ενδείξεις - αντενδείξεις

πρός τό δεῖν οὕτωΠροηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε
ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ -ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΑΠΟ jennysworld ΚΑΙ isthmos.gr ( αναρτήθηκε ως σχόλιο στην σελίδα @Το Παλιό και…που αναδημοσίευσε το δεύτερο).

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 0 comments


 


«1. Οι κοινωνίες μπορούν να βαδίσουν εμπρός μόνο με την πολιτική τους αυτοσυγκρότηση και αυτοδιεύθυνση. Εννοείται ως πολιτική η ανώτερη και ευγενική πράξη των ανθρώπων όταν συγκρίνουν ιδέες, και αποφασίζουν τι έχει αξία ώστε να επενδύσουν σε αυτές.

2. Το παραπάνω ανυπόγραφο κείμενο παρακάμπτει την ουσιώδη αυτήν πλευρά και φωτίζει τον ΞυλοκαστροΕυρωστίνιο ανταγωνισμό ατόμων. Αναφέρεται σε άτομα μέσα στον στίβο της ανταγωνιστικής κούρσας για την εξουσία όχι με αναγνωρισιμότητα προτεινόμενων από αυτούς ιδεών και πρόταση για τον τόπο τους. Έτσι ο ανταγωνισμός ατόμων, ποιος είναι με ποιον, ποιο κόμμα θα στηρίξει ποιον, είναι μικροπολεμική για την νομή της εξουσίας, την χρήση του ταμείου, το βόλεμα ημέτερων, αόρατων μισθωτών συμβούλων και την αποστασιοποίηση της πιο κοντινής εξουσίας προς τον πολίτη από την κοινωνία.

3. Έτσι γινόταν, έτσι γίνεται θα πει κάποιος. Όλα βέβαια δεν μπορούν να αλλάξουν, θα μπορέσει να βρεθεί κάποια ρωγμή μήπως και φυτρώσει κάτι που τουλάχιστον να αμφισβητήσει αυτήν την παρακμιακή αυτοδιοικητική ζωή μας; »

ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ:

1.       ΑΠΟ: https://jennysworld.gr/?p=55824

Το στοίχημα του Ξυλοκάστρου – Της Τζένης Σουκαρά

July 2, 2023

Ετοιμάζονται υποψήφιοι δήμαρχοι και Περιφερειάρχες για τις προσεχείς εκλογές παρά το γεγονός πως το διάστημα μέχρι τα τέλη Αυγούστου είναι αρκετά δύσκολο σε όσους δεν έχουν μπορέσει ακόμα να συντονιστούν και να οργανώσουν την στρατηγική τους. Οι Εθνικές εκλογές τελείωσαν, το εκλογικό σώμα είναι κουρασμένο απο τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και δεν είναι εύκολη η προσέγγισή του εάν δεν έχουν  κάνει οι υποψήφιοι την ανάλογη προετοιμασία εδώ και καιρό.

Όπως και να έχει μπορούμε να διακρίνουμε την κατάσταση που βρίσκονται όλα τα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων ανά δήμο.

Στο δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης η νίκη της ΝΔ μπορεί να έχει αναπτερώσει τις ελπίδες του νυν δημάρχου Βλάσση Τσιώτου, ωστόσο γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτά τα 4 χρόνια ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου και προκάλεσε συνεργάτες του και απογοήτευσε ομοϊδεάτες  και στελέχη του που  εγκατέλειψαν “το πλοίο” στηλιτεύοντας  το ύφος και την αλαζονεία στην άσκηση εξουσίας , καταγγέλλοντας τον δημόσια για σκανδαλώδεις συμπεριφορές. Ο Βλάσσης Τσιώτος  δεν αφαίρεσε  την κομματική του ταυτότητα αν και νεοεκλεγείς  δήμαρχος,  δεν επεδίωξε συνεργασίες όπως άλλοι συνάδελφοί του και επομένως δεν μπόρεσε να διεισδύσει σε άλλους κομματικούς χώρους. Αυτό είναι το βασικό του μειονέκτημα, αυτό είναι το ρίσκο του  σε αυτές τις εκλογές μαζί με την έλλειψη αφηγήματος. Εάν κάποιος ρωτήσει τους δημότες τι επιδιώκει να κάνει η παρούσα δημοτική αρχή, ποιο το όραμα και η στρατηγική της ακόμα και οι πιο “φανατικοί” αδυνατούν να απαντήσουν.

Ο βασικός αντίπαλος του δημάρχου είναι ο Σπύρος Καραβάς και σε πλαίσιο δημοτικού συμβουλίου από πλευράς άσκησης κριτικής και ελέγχου της δημοτικής αρχής ,όσο και από τις  κινήσεις που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για να συσπειρώσει γύρω του  δυνάμεις μέσα από την τοπική κοινωνία που θα μπορέσουν να ενισχύσουν την φαρέτρα του στις προσεχείς εκλογές.

Αυτό συνέβη διότι ο Φάνης Μπρακούλιας αν και βρήκε κοινή συνισταμένη με τον Νώντα Κατσούλα δεν μπόρεσε να ηγηθεί επαρκώς ενός αντιπολιτευτικού μετώπου-εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου-  και μέχρι ώρας δεν δείχνει πως μπορεί να πείσει ότι διεκδικεί  το δήμο με αξιώσεις.

Παραμένει μια θολή υποψηφιότητα, με σημάδια κόπωσης,  χωρίς ένα ξεκάθαρο στίγμα αφού εχει  επιδείξει ανοχές σε κρίσιμα θέματα του δήμου.

Ο Καραβάς από την άλλη, δείχνει εξαιρετικά ώριμος και οι κινήσεις του υπήρξαν πάρα πολύ προσεκτικές ακόμα και την περίοδο των εθνικών εκλογών.

Είναι ενωτικός παρά το γεγονός πως προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο μπορεί και συνομιλεί ουσιαστικά, βρίσκοντας κοινούς δρόμους τόσο με τον Η. Ανδρικόπουλο όσο  και την Γ. Μαστέλου.

Ο Καραβάς δείχνει το σθένος και φαίνεται πως  μπορεί να αντιπαρατεθεί ως κάτι νέο και αποφασιστικό, εντελώς διαφοροποιημένος από μια εποχή που κουβαλά πίσω πολλές παθογένειες και έντονο παραγοντισμό. 

Αυτό για την ακρίβεια ουδείς άλλος μπορεί να το διεκδικήσει όσο εκείνος.

Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών στο δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης έχει να κάνει, εκτός από τις κομματικές παραμέτρους, κυρίως με την αυτοδιοικητική φιλοσοφία των υποψηφίων δημάρχων.

Το στοίχημα για τους Ξυλοκαστρίτες επομένως δεν είναι κομματικό.

Έχει να κάνει με την πληρέστερη αυτοδιοικητική πρόταση και την συσπείρωση δυνάμεων γύρω από αυτήν, που  θα οδηγησει τον δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης σε νεα εποχή αφού είναι κοινώς αποδεκτό πως  βιώνει τα τελευταία χρόνια την απόλυτη παρακμή.

……………………………………………………………

2. ΑΠΟ: https://isthmos.gr/article/julokastro_._h_kalokairinh_siwph_promhnuei_fthinopwrines_thuelles?fbclid=IwAR2v3LAdPy-_dI50XbqARljsMJS3v7TBt1-BVlAWU_9afrLLILMYbp1jTao

ΞΥΛOΚΑΣΤΡΟ .. Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝH ΣΙΩΠH ΠΡΟΜΗΝYΕΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝEΣ ΕΚΛΟΓΙΚEΣ “ΘYΕΛΛΕΣ”

 

Ξυλόκαστρο .. Η καλοκαιρινή σιωπή προμηνύει φθινοπωρινές εκλογικές “θύελλες”

Λιγότεροι από 4 μήνες έμειναν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και ήδη υποψήφιοι σε όλες τις περιοχές της Κορινθίας ετοιμάζουν τις κινήσεις τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

‘Στο Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης έχουν ανακοινωθεί 3 υποψηφιότητες , ο νυν Δήμαρχος Βλάσης Τσιώτος, ο Φάνης Μπρακούλιας (του οποίου η παράταξη συνενώθηκε με αυτή του Νώντα Κατσούλα) και ο Σπύρος Καραβάς ο οποίος ήταν και αυτός υποψήφιος το 2019.

Μέχρι στιγμής ο προεκλογικός αγώνας κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς και η σιωπή κυριαρχεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλον Δήμο της Κορινθίας. Οι ανακοινώσεις είναι λίγες και προς το παρόν ουδείς δείχνει διατεθειμένος να ανοίξει τα “χαρτιά” του.

Επειδή έχουμε 20ετή γνώση προσώπων και πραγμάτων στην περιοχή, μπορούμε να εκφέρουμε μια πρώτη άποψη αναφορικά με τη δυναμική του κάθε υποψήφιου.

Ο ΒΛΑΣΗΣ ΤΣΙΩΤΟΣ

Ένας Δήμαρχος πρώτης θητείας έχει πάντα ένα πλεονέκτημα αν και τον κανόνα αυτόν τον “έσπασε” το 2019 ο πρώην Δήμαρχος κ. Ανδρικόπουλος.

Το πλεονέκτημα αυτό ενδεχομένως να υποστηριχθεί και από την ευρεία νίκη της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές (στις εθνικές εκλογές της Κυριακής η Ν.Δ. συγκέντρωσε στην περιοχή το υψηλότερο ποσοστό στο νομό (43,85%) όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ (19,9%) μιας και ο Δήμαρχος θα έχει την αμέριστη στήριξη των βουλευτών του κόμματος, κάτι που δεν συνέβη ούτε το 2014 ούτε το 2019.

Ένα άλλο θετικό για το νυν Δήμαρχο είναι ότι ο πρώην Δήμαρχος κ. Ανδρικόπουλος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι υποψήφιος αυτή την φορά, κατά συνέπεια ο κ. Τσιώτος θα πάρει τουλάχιστον τα 2/3 του συνδυασμού αυτού.

Υπάρχουν όμως απώλειες και μειονεκτήματα.

Υπολογίζεται ότι ένα 6-8% που υποστήριξε το νυν Δήμαρχο στις προηγούμενες εκλογές του πρώτου γύρου αυτή την φορά δεν θα είναι μαζί του (με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της κας Γιόλας Μαστέλου) και θα μετακινηθεί στους άλλους δυο συνδυασμούς.

Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα το οποίο “γεννά” μια ουσιαστικά κομματική υποψηφιότητα. Όσο πιο “μπλε” γίνει το ψηφοδέλτιο (και είναι πιθανό να συμβεί) τόσο μικρότερη θα είναι η διείσδυση σε άλλους χώρους.

Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα με κάποια “δεξιά” στελέχη (κυρίως από την παράταξη του κ. Ανδρικόπουλου) τα οποία δεν θέλουν το νυν Δήμαρχο και ακόμη κι αν δεν προσχωρήσουν ως υποψήφιοι σε κάποιον άλλο συνδυασμό δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν.

Τέλος, υπάρχει και ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει την αρχή του στις εκλογές του 2019 και σύντομα θα έρθει στην επιφανεια. Αλλά αυτό θα το δούμε σε ένα από τα επόμενα μας σημειώματα.

Εάν κάνουμε τις προσθαφαιρέσεις εκτιμούμε, με τα σημερινά δεδομένα, ότι ο κ. Τσιώτος θα κινηθεί μεταξύ του 35-39% στον πρώτο γύρο, με δεδομένο ότι και οι δυο άλλες υποψηφιότητες είναι ικανές να ωθήσουν την εκλογή σε δεύτερο γύρο.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ

Ο κ. Καραβάς ήταν ο πιο δραστήριος εκ της Αντιπολιτεύσεως τα τελευταία 4 χρόνια με επιθέσεις κατά καιρούς εναντίον της Δημοτικής Αρχής και την ανάδειξη θεμάτων. Μέσα στον Ιούνιο (αν και μήνας βουλευτικών εκλογών) συνέχισε την κριτική του και όπως φαίνεται έτσι θα πορευθεί μέχρι και τις εκλογές.

Το στοίχημα για τον κ. Καραβά δεν είναι η κατάληψη της 2ης θέσης στον πρώτο γύρο των εκλογών, για την οποία έχει τις πιθανότητές του. Το στοίχημα για τον ίδιο είναι εάν θα μπορέσει να ενώσει την αντιπολίτευση στο β’ γύρο με δεδομένο ότι πολλοί υποψήφιοι του κ. Μπρακούλια έχουν καλές σχέσεις με το νυν Δήμαρχο ενώ φαίνεται να διατηρείται και μια κόντρα μεταξύ ανθρώπων του κ. Μπρακούλια και του πρώην Δήμαρχου Αντώνη Κλαδούχου.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο κ. Καραβάς πιθανώς να ξεπεράσει το 30% στον πρώτο γύρο.

Ο ΦΑΝΗΣ ΜΠΡΑΚΟΥΛΙΑΣ

Ο κ. Μπρακούλιας τα 4 τελευταία χρόνια κράτησε μια ιδιότυπη στάση σε σημείο να κατηγορηθεί πολλές φορές ότι συνέπλεε με το Δήμαρχο κ. Τσιώτο. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις η στάση σιωπής ίσως είναι και πιο επικίνδυνη από τον θόρυβο

Στις εκλογές του 2014 είχε περίπου 10% αλλά σε αυτές του 2019 εκτοξεύτηκε στο 20%, λίγο πίσω από τον κ. Ανδρικόπουλο. Υπήρχαν μάλιστα πολλοί που εκτιμούσαν ότι εαν ήταν αυτός στο β’ γύρο θα είχε κερδίσει και τις εκλογές.

Ο κ. Μπρακούλιας, παλαιός αυτοδιοικητικός και αντιδήμαρχος του κ. Κλαδούχου στο παρελθόν, είναι δημοφιλής στην περιοχή και χαμηλών τόνων.

Δυστυχώς για τον ίδιο δεν φαίνεται να κατέχει το “άθλημα” της επικοινωνίας. Η σύμπραξη με τον κ. Κατσούλα ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά το δυστύχημα στο Ξυλόκαστρο τον περασμένο Ιανουάριο το οποίο κόστισε τη ζωή στην άτυχη γυναίκα και η ανακοίνωση ότι θα είναι επικεφαλής σε αυτή τη συνεργασία την .. Μεγάλη Παρασκευή. Επικοινωνιακά, χειρότερα δεν γίνεται.

Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι και αυτός πιθανώς να ξεπεράσει το 30% στον πρώτο γύρο. Για τον κ. Μπρακούλια ισχύει ότι και για τον κ. Καραβά.

Εάν μπορέσει να ενώσει την αντιπολίτευση στην περίπτωση που βρεθεί στον δεύτερο γύρο θα; είναι ο Δήμαρχος για την επόμενη 5ετία.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Οι εκλογές στο Ξυλόκαστρο είχαν πάντα ένα ιδιαίτερο χρώμα με εντάσεις και συγκρούσεις, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη Κορινθία και ουσιαστικά κινείται στον μικρόκοσμό της.

Αυτό έχει αντίκτυπο και στους συνδυασμούς που συνήθως παίρνουν μέρος στις εκλογές. Δηλ. Οι συνδυασμοί είναι μεν συμπαγείς αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει η ευελιξία που θα οδηγήσει στη διεύρυνση.

Αυτός ήταν μάλλον και ένας από τους λόγους που οδήγησε στη νίκη του Δημάρχου Βλάση Τσιώτου το 2019, αφού ο συνδυασμός του είχε έναν χαρακτήρα περισσότερο κεντρώο παρά δεξιό (όπως του κ. Ανδρικόπουλου) άρα η πολιτική διεύρυνση ήταν πιο εύκολη στην επίτευξη της.

Αυτή τη φορά τα πράγματα περιπλέκονται αφού η σύμπλευση με την Κυβέρνηση και τους βουλευτές τα 4 χρόνια που πέρασαν όπως και η ενσωμάτωση εμβληματικών “δεξιών” τοπικών στελεχών από το συνδυασμό του κ. Ανδρικόπουλου θα λειτουργήσει μεν προσθετικά στο “δεξιό” χώρο από την άλλη όμως πιθανότατα να οδηγήσει σε “φυγή” κάποιων κεντρώων ψηφοφόρων. Όλα έχουν ένα τίμημα στη ζωή και τα δικαιώματα δεν έρχονται χωρίς και τις ανάλογες υποχρεώσεις.    

Θεωρούμε εν τέλει ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου το “κλειδί” για την εκλογή του νέου Δημάρχου θα είναι η στάση που θα κρατήσει η σημερινή Αντιπολίτευση και η σχέση των κ.κ. Μπρακούλια και Καραβά. Εάν μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα η εκλογή θα αποκτήσει μια άλλη διάσταση.

Σύντομα θα έχουμε να πούμε περισσότερα ...

Ετικέτες: