ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΑΥΛΩΝΙΤΗ (ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ). ΤΟ ΘΕΜΑ, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ. Την επανένταξή της στην πόλη μπορεί ένα πανεπιστήμιο να την μελετήσει... στην Ελλάδα κυριάρχησε η ιδεολογία το σήμερα να μην θυμίζει τίποτα από το χθες.

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 0 comments

 

1.  Γρηγόρης Κλαδούχος:

Έχουμε και εμείς μεγάλο στοχαστή – πραγματιστή Δήμαρχο αλλά και εσείς στην Κόρινθο είσαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό. Ζητά γνώμη από την εταιρία που κάνει το OPEN MALL να του πει τι να κάνει την Αγορά. Εν τω μεταξύ σε ένα μήνα θα του παραδώσουν την αρχιτεκτονική μελέτη. Με ποιες κατευθύνσεις χρήσης; Δεν υπάρχει ένας σύμβουλός του να του το πει;

Πριν ένα χρόνο το Πανεπιστήμιο συζητούσε και πρότεινε στον Δήμαρχο να πάνε σχολές του εκεί. Τώρα συζητείται να πάνε στο πρώην στρατόπεδο;

Στην Κόρινθο λειτουργεί Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γιατί αυτό το θέμα δεν μπορεί ένα πανεπιστήμιο να το μελετήσει (μαζί με άλλες ειδικότητες); Για να συνδεθεί και με την κοινωνία;

 

2.  Γρηγόρης Κλαδούχος:

Πολύ σωστά αυτά που γράφεις, αλλά στην Ελλάδα κυριάρχησε η ιδεολογία το σήμερα να μην θυμίζει τίποτα από το χθες. Η μεγαλύτερη ανθρωπολογική αλλοτρίωση είναι ο ξεριζωμός από αξίες και το περιβάλλον που έχει μας διαμορφώσει ταυτότητες ώστε να κινούμαστε σε ένα ρευστό καθοδηγούμενο ρεύμα. Άνθρωποι και πόλεις χωρίς βιωματικές μεταξύ τους σχέσεις. Οδηγός μιας τέτοιας συνείδησης του πράττω σε κενό είναι ο δήμαρχος Κορίνθου, αλλά η συντροφιά του είναι μεγάλη σε όλη την Ελλάδα. Πολύ αδύναμος για να σηκώσει το όνομα Κόρινθος.

…………………………………………………………………………………………………

Η 1η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Vassilis Avlonitis:

Δήμαρχος Κορινθίων : «Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι, η παλιά δημοτική αγορά, συνειδητά και σκόπιμα δεν την αξιοποιήσαμε ως σήμερα γιατί περιμέναμε την πρόταση της εταιρίας για το Open Mall. Θέλουμε να μας δώσει η εταιρία την άποψη της για την καλύτερη αξιοποίηση της αγοράς διότι εντάσσεται στο πεδίο ανάπλασης και ανάπτυξης και δεν μπορεί να είναι ασύμβατη η παρέμβαση που θα γίνει εκεί. Ως δήμος προχωρούμε στην αξιοποίηση της ώστε και εκείνη να προσθέσει στο σύνολο αξία. Η αρχιτεκτονική μελέτη θα παραδοθεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις.»

Από την μία, η Γιαγιά μου έλεγε : αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς, πως περιμένεις να σε ξύσουν οι άλλοι. Τώρα αν αντικαταστήσεις την λέξη νύχια με την λέξη πολιτική όλα γίνονται ξεκάθαρα!

Από την άλλη, σκεπτόμουν, ότι πάντα λόγω έλλειψης συναινετικής και συνθετικής των απόψεων προτάσεων εκ μέρους της αρχής η λύσει θα δοθεί … από τους ξένους!

Θα δούμε (και θα κρίνουμε) και αυτές γιατί η δική μας αριστεία μόνο μέχρι το επίπεδο των κατεδαφίσεων, έως ώρας, φτάνει!

 

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Vassilis Avlonitis

Ρε πως τα καταφέρατε έτσι;

Δεν υπάρχει (από όσο γνωρίζω) πόλη στον κόσμο που να έχει ενταγμένη στον πολεοδομικό της ιστό μιά παλιά δημοτική αγορά και να την έχει γκρεμίσει για να φτιάξει στην θέση της … κάτι άλλο.

Δεν υπάρχει πόλη στον κόσμο που η παλιά δημοτική της αγορά να αποτελεί θέμα προς συζήτηση για το αν θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Είναι αυτονόητο.

Και δεν υπάρχει πόλη στον κόσμο, όσο μικρή και αν είναι, που η παλιά της δημοτική αγορά να μην αποτελεί τοπόσημο και πόλος τουριστικής προβολής με την λειτουργία της.

Τέλος δεν υπάρχει έστω και μία παλιά δημοτική αγορά σε μια πόλη που να μην περιβάλλεται από την εκτίμηση και την αγάπη των κατοίκων της πόλης που την χρησιμοποιούν και την χαίρονται.

Συνήθως ανά τον κόσμο οι παλιές δημοτικές αγορές ανακαινίζονται, εκσυγχρονίζονται ως προς την χρήση και την λειτουργία τους, επεκτείνονται όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο και εντάσσονται μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολεοδομικής αναβάθμισης της περιοχής τους.

Προβληματισμός ως προς την ύπαρξη της δεν υπάρχει!

Μόνο εδώ, σε αυτή την πόλη, υπάρχει!

Κατάφεραν, η προηγούμενη και η νυν δημοτική αρχή, να κάνουν θέμα την δημοτική αγορά, εκεί που δεν υπάρχει!

Κατάφεραν, η προηγούμενη και η νυν δημοτική αρχή, να σέρνουν ένα αυτονόητο θέμα επί σειρά ετών και να διχάζουν (τρόπος του λέγειν) τους δημότες σε υπέρμαχους ή αντίθετους της μπουλντόζας.

Κατάφεραν, η προηγούμενη και η νυν δημοτική αρχή, να καλύψουν την πολιτική τους ένδεια, την ιστορική τους απάθεια και την άγνοια της παγκόσμιας πολεοδομικής πρακτικής για την δημοτική αγορά.

Κατάφεραν η προηγούμενη και η νυν δημοτική αρχή, να μας κάνουν να καταναλώνουμε κιλά ιντερνετικού και όχι μόνο, μελανιού σε μιά προσπάθεια οι απλοί άνθρωποι να συνετίσουν την αρχή τους … Και μη μου πείτε το αντίθετο.

Αλήθεια είναι εκπληκτικό, πως τα καταφέρατε έτσι;

Σκέφτομαι και θυμάμαι την εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών κάποια χρόνια πριν, για την διάσωση της δημοτικής αγοράς. Αναρωτιέμαι πως και είχε τόση μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή των δημοτών. Είναι απλό. Οι δημότες αυτής της πόλης αγαπούν την αγορά τους όσο απαξιωμένη και ερειπωμένη και αν είναι. Είναι δική τους. Είναι των γονιών τους. Είναι των παππούδων τους που με χρήματα από πανελλήνιο έρανο την έκτισαν. Είναι ιστορικό τοπόσημο στην πόλη τους και στην καρδιά τους.

Όσο και να προβληματίζομαι δεν μπορώ να μην φτάσω στο συμπέρασμα ότι αν αυτή η εκδήλωση δεν υπήρχε τότε, η αγορά ως κτήριο, σήμερα δεν θα υπήρχε.

Όσο και να προβληματίζομαι δεν μπορώ να μην φτάσω στο συμπέρασμα ότι όσο και αν τίθενται στο τραπέζι άνοα επιχειρήματα και προβληματισμοί θα καταφέρουν τελικά κάτι άλλο πέρα από το να παραδώσουν στους δημότες το αυτονόητο, την δική τους υπάρχουσα ανακαινισμένη δημοτική αγορά.

Yγ. Και επειδή έχουμε μάθει σε συγκρίσεις με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην φώτο το Covent-Garden του Λονδίνου!