ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








" ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ - Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ " - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, του Μ. Χαραλαμπίδη

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 0 comments

 

Διαχειριστής


" ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ "
.
Είναι πραγματικά άξιο απορίας, άραγε δήμαρχοι, πολεοδόμοι, αρχιτεκτονικά συμβούλιά / σωματεία, δημοτικά συμβούλια, υπουργεία, έχουν την μόρφωση, την παιδεία, την επιστημονική κατάρτιση, δεοντολογία, το ήθος, την ευγένεια, την αίσθηση της ευθύνης για να είναι στις θέσεις που βρίσκονται και να παίρνουν αποφάσεις για τα σημαντικότερα θέματα της ζωής μας, της οικονομίας μας, του πολιτισμού μας, του ευ ζην μας, του περιβάλλοντος μας ?.
.
Πως έχουν επιλεγεί και με ποια κριτήρια ?
.
Η χαοτική καθημερινότητα με τον πιο τραγικό τρόπο δείχνει ότι δυστυχώς δεν κατέχουν τίποτα από όλα τα παραπάνω. Αυτό τι επιπτώσεις είχε, έχει και θα έχει ? Άραγε τι περιμένουμε να γίνει όταν άνθρωποι που παίρνουν τις πιο συμπαντικές αποφάσεις για την ζωή μας δεν έχουν καμία από τις παραπάνω γνώσεις και αρετές ?
.
Από κάτω επισυνάπτουμε το εξώφυλλο ενός βιβλίου για να δούμε ότι η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια πλαστική αισθητική. Η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της προόδου ενός πολιτισμού, της οικονομίας του, του πολιτισμού του, της ποιότητας της ζωής του, της αξιοπρέπειας του, της οικολογίας του, της μορφωτικής, ψυχικής και πνευματικής ποιότητας και επιπέδου της και πολλών άλλων συνθηκών και καταστάσεων της ζωής μας.
.
Παρουσίαση του βιβλίου
Παρατηρεί κανείς συνήθως μια διχοτομία ανάμεσα στον υπαρκτό κόσμο, στην πραγματική οικονομία και τη σκέψη, την πολιτική σκέψη ακόμη και την επιστημονική. Η συμπεριφορά αυτή έχει πολλές ονομασίες. «Ομιλούν περί ανέμων και υδάτων» είναι μία από αυτές. Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ ορατή στην περίπτωση της βιομηχανίας της φιλοξενίας, του τουρισμού.
Ένα μεγάλο μέρος των περιοχών της χώρας ζει με τον και από τον τουρισμό. Η δυναμική του τουριστικού τομέα είναι τεράστια. Η χώρα δέχεται πολύ λιγότερους αλλά και χαμηλότερους εισοδηματικά επισκέπτες από όσους μπορεί. Δηλαδή μπορεί να δεχθεί περισσότερους και υψηλότερων εισοδημάτων.
Οι μεγάλοι μετασχηματισμοί των τελευταίων δεκαετιών σε παγκόσμιο επίπεδο επιτρέπουν την περιηγητική, την φιλόξενη Ελλάδα να πρωταγωνιστεί παγκοσμίως, όπως πρωταγωνιστεί η ωκεανική, η πλανητική Ελλάδα της Ναυτιλίας.
Και οι δυο τομείς μπορούν να διαμορφώσουν έναν τύπο σχέσεων του εθνικού με το παγκόσμιο όπου η ενδογενής εσωτερική συσσώρευση θα κυριαρχεί επί της εξωγενούς. 'Οταν στο οικονομικό επίπεδο μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό στο πολιτιστικό πεδίο η Ελλάδα μπορεί να παγκοσμιοποιεί αντί να παγκοσμιοποιείται.
Ενώ ο εθνικός και ο παγκόσμιος υλικός κόσμος κινείται και σε αυτά τα πεδία, η σκέψη, η παιδεία, η πολιτική ακόμα και η επιστήμη είναι χωριστά από αυτή ή πολύ αδύνατη. Οι Έλληνες ζουν από τον τουρισμό αλλά δεν μιλούν γι αυτόν. Δεν τον αναλύουν συστηματικά και περισσότερο δεν τον διαχειρίζονται. Δεν διαθέτουν μια ολοκληρωμένη, έξυπνη διήγησή του που θα απευθύνεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μια κατηγορία ακατέργαστων, στάσιμων, τεμπέλικων μυαλών τον απορρίπτει εκ των προτέρων και τον δαιμονοποιεί. Σε αυτές τις συνθήκες είναι επόμενο να αναλάβουν την διαχείρισή του άλλοι.
Το βιβλίο είναι μια απάντηση σε αυτήν την αγλωσσία και κακοφωνία για την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι η αγλωσσία χαρακτηρίζει και τους άλλους τομείς, τον βιομηχανικό, τον γεωργικό. Αυτή ήταν η διαπίστωση από την ενασχόλησή μου μαζί τους (Αγροφιλία - Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη - Ελληνική Πολιτική Παιδεία). [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)
.
Περιεχόμενα
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥΣ
ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΩΝ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
.
Ευχαριστούμε τον φίλο Christos Boras για την πρόταση του συγκεκριμένου αλλά και άλλων σημαντικών βιβλίων.
May be an image of text that says "ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ Ο Τουρισμός ως Πολιτιστική Οικονομία ΣΤΡΑΒΟΝ"

Ετικέτες: