ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Πρώτη παραγωγός σταφίδας η Ελλάδα στην Ευρώπη / Στέλλα Αυγουστάκη (www.cretalive.gr)

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 0 comments


Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Η Ελλάδα είναι η πρώτη παραγωγός σταφίδας στην Ευρώπη (κυρίως κορινθιακής σταφίδας), η οποία καλύπτει λιγότερο του 5% της συνολικής ευρωπαϊκής προμήθειας σε σταφίδες.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη παραγωγός σταφίδας, κυρίως κορινθιακής σταφίδας, στην Ευρώπη όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Χάγη.

Η παγκόσμια παραγωγή σταφίδας αυξάνεται με αργό ρυθμό, φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των άνω των 1,33 εκατομμυρίων τόνων την περίοδο 2019/2021, με την Τουρκία να είναι ο πρώτος παραγωγός σταφίδας στον κόσμο, με μερίδιο 23% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθούν:
ΗΠΑ (17%)
Κίνα (13%)
Ιράν (12%)
Ινδία (11%)
Ουζμπεκιστάν (6%)
Νότιος Αφρική (6%)

Η Ελλάδα είναι η πρώτη παραγωγός σταφίδας στην Ευρώπη (κυρίως κορινθιακής σταφίδας), η οποία καλύπτει λιγότερο του 5% της συνολικής ευρωπαϊκής προμήθειας σε σταφίδες. Μικρές ποσότητες σταφίδας παράγονται ακόμη στην Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία.
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά για τη σταφίδα στον κόσμο, απορροφώντας το ήμισυ των συνολικών εισαγωγών παγκοσμίως. Το 2019 οι ευρωπαϊκές εισαγωγές σταφίδας ανήλθαν στους 379 χιλιάδες τόνους (ή, σε αξία, στα 778 εκατομμύρια ευρώ). Πάνω από το 90% του συνόλου της εισαγόμενης σταφίδας στην Ευρώπη παράγεται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Το εσωτερικό ευρωπαϊκό εμπόριο συνίσταται κυρίως στην επανεξαγωγή εισαγόμενης σταφίδας.

Ευρωπαϊκές εισαγωγές σταφίδας έτους 2019 (σε τόνους):    

Σταφίδα
Αυξάνεται το ενδιαφέρον για υγιεινά σνακ
Μεσο-μακροπρόθεσμα (κυρίως με ορίζοντα πενταετίας), η ευρωπαϊκή αγορά σταφίδας αναμένεται να σημειώσει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1%–2%, ρυθμό δηλαδή μικρότερο σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα αποξηραμένα φρούτα. Αυτό συμβαίνει διότι η σταφίδα χρησιμοποιείται κυρίως ως συστατικό (αποτελεί παραδοσιακό συστατικό σε προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής) και λιγότερο ως σνακ. Ωστόσο, ο αριθμός των καινοτόμων προϊόντων που περιέχουν σταφίδες στην Ευρώπη αυξάνεται λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για υγιεινά σνακ και καινοτόμα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιούν σταφίδες ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Μεταξύ αυτών των προϊόντων περιλαμβάνονται λ.χ. μπάρες φρούτων, μείγματα σνακ φρούτων και ξηρών καρπών και δημητριακά για πρωινό.

Τρείς είναι οι κύριες χώρες για την ευρωπαϊκή αγορά σταφίδας
Η ευρωπαϊκή αγορά σταφίδας είναι μετρίως συγκεντρωτική, με τρεις κορυφαίες χώρες εισαγωγής, οι οποίες κατέχουν σχεδόν το 60% του συνολικού μεριδίου των ευρωπαϊκών εισαγωγών σταφίδας. Με βάση στοιχεία του 2019:
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μεγαλύτερη εισαγωγός χώρα στην Ευρώπη (αλλά, όπως προαναφέραμε, και παγκοσμίως), με μερίδιο ευρωπαϊκών εισαγωγών 25% και με μέση κατανάλωση άνω των 90 χιλιάδων τόνων, ακολουθούμενη από:
Τη Γερμανία (19%)
Την Ολλανδία (14%), η οποία το 2019 είχε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ευρώπη, ανερχόμενη στα 2,33 κιλά 3
Τη Γαλλία (7%)
Την Ιταλία (6%)

Αυξητικές τάσεις κατανάλωσης στην Πολωνία
Αυξητικές τάσεις έχει η κατανάλωση σταφίδας στην Πολωνία ενώ μεταξύ των λοιπών χωρών που παρουσιάζουν αύξηση στις εισαγωγές περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Αυστρία και η Ελλάδα.
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για σταφίδες είναι αρκετά σταθερή. Οι όποιες διακυμάνσεις στις εισαγωγές είναι αποτέλεσμα της μεταβλητής παραγωγής στις κύριες προμηθεύτριες χώρες και μάλιστα στην Τουρκία. Η ευρωπαϊκή προμήθεια σε σταφίδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσφορά από την Τουρκία. Έτσι, τις χρονιές κατά τις οποίες η τουρκική παραγωγή είναι μικρότερη λόγω καιρικών συνθηκών ή άλλων εξωτερικών παραγόντων, οι συνολικές ευρωπαϊκές εισαγωγές είναι επίσης μικρότερες.

Ολλανδία: Ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος κατά κεφαλήν καταναλωτής
Με βάση τα στοιχεία, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος κατά κεφαλήν καταναλωτής σταφίδας είναι η Ολλανδία, με τις εισαγωγές σταφίδας στην χώρα σημειώνουν ελαφρά μείωση από το 2015. Με μέσο ετήσιο ρυθμό -1%, το 2019 οι εισαγωγές σταφίδας έφτασαν τους 53,6 χιλιάδες τόνους. Το ίδιο έτος, η Ολλανδία επανεξήγαγε περίπου 17 χιλιάδες τόνους σταφίδας, διατηρώντας 36,7 χιλιάδες τόνους για εγχώρια κατανάλωση. Η Ολλανδία, όπως σημειώσαμε ανωτέρω, έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ευρώπη (2,33 κιλά το 2019).
Το 2019, το 47% της σταφίδας που εισήγαγε η Ολλανδία προήλθε από την Τουρκία, ακολουθούμενη από την Κίνα (12%), την Ελλάδα (8%), τη Χιλή (7%) και τη Νότιο Αφρική (6%). Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σταφίδας προέλευσης Κίνας: η τελευταία μεγέθυνε το μερίδιο αγοράς της στην Ολλανδία, αυξάνοντας την προσφορά της από 2,7 χιλιάδες τόνους το 2015 σε 6,6 χιλιάδες τόνους το 2019. Η κορυφαία αγορά επανεξαγόμενης σταφίδας από την Ολλανδία είναι η Γερμανία, ακολουθούμενη από το Βέλγιο και τη Γαλλία.

 

  ΑΠΟ:  https://www.cretalive.gr/oikonomia/proti-paragogos-stafidas-i-ellada-stin-eyropi?fbclid=IwAR1RAK-4dLlQa4Jv0WKvvBurS1vN3KmDpF4753KGBn8iL0ivomV9V0Z0P_k                   1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 

 

Φωτογραφία από forwimuwi73 από το Pixabay

Ετικέτες: