ενδείξεις - αντενδείξεις





πρός τό δεῖν οὕτω



Προηγούμενα εὕσημον λόγον δῶτε








ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΜΟΥ

αναρτήθηκε από : tinakanoumegk on : Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 0 comments


Το facebook παρέχει εργαλεία και την δυνατότητα επιλογής και συνομιλίας με «φίλους». Στην κεντρική του σελίδα επιλέγει και προτάσσει αναρτήσεις. Είναι μια αξιοποιήσιμη πλατφόρμα επικοινωνίας.
Κάποτε αντιλαμβάνεσαι ότι όπως και στην ζωή, έτσι και σ΄ αυτόν τον ψηφιακό κόσμο δεν διερμήνευες σωστά τις αφετηρίες σκέψης αυτών που έκανες «φίλους». Όπως λέει και το τραγούδι «σε κάθε δρόμο πάντα υπάρχει ένας γκρεμός». Μπορείς όμως να τον δεις και να ξεφύγεις; Σε στιγμές κρίσης αποτυπώνεται η επαγρύπνιση του ανθρώπου.
Με τον κορωνοϊό και την δολοφονία του τσιγγάνου γνωστοί φίλοι έγιναν αγνώριστοι. Υπήρχε τόσο ισχυρό αλτρουιστικό αίσθημα; Πού ήταν κρυμμένο τόση μαυροψυχιά; Χωρίς υποψία γνώσης και με ύφος χιλίων επιστημόνων εκβιάζουν συναισθηματικά για την ανάγκη εμβολιασμού. Είναι ο περιούσιος λαός επιστρατευμένος σε έναν ολοκληρωτισμό «αποστολής». Διαβάζω ανακοίνωση του πρώην υπουργού Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ που αναμετάδωσε αυτό που ανακάλυψε μελέτη του Ινστιτούτου ΕΝΑ, ότι όσοι έκαναν το εμβόλιο το έκαναν για την κοινωνία. «Το εγώ και το δικό μου», γνωρίσματα χαρακτηριστικά του νεοέλληνα μεταβολίστηκαν. Ενώ όλες οι έρευνες μέχρι τώρα λένε ότι οι άνθρωποι κλείστηκαν στον εαυτό τους.
Γνωστά μας πρόσωπα αποκαλούν τους ανεμβολίαστους (με αντιcovid 19) ως ναζιστές, ηλίθιους, ρεμάλια. Θλιβερή κατάληξη χαρακτήρων. Η πολύχρονη διαβρωτική επίθεση απαξίωσης του ήθους, του σεβασμού του άλλου έχει προκαλέσει μια αγελοποίηση. Αυτή δεν αρνείται την «επιτήρηση και τιμωρία» από την εξουσία, όπως την ερμηνεύει ο φιλόσοφος Μάσιμο Κατσιάρι. Οι «φίλοι» μας, που υβρίζουν αυτούς που διαφοροποιούνται, έχουν δηλώσει αφοσίωση σε συναγερμούς και diktat αντί κριτικής σκέψης, συνειδητότητας και δημιουργίας κοινότητας. Με συγχεόμενη την σχέση επιστημονικής γνώσης και εξουσιαστικής εντολής, με την είσοδο στο πάλκο του γιατρού – ασφαλίτη ο ψυχικά καταβεβλημένος, ο φοβισμένος δέχεται αυτό που του προτείνουν ως διέξοδο. Όσοι δεν μπορούν να ανεχθούν την υποκρισία, το ψέμα, έχουν κάποια έστω και μικρή ευαισθησία στα κοινωνικά δικαιώματα δεν πρέπει να ανέχονται όσους έστω και εν αγνοία τους είναι εξυπηρετικοί και μεταδοτικοί κυρίαρχων αφηγημάτων τιμωρητισμού ή και με ασύγνωστη την λειτουργικότητα της εξουσιαστικής μικροφυσικής.
Όσοι τυχαίνει να ζουν σε μικρές πόλεις θα διαπιστώσουν πόσο η αλληλοεξυπηρέτηση, οι φιλικές και άλλες σχέσεις αδρανοποιούν δίκαιες εκτιμήσεις για κοινωνικά θέματα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να δεις πόσο και πώς εμπλέκεται ο λεγόμενος «τοπικός πολιτισμός» με ένα ευρύ πεδίο ανάγκης αναγνώρισης και αλληλοκολακείας. Και αντιμετωπίζονται με προτεραιότητα προσέγγισης από τοπικούς «αντιπροσώπους», πεινασμένους για ψήφους. Όταν κάποια άσχετη με το θέμα εμβολίων λέει σε άλλη άσχετη «για να το λες εσύ έτσι θα είναι» τότε ποια πρέπει να είναι η αντίδραση;
Γνώστης, ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος, αναπλάσεων κλπ, - που του έχω δημοσιεύσει πολλές ανακοινώσεις και εργασίες - ξεσπαθώνει εναντίον ανεμβολίαστων ως τον μέγα κίνδυνο μετάδοσης του ιού, του απαντάς ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, και χάνει το μέτρο. Τί να πεις και για το απλό πολίτη που δεν έχει σπουδάσει και κάτι;
Άλλοι διαδικτυακοί φίλοι συνηγορούν στην δολοφονία ενός τσιγγάνου. Κάποιοι συμπληρώνουν ότι αυτοί θα άδειαζαν όλο τον γεμιστήρα. Αυτούς τους διατηρείς συνομιλητές σου και «φίλους»; Κάθε τόσο παίρνω στα χέρια μου παλιά τεύχη περιοδικών και σε ένα τεύχος της Βιβλιοθήκης της Ελευθεροτυπίας διαβάζω ότι έχει αποδειχθεί και πειραματικά πόσο οι άνθρωποι ευκολότατα θα γίνονταν βασανιστές και εγκληματίες.
Η εικόνα που φτιάχνουμε για τους άλλους απαιτεί διαρκή ενημέρωση και επαλήθευση. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν καλούς φίλους. Μια βάση ηθικής συμπεριφοράς είναι να σβήσεις κάποιους τέτοιους «φίλους» του facebook. Σημαίνει ότι είσαι απαλλαγμένος από φληναφήματα και υποκρισία, που φενακίζεται την αλληλεγγύη και το ανθρώπινο πρόσωπό τους. Το ίδιο και για αυτούς που αποδέχονται τον ρατσισμό, αρνούνται το δικαίωμα της ζωής. Τελικά η μάχη θα δοθεί εναντίον του πρωτογονισμού, του προπολιτικού και προπολιτισμικού status που συντηρεί κάθε ανάλγητη και διεφθαρμένη εξουσία.
Γρηγόρης Κλαδούχος – Ξυλόκαστρο, 1 / 11 / 2021
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο