ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΝemaMedia: ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΜΑΧΗΣ..., Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ...

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 0 comments

 

Το πρώτο θύμα του πολέμου...

Οι μάχες δεν είναι μόνο στρατιωτικές, είναι οικονομικές και συμβολικές. Τα Μέσα και το Διαδίκτυο είναι το πρώτο πεδίο μάχης ενός παγκόσμιου πολέμου

Residential buildings damaged in yesterday's shelling in the city of Chernihiv, Ukraine, on March 4.
Κίεβο σήμερα - Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images

Η απόφαση κλεισίματος των "συνδεδεμένων με την Ρωσική κυβέρνηση ΜΜΕ" και του αποκλεισμού τους (στην Ευρώπη μόνο) από twitter και facebook, οδήγησε σε κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσικής κυβέρνησης με το μπλοκάρισμα του facebook και του twitter και την εκδίωξη του BBC από τη Ρωσία. Ακόμα και "Ρωσικά" Μέσα όπως το Redfish, που ενημέρωνε για τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία, χάθηκαν από τις σελίδες των δυτικών χρηστών, ενώ έχει περιοριστεί δραματικά η δυνατότητα ενημέρωσης των Ρώσων πολιτών για όσα συμβαίνουν.

Η λογοκρισία αυτή δημιουργεί και δυο εξαιρετικά κακά προηγούμενα στην Ευρώπη: Την αποδοχή πρώτον πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπεται να λειτουργεί ως λογοκριτής, αλλά και - δεύτερον - το προηγούμενο μιας "κινεζικής κλίμακας" παρέμβασης στα ΜΚΔ, πάνω από τα οποία θα κρέμεται από εδώ και πέρα ο πέλεκυς της φίμωσης για κάθε κρίση. Αυτό μας φέρνει στο τέλος της ψευδαίσθησης της ελεύθερης παγκόσμιας επικοινωνίας.

Το ότι το Σπούτνικ στην Ελλάδα π.χ. έκλεισε όχι για κάτι που έχει γράψει, αλλά επειδή είναι "ρωσικό", είναι μια παρέμβαση που σίγουρα διαψεύδει την εικόνα του υπερασπιστή της ελευθερίας του λόγου που έχει η ΕΕ για τον εαυτό της και την προβάλλει. Δεν είναι νίκη απέναντι σε κανέναν "ολοκληρωτισμό" όταν υιοθετούνται οι νόρμες και οι διώξεις αυτών που υποτίθεται πως αντιμετωπίζεις. Όπως δεν είναι θετική εξέλιξη όταν κανονικοποιείται ο ρατσισμός

Αντιρρήσεις έχουν αρχίσει δειλά δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους: η Ολλανδή υπουργός αρμόδια για τα Ψηφιακά, Alexandra van Huffelen, δήλωσε στο Politico ότι μια τέτοια απόφαση ενδέχεται να δημιουργήσει προηγούμενο, επομένως θα πρέπει να έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δημοσιογραφικές ενώσεις, εγχώριες και Ευρωπαϊκές, παίρνουν θέση, θυμίζοντας ότι η λογοκρισία μόνο το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα μπορεί να έχει.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας

Κατά την 9η ημέρα του πολέμου Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχοντάρ. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, δήλωσε ότι ρωσικό "βλήμα" έπληξε ένα εκπαιδευτικό κέντρο και όχι κάποιον από τους έξι αντιδραστήρες. Παρά την ανησυχία - δικαιολογημένη αλλά και καλλιεργημένη -η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκε διαρροή ραδιενέργειας. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη νότια πόλη της Χερσώνας, ένα ζωτικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας με 280.000 κατοίκους - την πρώτη μεγάλη πόλη που καταλαμβάνουν. Σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν στα περίχωρα της Μαριούπολης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση και η υδροδότηση της πόλης, η τηλεφωνία και η τροφοδοσία. Αεροπορικές επιδρομές και μάχες συνεχίστηκαν βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του Κιέβου, με τις πόλεις Χάρκοβο και Οχτίρκα να δέχονται ισχυρά πλήγματα. Οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούσαν τη βόρεια πόλη Τσέρνιχοφ και εμπόδισαν τις ρωσικές προσπάθειες να καταλάβουν τη σημαντική νότια πόλη Μυκόλαϊβ και την Οδησσό που βομβαρδίζεται από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία έχει παραδεχτεί ότι σχεδόν 500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και περίπου 1.600 έχουν τραυματιστεί. 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φύγει συνολικά από την Ουκρανία σε μία εβδομάδα.

Ποιος θα κάνει θυσίες για τον πόλεμο;

Μοιάζει ο πόλεμος να είναι μια ακόμα κρίση, που γίνεται ευκαιρία πλουτισμού κάποιων εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας

Οι εκκλήσεις από πολλές και διάφορες πηγές για τη συστράτευση και καρτερική αντοχή στις οικονομικές συνέπειες στην Ευρώπη τις οποίες θα προκαλέσουν οι κυρώσεις στη Ρωσία, είτε προέρχεται από τη Von der Leyen, ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη που διαβεβαιώνει πως θα διαχειριστεί τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, αποσιωπούν κάτι το μείζον:

Οι “θυσίες” που θα υποστεί η Ευρώπη θα αφορούν δυσανάλογα τους ασθενέστερους οικονομικά. Η ενεργειακή φτώχεια είχε φτάσει πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία στο 12% στην Ελλάδα και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, με καλπάζοντα πληθωρισμό και υποτυπώδεις αυξήσεις στους μισθούς - που απλώς αμβλύνουν λίγο τη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Η Κομισιόν ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να υπολογίσει το κόστος των μέτρων.

Αξίζει να θυμίσουμε πως στις ΗΠΑ π.χ. όταν ο Ρούσβελτ σε περίοδο πολέμου, είχε αυξήσει στο 95% τον φορολογικό συντελεστή, ενώ είχε αποπειραθεί να θέσει και ανώτατο όριο στο ετήσιο εισόδημα. Παράλληλα να θυμίσουμε πως σε συνθήκες εξάπλωσης της ενεργειακής φτώχειας οι εταιρείες ενέργειας ήταν χρυσοφόρες, κάτι που αρνείται πάντως η Ελληνική κυβέρνηση ενώ η ΕΕ το μελετά.

Ουκρανοί πρόσφυγες στον Προμαχώνα

Περισσότεροι από 1500 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει τα Ελληνικά σύνορα από τον Προμαχώνα. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται τη γραμμή της Ελλάδας ως “προκεχωρημένου φυλακίου” της Δύσης που μπορεί και οφείλει να εμπλέκεται στρατιωτικά. Σε συνέντευξη που έδωσε εχθές ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτά πως δεν πιστεύει στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών και αποδέχτηκε αυτό που από καιρό λέμε ότι αποτελεί μετατόπιση του αμυντικού δόγματος της χώρας. Σε μεταμεσονύκτια συνέντευξή του χθες, ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε “δόγμα Παπάγου”.

Ένταση δημιουργήθηκε χθες από το tweet της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα για μεροληπτική στάση των ελληνικών ΜΜΕ κατά της Ρωσίας. Σήμερα, ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Μασλόφ, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων.

Η θέση των Ελλήνων για το ουκρανικό:

Τρεις έρευνες κοινής γνώμης έχουν δημοσιευθεί τις τελευταίες δυο μέρες:

Η αίσθηση από τις έρευνες για τον πόλεμο είναι πως η Ελληνική κοινή γνώμη παρότι δείχνει συμπάθεια για το δράμα του Ουκρανικού λαού, δεν είναι από την άλλη σίγουρη για τον καταμερισμό ευθυνών και είναι πολύ συγκρατημένη σχετικά με τον βαθμό εμπλοκής μας.

Η Αμερικανο-Ρωσική κρίση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Την ώρα που ο Ρωσικός στρατός πολιορκεί το Κίεβο και ενώ ο στόλος έχει προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας από Μαύρη Θάλασσα όσο και από την Αζοφική, ένας «ψυχρός» πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας διεξάγεται στη Μεσόγειο. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Bainbridge και η Ρωσική φρεγάτα Admiral Kasatonov βρίσκονται σε απόσταση «αναπνοής» μεταξύ τους με το Kasatonov να έχει γίνει «σκιά» του Bainbridge. Την ίδια ώρα οκτώ καταδρομικά του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού πλέουν νότια της Πελοποννήσου, ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Harry S. Truman κινείται από την Αδριατική προς τα νότια.

Ένας Ζελένσκι… τώρα που γυρίζει;

Έχει γραφτεί κατά κόρον ότι το υπερόπλο του Προέδρου Ζελένσκι απέναντι στη Ρωσική στρατιωτική μηχανή είναι η τηλεοπτική του παρουσία και το διαδίκτυο. Τι αλήθεια, προοιωνίζεται όμως, η από (Καθαρά) Δευτέρα εσπευσμένη έναρξη της σειράς «Υπηρέτης του λαού» στον ΑΝΤ1 με πρωταγωνιστή τον ίδιο;

Η ζωή μιμήθηκε την Τέχνη (κατά το κλισέ), στην περίπτωση Ζελένσκι, ο οποίος ήταν ηθοποιός πριν εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας και στη σειρά υποδυόταν… τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Το σενάριο της σειράς ήταν κωμικό, η αληθινή ζωή, από την άλλη, κάθε άλλο. Τι μπορεί να συμβεί όταν θα αναμειχθούν η εικόνα του έντρομου Ζελένσκι των ειδήσεων σε ένα πολιτικό πλαίσιο άγνωστο στη χώρα μας, με την εικόνα του κωμικού που υποδύεται τον εαυτό του;

Ήδη από τη σειρά του Παϊσίου φάνηκε ότι η ιδιωτική τηλεόραση θα κάνει πλιάτσικο σε οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει τηλεθέαση. Όμως κινδυνεύουμε όλοι να βρεθούμε μπροστά σε ένα γκροτέσκο θέαμα: Ο Πρόεδρος που απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για τη ζωή και τη χώρα του (και σύμφωνα με τους New York Times έτσι κέρδισε τη συμπάθεια των Ευρωπαίων) θα μας παρουσιαστεί ως ανατρεπτικός κωμικός που ασκεί κριτική στην εξουσία; Πάντως, καθώς ο Ουκρανικός λαός θυσιάζεται για την ανέγερση του νέου τείχους του Βερολίνου, η Ουκρανική κυβέρνηση δέχεται προσφορές από εταιρείες PR.

Πρόβλημα στην τροφοδοσία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί έναν άλλο πόλεμο, εκείνον των αποθεμάτων τροφίμων. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της συντεχνίας αρτοποιών του Έβρου, η χώρα μας βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη σε ό,τι αφορά τα αποθέματα σιτηρών καθώς η τιμή του αλευριού έχει αυξηθεί κατά 70% τους τελευταίους έξι μήνες…. Αυτό καθώς τα σιτηρά από Ουκρανία και τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν το 32% των εισαγωγών σιτηρών στη χώρα μας.

Cancel_Russia?

Με τις σοβαρές, λιγότερο σοβαρές και αστείες κυρώσεις στον πολιτιστικό τομέα να αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό στα πλαίσια του Ουκρανικού, η πλειονότητα της κοινής γνώμης, αποδοκιμάζει το οπλοποιημένο Cancel Cuture. Στις σοβαρές, συγκαταλέγεται η απόλυση του Ρώσου διευθυντή της Φιλαρμονικής του Μονάχου την περασμένη Τρίτη, επειδή δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στο χρονικό περιθώριο που το δόθηκε. Στις μέτριες και ταυτόχρονα αστείες, η «διαταγή» της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη να ανασταλεί κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση που επρόκειτο να παρουσιαστεί σε συνεργασία με ρωσικούς πολιτιστικούς φορείς.

Λογοκρισία στη δίκη Λιγνάδη;

Με πρόσχημα τα μέτρα για τον Covid-19, κυρίως όμως, τη δυσφορία της υπεράσπισης του Αλέξη Κούγια, το δικαστήριο αρνήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Lignadis Trial Watch -το Παρατηρητήριο της δίκης Λιγνάδη που έχει συσταθεί από την ανεξάρτητη ομάδα Reporters United και πολίτες- να δώσει πρόσβαση στην αίθουσα και να καλύψει ενημερωτικά τη διαδικασία στα social media. Η ΕΣΗΕΑ παρενέβη ζητώντας να επιτραπεί η είσοδος σε περισσότερους δημοσιογράφους, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, αλλά και της ελευθερίας της ανεξάρτητης ενημέρωσης. Χθες Πέμπτη, 3η ημέρα της δίκης, το δικαστήριο αίφνης αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο μόνο σε 5 δημοσιογράφους, διαπιστευμένους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τις δύο προηγούμενες δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα, ούτε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ή του Ζακ Κωστόπουλου.

Σαχέλ, πόλεμος, πραξικοπήματα και γεωπολιτική

Μακριά από την Ουκρανία, ένα άλλο σκέλος του γεωπολιτικού πολέμου εκτυλίσσεται στο Σαχέλ, όπου τα Γαλλικά στρατεύματα ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το Μάλι, μετά από την αποπομπή τους από την κυβέρνηση του Μάλι, προϊόν ενός από τα πάμπολλα πραξικοπήματα στην περιοχή (με τελευταίο στα τέλη του Ιανουαρίου στη Μπουρκίνα Φάσο).

Η δυτική παρουσία μοιάζει να αποχωρεί έχοντας αποτύχει να συνδράμει ουσιαστικά στην καταπολέμιση των τζιχαντιστικών ομάδων που σχηματίστηκαν στα απόνερα του πολέμου στο Ιράκ και στη Συρία. To κενό ασφαλείας επιχειρεί να αναπληρώσει η Ρωσία, μέσω και του ρωσικού Ομίλου μισθοφόρων Wagner, τους οποίους πάντως “αποτάσσεται” η Μόσχα.

Κατάργηση μάσκας στα σχολεία

Στο μέτωπο της πανδημίας, φαίνεται πως παρά την συνεχιζόμενη, αν και σε σχετική ύφεση, κρίση και τον υψηλό αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση της μάσκας στα σχολεία σύντομα, σύμφωνα με εξαγγελία του πρωθυπουργού

Έφυγε ο Χρόνης Μπότσογλου

Ο Χρόνης Μπότσογλου, ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Ο Χρόνης Μπότσογλου γεννήθηκε το 1941 στη Θεσσαλονίκη. Μετά το Γυμνάσιο, σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1960-1965) κοντά στον Γιάννη Μόραλη. Την περίοδο 1970-1972 πραγματοποίησε σπουδές στην École Supérieure des Beaux Arts του Παρισιού. Το 1989 εξελέγη καθηγητής ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ, στην οποία διετέλεσε και πρύτανης (2001-2006).


Ετικέτες: