ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ; ( ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ).

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 0 comments

(ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - Χρήστος Χριστοδούλου - ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ).

1. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μικρές εστίες που αποδίδουν σημασία σε στρατηγικές τοπικών συστημάτων, στις τοπικές παραγωγικές και πολιτισμικές ταυτότητες, στην τοπική ευθύνη κοινωνικής αυτοοργάνωσης.
2. Το γεγονός ότι από την Αθήνα φεύγουν με την γραμμή του κόμματος για να «τροφοδοτήσουν» την Ελληνική ύπαιθρο δείχνει τον πολιτικό τουρισμό κομμάτων – μηχανισμών με κορυφές αλλά σε τοπική πολιτική απουσία.
3. ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΗΤΗ: Α …το Σουφλί, ως το πρώτο ελληνικό χωριό που διακρίνεται από τον Π.Ο.Τ. ως « Best Tourism Village»…, Β …Είπαμε ότι η ανάπτυξη της περιοχής μας περνά από την παραγωγή και γι’ αυτό σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας του ΔΠΘ και τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Κεντρικού Έβρου, δημιουργήσαμε το πρώτο με απόφαση ΦΕΚ « Μελισσοκομικό Πάρκο» της χώρας…, Γ …διαπιστώσαμε πως η παραγωγή χρειάζεται εκπαίδευση και τεχνογνωσία και γι’ αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε και ζητήσαμε και ήδη από φέτος λειτουργεί Θεματικό ΔΙΕΚ με τις ειδικότητες Τεχνικού Μελισσοκομίας, Τεχνικός Αμπελουργίας- Οινολογίας και Σηροτροφίας-Παραγωγής Μεταξιού…, Δ …να περάσουμε σε ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.
ΟΛΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ – ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ στην ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αλεξανδρούπολη στις 27/11/2022 με παραγωγικούς φορείς και φορείς Ο.Τ.Α., για το Δημογραφικό, την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
«Είναι αδιαμφισβήτητη η σημαντικότητα τέτοιων εκδηλώσεων όπως η σημερινή που απευθύνονται στην κοινωνία. Άλλωστε τόσο η Κεντρική Διοίκηση, πολύ περισσότερο η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να έχουν ως συνομιλητή τους την κοινωνία.
Θα ήθελα να σταθώ όμως σε ένα δύο σημεία που αφορούν κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την περιοχή του Κεντρικού Έβρου, τον Δήμο μου.
Μία τοποθέτηση και μια προσέγγιση διαφορετική από τις προηγούμενες που ακούστηκαν και κυρίως του κ. Χατζηγιαννάκη που αφορούσε το κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακούγεται συνεχώς τελευταία για την δημογραφική κρίση και την ερημοποίηση.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη, που παρόλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, πρώτη φορά σε απογραφή πληθυσμού παρουσιάζει και αυτή μείωση, μαζί με όλες τις υπόλοιπες πόλεις και οικισμούς του νομού που παρουσιάζουν για μια ακόμη απογραφή, μείωση του πληθυσμού τους. Το ποσοστό στον Δήμο Σουφλίου να κυμαίνεται στο 20 %.
Θα σας πρότεινα μάλιστα, μετά το τέλος της εκδήλωσης να έρθετε μαζί μου και να διαπιστώστε την πραγματικότητα της ενδοχώρας του Νομού, με τα σκοτεινά χωριά «φαντάσματα» και την απέναντι πλευρά να φεγγοβολά από τα φώτα και τα διαρκώς αυξανόμενα χωριά.
Επίσης, μια τέτοια εκδήλωση όπως η σημερινή πρέπει να πραγματοποιηθεί και στον Κεντρικό Έβρο, στο Δήμο μου και να διαμείνετε το βράδυ εκεί, βλέποντας την υπαρκτή πραγματικότητα μιας περιοχής που αγωνίζεται καθημερινά να επιβιώσει και να συγκρατήσει τους νέους της.
Χωρίς ίχνος διάθεσης για αντιπαράθεση, θα σας έλεγα η κουβέντα για τη δημογραφική κατάρρευση, για το μεταναστευτικό, για την αναπτυξιακή προοπτική του νομού, να γίνει στον Δήμο μου, εκεί που τα βράδια στα ορεινά αραιοκατοικημένα χωριά μας, οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας φοβούνται να κυκλοφορήσουν.
Την σημερινή εποχή με τα τόσα που συμβαίνουν τριγύρω μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να δείξει τον τρόπο και τον δρόμο στην πολιτεία για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, τόσο στον Νομό Έβρου, αλλά και πανελλαδικά, το κάνει ήδη.
Επειδή λοιπόν έγινε αναφορά στην « παραγωγική ανασυγκρότηση», επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω μερικές δράσεις του Δήμου Σουφλίου, που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Στον Δήμο Σουφλίου καταφέραμε, αφού γνωρίζουμε οι ίδιοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, να αναδείξουμε το Σουφλί, ως το πρώτο ελληνικό χωριό που διακρίνεται από τον Π.Ο.Τ. ως « Best Tourism Village». Με τα δεδομένα έως σήμερα να δείχνουν πως βρίσκεται στις επιλογές πολλών επισκεπτών από πολλές χώρες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως η Ελλάδα έχει και άλλες τουριστικές επιλογές και όχι μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα. Η τουριστική αυτή επιλογή αφορά τον εναλλακτικό- βιωματικό τουρισμό.
Είπαμε ότι η ανάπτυξη της περιοχής μας περνά από την παραγωγή και γι’ αυτό σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας του ΔΠΘ και τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Κεντρικού Έβρου, δημιουργήσαμε το πρώτο με απόφαση ΦΕΚ « Μελισσοκομικό Πάρκο» της χώρας. Το οποίο την προσεχή άνοιξη είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μελισσοκόμους, στους οποίους και απευθύνεται, αλλά στο μέλλον μπορεί να υποδεχτεί επισκέπτες, τουρίστες, σχολεία, στα πλαίσια του βιωματικού τουρισμού που σας προανέφερα.
Ακόμη η προστιθέμενη αξία που θα αποκτήσει το παραγόμενο προϊόν δύναται να βοηθήσει την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Παράλληλα, διαπιστώσαμε πως η παραγωγή χρειάζεται εκπαίδευση και τεχνογνωσία και γι’ αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε και ζητήσαμε και ήδη από φέτος λειτουργεί Θεματικό ΔΙΕΚ με τις ειδικότητες Τεχνικού Μελισσοκομίας, Τεχνικός Αμπελουργίας- Οινολογίας και Σηροτροφίας-Παραγωγής Μεταξιού.
Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία προχωράμε ήδη σε αναβάθμιση πολλών υποδομών μας, για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των Δημοτών μας.
Κλείνοντας και για να μην κάνω κατάχρηση του χρόνου σας, θα ήθελα να σας πω το εξής. Σας παρουσίασα μια πλευρά δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη των κοινωνιών, σε συνεργασία με τοπικούς, πανεπιστημιακούς και κεντρικούς φορείς. Σε καμία περίπτωση όμως η Τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Κεντρική Διοίκηση.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ο Νομός Έβρου και πολύ περισσότερο η ενδοχώρα του, δεν χρειάζονται άλλα ευχολόγια και διαπιστώσεις. Πρέπει να περάσουμε σε ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης».
Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που κάθονται και εσωτερικός χώρος

Ετικέτες: