ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Η Λησμονημένη Επανάσταση - Πως η επιστήμη γεννήθηκε το 300 π.Χ. και γιατί έπρεπε να ξαναγεννηθεί / Του RUSSO LUCIO. Ένα εξαιρετικό βιβλίο ενός Ιταλού καθηγητή. Πως οι νεότεροι Ευρωπαίοι απέκρυψαν τις πηγές των ανακαλύψεων τους.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 0 comments

 

Η σύγχρονη επιστήμη είναι... ελληνική
Η Λησμονημένη Επανάσταση - Πως η επιστήμη γεννήθηκε το 300 π.Χ. και γιατί έπρεπε να ξαναγεννηθεί / Του RUSSO LUCIO
Ένα εξαιρετικό βιβλίο ενός Ιταλού καθηγητή, που υπερασπίζεται τον πολιτισμό των Ελλήνων. Πως οι νεώτεροι Ευρωπαίοι επέκρυψαν τις πηγές των ανακαλύψεων τους.
Γράφει ο Ζήνων Παπαζάχος
Ο Λούτσιο Ρούσο είναι μαθηματικός, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ειδικός στη Θεωρία Πιθανοτήτων και ταυτόχρονα κλασικός φιλόλογος. Έτσι μπόρεσε να ξαναδιαβάσει όλα τα κείμενα που αναφέρονταν στην Ελληνιστική Εποχή, με μάτι που μπορούσε να ξεθάψει από τις φιλολογικές περιγραφές την επιστημονική αναφορά.
Αυτά στα οποία κατέληξε κωδικοποιήθηκαν στις σελίδες ενός βιβλίου, υπό τον τίτλο La Rivoluzione Dimenticata: Il pensiero scientifico greco e la scienza moderna (Εκδόσεις Giangiacomo Feltrinelli Editore, SpA, 1996), που στα ελληνικά μεταφράζεται: «Η λησμονημένη Επανάσταση: Ελληνική επιστημονική σκέψη και σύγχρονη επιστήμη.». Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη ιστορία της επιστήμης, που δεν θα μπορούσε να γραφτεί παρά μόνο από κάποιον με διπλή ταυτότητα, με διττή παιδεία.
Ο Ρούσο αποδύεται σε μια πρωτόγνωρη σε λεπτομέρεια και βάθος καταγραφή και ανάλυση όλων των επιτευγμάτων των Ελλήνων, μέσα από τα κεφάλαια του βιβλίου του. Και δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Εχει κρατήσει την τελευταία έκπληξη για τον επίλογο του βιβλίου του. Εκεί διατυπώνει τη θεώρησή του ότι η σύγχρονη επιστήμη έχει ήδη μπει στη «ρωμαϊκή φάση της» και θα καταρρεύσει!
Πρεσβεύει ότι η επιστήμη διδάσκεται σήμερα με όλο και πιο δογματικό τρόπο και όχι με την επαγωγική και πειραματική καθαρότητα που μας δίδαξαν οι Ελληνες. Αν τα πράγματα συνεχίσουν να ακολουθούν αυτόν τον ρου κατάπτωσης - κατά τον Ρούσο, πάντοτε - ένας νέος Μεσαίωνας περιμένει τον πολιτισμό μας και τα εγγόνια μας θα πρέπει να «αναστήσουν» τους Ελληνες για άλλη μία φορά.
Στα χρόνια του Αρχιμήδη και του Ευκλείδη (τον 3ο π.Χ. αιώνα) γεννήθηκε η επιστήμη, με την έννοια που τη δεχόμαστε και την ορίζουμε σήμερα και έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη μιας πολύπλοκης τεχνολογίας. Αυτή η επιστημονική επανάσταση συνοδεύτηκε από σημαντικές αλλαγές και πρωτοφανή πρόοδο και σε πολλούς άλλους κλάδους όπως η Ιατρική, οι Εικαστικές Τέχνες, η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Μηχανολογία, η Ναυσιπλοϊα, η Υδραυλική, η Τεχνολογία, η Βοτανική, η Ζωολογία, η Αστρονομία, η Πολεοδομία, η Γλωσσολογία, η Λογική, η Ψυχολογία, η Μουσική.
Ποια ήταν όμως τα ορόσημα αυτής της απίστευτης πολιτιστικής στροφής;
Ποιοι παράγοντες την προκάλεσαν;
Γιατί γνωρίζουμε τόσα λίγα σήμερα για την περίοδο αυτή;
Πόσο σχετική είναι αυτή η αρχαία επιστήμη, με την επιστήμη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα;
Τι προκάλεσε το τέλος της αρχαίας επιστήμης;
Γιατί την ξεχάσαμε;
Πώς η επιστήμη ξαναγεννήθηκε στη σύγχρονη εποχή ώστε να φτάσει στη σημερινή γενική αποδοχή και γενικευμένη της χρήση;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που πραγματεύεται ο συγγραφέας, με τη βεβαιότητα ότι οι απαντήσεις επηρεάζουν και τις σημερινές μας επιλογές. Στο βιβλίο ο συγγραφέας ιχνηλατεί συστηματικά τους δεσμούς ανάμεσα στους κλάδους της σύγχρονης επιστήμης και τους αντίστοιχους της "Αρχαίας Επιστήμης", με στοιχεία συγκλονιστικά που πολλές φορές φαίνονται απίστευτα.
Το κύριο συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκε ο Ρούσο από την έρευνά του είναι ότι οι σοφοί της Ελληνιστικής Εποχής δεν ήταν απλοί πρόδρομοι των μετααναγεννησιακών επιστημόνων αλλά πραγματικοί «επαγγελματίες», με μεθοδολογία και κανόνες που δεν είχαν κατορθώσει να επιδείξουν οι Ευρωπαίοι ούτε στα χρόνια του Νεύτωνα. Αλλά ένα ακόμη συμπέρασμά του είναι ακόμη πιο σοκαριστικό:
Κατά τον ίδιο τρόπο που η Αναγέννηση βασίστηκε στην επανανακάλυψη του κλασικού πολιτισμού, η μετααναγεννησιακή επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα στηρίχθηκε στην ενσυνείδητη ανάκτηση της ελληνιστικής επιστήμης, όμως οι θεράποντες την επιστήμη απέκρυψαν τις πηγές των ανακαλύψεών τους!
Η εξήγηση είναι ότι, πέρα από την ανάγκη προβολής του δικού τους έργου, οι πιονιέροι της βορειοευρωπαϊκής επιστήμης ένιωθαν ανίκανοι να εξηγήσουν το πώς αυτοί οι καταραμένοι Ελληνες είχαν φθάσει τόσο μακριά, τόσο νωρίς.
~~~~~
Χρησιμοποιώντας τη συσκευή μέτρησης αρτηριακής πίεσης του Ηρόστρατου, ο Ερασίστρατος (294 π.X.) εντόπισε την αιτία της μυστηριώδους ασθενείας του νεαρού Αντιόχου του Σωτήρος: ήταν ο κρυφός έρωτάς του για τη νέα σύζυγο του πατέρα του Σελεύκου, τη Στρατονίκη!
~~~~~
ΝΕΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ;
Τα συμπεράσματα του Ρούσο προξενούν αμηχανία και δυσθυμία και στους τωρινούς κληρονόμους της ευρωπαϊκής επιστήμης. Αλλά, για να κατανικήσει τη δυσπιστία τους, ο Ρούσο αποδύεται σε μια πρωτόγνωρη σε λεπτομέρεια και βάθος καταγραφή και ανάλυση όλων των επιτευγμάτων των Ελλήνων, μέσα από τα κεφάλαια του βιβλίου του. Και δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Εχει κρατήσει την τελευταία έκπληξη για τον επίλογο του βιβλίου του.
Εκεί διατυπώνει τη θεώρησή του ότι η σύγχρονη επιστήμη έχει ήδη μπει στη «ρωμαϊκή φάση της» και θα καταρρεύσει! Πρεσβεύει ότι η επιστήμη διδάσκεται σήμερα με όλο και πιο δογματικό τρόπο και όχι με την επαγωγική και πειραματική καθαρότητα που μας δίδαξαν οι Ελληνες. Αν τα πράγματα συνεχίσουν να ακολουθούν αυτόν τον ρου κατάπτωσης - κατά τον Ρούσο, πάντοτε - ένας νέος Μεσαίωνας περιμένει τον πολιτισμό μας και τα εγγόνια μας θα πρέπει να «αναστήσουν» τους Ελληνες για άλλη μία φορά.
Το βιβλίο του Ρούσο εκδόθηκε στη γλώσσα μας έπειτα από «τεράστια και μακρόχρονη διαδικασία», από τις εκδόσεις Δίαυλος. Το αποτέλεσμα είναι μεταφραστικά άρτιο και η αγορά του βιβλίου καταφανώς προτείνεται, σε κάθε Ελληνα «της ημετέρας παιδείας μετέχοντα».
Ωστόσο μια έκδοση που κανονικά θα έπρεπε να είναι η πολυτελέστερη στη χώρα μας, κατέληξε σε ταπεινότατο χαρτί και εξώφυλλο, κείμενο με κουραστικά στενούς χαρακτήρες, φτωχές και γκριζωπές φωτογραφίες, τσιγκούνικα μικρά γραφήματα... Της έπρεπε, σώνει και καλά, να μείνει «λησμονημένη» αυτή η επανάσταση;
____________
Πηγή
ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΟΣ ΙΤΑΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΠΩΣ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΠΕΚΡΥΨΑΝ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΩΝ ΤΟΥΣ. / ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ / Αυτόχθονες Έλληνες
ΣΥΝΑΦΗ
Η σύγχρονη επιστήμη είναι… ελληνική / ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ /
Το ΒΗΜΑ, 03/12/2006
Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν την Αμερική,
υποστηρίζει ο Ιταλός καθηγητής πανεπιστημίου Lucio Russo.
ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΗ ΚΛΑΣΙΚΙΣΤΗ
RUSSO LUCIO
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κάθεται και κείμενο που λέει "L. Russo"

Ετικέτες: