Με την απόφαση αρ.13/17-3-2021 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης οι Δημοτικοί σύμβουλοι: 1/ Ανδρικόπουλος Ηλίας 2/ Αλογογιάννης Εμμανουήλ 3/ Μπρακούλιας Θεοφάνης 4/ Μετεβελής Σπυρίδων 5/ Μενούνος Απόστολος 6/ Λυμπερόπουλος Βασίλειος 7/ Καραβάς Σπυρίδων 8/ Καζάνη Χριστίνα 9/ Δημόπουλος Παναγιώτης 10/ Γκιόκας Γεώργιος 11/ Κολοτούρος Λάμπρος 12/ Κατσούλας Επαμεινώνδας 13/ Αδαμοπούλου Πατρίνια Μαρία και 14/Μαστέλλου Βασιλάκη Γεωργία με πρότασή τους προέβησαν στη σύνταξη του παρακάτω ψηφίσματος σχετικά με το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση.
ΨΗΦΙΣΜΑ
"Το Σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί το επιστέγασμα μιας στρατηγικής Aντιμεταρρύθμισης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που στρέφεται κατά της ισοτιμίας της ψήφου των πολιτών, καταστρατηγεί βάναυσα τη δημοκρατική λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών, οδηγεί σε προσωποκεντρικούς και ευνοιοκρατικούς μηχανισμούς και διαμορφώνει ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής, που όμοιό του δε γνώρισε η χώρα σε Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με δώρο τα 3/5 των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα, χωρίς την πολιτική νομιμοποίηση της πλειοψηφίας (50% +1) του εκλογικού σώματος σε συνδυασμό με τη μείωση των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου και το όριο –“κόφτη” του 3% για την είσοδο μιας παράταξης στα Αυτοδιοικητικά Συμβούλια αποτελούν μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης του εκλογικού αποτελέσματος, αφανισμού των μικρότερων και ανεξάρτητων παρατάξεων, οδηγούν σε άκρατη κομματικοποίηση την Αυτοδιοίκηση και κατατείνουν σε υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης με υπερεξουσίες Περιφερειαρχών και Δημάρχων.
Προτείνουμε :
Εκλογή Δημάρχου με τον συνδυασμό που πλειοψήφησε, με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% + 1 ψήφο του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων από τον Ά γύρο. (άρθ. 22).
Εκλογή Συμβούλων Κοινότητας σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Να εκλέγεται ο πλειοψηφών συνδυασμός της Κοινότητας, ανεξαρτήτως κεντρικού συνδυασμού. Και από τον συνδυασμό αυτό, Πρόεδρος να εκλέγεται ο πλειοψηφών σύμβουλος.
Πρέπει να εκλέγονται αυτοί που πήραν την πλειοψηφία στην Κοινότητα. (άρθ. 27).
Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και τριακόσιους (300) κατοίκους, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας να εκλέγεται αυτός που κατέλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων ανεξαρτήτως κεντρικού συνδυασμού. Ο ικανότερος βάσει της επιλογής των κατοίκων. (άρθ. 28).
Καλούμε το σύνολο των αιρετών Α’ και Β’ βαθμού, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ή κομματική τους τοποθέτηση, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να δώσουμε τη μεγάλη μάχη υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της Συμμετοχής στην Αυτοδιοίκηση»
Οι σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής κ.κ. Αποστολόπουλος Σπυρίδων, Λάσκος Νικόλαος, Λόντος Αναστάσιος, Καραβάς Ανδρέας, Μενούνου Αγγελική και Σκέρος Ιωάννης, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλύβας Παναγιώτης και Κάσσιος Δημήτριος δήλωσαν «ΑΠΩΝ» από την ψηφοφορία.
Το ψήφισμα αποτελεί την επίσημη θέση του συνδυασμού μας και αυτούσιο αναρτήθηκε στη διαβούλευση του νομοσχεδίου.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.