ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Πολιτική επιτάχυνση μετά το Πάσχα; - «Λευκές νύχτες» στα κάτεργα του τουρισμού - Δεν δέχεται έλεγχο η Motor Oil

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Δευτέρα 10 Απριλίου 2023 0 comments

 

Πολιτική επιτάχυνση μετά το Πάσχα;

Η ακτινογραφία του εκλογικού σώματος. Υποκλοπές στο σκαμνί. Αλλαγές στη δόμηση. Αυξήσεις στο ρεύμα. Ο κόσμος στο δρόμο για νερό και και για τον πολιτισμό. Η επίθεση των SLAPP

Η χώρα μπαίνει στην εβδομάδα του πολιτικού reset, καθώς όλα τα κόμματα έχουν χωρίσει την προεκλογική περίοδο σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα και η δεύτερη ξεκινάει την επόμενη μέρα. Όπως γράψαμε στα προηγούμενα τεύχη, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει μια σταθερή επικοινωνιακή γραμμή. Μετά την διάχυση των ευθυνών και την τόνωση του προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του ως αξιόπιστων συνομιλητών, αυτή τη βδομάδα ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην σχέση με τους νέους, το ηλικιακό γκρουπ στο οποίο δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά. Η συνέντευξη που έδωσε στην Μεγκ δεν πιστεύουμε ότι αποσκοπούσε στο να ανατρέψει το κλίμα, αλλά περισσότερο να κάνει διαχείριση κρίσης και να βάλει κάποιες βάσεις απεύθυνσης. Από την άλλη πλευρά ο ΣυΡιζΑ, του οποίου η επικοινωνία χαρακτηρίζεται από αστάθεια, επιχείρησε σήμερα να κάνει μια τομή ακόμα εισάγοντας την ιδέα της αλλαγής. Στην σημερινή ομιλία στον Πύργο ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε ένα καθαρό πλαίσιο τεσσάρων σημείων και ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν την αλλαγή. Το ΚΚΕ συνεχίζει τη δική του πολύ ενδιαφέρουσα καμπάνια, καθώς μετά την παρουσία Κουτσούμπα στην Γαλλία σειρά είχε η στήριξη των εργαζομένων της Βολτ, αλλά και η συμμετοχή της Κωνσταντίνας Κούνεβα, πρώην ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Το βασικό σύνθημα με το οποίο κατεβαίνει το ΚΚΕ είναι ότι οι φτωχοί ψηφίζουν ΚΚΕ. Αίνιγμα παραμένει η ακροδεξιά.

Στήριξε-Διάδωσε το Νήμα!

Η ακτινογραφία του πολιτικού σώματος

Δημοσιεύθηκε σήμερα μια προεκλογική, χρονικά, δημοσκόπηση / έρευνα που δεν αφορά - άμεσα - τις εκλογές, αλλά προσφέρει μια ακτινογραφία του εκλογικού σώματος πολύ βαθύτερα από μια απλή μέτρηση ψήφου. Το Ινστιτούτο Eteron, σε συνεργασία με την aboutpeople, διερεύνησε τις στάσεις των Ελλήνων σε θέματα κοινωνίας, πολιτικής, οικονομίας, συνολικά και κατά κομματική τοποθέτηση. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως σταδιακά η Ελληνική κοινωνία γίνεται προοδευτικότερη κοινωνικά και - με αντιφάσεις - “αριστερότερη” οικονομικά. Μερικά ενδεικτικά ευρήματα:

  • Οικονομική κατάσταση: Το 60% των ερωτώμενων είναι μάλλον ή πολύ δυσαρεστημένο με την οικονομική του κατάσταση, ενώ περί το 15% είναι μάλλον ή πολύ ικανοποιημένο. Εξ αυτών δυσανάλογα πολλοί εκ των όσων ψηφίζουν ΝΔ είναι πολύ/αρκετά ικανοποιημένοι (37%) και δυσανάλογα λίγοι από όσους ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ (6%).

  • Δημοκρατικό φρόνημα Ι: Το 83% από όσους ερωτήθηκαν συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν πως η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα.

  • Δημοκρατικό φρόνιμα ΙΙ: Το 85% δεν συμφωνεί ή μάλλον δεν συμφωνεί πως “σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία είναι ίσως προτιμότερη από την δημοκρατία”. Πλειοψηφία εναντίον της άποψης αυτής υπάρχει μόνο μεταξύ ψηφοφόρων του “Εθνικού Κόμματος - Έλληνες” 58% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί

  • Δημοκρατικά αιτήματα: Σχεδόν 80% των Ελλήνων θα ήθελε τον εμπλουτισμό της δημοκρατίας με δημοψηφίσματα και λαϊκές συνελεύσεις. Η πρόταση αυτή συγκεντρώνει την μικρότερη (αν και πάλι πλειοψηφική) συμφωνία ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ (52,9%)

  • Δυσλειτουργική δημοκρατία: Παράλληλα σχεδόν 70% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένοι από την λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ποσοστό ευρύτατα πλειοψηφικό ανάμεσα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων πλην εκείνων της ΝΔ (75% είναι οι ικανοποιημένοι) και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (40%)

    Πηγή: Eteron
  • Συγκρατημένος φιλοευρωπαϊσμός: Σχεδόν δύο στους τρεις αποτιμούν ως θετική ή μάλλον θετική την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ (94,4% ΝΔ, 60% ΣΥΡΙΖΑ, 27% ΚΚΕ)

  • Euroφιλία: 20% των Ελλήνων θα ήθελαν την επιστροφή στη δραχμή (6% ΝΔ, 20% ΣΥΡΙΖΑ, 33% ΚΚΕ, 71% Ελληνική Λύση)

  • Μακεδονομαχία: 29% των Ελλήνων θεωρούν τη Συμφωνία των Πρεσπών «καλή», 44% κακή.

  • Θρησκευτική πίστη: Για τους μισούς Έλληνες, η θρησκεία είναι κάτι το σημαντικό στη ζωή τους. 15% δηλώνουν άθεοι

  • Τάξη και ασφάλεια: Οι ερωτώμενοι ήταν περίπου μοιρασμένοι στο ερώτημα αν «το δικαίωμα σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πρέπει να περιορίζεται όταν απειλείται η δημόσια τάξη». Αλλά πάνω από 2 στους 3 θεωρούν πως η αστυνομία «είναι πολύ βίαιη όταν υπάρχουν συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες».

  • Ανθρωπιστική ευαισθησία: Μια οριακή πλειοψηφία (52%) είναι κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Ελλάδα

Πηγή: Eteron
  • Περισσότερο κράτος, περισσότερο κοινωνικό κράτος, αλλά με ανταγωνιστικότητα και οικονομία της αγοράς, χωρίς όμως ιδιωτικοποιήσεις και καπιταλισμό: Παρά τις αντιφατικές απόψεις περί τα οικονομικά, δύο στους τρεις Έλληνες περίπου, θέλουν μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία (87% στον ΣΥΡΙΖΑ, 45% στη ΝΔ)

  • Ξενοφοβία: Μια οριακή πλειοψηφία (54%) θεωρεί πως οι μετανάστες στη χώρα μας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Την άποψη αυτή συμμερίζεται το 64% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 88% εκείνων της Ελληνικής Λύσης και το 91% των ψ. του Εθνικού Κόμματος-Έλληνες. Στο άλλο άκρο 59% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως οι μετανάστες κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό, όπως και το 51% εκείνων του ΜεΡΑ25 και του ΚΚΕ

  • Κάνναβη: 55% είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης για προσωπική χρήση

  • ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα Ι: 56% είναι υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων

  • ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα ΙΙ: 54% είναι κατά της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

  • Ταξι(α)συνειδησία: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θεωρούν πως ανήκουν στη «μεσαία τάξη», παρότι οι μισοί Έλληνες έχουν εισοδήματα που φθάνουν μόνο για τα αναγκαία και άλλο ένα 40% δηλώνει πως τα βγάζει πέρα δύσκολα ή και καθόλου.

Διαβάστε την ανάλυση των ευρημάτων από τους επιστημονικούς υπεύθυνους της έρευνας:

Η επιστροφή της Χρυσής Αυγής;

Δεν ξέρουμε αν οι εμβαλωματικές και αβέβαιες τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να εξασφαλίσει την απαγόρευση του «κόμματος Κασιδιάρη» (Εθνικό Κόμμα - Έλληνες), θα ευοδωθούν τελικά. Η δημοσκοπική του όμως υπερχείλιση, που στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη της δηλωθείσας, θα πρέπει να μας ανησυχήσει, και όχι μόνο εκλογικά. Ακόμα και αν αποτραπεί η εκλογική παρουσία της μετεξέλιξης αυτής της Χρυσής Αυγής, φαίνεται πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για ενίσχυση αυτής της επαναφοράς του τέρατος. Η ακροδεξιά ανασυγκροτείται σε όλες της τις εκφάνσεις, μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο (προσφυγικό, καταστολή, πατριωτικές κορώνες, φτώχεια), αλλά και μια διεθνή συγκυρία, που έχει νομιμοποιήσει μέρος του λόγου της. Φαντάζει άλλωστε ειρωνικό να παρεμβαίνει ο άλλοτε γραμματέας της νεολαίας του κόμματος του Γεωργίου Παπαδόπουλου για να μας σώσει από την… ακροδεξιά.

Ανησυχία προκαλεί πάντως η - αναμενόμενη κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο - προθυμία ενός πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αναλάβει την τυπική αρχηγία του κόμματος. Είναι ανησυχητικό να γνωρίζει κανείς χειροπιαστά πως ανάμεσα στους ανώτατους δικαστικούς υπάρχουν συνοδοιπόροι των Ναζί. Το ότι μέχρι και τα συγγενικά του πρόσωπα έσπευσαν να διαχωρίσουν την θέση τους από τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο καθιστά, θεωρούμε, τον πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Τσιάρτα της Δικαιοσύνης.

Οι υποκλοπές υπό δικαστική διερεύνηση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Euractiv, η ευρωπαϊκή εισαγγελία κατόπιν αιτήματος ευρωβουλευτή (αρχικά είχε δημοσιευθεί πως το αίτημα είχε γίνει από την Επιτροπή PEGA, αλλά η πληροφορία διαψεύσθηκε) έχει αναλάβει να διερευνήσει το ζήτημα του λογισμικού παρακολούθησης Predator, ως προς το σκέλος της παράνομης εξαγωγής του σε τρίτες χώρες και της φοροδιαφυγής.

Εντωμεταξύ στην Ελλάδα, οι αλλεπάλληλες μηνυτήριες αναφορές των παρακολουθούμενων στην ελληνική Δικαιοσύνη, έχουν οδηγήσει την εισαγγελία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Solomon, να «έχει πλέον χαράξει μια σύνδεση μεταξύ των παρακολουθήσεων που έχουν γίνει από την ΕΥΠ, και των παρακολουθήσεων που έχουν γίνει με χρήση του λογισμικού Predator». Αναμένονται εξελίξεις…

Αυτά όλα συμβαίνουν με φόντο την πρόσφατη - αποτυχημένη - προσπάθεια της κυβέρνησης να εκβιάσει -κατά τους επικριτές της- την σιωπή των Ανεξάρτητων Αρχών.

Οικονομία και πανδημία

Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις ήταν σημαντικές, τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, όσο και σε επίπεδο απασχόλησης, όπως προκύπτει από μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επιχειρήσεις στη χώρα ανέφεραν μείωση πωλήσεων κατά 70% και μείωση κερδών κατά 40%. Οι ελληνικές επιχειρήσεις σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από εκείνες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά χειρότερες από εκείνες της Πολωνίας και της Κροατίας.

Στο μεταξύ ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως το «όριο ταχύτητας» της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης που εκτιμάται πως μπορεί να σημειωθεί χωρίς να πυροδοτήσει πληθωρισμό, εκτιμάται πως μέχρι το 2030 θα έχει επιβραδυνθεί στο 2,2% ετησίως.

«Λευκές νύχτες» στα κάτεργα του τουρισμού

Τελικό χτύπημα στην εργαζόμενη νεολαία δίνει η κυβέρνηση με νόμο που πέρασε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Τη δυνατότητα λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης πέραν των 9 μ.μ. και έως τις 6 π.μ. της επόμενης ημέρας (τις λεγόμενες λευκές νύχτες) προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ψηφίστηκε στη Βουλή. Οι «λευκές νύχτες» θα ενεργοποιούνται με απόφαση του οικείου δήμου κάθε φορά, εξαιρουμένων αργιών, όπως η Πρωτοχρονιά. Όπως είναι αναμενόμενο οι εργαζόμενοι αντιδρούν

Αλλαγές στην κατοικία και τη δόμηση

Μετά το ράλι των τιμών που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, οι περιοχές όπου η ζήτηση προέρχεται κυρίως από Έλληνες αγοραστές έχουν αρχίσει να καταγράφουν απώλειες, εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας και υψηλών επιτοκίων, σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Αγοράς Κατοικιών της Topo GES IKE. Στα βόρεια προάστια της Αθήνας σημειώθηκε μείωση του αριθμού των αγοραπωλησιών κατά 8% σε σχέση με το 2021, στην Ανατολική Αττική η πτώση αυτή έφτασε στο 15% και στα δυτικά προάστια στο 6%. Μείωση 12% σημειώθηκε και στον Πειραιά, ενώ οι πωλήσεις κατοικιών στα προάστια της πόλης του λιμανιού μειώθηκαν κατά 3%.

Μείωσες την κατανάλωση ρεύματος; Τιμωρείσαι

Οι καταναλωτές «τιμωρούνται» γιατί μείωσαν την κατανάλωση, μειώνοντας αντίστοιχα τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με τα δεδομένα των νέων χρεώσεων που ενέκρινε η ΡΑΕ, το allazorevma.gr υπολόγισε ότι ένας μέσος καταναλωτής θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα, δηλαδή με 76 ευρώ τον χρόνο ή 6 ευρώ τον μήνα παραπάνω.

Δεν δέχεται έλεγχο η Motor Oil

Σε θετική εισήγηση για επιβολή προστίμου στην εταιρεία Motor Oil εξαιτίας ενεργειών παρεμπόδισης ελέγχου, προχωρά η επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο έλεγχος διατάχθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για να διερευνηθούν τυχόν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, όπως πρακτικές εναρμόνισης (καρτέλ) και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, «σε κάθε ένα από τα στάδια διύλισης, χονδρικής και λιανικής πώλησης στην αγορά της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης».

Λύση στα εκτός σχεδίου;

Έντονα αντιδρά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), μία τις παλαιότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα του περιβάλλοντος, στις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση.  Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή το υπουργείο περιβάλλοντος επεξεργάζεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία, θα επιτρέπεται η οικοδόμηση σε οικόπεδο χωρίς πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό, εφόσον έχει δημιουργηθεί πριν το 1985. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα δεκάδες χιλιάδες οικοδομικές άδειες, όμως όπως επισημαίνει η ΕΛΛΕΤ, είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβάλλει την τήρηση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου προκειμένου να σταματήσει η οικοπεδοποίηση του αγροτικού χώρου. Η μεταβατική ρύθμιση αναμένεται πριν από το Πάσχα.

Alterthess: το δικαστήριο έκρινε υπέρ των εκφοβιστικών αγωγών εναντίον δημοσιογράφων

https://cdn.imghaste.com/alterthess.gr/wp-content/uploads/2021/11/Alterthess-Slapp.jpg?avif=true

Σε άλλο ένα πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας, το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε εν μέρει υπέρ της εκφοβιστικής αγωγής της Ελληνικός Χρυσός εναντίον της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του ενημερωτικού ιστοχώρου Alterthessγια άρθρο το οποίο κατονόμαζε στελέχη της εταιρείας που είχαν καταδικαστεί σε δικαστήριο για ρύπανση νερού στη Β. Χαλκιδική. Οι ενάγοντες, σε ένα υπόδειγμα Στρατηγικής Αγωγής Εναντίον της Δημόσιας Συμμετοχής (SLAPP), ζητούσαν αποζημίωση 100.000€ από το Alterthess που είχε δημοσιεύσει το άρθρο και την δημοσιογράφο. Το δικαστήριο τους δικαίωσε εν μέρει και τους επιδίκασε 3000 ευρώ. Το Alterthess θα ασκήσει έφεση.

Οι αγωγές SLAPP είναι μια κλασική μέθοδος φίμωσης κάθε κριτικής φωνής προς τους οικονομικά ισχυρούς. H Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την πίεση ενός μετώπου ΜΚΟ και δημοσιογράφων, είχε προχωρήσει σε σχέδιο για μια σχετική οδηγία, η οποία είχε χαιρετιστεί από τις δημοσιογραφικές οργανώσεις, πλην όμως προ ημερών η τελική της μορφή όπως προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποδυναμωθεί σε σημείο που θα την «ξεδόντιαζαν».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη για την ελληνική δημοσιογραφία, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την αδράνεια των Ελληνικών αρχών στην υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ.

Κινήματα…

Η αποχώρηση των ηθοποιών από το θέατρο Rex συνοδεύτηκε από εκκένωση της κατάληψης του θεάτρου Ολύμπια - Μαρία Κάλλας από τα μέλη του Σωματείου Χορευτριών και Χορευτών. Το Σωματείο, που τυγχάνει να είναι ένα από τα πιο ριζοσπαστικά στο χώρο των τεχνών, διαμαρτύρεται με αυτή την αφίσα.

Την περασμένη βδομάδα γράψαμε πως η κυβέρνηση πηγαίνει σε εκλογές με την κοινωνία στο δρόμο. Τις επόμενες μέρες είδαμε 30.000 ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη να διαδηλώνουν για το νερό και το κέντρο της Αθήνας γεμάτο με νέους και νέες που βγήκαν να υπερασπιστούν τα σινεμά του κέντρου.

Τα σινεμά Άστορ, Ιdeal και την πανεπιστημιακή Ίριδα υπερασπίζονται με δηλώσεις τους ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Εμίρ Κουστουρίτσα, ο Κώστας Γαβράς, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ακόμα και ο Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και 22 σωματεία από το χώρο του κινηματογράφου. Η Λίνα Μενδώνη πάντως νίπτει τας χείρας της σε ό,τι αφορά τις αίθουσες.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ενός από τους λίγους θεσμούς δηλαδή που δεν θα επηρεαστούν από τις εκλογές. 

Νήμα Επιστήμες

Θα έχετε παρατηρήσει βέβαιως ότι στο newsletter επιστημονικών θεμάτων που σας στέλνουμε, δείχνουμε ιδιαίτερη αγάπη στα θέματα της Φυσικής, του Διαστήματος και της Κοσμολογίας καθώς και τα θέματα του περιβάλλοντος. Ένα δημοσίευμα λοιπόν για την Ανταρκτική και το λιώσιμο των πάγων εκεί -κάτι που δεν έχει συζητηθεί ευρέως- μας προξενεί εντύπωση: «το λιώσιμο των πάγων γύρω από την Ανταρκτική θα προκαλέσει ταχεία επιβράδυνση ενός μείζονος παγκόσμιου βαθέος ωκεάνιου ρεύματος μέχρι το 2050, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει το παγκόσμιο κλίμα για αιώνες και να επιταχύνει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας».

Στήριξε-Διάδωσε το Νήμα!

Ετικέτες: