ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








Επιτελική ανομία; Χαμένη στη μετάφραση η κυβέρνηση στην υπόθεση Novartis, στα ζητήματα των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟ nemamedia -

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 0 comments

Επιτελική ανομία;

Χαμένη στη μετάφραση η κυβέρνηση στην υπόθεση Novartis, στα ζητήματα των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων

Ο Δημητριάδης, όχι μόνο δεν τήρησε το ασυμβίβαστο, αλλά φαίνεται πως συναλλάσσεται με πρόσωπα που σχετίζονται με το λογισμικό hacking που χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση Κουκάκη. Παρότι δεν προκύπτει ευθεία συσχέτιση, δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με τον ρολό του κ. Δημητριάδη, δεδομένου ότι έχει υπό την εποπτεία του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η ΕΣΗΕΑ διέγραψε τον Πρόεδρο της ΕΡΤ για ψεύτικη ανταπόκριση

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η ΕΣΗΕΑ διέγραψε προσωρινά τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, και κεντρικά στελέχη της ΕΡΤ, όπως τους Καφαράκη και Τρουπή, επειδή μετέδιδαν ψευδείς ανταποκρίσεις από τη Μόσχα… της Κυψέλης, όπως αποκάλυψε ο ανταποκριτής του Mega, Δημήτρης Λιάτσος. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας είναι προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στενός του φίλος και λογοδοτεί ευθέως στο γραφείο του. Το ΔΣ των Εργαζομένων στην ΕΡΤ καταγγέλλει την επιχειρούμενη μετακύλιση ευθυνών με ανακοίνωση του.

Μετά την επανειλημμένη διατύπωση ανησυχιών για την ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ, η Επίτροπος για τη διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα ανακοίνωσε πρόγραμμα ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση έργων που θα παρακολουθούν τα  ζητήματα πλουραλισμού και ελευθερίας του Τύπου.

Ένας νόμος που συσπειρώνει την πανεπιστημιακή κοινότητα εναντίον του

eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εν μέσω της συνεχιζόμενης αναταραχής και καταστολής στο ΑΠΘ, που οδήγησε, πέραν της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέχρι και την Διεθνή Αμνηστία να καταγγείλει την ασκούμενη αστυνομική βία εναντίον των φοιτητών, έθεσε σε διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια.

Η ίδια η Υπουργός απευθύνθηκε στους φοιτητές καλώντας τους να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, αλλά και στους καθηγητές των πανεπιστημίων. Η σύνοδος των πρυτάνεων που θα διεξαχθεί αύριο χωρίς την παρουσία της κ. Κεραμέως, θα έχει και συνέχεια, καθώς η Υπουργός ζήτησε να γίνει νέα σύνοδος τη Δευτέρα, στην οποία θα μπορέσει να παρουσιάσει- «πουλήσει» το νέο νόμο-πλαίσιο στις πρυτανικές αρχές της χώρας. Προς ώρας, ακόμα και η συντηρητική ΠΟΣΔΕΠ έχει εκφραστεί επιθετικότατα εναντίον του νέου νόμου-πλαισίου, καθώς και η ΠΟΣΕΕΔΙΠ, η Ένωση Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου και άλλες οργανώσεις πανεπιστημιακών, ενώ εναντίον πλευρών του νόμου έχουν εκφραστεί ακόμα και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πέραν φυσικά της αντιπολίτευσης.

H κ. Κεραμέως φαίνεται πως έχει ακολουθήσει τις συμβουλές που έδινε στην αρχή της χρονιάς ο κ. Γρυσπολάκης σχετικά με το «σπάσιμο αυγών». Έχει σίγουρα, πάντως, τη στήριξη του πρωθυπουργού.


Novartis: χαμένοι στη… μετάφραση

Η αποκάλυψη πως το έγγραφο του FBI που κατονόμαζε ως δωροδοκηθέντα τον Αντρέα Λοβέρδο -αλλά και τον Γιώργου Πατούλη- παραποιήθηκε στην μετάφραση αφαιρώντας το όνομα του πρώην Υπουργού, όπως και του περιφερειάρχη, τον Απρίλιο του 2021, είναι άλλος ένας ηχηρός συναγερμός για την δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης. Την αποκάλυψη μετέφερε ο δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη. Γνωρίζουμε πως η μεταφραστική υπηρεσία του ΥπΕξ έχει καταργηθεί (!), αλλά η μεταφράστρια του επίμαχου εγγράφου δηλώνει πως το είχε μεταφράσει πλήρως και σωστά. Στην υπόθεση έχει παρέμβει η Εισαγγελία Αθηνών, που ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση. Μηνυτήρια αναφορά για το θέμα εναντίον της μεταφράστριας, κατέθεσε και ο εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης.


100ή ημέρα πολέμου: Η Ρωσία κερδίζει έδαφος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πέρασε την εκατοστή του μέρα και διεξάγεται σε ένα μέτωπο 1000 χιλιομέτρων. Φαίνεται πως η Ρωσία ελέγχει πλέον το 20% του Ουκρανικού εδάφους -έχοντας καταλάβει σχεδόν ολόκληρη της επαρχία του Λουγκάνσκ και συνεχίζοντας την προέλαση στο Ντόνετσκ, ενώ αργά αλλά σταθερά προωθείται κάνοντας την κατάσταση στο έδαφος δύσκολη για τις Ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ουκρανική πλευρά ανησυχεί και ζητάει ενισχύσεις. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση από την κυβέρνηση Μπάιντεν για αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία -με την οδηγία να μην σημαδέψουν στόχους μέσα στη Ρωσία- κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία κατηγορεί τις ΗΠΑ για την προσπάθειά της να παρατείνει τον πόλεμο. Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε άσκηση με την εμπλοκή των πυρηνικών πυραύλων της χώρας… Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο πόλεμος αυτός «δεν θα έχει νικητές».

Πάντως η Ρωσία μοιάζει να έχει κερδίσει τον «πόλεμο» του ελέγχου της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ισχυρίζονται πως κερδίζει τον οικονομικό πόλεμο, ο οποίος προκαλεί αναταραχές στην ΕΕ. H Ουγγαρία, απέσπασε την εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ για το πετρέλαιομαζί με την Σλοβακία και την Τσεχία, ενώ έβαλε βέτο και στις κυρώσεις κατά του Πατριάρχη Κυρίλλου.

Μάθαμε από ξένους ότι στέλνουμε τεθωρακισμένα στην Ουκρανία

Στο περιθώριο όλων αυτών των εξελίξεων, μάθαμε την εβδομάδα που πέρασε -διά στόματος Όλαφ Σολτς μάλιστα, όχι από την Ελληνική κυβέρνηση- πως η Ελλάδα θα αποστείλει σοβιετικά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα θα λάβει πιο καινούργια Γερμανικά MARDER-1A3. Η συμφωνία είναι αδιαφανής και πολλές λεπτομέρειές της δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα, κάτι που έχει οδηγήσει σε εντονότατες διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση, ενώ ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ήταν εξαρχής αντίθετο στην αποστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής ενίσχυσης.


Διαβάσαμε

Έρευνα: Ασύδοτοι Προστάτες

H ομάδα του Manifold δημοσίευσε μια εκτενή και σε βάθος έρευνα για την αστυνομική αυθαιρεσία, βία και ατιμωρησία στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει και αναλύει όλες της πλευρές της συστηματικής ασυδοσίας της αστυνομίας, σε ιστορικό βάθος. Παράλληλα συγκεντρώνει περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στην Ελλάδα σε ένα χρονολόγιο, καλώντας τους αναγνώστες να συνεισφέρουν με υποθέσεις που γνωρίζουν ή των οποίων υπήρξαν μάρτυρες.

Το τέλος των ψευδαισθήσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις

Μια καινούρια δημοσκόπηση της Public Issue δείχνει την ύφεση της ιδεολογίας των ιδιωτικοποιήσεων. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ απορρίπτεται σαν κακή ιδέα από τα 2/3 του πληθυσμού. Η συγκυρία ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα της παράδοσης μιας κρίσιμης υποδομής κοινής ωφελείας στις αγορές. Επιπλέον, η προοπτική της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ βρίσκει αντίθετα τα 3/4 των Ελλήνων. Αλλά και η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, έχει οδηγήσει στο πιο αργό και ακριβό διαδίκτυο, την πιο ακριβή αγορά δεδομένων, και την πιο ακριβή κινητή τηλεφωνία στην ΕΕ.

Η Γνώμη μας: Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, καμία μεγάλη ιδιωτικοποίηση δεν απέδωσε αυτά που υποτίθεται πως θα απέδιδε για τους καταναλωτές. Αντίθετα αποδείχθηκαν προσοδοφόρες για όσους αποκτούσαν de facto μονοπώλια ή προνομιακή συμμετοχή σε ολιγοπωλιακές αγορές. Φυσικά στο υπάρχον πλαίσιο της ΕΕ είναι αδύνατον σχεδόν να σκεφθεί κανείς αναστροφή αυτής της πορείας, όμως το αίσθημα του κόσμου είναι σαφές. 

Ο πληθωρισμός εξαφάνισε τις αυξήσεις μισθών

Eurostat ανακοίνωσε την Τρίτη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα μας 10,7% που σημαίνει πως εξαφανίζεται η αύξηση του βασικού μισθού σε αγοραστική αξία. Για το σύνολο της Ευρωζώνης, η Eurostat εκτιμά ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε ιστορικό υψηλό 8,1% τον Μάιο, λόγω των τεράστιων αυξήσεων στην ενέργεια (39,2%), στα τρόφιμα (7,5%), στα βιομηχανικά προϊόντα (4,2%) και τις υπηρεσίες (3,5%). 

Ένας άλλος «East Med»

Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τους βασικούς όρους για τη σύσταση κοινής επιχείρησης για την τοποθέτηση καλωδίου οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Το East to Med data Corridor (EMC project), ένα υποθαλάσσιο και χερσαίο καλώδιο δεδομένων, θα αναπτυχθεί από την MENA HUB, η οποία ανήκει στη σαουδαραβική STC και την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA.

Σημαντική μείωση των δυστυχημάτων στην Ελλάδα

Την τελευταία δεκαετία ολοκληρώθηκαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πέτυχε τον στόχο της Κομισιόν για το έτος 2020, με 54% μείωση των νεκρών σε οδικά ατυχήματα εντός δεκαετίας. Δεν ήταν το ίδιο καλά τα νέα για τους πεζούς.

Πόλεις προς ενοικίαση

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας πήρε η έρευνα «Πόλεις για ενοικίαση» στην οποία συμμετείχε η Ελληνική ομάδα των Reporters United.  Η έρευνα η οποία διεξήχθη σε περισσότερες από 20 χώρες, ερευνά τις επιπτώσεις της χρηματιστήριοποίησης της στέγης:

Δεσμεύθηκε ολόκληρη η περιουσία του Γιώργου Τράγκα

Δεσμεύθηκε κατόπιν παραγγελίας της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ολόκληρη η περιουσία του εκλιπόντος Γιώργου Τράγκα, η οποία φέρεται να αποτελεί προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας, Τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσιογράφου είχαν προκαλέσει αίσθηση όταν διέρρευσε η ιδιόχειρη διαθήκη του.


Περιβάλλον

200 Ευρωπαίοι δασοπυροσβέστες για τη σεζόν

Μετά την περσινή δραματική καλοκαιρινή σεζόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να στείλει περίπου 200 δασοπυροσβέστες από όλη την Ευρώπη στην Ελλάδα. Ο Επίτροπος για την αντιμετώπιση των κρίσεων, Γιαν. Λέναρτσιτς, σε συνεργασία με τον Υπουργό περιβάλλοντος και πρώην επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη εκπόνησε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο Ευρωπαϊκές δυνάμεις από όλα τα κράτη μεταφέρονται στο Νότο καλοκαίρι και στο Βορρά το χειμώνα για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.

Σημείωση: Ωστόσο, όπως επισημάναμε στο προηγούμενο σημείωμα, η φιλοσοφία της αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν έχει αλλάξει, δημιουργώντας νέα ερωτηματικά για την περίοδο που έρχεται.

Tο 2ο Βραβείο στην κατηγορία GAG cartoon, στο φετινό World Press Cartoon στην Caldas Da Rainha στην Πορτογαλία κέρδισε ο Μιχάλης Κουντούρης


Ανεμογεννήτριες στα νησιά της άγονης γραμμής

Όταν ένα χρόνο πριν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ακτιβιστές προειδοποιούσαν ότι οι χάρτες που δημοσιεύονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αποτυπώνουν την πρόθεση κατασκευής αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες όλου του Αιγαίου, αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, οι επίσημοι απαντούσαν πως απαιτούνται πολλά ακόμα για την τελική αδειοδότηση και πως δεν είναι δεσμευτικοί. Τώρα, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, μία τουλάχιστον εταιρεία, τα Κυκλαδικά Μελτέμια προχωρά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε νησιά όπως η Ανάφη η Αστυπάλαια, ακόμα η Νίσυρος, η Αμοργός και η Λέρος επικαλούμενη αυτούς τους χάρτες. Η πρόθεση αυτή έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις ξανά καθώς οι περιοχές αυτές θεωρούνται πυρήνες βιοποικιλότητας και φιλοξενούν πολλά απειλούμενα είδη πουλιών.

H πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας απο τα κύματα στη Χάλκη

Μια Σουηδο-Ισραηλινή εταιρεία ανακοίνωσε τη δημιουργία της πρώτης μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα θαλάσσια κύματα, ισχύος 1 MW.

Ένα παιχνίδι για μια περιβαλλοντική επανάσταση

Half-Earth, ένα online παιχνίδι που βασίζεται σε ένα βιβλίο που περιγράφει ένα σχέδιο για ένα περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο, ισόνομο και επαναστατικό μέλλον. Στο παιχνίδι, μετά την παγκόσμια επανάσταση -φέτος- είσαι ο σχεδιαστής των μέτρων που προσπαθεί να κρατήσει τον πλανήτη σε ισορροπία, να εξασφαλίσει τη δικαιοσύνη, να κρατήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και του παγκόσμιου κοινοβουλίου.

Συζήτηση: Κλίμα, καιρός και κινηματογραφικές αφηγήσεις

Αυτή την Κυριακή στις 19:00 στην ταράτσα του Bios, στην οδό Πειραιώς

  • Συζητούν οι Κρίτων Αρσένης, Νίκος Βερβερίδης, Κάρολος Γαλανός, Νέλλη (Ελένη) Ψαρρού. Συντονίζει ο Ματθαίος Τσιμιτάκης—

Την τελευταία δεκαετία, περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή έχουν καταλάβει σημαντικό χώρο στις αφηγήσεις των νέων κινηματογραφιστών, δημιουργώντας ταινίες όλων των ειδών (animation, ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία) δείχνοντας ότι είναι δυνατό ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή. Στα πλαίσια του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokkokalo συζητούμε, «Πώς φτιάχνουμε κινηματογραφικές αφηγήσεις για το κλίμα;»

Subscribe to NemaMedia

Ετικέτες: