο… διοικεί αγροτική περιοχή, αυτό καθοδηγεί το είδος των εξυπηρετήσεων; - Όλοι αυτοί οι τόποι πρέπει να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ανάπλασης όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για να λειτουργήσουν ως σημεία σύνδεσης του αστικού με τον αγροτικό χώρο, να συμπυκνώσουν το νόημα της πόλης ως αστικού κέντρου εξυπηρέτησης της ευρύτερης αγροτικής περιοχής; - Ο τομέας της εκπαίδευσης, πλην των κλασικών μορφών, οφείλει να αφορά και στον αγροτικό πληθυσμό και πολύ περισσότερο στη σύνδεση μεταξύ αστικού και αγροτικού πληθυσμού;
6. Θεωρείτε αναγκαίο ένα σοβαρό προγραμματισμό, με βοήθεια έμπειρων επιστημόνων, με την συνεργασία πανεπιστημίων… εμπειρίες επιτυχημένων αστικών αναπλάσεων;
*
Οι υποψήφιοι θα κάνουν καθετί για να επιδιώξουν την συναίνεση στο πρόσωπό τους. Είναι στιγμή αναζήτησης περιεχομένων, επιστήμης, σοβαρότητας, ευθύνης. Παλιές τεχνικές επαναδοκιμάζονται, ο Τσιώτος αλλάζει ταμπέλα, ο Καραβάς παρουσιάζει καθημερινά το μενού προτάσεων και ο Μπρακούλιας (με τον της προσκολλήσεως) σέβεται την ησυχία του κοινού. Το ζήτημα είναι η πόλη και ο Δήμος: πρέπει να είναι μια ζωγραφιά και η γκλίτσα δεν μπορεί να γίνει πινέλο ζωγραφικής.
Γρηγόρης Κλαδούχος / Ξυλόκαστρο / 22 Ιουλίου 2023
( Η εικόνα που πλαισιώνει την σελίδα: «εισαγωγική» παρουσίαση των προτάσεων Καραβά από την σελίδα jennysworld )
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
Όλες οι αντιδράσεις:
ΝτιναΚωστας Λιορδος και Spiros Karavas
7
10
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

7 σχόλια

Όλα τα σχόλια

  • Ilias Theleritis
    Οι προτάσεις Καραβα είναι στην Σωστή Κατεύθυνση ,μέσα στην ερημική απουσία της τωρινής δημοτικής αρχής .Μόνο μέσα από την πολεοδομική ανασυγκρότηση μπορεί να επέλθει ισορροπημένη ανάπτυξη και λειτουργια της πόλης.Αυτα που λες είναι πολύ σωστά Γρήγορα ,το γραφείο Δοξιάδη που έχει μελετήσει τις καλύτερες περιοχές των Αθηνών το έκανε δε αυτό από το 1960.Για του λόγου το αληθές δες παρακάτω.
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση
    • Γρηγόρης Κλαδούχος
      Ilias Theleritis 1. Αρνήθηκα την πολεοδομική ανασυγκρότηση; Μελέτησε το πρόγραμμα της Αρμονικής Ανάπτυξης (2002). 2. Αυτοί που παρουσιάζεις έκαναν έρευνα, εσείς τι κάνατε; Πώς φθάσατε σε αποφάσεις; Ποιες οι ανάγκες της πόλης; 3. Διάβασε καλύτερα ό,τι έγραψα, απάντησε σε αυτά που γράφω. 4. Έχω να σου δώσω βιβλιοθήκες με προτάσεις τι κάνουν και έκαναν άλλοι. 5. Μιλάμε για το Ξυλόκαστρο, δημοσιοποιήστε μας ποιες ανάγκες έχει και σε όσα ερωτήματα θέτω που είναι προς βοήθειά σας. 6. Περιμένω δημόσια συζήτηση.
      • Μου αρέσει!
      • Απάντηση
    • Ilias Theleritis
      Γρηγόρης Κλαδούχος,προσωπικά μπορώ να σου απαντήσω προς το παρον πως μεγάλες αναπλάσεις και σημαντικές όπως το παραλιακό μέτωπο θα ήθελα να γίνει διαγωνισμός Αρχιτεκτονικής με τη συμμετοχή των περισσότερων που μπορούν.Αντιστοιχα και για τις πεζοδρομήσεις στο κέντρο του Ξυλοκαστρου.Η Κόρινθος μπορεί να αποτελέσει ενός είδους οδηγό .Αν ο κόσμος θέλει μπορεί να γίνουν πολλά .Μέχρι στιγμής δεν θέλει.Προτιμα πρόσωπα ,κόμματα κτλ .Από προσωπική επαφή πιστεύω πως ο Σπύρος έχει ένα όραμα και την δεδομενη στιγμή υπερέχει μιας τετραετίας που δεν έδειξε ούτε πεζοδρομήσεις ,ούτε αρχιτεκτονικές μελέτες .Ο καλύτερος κερδίζει Γρήγορη ,και ότι θέλουν οι πολίτες. Αν τους αρέσει έτσι είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να συνεχίσουν !
      • Μου αρέσει!
      • Απάντηση
    • Γρηγόρης Κλαδούχος
      Ηλία είσαι και μηχανικός και απορώ γιατί δεν διαβάζεις αυτά που γράφω. Λυπάμαι. Απευθυνθείτε σε επιστήμονες, πολεοδόμους, κοινωνιολόγους, κλπ. Τα θέματα του Ξυλοκάστρου είναι σοβαρά και δεν επιδέχονται εμπειρισμούς. Καταλαβαίνω ότι το επόμενο μενού θα είναι πεζοδρομήσεις και παραλία και ό,τι κατεβάσει το "όραμα"... Οι ερωτήσεις μου είναι αριθμημένες. Χαίρομαι που ο Σπύρος συμφωνεί (με like) με αυτά που γράφω.
      • Μου αρέσει!
      • Απάντηση
    • Ilias Theleritis
      Βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα από ότι φαίνεται .Οι επιστήμονες καθοδηγούν τον τρόπο ανάπτυξης πάντα.Και καλό θα ήταν να προσπαθήσεις ποιος θέλει να εξελίξει την πόλη με αυτά τα εργαλεία και ποιος κόσμος τον ενδιαφέρει η ανάπτυξη σε ένα κόμμα η ένα σχηματισμό.
      • Μου αρέσει!
      • Απάντηση
    • Γρηγόρης Κλαδούχος
      Ilias Theleritis Και πάλι εκτός θέματος. Μπορώ να μιλήσω με τους επιστήμονες που σας συμβουλεύουν και έχουν εισηγηθεί αυτού του είδους παρεμβάσεις; Γιατί δεν δημοσιοποιείτε τα ονόματά τους; Καληνύχτα.
      • Μου αρέσει!
      • Απάντηση
  • Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
    • Μου αρέσει!
    • Απάντηση