ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Ποιος φταίει και πού θα βγει τελικά; Το σιδηροδρομικό σύστημα της Ελλάδας κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πιο επικίνδυνων της ηπείρου. ΑΠΟ ΝEMAMEDIA

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 0 comments

 

Η κοινωνία για άλλη μια φορά στο δρόμο με πρώτους τους μαθητές και τους φοιτητές. Η τηλεόραση εξαγγέλλει πως η θυσία στον Μολώχ του σιδηροδρόμου θα πιάσει τόπο, όμως η οργή ογκώνεται μέρα με τη μέρα

Μαθητές σε σχολεία όλης της χώρας βγήκαν στα προαύλια σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Μετρήσαμε περισσότερες απο 50 μαθητικές κινητοποιήσεις απο τις σχετικές δημοσιευσεις στα Social Media

Η καταστροφική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τη χώρα. Το δυστύχημα των Τεμπών προκάλεσε ένα κύμα αλληλεγγύης, αλλά και την μαζική διαμαρτυρία, την πάνδημη οργή και την αποδοκιμασία, ιδίως των νέων. Η κινητοποίηση της κοινωνίας είναι πρωτόγνωρη και είναι ενδεικτικό πως οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές δίνουν τον τόνο και την έντασή της. Οι άμεσες διαμαρτυρίες στην Αθήνα αντιμετωπίστηκαν με ΜΑΤ, δακρυγόνα και κρότου-λάμψης, ενώ στη Θεσσαλονίκη η κατάθεση λουλουδιών και η υποδοχή των επιβατών έγινε υπό το βλέμμα των ΜΑΤ.

Αλλά οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν χθες (υπό καταρρακτώδη βροχή) και σήμερα: στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στη Λάρισα. Οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα σε πρωτοφανή βαθμό. Παραθέτουμε κάτω επιλεκτικά τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, σίγουρα ο κατάλογος δεν είναι πληρης, και σημειώνουμε πως σε πολλές από αυτές έχουν γίνει δύο ή περισσότερες διαμαρτυρίες, την ίδια ή σε διαφορετικές ημέρες, με διαφορετικούς οργανωτές και χωρίς να συμπεριλάβουμε τα μαθητικά χάπενινγκ που έγιναν από άκρου εις άκρον της χώρας. Σημειώνουμε λοιπόν πως συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες έγιναν από προχθές:

Στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στο Αργοστόλι, στη Λευκάδα, στη Χίο, στη Μυτιλήνη, στη Λήμνο, στη Ρόδο, στην Κω, στην Ερμούπολη, στο Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στη Σπάρτη, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, σε Πύργο και Αμαλιάδα, στην Κόρινθο, στο Ναύπλιο, στη Λιβαδειά, στην Αταλάντη, στη Λαμία, στη Χαλκίδα, στο Καρπενήσι, στο Αγρίνιο στο Μεσολόγγι, στη Βόνιτσα, στην Άρτα, στην Ηγουμενίτσα, στην Παραμυθιά, στην Πρέβεζα, στα Γιάννινα, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στο Βόλο, στην Κατερίνη, στη Φλώρινα, την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, στη Βέροιαστην Καβάλα, στη Δράμα, στις Σέρρες, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη.

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, επεισόδια έχουν ξεσπάσει για δεύτερη ημέρα μεταξύ νεολαίας και Ελληνικής Αστυνομίας στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, όπως και της Θεσσαλονίκης αλλά και της Λάρισας.


Τα γεγονότα

Το βίντεο του News247 δείχνει με ακρίβεια τα γεγονότα, χωρίς συναισθηματισμούς και προσπάθεια χειραγώγησης του συναισθήματος.


Το κοινό αίσθημα

Το κοινό αίσθημα αποδόθηκε, όχι μέσα από τις φτηνές συνταγές της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά μέσα από ένα σκίτσο που διαδόθηκε στο διαδίκτυο.

Η γραφιστική αποτύπωση του κοινού αισθήματος από την ομάδα των beetroot κατέκλυσε το διαδίκτυο

Η προσωπική ευθύνη

Μια σειρά από δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πελατειακή τοποθέτηση του σταθμάρχη, ο οποίος είχε αναλάβει μόλις πέντε ημέρες πριν το μοιραίο συμβάν. Η ειδησεογραφία κινείται στον ρυθμό του αστυνομικού εγκληματολογικού ρεπορτάζ: Ήταν πιωμένος ο σταθμάρχης; Είχε προλάβει να εκπαιδευτεί; Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της συζήτησης των παρουσιαστών του Mega με έναν νεαρό φοιτητή. Οι δημοσιογράφοι ρωτούν σαν να κάνουν εισαγγελική έρευνα και ο νεαρός απαντά λεπτομερώς. Όμως η εικόνα δεν αλλάζει, αφού όπως φαίνεται μόνο αν τηλεφωνούσε ο ένας μηχανοδηγός στον άλλον θα μπορούσε να αποφευχθεί το δυστύχημα. Ερωτήματα μπαίνουν τώρα και για προαστιακό και τραμ, αλλά ακόμα και στην ασφάλεια των πτήσεων. Φαίνεται πως και τα καινούρια συστήματα ραδιοεπικοινωνίας πάντως, είναι και αυτά προβληματικά.


Η πολιτική ευθύνη

Ωστόσο, πριν και μετά το δημοσίευμα των New York Times που θέτει για άλλη μια φορά το μέτρο της αξιολόγησης της πολιτικής τάξης της χώρας, αναδεικνύονται οι πολιτικές ευθύνες. Η χώρα μας δεν είχε ποτέ αυτοματοποιημένο σύστημα ασφαλείας του ισχνού σιδηροδρομικού της δικτύου, ως όφειλε. Το σύστημα διακοπτών στη Λάρισα ήταν ανεπαρκές για χρόνια, καθώς έλειπαν τμήματα του βασικού εξοπλισμού σηματοδότησης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου εργαζομένων στον ΟΣΕ. Οι παράγοντες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα είναι μια σειρά από συστημικές αποτυχίες όπως:

  • Περικοπές στους προϋπολογισμούς και στο προσωπικό

  • Η πανδημία που οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοση υλικών

  • Γραφειοκρατικές καθυστερήσεις

  • Η αλλαγή των συμβάσεων για την εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων

Ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, Ηλίας Τρεβλός κάνει σε αυτό το απόσπασμα μια από τις πιο έγκυρες και ψύχραιμες αναλύσεις που ακούσαμε ως τώρα.


Οι εκλογές

Μετά την τραγωδία χαράσσεται από την αρχή η στρατηγική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με τρία σενάρια για τη διεξαγωγή των εκλογών, οι οποίες αναμέναμε να προκηρυχθούν την προσεχή Τετάρτη. Η κυβέρνηση έχει περιθώριο να το τις προκηρύξει μέχρι τις 17 Μαρτίου, αν θέλει να προχωρήσει στο σενάριο της 9ης Απριλίου, όμως σε αυτή την περίπτωση θα γίνει προεκλογική εκστρατεία εν μέσω πένθους. Πιο πιθανό θεωρείται πλέον το σενάριο της 23ης Απριλίου ή του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε συνετή στάση μέχρι σήμερα αποφεύγοντας την αντιπαράθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την περιοχή και έδωσε αίμα στο νοσοκομείο Λάρισας, ενώ χθες πήγε και στον σταθμό του Ρέντη όπου συναντήθηκε με εργαζόμενους. Μόνη αντιπολιτευτική φωνή, η επίσημη εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, η οποία έθεσε τέσσερα ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Διαβάστε:

Το κοινό αίσθημα πάντως έχει διαμορφωθεί αν πιστέψουμε το poll ενός ανύποπτου αθλητικού site, όπως το SDNA

Το Ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειάς τραίνων και η Ελλάδα

Το σιδηροδρομικό σύστημα της Ελλάδας κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πιο επικίνδυνων της ηπείρου, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία για εκσυγχρονισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 117 εκατομμύρια ευρώ ειδικά για την αναβάθμιση της ασφάλειας στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο μέχρι το τέλος της δεκαετίας να είναι σε εφαρμογή νέες διαδικασίες για την ασφάλεια των τραίνων, γνωστές ως Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου ΤρένωνERTMS, στις 27 χώρες μέλη της. Στην πράξη το σύστημα αυτό αναλαμβάνει τον έλεγχο των αμαξοστοιχιών όταν τρέχουν πολύ γρήγορα, παραβιάζουν τα κόκκινα φανάρια ή μπαίνουν σε λάθος ράγες.

Σκοπός είναι να επεκταθούν τα διασυνοριακά ταξίδια με τρένα και για αυτό χρειάζεται εναρμόνιση των προτύπων ασφαλείας. Ωστόσο, η εφαρμογή του συστήματος καθυστερεί και μόνο το Λουξεμβούργο έχει κατορθώσει να εφαρμόσει το νέο σύστημα σε όλο το σιδηροδρομικό του δίκτυο. Οι περισσότερες χώρες το έχουν θέσει σε λειτουργία μόνο στις κύριες διαδρομές τους.


Ποιος φταίει λοιπόν;

Από τη μακρά λίστα των υπευθύνων αυτού του εγκλήματος, που είχε επανειλημμένα προαναγγελθεί, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε μερικά κεντρικά πρόσωπα και οργανισμούς:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ: η τρόικα των δανειστών. Η θρησκευτική σχεδόν εμμονή τους στην ιδιωτικοποίηση και τον κατακερματισμό άρον-άρον των Ελληνικών σιδηροδρόμων, με πιέσεις σε διαδοχικές Ελληνικές κυβερνήσεις, μαζί με το “σπάσιμο” σε εταιρείες διαχείρισης υποδομών και μεταφορικού έργου, προκειμένου να κατασκευάσουν μια “ανταγωνιστική αγορά” σε ένα φυσικό μονοπώλιο, μαζί με το πρόσταγμα λιτότητας και μείωσης προσωπικού στο δημόσιο, ήταν ένα πρώτο μεγάλο πλήγμα σε έναν οργανισμό για πολλούς λόγους ήδη προβληματικό και σε μια χώρα με πολύ περιορισμένη διείσδυση του τρένου, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης


Οι άλλες ειδήσεις

Στήριξε-διάδωσε το Νήμα

Ετικέτες: