ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ (από 3/12 έως 10/12/2021), ΑΠΟ NemaMedia: Περί του ηθικού στη διεθνή και την τοπική πολιτική - Η Μεσόγειος… - Τι ξέρουμε για την παραλλαγή “Όμικρον” - Πώς να ερμηνεύσουμε τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ; - Δημοσιεύτηκε η λίστα των Ελλήνων που βρίσκονται στα Pandora Papers - Ελέγχοντας τους fact checkers ...

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 0 comments

 

Περί του ηθικού στη διεθνή και την τοπική πολιτική

Από το προσφυγικό ως την πανδημία, από τα δικαιώματα ως το fact checking διακυβεύονται καθημερινά τα όρια της ηθικής και της νομιμότητας. Τα οποία τα επανέφερε στη δημόσια συζήτηση o Πάπας Φραγκίσκος

Σε μια απόφαση-κόλαφο για την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως, Βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο, αναστρέφοντας προηγούμενη απόφαση, επέτρεψε την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Αναμένεται να υπάρξει έφεση. Αυτό συμβαίνει την ίδια εβδομάδα που ο ΥπΕξ των ΗΠΑ μιλούσε για τη στήριξη των ΗΠΑ στη μιντιακή ελευθερία!
Editorial

Η Μεσόγειος…

Η κορυφαία στιγμή της επίσκεψης του Πάπα στην Ελλάδα ήταν αναμφίβολα η ομιλία του στη Μυτιλήνη. Εν μέσω της Ευρωπαϊκής πολιτικής υποκρισίας, ο Ποντίφικας τόλμησε έναν φιλάνθρωπο, αγαπητικό και αλληλέγγυο λόγο, μιλώντας για το χρέος απέναντι στους πρόσφυγες: «Όποιος σας φοβάται δε σας έχει κοιτάξει στα μάτια» είπε, και ζήτησε να σταματήσουμε αυτό το «ναυάγιο του πολιτισμού». Λίγες μέρες μετά, αναφερόμενος στις εμπειρίες του σε Ελλάδα και Κύπρο πρόσθεσε πως μόνο όποιος έχει «καρδιά από πέτρα» δε συγκινείται από το προσφυγικό και μεταναστευτικό δράμα.

«Τα ρήματά του, την ειλικρίνεια υπηρετούν, αφού δεν επιτρέπουν στην ευγένεια να τραυματίσει την ουσία τους» σχολίασε ο Παντελής Μπουκάλας στο άρθρο Ο ταξιδιώτης της αλληλεγγύης στην Καθημερινή.

…είναι μια κόλαση για πρόσφυγες και μετανάστες

Η Ελληνική βαρβαρότητα προς τους πρόσφυγες γίνεται εξαγώγιμο προϊόν στη Βρετανία του Τζόνσον γράφει το περιοδικό Jacobin, όμως πρόκειται για μια κατάδυση του πολιτισμού που ξεπερνά τα Ελληνικά όρια. Μια συγκλονιστική έρευνα του New Yorker περιγράφει τις μυστικές φυλακές της Λιβύης όπου κρατούνται φυλακισμένοι σε κολαστήρια βασανισμών και θανάτου, οι μετανάστες που έρχονται από την υποσαχάρια Αφρική για να περάσουν στην Ευρώπη…

Θέμα 

Τα πλαστά πιστοποιητικά σε μια (κυριολεκτικά) θανάσιμη κατηφόρα

Οι τελευταίες αποκαλύψεις περί κυκλωμάτων σε μεγάλο διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας που εξέδιδε με το αζημίωτο πλαστά πιστοποιητικά Covid-19, έρχονται να διαδεχθούν προηγούμενες καταγγελίες στην επαρχία (π.χ. σε Καρδίτσα και Έβρο), αλλά και για την προμήθεια των πιστοποιητικών αυτών από τη Βουλγαρία (η οποία σαρώνεται από την πανδημία - πρώτη αυτή την εποχή σε νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων). Είναι μια δραστηριότητα εμβληματική μιας πεισιθάνατης στιγμής της ανθρωπότητας. Δεν πρόκειται βεβαίως για Ελληνική “μπίζνα”. Υπάρχει ένα τεράστιο κύκλωμα έκδοσης πιστοποιητικών Covid σε όλο τον κόσμο, διακινούμενο στο darknet:

Τιμοκατάλογος πλαστών πιστοποιητικών στο darknet. Πηγή
Σημειώσεις για τον κορονοϊό

Τι ξέρουμε για την παραλλαγή “Όμικρον”

  • ΠΟΥ ισχυρίζεται πως η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός με όλα τα εμβόλια για το “όμικρον” αν και δεν είναι ίση με εκείνη για τα άλλα στελέχη, παραμένει ισχυρή

  • Το σημαντικότερο: Η ασθένεια που προκαλεί το όμικρον μοιάζει να είναι (πολύ;) ηπιότερη από άλλες παραλλαγές του ιού. Αυτό ανακοίνωσε η ΕΜΑ, και αρχίζει να φαίνεται από τα στοιχεία που έρχονται από τη Νότια Αφρική. Διαβάστε το κατατοπιστικό thread του @pieterstreicher σχετικά.

Η εβδομάδα που πέρασε

Δευτέρα 6/12: 

Πώς να ερμηνεύσουμε τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ;

  • «Εκτός από το αίτημα για ανανέωση ο Ν. Ανδρουλάκης συγκέντρωνε και τα χαρακτηριστικά του καταλληλότερου εγγυητή της ενότητας του κόμματος, αλλά ενδεχομένως και του ικανότερου για την αύξηση της εκλογικής του επιρροής» γράφει ο Παναγιώτης Κουστενης στο News247

Μια πολιτική ανατομία του Δεκέμβρη του 2008

  • «Όλα τα κόμματα του τότε συνταγματικού τόξου στο ποσοστό που αντιπαρατέθηκαν στην εξέγερση… Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σταμάτησαν να αναπαράγονται στις νεαρές ηλικίες από τον Δεκέμβρη του 2008 και μετά» είπε ο Δ. Παπανικολόπουλος στο Κόκκινο 105,5.

Τρίτη 7/12: 

Γιατί οι άνθρωποι διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού στερούνται δικαιώματα στη χώρα μας;

Δημοσιεύτηκε η λίστα των Ελλήνων που βρίσκονται στα Pandora Papers

  • Όλη η λίστα με ονόματα: Καρατζάς, Πηλαδάκης, Αδάμου, Μπίρης, Μαρτίνος. Μοάτσου, Σαλτιέλ, Κοπελούζος, Βουρλούμης, Βαρδινογιάννη, είναι ορισμένα από τα 239 ονόματα και τις 78 διευθύνσεις που δημοσίευσε η διεθνής ερευνητική ομάδα του ICIJ.

Εξεταστική: Η ομολογία του μάρτυρα που εκθέτει κυβέρνηση και Πέτσα 

  • Λίγες μέρες πριν εκδώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις απευθείας αναθέσεις επικαλούμενη την πανδημία, η κυβέρνηση είχε ζητήσει τη γραπτή άποψη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), ωστόσο δεν τη χρησιμοποίησε. Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο βασικός μάρτυρας παραδέχονταν ότι την τελική επιλογή της λίστας Πέτσα την έκανε το Μαξίμου!

Τετάρτη 8/12: 

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μόνο για VIP;

Την εβδομάδα που πέρασε τάραξε τα νερά η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ δια του προέδρου της για κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία φυλαγμένες για VIP, καταγγελία όμως που πήρε εν μέρει πίσω όμως. Ο Γ.Γ. της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, έκανε μια πιο συγκεκριμένη καταγγελία, ότι οι “κλίνες Vip” αφορούν στις πανεπιστημιακές κλινικές, που είναι εκτός ΕΣΥ. Ο Υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της ΠΟΕΔΗΝ με αναφορά «κατά παντός υπευθύνου που διακινεί σχετικές ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις». Στην κίνηση αυτή του Υπουργού απάντησε η ΠΟΕΔΗΝ με τη δική της αναφορά στον Άρειο Πάγο ζητώντας να διερευνηθούν οι ελλείψεις στις ΜΕΘ. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις, καθώς έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τον - απίθανο κατά τη γνώμη μας - ισχυρισμό του πρωθυπουργού πως το προσδόκιμο επιβίωσης διασωληνωμένων είτε εντός, είτε εκτός ΜΕΘ είναι το ίδιο και ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων με COVID-19 εκτός ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά υψηλός.

Θέμα

Ελέγχοντας τους fact checkers

Τι συμβαίνει όταν ο fact-checker ενός δημοσιεύματος παρουσιάζει την προσωπική του άποψη ως θέσφατο; Η πρόσφατη δημοσίευση στο Euro2Day και στο iatronet ενός άρθρου με τίτλο "Πρώτη η Ελλάδα στον Δυτικό Κόσμο σε θανάτους Covid-19!", όπου παρατίθεται έρευνα του διευθυντή στο Εργαστήριο Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Βασίλη Τσαουσίδη, επισημάνθηκε από τα Ελληνικά Hoaxes ως «παραπλανητική», παρότι ο ισχυρισμός περί πρωτιάς στον Δυτικό Κόσμο της Ελλάδας σε θανάτους από COVID-19 είναι αναμφισβήτητος.

Τα Ελληνικά Hoaxes θεωρούν πως ο ισχυρισμός, είναι παραπλανητικός επειδή δεν συμπεριλαμβάνει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες όμως εκπεφρασμένα αποκλείονται από την ανάλυση! Παραθέτει δε, δεδομένα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προηγούμενους εσφαλμένους ισχυρισμούς τρίτων - όχι του κ. Τσαουσίδη - περί πρωτιάς της Ελλάδας στην Ευρώπη και στατιστικά για τη θέση της Ελλάδας σε θανάτους Covid-19 εντός της ΕΕ! Δεδομένα που - σημειωτέον - κανένας δεν αμφισβητεί. Το παραπλανητικό δημοσίευμα είναι σαφώς των Ελληνικών Hoaxes.

Ο επιπόλαιος χαρακτηρισμός άρθρων και συγγραφέων έχει συνέπειες που μπορεί να αφορούν την υπόληψη και το κύρος ενός καθηγητή ή μιας σοβαρής διαδικτυακής έκδοσης, αλλά και εμπορικές επιπτώσεις. Να δούμε αν θα δοθεί η αφορμή για την πρώτη αγωγή εναντίον fact checkers μεγάλων υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης. Στα Ελληνικά Hoaxes απάντησε ο κ. Τσαουσίδης και το Euro2day.

Την εβδομάδα που έρχεται

Συζήτηση την Πέμπτη 16/12/2021 στις 7μμ: Ο Μιχάλης Παναγιωτάκης θα συντονίσει εκ μέρους του Νήματος, στο Real Politik διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την ανησυχία για ενδεχόμενη πορεία ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Το λινκ θα το δημοσιεύσουμε στα social media του Νήματος μόλις ανακοινωθεί.

Το Νήμα είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια για ένα νέο Μέσο ενημέρωσης προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Η συμμετοχή των αποδεκτών των newsletters μάς είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

Share NemaMedia


Ετικέτες: