ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Ανάμεσα στη Σάμο, τη Γλασκώβη και το Μινσκ: Ακρίβεια, κλιματική κρίση και πρόσφυγες

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 0 comments

 

Πέφτει η θερμοκρασία (παρότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται), όμως ανεβαίνει η πολιτική αντιπαράθεση καθώς σε όλα τα βασικά μέτωπα φαίνεται πως η κυβέρνηση πράττει... ανάποδα

Ο τελευταίος πίνακας του Κυριάκου Κατζουράκη είναι η εικόνα αυτού του τεύχους

«Ο κριτικός ρεαλισμός του Κατζουράκη είναι η πραγματικότητα που κάποιοι κοιτούν, αλλά δε βλέπουν. Με αυτή την έννοια είναι και πολιτική πράξη. Αλλά ποια; Καταγγελία της ωραιοποιημένης εικόνας που προβάλλει η εξουσία. Μάσκα που δεν κρύβει, αλλά αποκαλύπτει το απαγορευμένο» - από το κείμενο των Π. Ρηγοπούλου-Γ. Ανδρεάδη.


Η θερμοκρασία πέφτει, οι τιμές ανεβαίνουν

Ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας πλήττει την Ευρώπη και τη χώρα, καθώς οι τιμές της ενέργειας δε δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης. Κατά τον τελευταίο χρόνο η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 132,3%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 45,9%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 18,9% και των καυσίμων κατά 22,3%. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός για το μήνα Οκτώβριο κυμάνθηκε στο 3,4% στη χώρα μας. Αντίστοιχα, αυξήθηκαν οι τιμές σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, με τους παράγοντες της αγοράς να εξηγούν ότι το φαινόμενο δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα σε όλο του το μέγεθος. Ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις 3-4 ευρώ για τα πρώτα 300 ΜW καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις θα φτάσουν έως και στα 45 ευρώ/μεγαβατώρα για όσους έχουν ΚΟΤ, ενώ επεσήμανε ότι μπορεί ο μηχανισμός επιδοτήσεων να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Πώς διαβάζουμε εμείς το θέμα: Η κατάσταση στην ενέργεια δεν οδεύει προς εκτόνωση παρά το γεγονός ότι η Ρωσία αυξάνει τις ποσότητες φυσικού αερίου που διοχετεύει στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η διαπραγμάτευση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας δε βοηθάει στην πτώση των τιμών αλλά αντίθετα τις κρατάει ψηλά. Η τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο (προ-ημερήσια αγορά) παραμένει σήμερα σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 212,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η ανώτατη υπερβαίνει και τα 300 ευρώ (διαμορφώνεται στα 302,8 ευρώ). Η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο ανακοινώνει και αναπροσαρμόζει επιδοτήσεις, κάτι που δηλώνει ότι δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική για το θέμα. Οι επιδοτήσεις αμβλύνουν μεν το κοινωνικό πρόβλημα, όμως το διαμοιράζουν αφού αυξάνει συνολικά το κόστος ζωής. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η αύξηση των μισθών. Γιατί δεν επιλέγεται το δεύτερο; Ρητορική ερώτηση.

Μοιράσου αυτή την ανασκόπηση


COP26: Άλλη μια γιορτή υποκρισίας στο +1’ του πλανήτη

Bezos speaking at COP26 in Glasgow
O Τζεφ Μπέζος, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ομιλητής στο COP26, προς γενική θυμηδία

Μετά από 13 ημέρες εκδηλώσεων και συζητήσεων η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP26 λήγει σήμερα χωρίς να προσφέρει τίποτα ουσιωδώς θετικό. Μετά τους πανηγυρικούς και το πράσινο ξέπλυμα διαφόρων πρωταγωνιστών του κλιματικού εκτροχιασμού, το μόνο που πέτυχε το COP26, είναι αμφίβολης “δεσμευτικότητας” δεσμεύσεις. Την ίδια στιγμή η ΕΕ χρηματοδοτεί νέα έργα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (μεταξύ των οποίων και τον αγωγό East Med) με 13 δισ. €. Ακόμα και στις δεσμεύσεις που επιτυγχάνονται αφήνονται ορθάνοιχτα παράθυρα για την παραβίαση των στόχων.

Διαβάστε σχετικά:


Γεωπολιτική βία κατά αθώων στα σύνορα της Ευρώπης

Το σενάριο είναι γνωστό: Το προσφυγικό ποτάμι συρρέει στη Λευκορωσία με πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να περάσει στην ΕΕ μέσω Πολωνίας ή Λιθουανίας. Η Τουρκία σήμερα απέκλεισε υπηκόους του Ιράκ, της Υεμένης και της Συρίας από τις πτήσεις προς Μίνσκ, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος μόλις χτες απειλούσε την ελληνική κυβέρνηση για νέο Έβρο.

Κάθε φορά που συγκρούονται εξουσίες, είτε πρόκειται για πολεμική σύρραξη, ή κρατικούς ανταγωνισμούς, ο κόσμος των θεμελιωδών και δημοκρατικών δικαιωμάτων δέχεται την πίεση να συνταχθεί με κάποιον εθνικισμό. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιταχθεί οποιοσδήποτε στην άμυνα απέναντι σε έναν υβριδικό πόλεμο με πυρομαχικά εξαθλιωμένους ανθρώπους που χειραγωγούνται από περιφερειακούς νταήδες όπως ο Λουκασένκο ή ο Ερντογάν. Είναι όμως εξίσου αλήθεια ότι ειδικά ο Ερντογάν έχει δεχθεί μια ολόκληρη χώρα στο έδαφος του την ώρα που η Ευρώπη υποκρίνεται τη φιλάνθρωπη. Η απάντηση πάντοτε είναι ο διαχωρισμός του ενός θέματος από το άλλο. Ο πιο ισχυρός έχει την υποχρέωση να προτείνει μια βιώσιμη λύση.

Διαβάστε σχετικά:

…κι ένας οξύθυμος Πρωθυπουργός

Πάνω: ένα ντοκουμέντο που δημοσίευσε η ΕφΣυν τον Δεκέμβριο του ‘20 και το περιοδικό Spiegel μαζί με την έρευνα του Lighthouse Reports για την οποία γράψαμε σε παλιότερο τεύχος.

Η «αντιπαράθεση» του Πρωθυπουργού με την Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, δεν περιποιεί τιμή στον ίδιο, στον θεσμό που υπηρετεί ή στη δημοσιογραφία της χώρας. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εκλαμβάνει ως προσωπικές τις εγκλήσεις προς την πολιτική που εφαρμόζει, γιατί δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του, αλλά την κυβέρνηση της χώρας. Αν ταυτίζει την πολιτική της χώρας με την προσωπική του παρουσία, τότε εκπίπτει σε προσωποκεντρικό αυταρχισμό. Ακόμα και αν μια σημαντική μερίδα του κόσμου συντονίζεται συμβολικά με την αγανάκτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την εγκρίνει, το επεισόδιο αποτελεί ζημιά για τη δημοκρατία και την εικόνα της χώρας.

Ευχαριστούμε την Αννα Παντελιά για την παραχώρηση της εικόνας

Η Ολλανδή δημοσιογράφος υπενθύμισε σε όλους τις βασικές αρχές τις οποίες η ελληνική δημοσιογραφία έχει παραδώσει στα κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Αυτό δε σχετίζεται με τον Ερντογάν - του οποίου έχει υπάρξει σκληρός πολέμιος - αλλά μάλλον με τον Ερντογανισμό που ενδέχεται να γοητεύει και δικούς μας πολιτικούς.


Ο νέος ποινικός αυταρχισμός

Μετά την υπονόμευση του φιλελεύθερου οικογενειακού δικαίου της χώρας, ο υπουργός δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανεβάζει λίγο ακόμα τις μετοχές του στο υπερσυντηρητικό ακροατήριο της παράταξής του εισάγοντας στοιχεία τιμωρητισμού και αυταρχικότητας στο ποινικό κώδικα, όπως καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ25.

Επιπλέον, η πρόβλεψη απόσπασης δικαστικών παρά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και το υπουργείο Δικαιοσύνης για την εκτέλεση νομοπαρασκευαστικών έργων δημιουργεί θέμα διαχωρισμού των εξουσιών. Έχει συγκεντρώσει τα πυρά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία θεωρεί ότι πλήττεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Διαβάστε σχετικά:

Έμφαση και δημοσιότητα δόθηκε στην τροποποίηση του άρθρου 191, η οποία με πρόσχημα τα fake news, επιτρέπει την ποινικοποίηση κάθε μη-αρεστής στην κυβέρνηση δημόσιας άποψης. Ευρωπαϊκές οργανώσεις δημοσιογράφων είναι στα κάγκελα, ενώ στο θέμα παρενέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Η κακή αριθμητική του Υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ μόνο στη Θεσσαλονίκη πέθαναν χθες 22 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Παράλληλα τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι στο κόκκινο ακόμα και σε ό,τι αφορά το οξυγόνο, κάτι που δε συνέβαινε πέρυσι. Η “πανδημία των ανεμβολίαστων” δημιουργεί ερωτήματα για τη μείωση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ. Έλεγε ο Βασίλης Κικίλιας υπουργός υγείας τον Δεκέμβρη του 2020 πως υπήρχαν 1.305 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, 748 κλίνες Covid και 557 non-Covid, και διαβεβαίωνε πως η δημιουργία κλινών συνεχιζόταν. Μόλις χθες όμως με 503 διασωληνωμένους, η Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει φτάσει το 88%! Με απλή μέθοδο των τριών αυτό μεταφράζεται σε 572 κλίνες ΜΕΘ. Έχουμε χάσει 170 κλίνες ΜΕΘ COVID;

Μια εξήγηση για το αριθμητικό αυτό παράδοξο έδινε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος πριν ένα μήνα:

...στην διάρκεια κορύφωσης του τρίτου κύματος, η Θεσσαλονίκη είχε σε λειτουργία 193 κλίνες ΜΕΘ COVID και άλλες περίπου 40 non COVID. Σήμερα λειτουργούν μόλις 75 κλίνες εντατικής για κορωνοϊό και άλλες 75 για άλλα περιστατικά. Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν συνολικά 100 κλίνες ΜΕΘ COVID, έναντι 250 στο τρίτο κύμα...

Αν ισχύουν τα παραπάνω, ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου σε σχέση με πέρυσι στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα σήμερα λειτουργούν 536 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού από 973 τον Απρίλιο. Ο κ. Γιαννάκος εξήγησε γιατί υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε ΜΕΘ σε σχέση με πέρυσι:

«Ο κόσμος δεν είναι κλεισμένος στο σπίτι όπως στα προηγούμενα κύματα. Θα έχουμε εξάρσεις γρίπης και άλλων νοσημάτων, όπως επίσης τροχαίων ατυχημάτων που θα χρήζουν αντιμετώπισης. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε COVID όπως την άνοιξη, ενώ και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει επαρκή αριθμό ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ για να καλύψει τις ανάγκες»

Κύριος λόγος για την παρούσα πίεση στο ΕΣΥ είναι μάλλον ο εμβολιαστικός εφησυχασμός και η βιαστική απόφαση για αναστολές εργασίας ενός ανεπαρκούς προσωπικού. Η ελπίδα ότι η επιδημία απλώς θα σβήσει και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα έχει ήδη διαψευστεί πολλές φορές ως τώρα. Κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε το μάθημα

Διαβάστε ακόμα:


Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: O Serge Halimi αναρωτιέται πώς οι Γάλλοι επικριτές της Ελλάδας για το δημόσιο χρέος της το 2015, ξαφνικά πανηγυρίζουν για την πανάκριβη αγορά όπλων από τη Γαλλία το 2021 - παρά το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος από το 2015: Et la Grèce redevint exemplaire (στα αγγλικά εδώ)

Το Νήμα είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια για ένα νέο Μέσο ενημέρωσης προσαρμοσμένο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής. Η συμμετοχή των αποδεκτών των newsletters μάς είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξή του. Περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.
Ετικέτες: